AKTUÁLIS MECCS

Re: AKTUÁLIS MECCS

HozzászólásSzerző: Véder Nagyúr » 2019.02.07. 09:32

Érdekes olvasni a hozzászólásokat, sajnos én csak a 2. félidő közepétől láttam a meccset, és én pont fordítva láttam a helyzetet. Nálam Goretzka messze hasznosabbnak tűnt, mint James.
Még meg is jegyeztem magamban, hogy Jamesnak nagyon hiányzanak a meccsek, mert kb semmit sem mutatott a két elpuskázott ajtó ablak helyzeten kívül. Goretzka is lehet hogy gyengébb volt mint az előző meccseken, de nála ez nem annyira tűnik fel, mert szerintem nagyon sokat dolgozik, mindenhol feltűnik. A kommentátor is megjegyezte, hogy Leon az a fajta játékos, akinek ha 120 perc után aztmondanák, hogy gyere, kezdődik a következő meccs, minden gond nélkül végigjátszaná
Avatar
Véder Nagyúr
 
Hozzászólások: 250
Csatlakozott: 2017.04.04. 21:20

Re: AKTUÁLIS MECCS

HozzászólásSzerző: Racilaci » 2019.02.08. 03:55

Lehet, én láttam rosszul, illetve pontosabban nem figyeltem annyira, csak feltűnt, hogy nem láttam, nem ért labdához sokáig. A Kicker szinte mindenkinek 3-ast adott, Goretzkának is. (1-est kapott Gnabry, Coman pedig 2,5-est. Hummels pedig a legrosszabb jegyet, 5-öst. Szerintem mindhárom túlzás egy kicsit, de nyilván a gól sokat ér.)

Amúgy a Kickeren most zajlik egy érdekes vita: az egyik tévés szakértő, Dieter Hamann , exBayernes játékos elég rendesen kikelt Lewával szemben. A véleménye dióhéjban:

- Lewa a világ 3. legjobb csatára akar folyton lenni, de ma már 4-en, 5-en, akár 10-en is vannak előtte, folyton egyre távolabb kerül Ronaldóéktól
- ha viszont nem lő gólt, akkor terhessé válik a csapat számára
- olyan játékos, aki jobb szeret egyedül éket játszani, nem megy neki a többekkel való összjáték
- lényegében Lewa is gúzsba köti a csapatot - ha nem megy neki a gólszerzés.

Namost erre egyfelől Lewa válaszolt, miszerint nem hiszi, hogy Hamann sokat felfog a taktikából, másfelől Kovac biztosított mindenkit, hogy abszolút elégedett Lewával. És a Kicker egyik cikke hozza is a statisztikát tegnapról: két gólpassz, 52 labdaérintés, 50% körüli passzpontosság és 50% körüli siker a párharcokban.

Szerintem egyébként kifejezetten jól és aktívan játszott Lewa.
Avatar
Racilaci
 
Hozzászólások: 173
Csatlakozott: 2018.08.25. 12:33

Re: AKTUÁLIS MECCS

HozzászólásSzerző: Atesz12 » 2019.02.09. 18:26

Dortmundnak is sikerült egy 3-0 ás meccset leadniuk 3-3 rá a Hoffeneim ellen.... Kéne fogni őket az esély megvan. Mármint nem lehet majd azt mondani hogy olyan de olyan nagyot menetelt a Dortmund hogy esély sincs ..
Avatar
Atesz12
 
Hozzászólások: 335
Csatlakozott: 2015.07.06. 19:51

Re: AKTUÁLIS MECCS

HozzászólásSzerző: procee » 2019.02.10. 13:16

Ez a tegnapi meccs egyébként összességében jóra sikerült. Voltak nagyon jó elemek a játékunkban, azonban a fiatal Kutucu (akit azóta szóba is hoztak velünk) simán lefutotta a védelmünket, s volt azért kapufája is a Gelsenkirchenieknek. Melegebb is lehetett volna a szitu.

Összességében én azt látom, hogy Kovac szinte feladta a klasszikus értelemben vett védekező középpályás szerepkört azzal, hogy 4-1-2-3 ban Thiago játszik a védelem előtt. Hozzátenném, hogy Thiago remekül oldja meg a feladatait, sőt, kiválóan irányít mélységből. Azonban mindannyian tudjuk, hogy az ő védekező munkája egy pörgősebb, erősebb csapat ellen (mint pl. a Pool) valószínűleg kevés lesz. Hiába van mellette a pálya minden területén robotoló Goretzka, (aki bele-bele szürkül még a játékba, s tegnap nagyon ereje sem maradt a meccs végére. )
Tegnap belefért, kreatív dolgokat is láthattunk, időnként nagyon jól pressingeltünk, zavarba is hoztuk ezzel a Schalke védelmét több ízben, ha Lewa kicsit élesebb, mesterhármast szerezhetett volna.
Azonban így a gyors ellentámadások mindegyikénél esély van arra, hogy az ellenfél gólt fog szerezni. Azonban hogy Martinez milyen formában van mostanában, fel sem tudom mérni, talán vele acélosabbak lehetnénk ilyen esetekben, (még ha gyorsabbak nem is).
Pont ez miatt is szorgalmaznám egy igazi, lendületes VKP igazolását a nyáron. Bár Goretzka tavaly ezen a poszton játszott, lehet érdemes lenne őt kipróbálni így jobb híján. Kicsit támadóbb szerepkörbe Thiago is mégjobban tudná érvényesíteni kreativitását.

Összességében a Boa-Hummels védelem jól állt a lábán, mintha összeszokottabbak lennének, mintha bármelyikük Sülevel játszana. (Nem gondoltam volna hogy egyszer ilyet írok :D)

Mindneki tette a dolgát, elég szépen.
James meglátásai bámulatosak rá nagyon szükségünk van, s egyre jobb lesz ahogy játékba lendül. Gnabry támadópotenciálja zseniális, nagyon fickándozik a srác, öröm nézni. Ellenben Comanon azért érződik a sok kihagyás, még hullámzó a teljesítménye. Remélem mikorra épp kell top-on lesz!

Lewa pedig klasszis, rengeteget harcol, küzd, gólt lő. Bár lehetne még élesebb, ez remélem javul, de zseniális amit művel a csapatért.
Avatar
procee
 
Hozzászólások: 952
Csatlakozott: 2013.06.24. 14:51

Re: AKTUÁLIS MECCS

HozzászólásSzerző: Racilaci » 2019.02.11. 11:20

Az első félidőben tényleg nagyon ötletgazdag, érdekes játékot mutattunk, a második félidőben viszont leültünk, megint nagyon statikussá váltunk.

Gnabry valóban nagyon gólérzékeny, s amíg lövögeti a gólokat, addig nincs is vele baj, de azért az ördög a részletekben van. A gólt szerző, jól játszónak mondott Gnabry és a visszafogottan játszó, magát még kereső Coman között elég éles a különbség az utóbbi javára:

Gnabry 70-szer ért labdába, ebből 44-szer próbált passzolni, de csak 35-ször sikerült (80%-os passzhatékonyság) jól tennie ezt. Emellett lőtt hármat kapura, ebből egy betalált, plusz adott egy passzt, amiből kapura lövés született.

Coman 58-szor ért labdába (ugye őt 20 perccel hamarabb lecserélte Kovac), abból 38-at passzolt volna tovább, 33-at sikerrel (87%-os) hatékonysággal. Egyszer lőtt kapura, két passzából lett kapura lövés.

Ha ezt megnézzük, akkor a Gnabryhoz került labdák fele elhal, nagyon sokszor próbálkozik teljesen feleslegesen, rossz helyzetben rosszul. (A teljesen más szerepben játszó Lewa 41-szer ért labdába, 27-szer továbbította volna, ebből 18-szor sikerrel. Emellett rúgott 1,5 gólt, 5-ször lőtt kapura, két passzából gól, 3 passzából kapura lövés született.)

Mindez akkor vált nagyon fájdalmassá, amikor Comant lecserélték és bejött az a Ribéry, akinek egyetlen jó megmozdulása volt. Ekkortól teljesen elhalt mind a bal, mind a jobb oldalunk.


A védelem szerintem is ebben a felállásban a legkompaktabb. Ugyanakkor egyszer-egyszer simán átgázol rajtunk akármilyen kevés gólt szerző csapat is. Számolva azzal, hogy mondjuk egy jó Javival egy Augsburg-meccs max. egy góllal megúszható, de a Pool nagyon nem, farbatrükköt keresek:

Nagyjából az képzelhető el, hogy a védelmet hagyom a mostani állapotában, s a védekező középpályával variálok. Javi önmagában kevés, tehát őt hagyom a padon. Én beállítanám a vkp-ra Sülét. Ekkor vagy Goretzka marad ki, s Thiago a helyére kerül. Vagy James marad ki, s akkor az ő helyére kerül Thiago vagy Gora. Vagy Gnabry marad ki, s a helyére kerül James.

Nálam ez utóbbi lenne a nyerő legalább egy próba erejéig:

Ulreich - Kimmich, Boateng, Hummels, Alaba - Süle, Thiago - James, Goretzka, Coman - Lewa


És sajnos-sajnos, ahogy írom, azon kapom magam, hogy sokkal-sokkal nyugodtabb voltam szombaton, amiért Ulreich állt a kapuban...
Avatar
Racilaci
 
Hozzászólások: 173
Csatlakozott: 2018.08.25. 12:33

Re: AKTUÁLIS MECCS

HozzászólásSzerző: pussybuvar » 2019.02.11. 19:52

Szerintem ezt nem érdemes így szétbontani, mostanság mindkettejüknek más az erőssége. Coman remekül teremt lehetőséget, viszont a kapu előtt olyan töketlen, hogy sír a labda, ha nála van. Talán a 'kusen elleni meccs volt, amit egymaga rég eldönthetett volna, de minden kapu előtti helyzetet elcseszett.
Gnabry nem mindig olyan hasznos a mezőnyben, nincs annyi remek megindulása és csele, viszont sokkal jobban érzi a kaput, és mer is kapura törni. Ez pedig nagyon fontos, mert a gólt be is kell rúgni valakinek, és ha mindig csak Lewa a befejezőember, az nem jó. Nagy kincs az, hogy Gnabry vagy Goretzka ennyire gólveszélyes tud lenni.
Avatar
pussybuvar
 
Hozzászólások: 1551
Csatlakozott: 2014.05.03. 16:05

Re: AKTUÁLIS MECCS

HozzászólásSzerző: speziale » 2019.02.12. 08:12

Coman és Gnabry helyzetét én tök máshogy látom.

Gnabry sokkal veszélyesebb a kapura, ami azért lássuk be egy támadó esetében igen fontos. Azért új csapatban ismerve a Bayern idei problémáit az a 108perc/kanadi pont mutató elég szép. A passz hatékonyság egy támadó esetében szerintem azért kevésbé mérvadó, hiszen nekik már alapvetően nem a "játékszervezés" hanem a gólszerzés a feladatuk, ezért jóval kevesebb lehet az "alibi" passz.

Továbbá: én úgy látom, hogy az alaba-Coman duó között sokkal jobban működik a "kémia", és Alaba felhúzza Coman teljesítményét, míg Kimmich inkább lefelé húzza mostanában Gnabry teljesítményét. Az elmúlt meccseken legalább is Kimmich elég nagy labdatemető lett, a képernyőn lehet látni sokszor, hogy Gnabry mutatja hova kérné a labdát, de Kimmich inkább komótosan lekezeli, aztán jön a visszapassz.

ezen túlmenően Gnabry labdaszerzésben is sokkal jobb mint Coman, az Ajax, Hertha vagy a Schalke ellen is volt 1-2 alkalom amikor úgy tudot labdát elcsípni, hogy abból nagyon veszélyes támadás indult (a Schalke elleni 2. gólnál az ő labdszerzéséből indult a támadás)
Avatar
speziale
 
Hozzászólások: 449
Csatlakozott: 2015.04.15. 22:59

Re: AKTUÁLIS MECCS

HozzászólásSzerző: sandorbayern » 2019.02.12. 12:55

Annyit fűznék hozzá, hogy nagyon szűklátókörű döntés volt anno Brandt el nem hozása,mert Coman teljesítményén világosan látszik mennyire nem tud a legegyszerűbb döntésektől komolyabb dolgokat megoldani.
A játéka kizárólag a sebességre és az ott szerzett előnyre épül,betömörülő csapatok ellen haszontalan.A passztérképe világosan mutatja,hogy mennyire egyoldalú a felhasználhatósága .Gnabry is érdekes, de azt hiszem az előttem író speziale jól látja a többlet hasznot ,amit Comannal szemben nyújtani tud.
Avatar
sandorbayern
 
Hozzászólások: 352
Csatlakozott: 2015.02.12. 17:39

Re: AKTUÁLIS MECCS

HozzászólásSzerző: Atesz12 » 2019.02.12. 18:22

Azért én láttam Coman-tol jó pár cselt, pl jobbra húzta majd SAROKKAL poccintett bal lábra -a jobb sarokkal - ballal tolta tovább és hagyta ott a védőt és került passz helyzetbe
Avatar
Atesz12
 
Hozzászólások: 335
Csatlakozott: 2015.07.06. 19:51

Re: AKTUÁLIS MECCS

HozzászólásSzerző: pussybuvar » 2019.02.12. 21:03

Comanban nagyon nagy lehetőségek rejlenek, ugyanakkor helyén kell kezelni a képességeit. A legfőbb hiányossága, hogy gyakorlatilag minimális játékintelligenciája sincs. Egyértelműen a kezdősebességéből és a cseleiből él, meghúzza oda-vissza, elfut, aztán vaktában berugdossa középre a labdákat. A labdaszerzések is azért nem mennek, mert képtelen olvasni a játékot.
Ez annyiból nem feltétlenül probléma, hogy a megindulásai sokszor veszélyesek, ugyanakkor ennél több kell ahhoz, hogy klasszis lehessen. Futóbolondból sok van a pályán, de ez kevés. Elsősorban pontosságban kellene nagyot fejlődnie, illetve sokkal élesebb lenni a kapu előtt. Egy Sterling, Salah vagy Sané is akkor vált klasszissá, amikor jöttek a gólok és gólpasszok.
Hiába futkározol oda-vissza a szélen és gyömöszölöd be a labdát a 16-oson belülre, ha az rendre ellenfélhez megy. Comannál pedig ez a helyzet, a kapu előtt pedig bántóan töketlen. Nyilván nem tesz jót az önbizalmának ez a rengeteg sérülés sem, állítólag egy újabb esetén vissza is vonul. Mindenesetre legalább az előkészítésben vagy a befejezésben fejlődnie kell.

Gnabry más típusú játékos, majdhogynem pont az ellenkezője. Ő jól is tudja olvasni a játékot, illetve a kaput is érzi. Nem véletlen, hogy ő irányítóposzton és csatárként is megállja a helyét, míg Coman csak a szélre alkalmas. Gnabry viszont kevésbé bátor és lendületes a szélen, nincsenek olyan jó megindulásai.
Viszont megint azt kell megjegyeznem, hogy a fociban nem a látvány számít, az elfutások, a cselek, nem ez mutatja a hasznosságot. Gnabry kb. 1,5x annyi játékperccel 3x annyi kanadai pontot ért el, ami fontos különbség, hisz alapvetően hasonló szerepkörben játszanak.
De ha a tavalyi statisztikákat nézem, Coman kanadai pont/perc mutatója akkor is gyengébb, mint Gnabry idei teljesítménye. A német tavalyi statja nem biztos, hogy más csapatban igazán releváns, de még az ideinél is erősebb volt.
Avatar
pussybuvar
 
Hozzászólások: 1551
Csatlakozott: 2014.05.03. 16:05

ElőzőKövetkező

Vissza: Hírek, MECCSEK, Taktika stbKi van itt

Jelenlévő fórumuzók: nincs regisztrált felhasználó