AKTUÁLIS MECCS

Re: AKTUÁLIS MECCS

HozzászólásSzerző: Racilaci » 2019.02.12. 22:22

Hát elég érdekes ez a Coman-Gnabry összevetés. Eredetileg annyit akartam ezzel írni, hogy a Pool ellen a Schalke ellen mutatott hadrend édeskevés lesz.

De akkor nézzük egy kicsit részletesebben. Én most két meccse nézem kifejezetten őket, kettejüket - illetve a Schalke ellen még Goretzkát néztem. (Utóbbihoz: amennyire tévén lehet látni, nem nyújtott kifejezetten nagyot. Amikor átszaladt rajtunk a Schalke, akkor az nagyjából ott történt, ahol neki kellett volna közbeavatkozni. Kétségtelenül rengeteg fut, sokat vállal, de számomra nem volt meggyőző a játéka egy olyan csapatban, amelyik 70%-ban birtokolta a labdát, s ehhez képest kétszer durván és még egyszer enyhébben lekontráztak. Mindössze 55-ször ért labdába, ami rettenetesen kevés az ő posztján. A Kicker 3,5-et is adott neki, épp úgy, mint Boának és Kimmichnek.)

Vissza a Coman-Gnabry duóhoz - pro és kontra érvek:

Gnabry mellett szól mindenképpen az, hogy három gólt lőtt két meccsen, adott gólpasszt, s hogy tényleg nagyon sokat vállal, gyors, nagyon érzi a kaput. Támadásban egy-két begyakorolt figuránál rendkívül hasznos passzokat tud adni.

Ellene szól, hogy szerintem nagyon sok támadás hal el rajta, méghozzá nem azért, mert levédekezi valami kőkemény védő, hanem mert hülyeségeket csinál. Az előző hsz-ban a játékintelligencia szó volt olvasható vele kapcsolatban pozitív relációban - hát én ezt a legtöbb megmozdulásában nemigen látom. Labdára szegezett fejjel megiramodik, két-három cselt csinál, aztán vagy az alapvonal, vagy két betömörülő védő útját állja. Védekezőmunkája átlagos, semmiképpen nem kiemelkedő - Müller pl. sokkal jobban zárja a területeket.

Coman mellett szól, hogy ő tkp. egy felgyorsított és higgadtabb, összjátékokra sokkal inkább hajlamos Ribéry. (Mármint a mai állapotú Ribéry, Ribéry fénykorát nem éri el.) A labdák ha hozzá kerülnek, jó eséllyel nem hal el a támadás - ez akkor is így van, ha esetleg nem szerez pontot a kanadai táblán. (Pl. a Schalke ellen a harmadik gólt konkrétan ő készítette elő, abból ollózott Lewa, amibe reflexből belestukkolt Gnabry.)

Ellene szól, hogy valóban nem egy irányító típusú játékos (ezt mondjuk Gnabryról se feltételezem), s helyenként egysíkúvá tud válni a játéka.


Ezzel együtt mindkét utóbbi meccsen 30 percekre eltűnt Gnabry a mezőnyben, mindkétszer a második félidőben alig volt értékelhető megmozdulása. (Ha ez tudatos, s a védők altatása miatt van, ami után könnyebben talál gólt, akkor megemelem a kalapom-:).
Érdekes volt a Herta elleni kupameccs, ahol Lazaro gyakorlatilag leszedte a bal szélről Comant. Szerencsére Kovac nagyon jól cserélt: behozta Ribéryt, levitte Gnabryt, s az ő helyére tolta Comant. Nemcsak Lazaro zavarodott meg, hanem az egész Herta-védelem, s végül lényegében Coman lett a nyerő ember. Ez egyben azért cáfolata is annak, hogy őt nem lehet semmilyen más poszton hatékonyan működtetni.

A Schalke elleni statisztikát már írtam, a Herta ellen is kb. így fest: Gnabry 64-szer ért labdába, abból 35-öt tudott tovább passzolni, 5-ször lőtt kapura. Igaz, abból kettő gól lett. De én nem látom azt a hatalmas védekezést sem: a párharcai 40%-át nyeri meg, ez még akkor is kevés, ha nyilván a legtöbb párharca támadásban zajlik.
Coman 84 labdaérintéséből 55-öt passzolt tovább, kétszer lőtt kapura, egy gólt lőtt, s 36%-os volt a párharc-mutatója úgy, hogy gyakorlatilag lemosta őt Lazaro a bal szélről.


Szerintem egyáltalán nem olyan látványos a különbség, pláne nem Gnabry javára, ha e két meccset nézzük - és (amiként ezzel kezdtem a vitaindító hsz-t) ha hozzávesszük, hogy Coman amolyan halványka játékot mutat, míg Gnabry ha így folytatja, jó eséllyel lehet a hónap játékosa a Bayernnél, akkor a számpárok elég kijózanítóak.


Félreértés ne essék: szerintem Gnabrynak helye van a csapatban (ha nem is fix helye), s ahogy valaki írta, akár csatárként is (irányítóként szerintem rossz vicc lenne, de mindegy). Viszont mivel nincs rendben a védekező középpálya, s azzal a Pool ellen nem lehet nekiindulni, valamint számolva azzal, hogy a., Coman helyén max. Ribéry kezdhetne, amitől mentsen meg minket az ég; b., Gnabry helyén pedig elkélne valami szintén gólerős, de variábilisabb játékos, szerintem vele lehetne sakkozni, meglepve egy kicsit Kloppot.
Avatar
Racilaci
 
Hozzászólások: 173
Csatlakozott: 2018.08.25. 12:33

Re: AKTUÁLIS MECCS

HozzászólásSzerző: Boscolahm » 2019.02.13. 09:56

Sziasztok!

Ezek alapján nem mi vagyunk a BL esélyese, de még a Pool elleni derbinek sem…
„Kis pénz kis foci, nagy pénz nagy foci…” Persze ez mind csak statisztika és papír…

"A Manchester City kerete a legértékesebb
A KPMG Football Benchmark elemzése szerint a Manchester City labdarúgócsapata rendelkezik a legértékesebb kerettel.
Az összeállítás alapján az angol klub játékosainak összértéke 1,182 milliárd euró, s további két klub, az FC Barcelona (1,101) és az FC Liverpool (1,043) éri el az egymilliárdos határt.
A Bajnokok Ligájában címvédő Real Madrid negyedik a listán 961 milliós értékkel, míg az első nem BL-ben, hanem csak az Európa-ligában érdekelt klub a hatodik helyen álló Chelsea (888), amely ősszel éppen a Vidi FC csoportjából jutott tovább a második számú európai kupasorozatban.
Érdekesség, hogy a Juventus, amely a nyáron igazolta le az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldót, 792 millió euróval csupán tizedik a listán, amelyen 14 együttes rendelkezik legalább félmilliárd eurót érő kerettel.

A legértékesebb kerettel rendelkező klubok:
1. Manchester City (angol) 1,182 milliárd euró
2. FC Barcelona (spanyol) 1,101
3. FC Liverpool (angol) 1,043
4. Real Madrid (spanyol) 0,961
5. Paris Saint-Germain (francia) 0,896
6. Chelsea (angol) 0,888
7. Tottenham Hotspur (angol) 0,879
8. Atlético Madrid (spanyol) 0,814
9. Manchester United (angol) 0,811
10. Juventus (olasz) 0,792

(MTI)"
Avatar
Boscolahm
 
Hozzászólások: 95
Csatlakozott: 2014.05.01. 20:31

Re: AKTUÁLIS MECCS

HozzászólásSzerző: pussybuvar » 2019.02.13. 16:51

Comannál arra gondoltam, hogy csak a széleken bevethető. Nyilván bármelyik szélen, de azt most nem bontottam külön. Gnabry ilyen téren sokoldalúbb, mert árnyékéknek, extrém esetben csatárnak (többcsatáros játékban), illetve irányítónak is használható. A pályafutása korábbi szakaszaiban többször is játszott feltoltan a középpálya közepén, megállta a helyét. Nyilván nem egy Özil, Isco, James vagy De Bruyne típusú játékos, de helytállt.

Azt nem mondanám, hogy Comanon nem halnak el támadások, hiszen amikor vaktában belövi középre a labdákat vagy elügyetlenkedi a kapu előtti lehetőséget, az ugyanúgy annak tekinthető. Ráadásul fájdalmasabb is tud lenni, mert már ott lenne a gólhelyzet.
Ha fejlődni tudna az utolsó passzai pontosságában és/vagy ügyesebb, talpraesettebb lenne a kapu előtt, akkor már igazi klasszis lenne, jobb is, mint Gnabry. Amíg viszont ez nincs meg, addig problémás, mert ha nem tud kellő részt vállalni a gólokból, akkor előtérbe kerül mennyire használható az összjátékokban és milyen a védekezőmunkája, ebben pedig szintén nem jeleskedik.
Bár szerintem neki nem is ez az irány való. Semmi baj nincs azzal, hogy kiszámítható és primitív a játéka, ha kellő színvonalon csinálja, akkor klasszis lehet így is. Robben se egy bonyolult játékos, mégse tudták megállítani fénykorában, de még manapság is sok fejfájást tud okozni az ellenfeleknek, ha úgy adódik.

Gnabry védekezésénél a labdaszerzésekre gondoltam. Néha kifejezetten ügyesen füleli le a labdákat, ezzel a pálya kritikus szegmensében labdát szerezve. Egy támadó típusú játékosnál ez az erény ritka kincs, és nagy kincs, mert egy ilyen labdaszerzés gyakorlatilag felér egy kulcspasszal, hiszen közvetlen gólhelyzetet készíthet elő.
Itt tenném hozzá, hogy Gnabry-nak pedig abban kéne javulnia, hogy nagyobb hatékonysággal tudjon megindulni a széleken, illetve nála is fontos lenne, hogy pontosabban passzoljon a támadások végén. Ő is csak olyan tessék-lássék alapon szokta középre adogatni a bogyót, nincs szeme a labdáinak.
Avatar
pussybuvar
 
Hozzászólások: 1551
Csatlakozott: 2014.05.03. 16:05

Re: AKTUÁLIS MECCS

HozzászólásSzerző: sandorbayern » 2019.02.13. 17:42

Akkor szerintem azt is tisztázni kellene,hogy Goretzka teljesítményét hogyan befolyásolja a mellette levők játéka. Tudniillik pont ez a pályának az a része, amit nem lehet 1 vs.1-ben dominálni,mert általában nincsenek egyértelmű párok. James ,a szent tehén pl.legalább annyira saras a Schalke elleni gyenge középpályás játékban (a gól előtti zavart konkrétan ő hozta össze-eladta a labdát ) másrészt mind Goretzka,mind Kimmich teljesítményén látszik, hogy NINCS alternatívájuk.
Comant Riberyvel összevetve szembetűnő hogy mennyire kevéssé érzi előbbi a labda nélküli mozgásokat.Egyszerű mint a faek.A Hertha elleni meccsen a gólját felhozni pozitív példának bátor húzás, kíváncsi vagyok tíz esetből hányszor jönne össze ugyanigy a dolog.
Az 1vs.1 játék a foci leglátványosabb része, viszont tudni kell annak,aki él ezzel,hogy kell ezt úgy használni, ami ezt nem teszi öncélúvá.Comant vagy korábban Costat akkor lehet jól felhasználni, ha pontosan lehatarolja az edző a feladatait.Ezt Kovac esetén nem látom.
Avatar
sandorbayern
 
Hozzászólások: 352
Csatlakozott: 2015.02.12. 17:39

Re: AKTUÁLIS MECCS

HozzászólásSzerző: sandorbayern » 2019.02.13. 18:23

Amúgy abban egyetértek, hogy a jobb oldal jobban áll neki,pont a vonal miatt.
Jobb lábas,tehát a kapu helyett jobban tartja a vonalat.
Inverted wingernek gyengébb.
Avatar
sandorbayern
 
Hozzászólások: 352
Csatlakozott: 2015.02.12. 17:39

Re: AKTUÁLIS MECCS

HozzászólásSzerző: Racilaci » 2019.02.15. 15:46

Coman szerepét a Herta elleni győzelemben nem a kétségtelenül szerencsés góljában látom, hanem abban, hogy teljesen megkeveredett az egyébként nagyon összerakott hátsó alakzat, mihelyst merészelt Kovac egyet kavarni a támadásainkon, s Gnabry helyére áttette Comant. Onnantól kezdve életveszélyes volt minden megmozdulása, jóllehet előtte Lazaro levette a pályáról. Érdekes módon a friss Ribéryvel már nem tudott a Comant legyőző Lazaro mit kezdeni, tehát ez a rész is megvolt, meg az is, hogy Comanra nem voltak felkészülve a másik oldalon. Ezek után már csak hab volt a tortán, hogy betalált.

Azért azt remélem, nem gondolod komolyan, hogy egy sűrűn játékban lévő (90 körüli labdaérintés), 90% körüli passzhatékonyságú, a párharcokat azon a meccsen 75%-ban megnyerő támadó középpályás támadás során az ellenfél térfelének közepén eladott labdájából gyors kontratámadás után születő gólt a támadó középpályásra terhelsz. (Mindezt akkor, amikor James játéka annak tükrében merült egyáltalán fel, hogy a mellette/mögötte játszó Goretzka adatait említettem: 55 labdaérintés, 90%-os passzhatékonyság - azaz 35 továbbított labda szemben James 62-jével - és 57%-os párharc-mutató). A "szent tehén" James volt a Schalke ellen az egyik legjobb.
Avatar
Racilaci
 
Hozzászólások: 173
Csatlakozott: 2018.08.25. 12:33

Re: AKTUÁLIS MECCS

HozzászólásSzerző: sandorbayern » 2019.02.15. 16:47

Ezek a statisztikai adatok is csak azt támasztják alá, hogy a 2 játékos együttműködése nem zökkenőmentes.
Egyrészt a szent tehén James pont olyan impotens volt a labda ellen,mint Goretzka(0 tisztázás,1 db.szereles az egész meccsen),másrészt James nem tizest játszott, hanem box to box nyolcast,pont ,ahogy Goretzka .
A Schalke középpályás védekezése kritikan aluli volt,semmilyen nyomást nem helyeztek a támadokra,ehhez mérten kellene megítélni azt,ahogy James a kulcspasszokat adta És azt is,hogy mennyire volt iramtalan a Bayern futtballja egy semmit nem akaró Schalke ellen,amikor James adta a kulcspasszokat..
Ne tévedjünk : olyan nincs ,hogy valaki csak épít, valaki meg rombol.Röhejesen könnyen ki lehet húzni annak a csapatnak a játékát.
Ami pedig az eladott labdát illeti:ajánlom, hogy nézd vissza,meglátod, hogy zavarta össze a bajor presszingcsapdat egyetlen mozdulattal.
Ez nem egy szimpla hiba volt,hanem súlyos labdaeladas.
Nagyon kíváncsi leszek a Liverpool elleni meccsekre,megnézzük mit fog kezdeni a kozonsegkedvenc James egy presszingelő csapattal...
Avatar
sandorbayern
 
Hozzászólások: 352
Csatlakozott: 2015.02.12. 17:39

Re: AKTUÁLIS MECCS

HozzászólásSzerző: Racilaci » 2019.02.15. 19:34

Jó, újranéztem többször is azt a gólt, s nem igazán értelek: egy a túlsó térfél 16-osánál a Schalkéhoz kerülő, ide-oda pattogó labdáról van szó, aminél James sikeresen szerelt, labdát szerzett, de továbbítani csak úgy tudta, hogy az épp ellenkező irányba elmozduló Gnabry azt nem érte el. Ezt nevezed, ha jól értem, súlyos labdaeladásnak.

Ezt követően James egyetlen bűne az lehetett, hogy megtámadta a labdát birtokló ellenfelet, s ismét felemás sikerrel tette: hozzáért a labdához, egyúttal le is lassította az ellenfelet, de ismét ellenfélhez került a labda. Félreértés ne essék, mindez a Schalke kapujától 25-30 méterre történt. Ezt követően kontráztak le minket néhány lépésben. James a második sikeres szerelés - sikertelen labdatovábbítás után azonnal felpattant és indult vissza, de ekkor már teljesen esélytelen volt, végzetesen lemaradt. Ezzel együtt ő volt az egyetlen, aki az első "eladott " labda után odaért a labdát birtokló ellenfélhez.

Mindeközben James senkit fel nem tartott az övéi közül; Goretzka mindvégig min. 5 méterrel le volt maradva az eseménysor minden elemétől; Gnabry miután nem érte el az első labdát, védte a semmit, totál értékelhetetlen volt a mozdulatsora.

Lehet, hogy én kevesebbet értek a futballból, mint te, de az biztos, hogy:

a., James volt végig-végig a legközelebb ahhoz, hogy labdát szerezzen
b., a labda mindvégig az ellenfélé volt, tehát max. a szerelési kísérlet elégtelenségét vetheted a szemére, labdaeladást nem (súlyosat meg pláne nem)
c., egyszerűen értelmezhetetlen az a megjegyzés, miszerint James "egyetlen mozdulattal" zavarta volna össze a presszingcsapdát
d., annál is inkább, mivel ilyen presszingcsapda nem is létezett, futott mindenki, ahová épp tudott (nem először a szezonban - olyankor is, amikor James épp büntiben volt és nem játszott)
e., Goretzka és Gnabry (azért őket írom, mert anno azzal kezdtem, hogy őket figyeltem) helyezkedése kritikán aluli volt az egész eseménysor idején.

Az meg formállogikailag is nehezen értelmezhető, hogy Hummelsnek, Thiagonak, Jamesnek, Kimmichnek mindnek-mindnek 90-100 körüli vagy afölötti ladbakontaktja van, Gorának meg csak feleannyi - s ezért elkezdjük szent tehenezni azok közül az egyiket, aki az előbbi csoportban szerepel, mondván, hogy rosszul működik a kettejük párosa.

Kétségtelenül rosszul működik valami, kérdés, hogy ez miért épp James hibája volna, aki végig remekül játszott, gólpasszt adott, s nem mellesleg (most direkt megnéztem) Lewa mellett egyedül neki adott 2-es osztályzatot a Kicker. (Gondolom, nem azért, mert kinyírta a meccsen Goretzkát, meg az egész presszingstratégiát.)
Avatar
Racilaci
 
Hozzászólások: 173
Csatlakozott: 2018.08.25. 12:33

Re: AKTUÁLIS MECCS

HozzászólásSzerző: sandorbayern » 2019.02.15. 21:33

Előrefelé védekezik egy csapat,és a labdaszerzes után nem képes James a szenzációs ösztönfocista,akinek minden mozdulata élmény, megfelelő döntést hozni.Ahogy szétesik a _szerinted nem létező gegenpresszing(....kb.ez minden ,amit Kovac fel tud mutatni edzőként Münchenben,nem véletlen, hogy Thiagoba kapaszkodik) ,megnyilik az út Kutucu előtt,hogy versenyt fusson a kiabranditoan gyenge belső védőinkkel.
Az,hogy ezt James közelről nézi mert szépen lekoveti az esemenyeket,amiket ő idezett elő, nehezen értelmezhető pozitivumnak.
Goretzka játéka,aki gyenge volt egyébként - ahogy Kimmiche is úgy kopik,ahogy meccsről- meccsre kezdetik,(12.5km.-es futomennyisegek korabban gondolom megvan ez is)nyilván szerinted ennek a két dolognak nincs köze egymáshoz.
Ami James mozgását illeti,nézd meg a hoterkepet ,utána pedig Thiagoet,kiderül, hogy mennyi teruletet kontrollalt az egyik és mennyit a másik.
Rummenigge megmondta,hogy James játszani fog,azóta lefogyasztották(mert túlsúlyos volt), Kovac pedig jatszatja.Nincs apellata,Müller jegelve lett.
Ki fog derülni mit is ér ez az egész a Pool elleni meccsen....
Avatar
sandorbayern
 
Hozzászólások: 352
Csatlakozott: 2015.02.12. 17:39

Re: AKTUÁLIS MECCS

HozzászólásSzerző: Véder Nagyúr » 2019.02.15. 21:56

25 perc sem kell, hogy az augsburg kétszer is betaláljon....

mit kapunk mi liverpoolban...
Avatar
Véder Nagyúr
 
Hozzászólások: 250
Csatlakozott: 2017.04.04. 21:20

ElőzőKövetkező

Vissza: Hírek, MECCSEK, Taktika stbKi van itt

Jelenlévő fórumuzók: nincs regisztrált felhasználó