AKTUÁLIS MECCS

Re: AKTUÁLIS MECCS

HozzászólásSzerző: bombi21 » 2019.03.15. 23:36

Coman és Tolisso hasonlóan Martialhoz és Dembeléhez, porcelánlábúak.Hosszú távon nem megoldás.James rejtéj,lehet szélen jobb lenne.
Neuer mutatója a szezonban 32-3 lövés találta el a kapunkat,ebből 11 gólt kaptunk...Elég beszédes.Alaba sem a régi...
Rafin nem az első meccsünk megy el,megérdemeljük.Sanchez kapott elég esélyt,középszernek sem nevezném.
Az hogy pontrúgásból kapunk gólt,ami levédekezhető,nálam edzői hiba is.
A Real és Chelsea is hasonló szituban mint mi,az hogy nem igazoltak mondjuk a Ronaldoért kapott 120 misiből egy Hazardot,megbosszulta magát.
Rode,Rudy,Vidal,Alonso,Wagner,Götze,Shaqiri,Costa,Sanches,és Robben,Ribery,Lahm, visszavonulás esetén azért veretes a névsor.És aki bevált talán Süle,Kimmich és Thiago.Elég karcsú.
Zidane első napján drágábban igazol mint a mi legdrágább igazolásunk...
KI kell nyitni a brifkót,persze ésszel és tehetségeket keresni Frankfurt,Ajax,Dortmund módra...
Avatar
bombi21
 
Hozzászólások: 7
Csatlakozott: 2018.07.06. 11:24

Re: AKTUÁLIS MECCS

HozzászólásSzerző: pussybuvar » 2019.03.16. 01:03

Mondjuk arra kíváncsi lennék, hogy konkrétan mire gondol valaki, amikor azt írja, hogy a pontrúgásból kapott gól az edző nyakába varrandó. Szerintem, ha valami, akkor pont a pontrúgás egy olyan szituáció, amire az edzőnek a legkevesebb hatása van. Ez olyan, mint a kihagyott ziccerek vagy tizenegyesek. Marginális az edző szerepe.

A 3 védős rendszer, nem lett volna megoldás, mert így is vannak olyan posztjaink, ahol szűkében vagyunk a minőségi pótmegoldásoknak. Ha még a belsővédők terén is azt mondanánk, hogy legyen belőlük 3, amikor összesen 3 van a keretben, azzal hatalmas rizikót vállalnánk. Akkor a védelem összes posztja szűk keresztmetszet lenne.
Szerintem az kifejezetten jó, ha Kovac nem akar teljesen új szisztémát megvalósítani. Szerintem a jó edző vegyíti a meglévő alapokat és erősségeket a saját filozófiájával és elképzelésivel, nem pedig ráerőlteti az akaratát a csapatra. Pep is ezért nem tidta átlépni az árnyékát itt, mert képtelen volt erősebb kompromisszumokat hozni.

Azért azon is el lehet gondolkodni, hogy sokan korábban azért akadékoskodtak, hogy túl korán túl nagy előnyünk van a BuLi-ban, és mire eljönnek a fontos BL meccsek, már nem elég éles és motivált a csapat. Bezzeg, ha kiélezettebb lenne a bajnokság, akkor az milyen jót tenne.
Hát az idei helyzet az, hogy most szoros a bajnokság, fontos és komoly téttel bíró meccsek vannak folyamatosan. A csapat éles és játékban van. A BL-ben az első igazán komoly akadálynál mégse profitáltunk ebből semmit. Amúgy meg arra jó az egész szitu, hogy lehet elégedetlenkedni és ekézni a csapatot és az edzőt, hogy a bajnokságban is rezeg a léc.
Szóval lehet arról van szó, hogy csak mi szurkolók egyszerűsítjük le ennyire a dolgokat. Azt hisszük, hogy mennyire értünk hozzá, miközben primitív sémákban gondolkodunk, a valóság pedig ennél összetettebb. Másrészt meg lehet, hogy egyszerűbb az, csak rossz faktorokat veszünk figyelembe.

Ha visszagondolunk az elmúlt években az egyenes kieséses BL rangadóinkra, hányszor tudunk felhozni egy-egy kiemelkedő egyéni teljesítményt? Az ilyen jellegű meccseinken mikor volt utoljára olyan, hogy bárki is villant volna egy komolyabbat?
És hogyan volt ez azoknál a csapatoknál, amelyek végül komolyabb sikereket értek el? A Realban pl. hányszor villant meg egy CR vagy Ramos? Anno a Barca-ban a Messi-Xavi-Iniesta trió? Nálunk a tripla évében vagy előtte Robbéry?
Avatar
pussybuvar
 
Hozzászólások: 1466
Csatlakozott: 2014.05.03. 16:05

Re: AKTUÁLIS MECCS

HozzászólásSzerző: szabi90 » 2019.03.16. 10:14

Kovac nyakába én annyit varnék, hogy nem tudta motiválni a bandát, nem ment a csapat olyat mint a Juventus, vagy az Ajax vagy a Dortmund a Spurs elleni visszavágón és azért ezeknek a csapatoknak nem igazán jobb a keretünk. A Juvénak oké ott van Ronaldo aki elhiteti és pörgeti a csapatot de a másik kettőnél?

Mert még azt is elhiszem, hogy lassítani akarta a játékot, de ez így kevés volt. A védelem ingadozásában pedig az is szerepet játszhat hogy Neuer a sérülése óta nem a régi, már nincs meg az a tudat hogy ha valamit el is szúr valaki még ott van egy világklasszis aki megmentheti.

A károgások meg leginkább annak szólnak, hogy gyáván, lelketlenül esett ki a csapat. Pedig az elvárható hogy egy ilyen rangú meccsen egytől -egyig felszántsák a pályát, akár van minőségi játékos akár nincs.

Sajnos van egy Robben,Ribery,Neuer, Hummels, Boateng,Alaba, Martinez, Lewandowski sor akik posztjukon Top 5-10-es játékosok voltak, de az idei és a tavalyi teljesítményük alapján. Talán csak Lewa és Alaba jár ennek a közelében.
Avatar
szabi90
 
Hozzászólások: 767
Csatlakozott: 2013.06.23. 21:24

Re: AKTUÁLIS MECCS

HozzászólásSzerző: sandorbayern » 2019.03.16. 10:57

Az,hogy Rafinha nem ment előre, ezzel fent mindig emberhátrányban kellett játszani, illetve ebből kiindulva Kovacnak valamit ki kellett volna találni ennek kiváltásáért. Ebből semmit nem láttunk.James egyszerűen a levegőben lógott- hátul felesleges volt,mert védekezni nem tud,elől pedig a behúzódó csapat miatt kialakult távolságok miatt a lassúsága miatt hasznalhatatlan lett,---teljesen egyetértek speziale val,hogy Goretzka kellett volna a helyére kezdonek.
Plusz a csapat egyes posztjai a második félidőben kifulladtak,-tehát erőnléti gondok is voltak-, Gnabry a jobb oldalon sokkal gyengébb mint a balon,de a Coman csere után nem cserélték a széleket .
A Pool egy egyszerű presszinggel megakadalyozta a labda lapos kihozasait,a felivelt labdakat pedig akkor sem tudta megtartani Lewa a támogatás hiánya miatt,ha épp meg tudta nyerni a van Dijk elleni parharcokat- ami ritkán sikerült.
Ezek nem a keret vagy a kezdő hiányai,hanem olyan strukturális hibák, amik egyértelműen edzői felelősséget vetnek fel.
Plusz:ha vonalban védekező jobbvédővel felallva ezt tudjuk,akkor a belső védő Pavard oda érkezése Kovaccsal a padon nem sok jóval kecsegtet.
Avatar
sandorbayern
 
Hozzászólások: 342
Csatlakozott: 2015.02.12. 17:39

Re: AKTUÁLIS MECCS

HozzászólásSzerző: pussybuvar » 2019.03.16. 13:07

sandorbayern írta:Ezek nem a keret vagy a kezdő hiányai,hanem olyan strukturális hibák, amik egyértelműen edzői felelősséget vetnek fel.

Tehát az, hogy Rafinha nem tud fellépni a támadásokhoz, az nem az ő hiányosságain vagy ezen a szinten a minőség hiányából fakad? Szerintem egyértelműen de. Vele nemigen lehetett mit csinálni, fel lehet küldeni támadni, aztán akkor rommá kontráznak minket. Rafinha helyett pedig kit lehetett volna odatenni? Senki nem alkalmas arra a posztra a keretből.

James szerinted védekezni nem tud, támadásban lassú, betömörülő védelem ellen használhatatlan. Mondjuk ha ez igaz, akkor felmerül a kérdés, hogy minek ő ide, mert ezek szerint nagyritkán van olyan szitu, amiben használható.
De oké, akkor James-t vegyük le, egyértelműen Goretzka marad, ahogyan azt Ti is írtátok. Nem mondanám, hogy nem a keret gyengesége, hogy egy ilyen meccsen ezek az alternatívák adódnak. Nem tudom milyen állapotban volt Leon, de játszhatott volna James helyett, meg lehetett volna próbálni.
Az más kérdés, hogy ez szerintem tipikusan az a helyzet, hogy ha így lett volna, akkor most meg mindenki azon kattogna, hogy miért nem James játszott. Feltéve, hogy Leon nem játszotta volna élete meccsét, ami után senkiben nem lett volna kérdőjel.
Én továbbra is fenntartom, hogy egy ilyen ellenfél ellen igenis kell a kreativitás, kell a finesz, kellenek a váratlan húzások, kellenek a távoli bombák stb.. Erre pedig James sokkal alkalmasabb, mint Goretzka. Az más kérdés, hogy ebből egyáltalán semmit nem tudott felmutatni a kolumbiai, de ez valóban strukturális, taktikai hiba lenne?

A balon Ribéry már nem tud megfelelő szinten teljesíteni, a jobbon pedig csak Rafi maradt. Emiatt mindkét szél dadogott, de nem volt más alternatíva -> keretből adódó hiányosság. Csereként beszállt egy sérüléséből visszatérő Coman, aki eredendően balszélső és Alaba-val is jobban tud összejátszani. Valószínűleg ezért azon az oldalon szállt be, de a világmegváltásra azért ő kevés.
Persze, meg lehetett volna cserélni Gnabry-val, de a német univerzálisabb a posztokat tekintve, idén is többet szerepelt a jobbon, mint a balon, szemben Comannal. Egy próbát lehet megért volna, de nem érzem, hogy ez mekkora lehetőség lett volna. A Pool is próbálta rövid ideig az oldalcserét Mané és Salah között, de inkább hagyták a francba.

A Pool presszingelt, nem hagyta kihozni a labdát, ez igaz. Egyébként voltak kifejezetten szép labdakihozatalaink, de sokszor tényleg fel kellett ívelni. Megint adódik a kérdés, mit kellett volna csinálni? Az angolok ezt játszották, várható volt, hogy ezt fogják, ezt nagyon tudják.
Az Anfielden átadtuk a területet, ezzel kimozdítottuk őket a komfortzónájukból. Persze magunkat is, de összességében sikerre vittük a taktikát. Itthon ezt értelemszerűen nem játszhattuk, támadni és irányítani kellett. Mit lehetett volna tenni a letámadás ellen?
Hát pl. sokkal több kreativitás és technika kellett volna mélységben középen. Thiago, James? Hahó, nekik kellett volna megugrani ezt a feladatot. Vérciki volt, hogy majdhogynem Javi mutatta a legtöbbet technikailag és labdakihozatalban, miközben ő volna a romboló, a másik 2 latino pedig a penge. Nyilván hátraléphetnek a szélsők is, csak akkor meg elöl nem lesz senki és elhal a buli.
Megoldás lehetett volna még az, ha ezt felismerve, ill. azt, hogy muszáj lesz sokszor felívelgetni a labdát, izmosítja Kovac a támadóharmadot, hogy nagyobb eséllyel lehessen megtartani a labdát. Igen ám, csak kivel? Hát senkivel, mert Lewa az egyetlen csatárunk, most még csak Müller sem volt bevethető. Nem mintha ő erőben sokra ment volna, de még ennyi se volt. Ez vajon nem a keretből adódó hiányosság?

Mindent összevetve én azt látom, hogy amilyen játékra tökéletesen alkalmas lenne a keretünk, azt a játékosok egyéni "átlagossága" miatt nem tudtuk játszani. Senki nem tett bele semmi extrát, gondolok itt legfőképp a Thiago, James, Ribéry, Lewa sorra. Gnabry, Rafinha meg most ennyit tudnak, ezzel nincs mit tenni.
Alternatív játékra meg nem alkalmas a keret. A védelemben max. Boa játszhatott volna Süle vagy Hummels helyett, esetleg lett volna pár veszélyesebb ívelésünk, de nem lettünk volna beljebb. Müller hiányával és Coman korábbi sérülésével a szélekre és a támadósorban sem volt más opció.
Egyetlen érdemi különbséget taktikában és játékrendszerben az hozhatott volna, ha Goretzka játszik Thiago vagy James helyett. Csak ezzel meg az a baj, hogy Leon egy rakkolós, munkás játékos, box-to-box megy és robotol, de egy Javi mellett vele túl statikus lett volna a középpálya. Stabil és erős, fejjátékban is erősebb középpálya, de egy betömörülő Liverpoolt támadásban az életben nem nyitott volna meg szerintem.
Avatar
pussybuvar
 
Hozzászólások: 1466
Csatlakozott: 2014.05.03. 16:05

Re: AKTUÁLIS MECCS

HozzászólásSzerző: sandorbayern » 2019.03.16. 14:29

Rafinha nem mehet föl, mert akkor a helyére lövik a labdát =tény
0-0-ra akarunk e otthon játszani? -dilemma
Tud-e a védelem nyomás alatt tökéleteset alkotni?-nem.Tapasztalat.
Hogy akarunk továbbjutni ,ha vesztett helyzetben vagyunk?-Ötlet: gyenge a kezdő, inkább alibizzuk le.
Ezt utoljára Klinsmann hozta össze.
Ami Thiagot illeti:Kovac rátolja a hátulról szervezést. Az általad gyenge indok séma helyett majd ő megoldja.Klopp meg simán kivideozta és ráküldte Hendersonekat akik amúgy semmivel nem jobb focistak-sőt, mint a Bayern ezen reszlege.
Erőnlét! Az 55.perc után azért estek szét a vonalak,mert nem volt meg már a kraft ahhoz,hogy futással kompenzálják, amit helyezkedessel nem tudtak megoldani-séma 2.
A szögletek .Itt is nagy szerepe van a videóknak. Abban egyetértek, hogy a szerencse is faktor,de a pl.összes kis csapata igy verte,-ha egyáltalán sikerült nekik...-a Poolt tavaly.Klopp ezért idén erre külön ráment.
Ami Comant illeti,szerintem ő egy tévedés. Gnabry pedig nem elhanyagolhatóan jobb a bal oldalon,mert kb.az összes komolyabb teljesítményét ott hozta össze.
Plusz:ugye az a dilemma még mindig nyitott--mit kezd Kovac Pavarddal ,aki szintén nem fog Kimmich módon támadni, hogy nézünk ki akkor?
Számomra Kovac már a kinevezesekor probléma volt.De megadtam neki az esélyt, nem támadtam akkor sem,amikor ősszel kicsúszott a talaj alóla, most viszont azt gondolom eljött az összegzés ideje.Mindenki döntse el maga,hogy mit tett hozzá a pad a keret adta lehetőségekhez.
Avatar
sandorbayern
 
Hozzászólások: 342
Csatlakozott: 2015.02.12. 17:39

Re: AKTUÁLIS MECCS

HozzászólásSzerző: Kontár Béla » 2019.03.16. 15:15

Nagyon sok mindent elmondtatok/leírtatok már. Azt gondolom, hogy az első meccs egy nagyon jó helytállás volt, és nagy küzdés, amit el lehetett fogadni, és a csapat tagjait meg lehetett dicsérni. Főleg Martinezt, és Hummlest. Ügye az idegenbeli gól hiánya ennek ellenére most is sokat számított. Sajnos akkor is, és most is leírtam, ami a második meccsel is összekapcsolódik, hogy a támadószekciónk elöregedése, gyengélkedés mekkora hiány. Egy középszerű csapat is egy kis szervezettséggel, egy erős támadósorral nagyon sok mindent el tud érni. Persze ez csupán egy része a nagy egésznek.

Szerintem az itt megszólalók egymás mellett beszélnek el. Ugyanis Kovac gyengesége és a keret gyengesége (nyilván relatív inkább sok a lyuk, és amit év eleje óta leírtam több fórum társsal is, hogy Comanra nem lehet alapozni szélső hátvéd..stb nos kijött, és még sikerült leépíteni a mostani esetleg működőbb embereket, és a presztízsünket is) EGYSZERRE okozta, ezt a kiesést.

Ezt Én egyszerűen túl nagy rizikó vállalásnak, túl nagy kockázat vállalásnak neveztem. Ettől még akár nyerhettünk volna Bl-t is, ha nagyon jól pattan a labda, és épp minden hiányosságra lepel hull, és a riválisoknak nem jön össze úgy 1-2 dolog. De, erre jóval kisebb volt az esély. Sajnos, így lett. Ettől még az egyéni hibák pl., elsősorban egyéni hibák maradnak, de mégis az a plusz, és azok, hogy ezek kevésbé fordulhassanak elő, és ez az arány eleve megforduljon az edző, és taktika kell, illetve a jó összkép. Már igen Jupp visszatérős tavalyi évében is megjelentek bizonyos egyéni hibák, ezért igazolni kellett volna, de Jupp taktikailag, ettől még ha nála sem stimmelt valami már, bőven Kovac felett volt, és ezt a "szint" különbséget szerintem érezni, látni lehet. Azért Kloppék sem csináltak túl nagy dolgokat, ez igaz, de mégis 1 szinttel most jobban stabilabban egységesebben tették a dolgukat. Ez érezhető, ez nem csupán szerencse volt. Ez nem az a meccs volt teljesen, ahol fejbe lőtték Van Dijkot csupán a labdával. Valóban annyira nem döngöltek Földbe, de mégse volt a csapatnak komoly esélye a továbbjutásra végül, és azért ez egy szint különbség volt most, ha mást nem a két edző között.

Itt lehet jönni azzal, hogy Klopp valóban egy csapatépítés vége felé jár, de ugyanakkor Kovac sem kapott egy rossz csapatot, amit nem erősített meg, és nem tett hozzá semmit inkább elvett, és ez hosszú távon a Bayernnek nagyon sokba kerülhet. Ugyanis ide vagy oda tavaly az előbb említett szinttel (mekkora az esély című fejezethez képest) ellentétbe Juppal lazán nyerhettük volna a Bl-t, sőt.

Most a nagy spórolással, lehet nem spórolni, hanem bukni sikerült, nem mondom, hogy nem lehet visszahozni még a csapatot, de nagyon, de nagyon nehéz lesz, és főleg Kovaccal a fedélzeten(akkor is, ha duplázunk).

Tehát látni kell edzői poszton csere kéne, és egy potens emberrel elkezdeni valamit építeni. Komolyan lehurroghattok, de ha már fiatalítás kicsit attraktív foci, de azért taktikailag nem egy rossz edző, akkor felőlem Wenger is jöhet. Van tekintélye illene ide, van egy jó stílusa, amit játszat, lenne itt egy francia vonal, utoljára nagyot dobhatna, fiatalítani tud(ügye egy baja lehet, hogy a "legmodernebb" védő irányítós...stb focit mennyire csinálná jobban, tehát az időskora azért van, amiben hátrány, ezt elismerem, de sok játék elemet nagyon jól csinál, és egy jó kerettel szerintem működne, főleg, ha még mondom egy kis szakmai frissítést is végez). De vannak más opciók is, vagy lettek volna, de már a legegyszerűbbet, ami szerintem jobb meg kell lépni.

Ügye Kovaccal, nem lett jobb a kondíció, amit vártam volna, és év elején még fel is fedeztem nála, ennek ellenére fizikálisan még mindig nem csúcs a csapat. Nincs stílusa, nincs alapvető taktikai elképzelése. Se nem presszingeltet igazán, nincs igazi összekötés a csapat részek között. Se nem annyira jó labdatartós focit nem játszat, se nem kontra focit. Leginkább mivel egy nagy semmi, ezért "célfocinak" próbáljuk jellemezni, de ez még ahhoz is gyenge. Egyébként sem az ízlésemnek való, nekem a "legdeffenzívebb" taktika kb, amit Klopp játszat az elfogadható, vagy a 2001-es csapat, amit én sokakkal ellentétben egyáltalán nem tartottam egy alapvetően nagyon védekező csapatnak sőt, persze nem egy holland taktikai iskolán alapult, de jó volt az a csapat, és nagyon szép támadások, labdajáratások voltak ott is, nem egy tipikus kontra csapat volt, de jól választotta meg a taktikát adott meccshez, inkább erre akarok célozni(Bayern sosem volt sem catenaccio, sem kontra csapat igazából).

Szóval ezekből a hibákból volt, hogy a 'poolt nem tudtuk végül féken tartani, támadni meg nem tudtunk. Lehet külön elemezni, hogy ügye a labdajáratás, és a "presszing fal" átjátszása sem ment, meg tolódás volt, vagy támadásban nem tudtak a szélek védekezni, igen ez is mind taktika. Illetve mellette játékos hiány is, ami nagy lutri vállalás volt.

Kíváncsian várom mi lesz a nyáron. Az viszont már egyből aggaszt, hogy Lucas, aki szóba van a csapattal hozva, sérülékeny. Nos, ez lenne az első számú lényeg, hogy az az 1-2-3 klasszis, akik jönnek mondjuk beton lábúak legyenek. Minden attól függ mit tervezünk, egyedül az a bajom, hogy Kovaccal kb a semmit. Ez az, ami a legrosszabb, hogy nem szabadna vele tovább dolgozni.

Olyan dolgokról meg nem is akarok már beszélni, hogy, amit pussy ír nyilván igaz, hogy ha James nem játszik, akkor az lett volna a baj, de ez nálam Müllerre is érvényes, érzem rajta az utóbbi hetek pozitív előre lépését, és a labda nélküli játéka a "homok" szerepe, amit kitölt a támadórészlegben, és védekezésben is segít az lehet hiányozhatott, de azért csodát se várjunk. valóban messze Ő az, akiben valóban van most tűz, és tenni akarás. Én az utóbbi években többet raktam volna Jolly joker szerepbe, sajnos ezt a keret nem viszi el, neki mindig jutott játékidő, ami nem baj, de szerintem az utóbbi időben a padozás jót tett neki. HA kezdőbe szánjuk most a következő 2-3 évre, akár csapatkapitányként (jelenleg Neuer nagyon elkeserítő), akkor ahhoz is, úgy kell hozzáállni, úgy kell eladni, és venni. Nekem is Ő, az aki jelenleg ilyen szempontból a Bayern arca, de tudjuk vagy lenyelni, vagy kiköpni, vagy megállapodni vele, hogy mi, hogyan lesz, és miképp számít rá a csapat. Az egy dolog, hogy kell a felxibilitás, de ahhoz is az kell, ha mondjuk 4-2-3-1-ben játszik a csapat, akkor 4-3-3 mondjuk jól tudjon átállni, és megfelelő legyen a kp összetétele, ergo aki elvisz egy 8-as posztot bizonyos stílusban, azért a doppelsechsbe ól működjön Javi párjaként, és ezt, így kell nézni. Azért jó, ha több éle a felállás, de 3-4-3-ból lehet egy 5-2-3, 5 -3-2...stb, de a nyilván, itt arra célzok, ha egy 3 blsővédős alapformáció van, akkor a D terv is valahol összhangba kell legyen a játékosállománnyal, taktikával, elképzeléssel. Látjuk még Guardiola legflexibilisebb felállásai is össze voltak kötve egymással, azért ameddig szélsőséges példával élve mondjuk 4 belső kp-val játszól, utána nehéz lesz 2-vel, de persze, ha a kvalitások, és a finomhangolások, és a posztra történő igazolás meg van, akkor lehet nagyobb mértékű is a változás, de ebből a képletből mondjuk nem lesz már x+y formáció, mert azt már nem bírja el, ez a magas elvárási szint, ami nekünk mondjuk a Bl-ben kéne. Szóval látni szeretném mit akarunk kihozni a dolgokból. Lássam azt, ha Goretzka nincs, akkor legyen helyette jól oda illeszthetően más, vagy amit az előbb leírtam a változás, és flexibilitás összhangja legyen meg. Természetesen, olyat nem fogadok már el, hogy tudjuk, hogy adott poszton mindenki sérülékeny, és "megpróbáljuk" című fejezet legyen. Nem a meccsek döntő többségében kell egy mag, egy egészséges rotációval, de ehhez kellenek a kevésbé sérülékeny játékosok, akik illenek a csapathoz, taktikához.
Avatar
Kontár Béla
 
Hozzászólások: 2385
Csatlakozott: 2013.06.23. 23:18

Re: AKTUÁLIS MECCS

HozzászólásSzerző: pussybuvar » 2019.03.16. 15:36

Az a baj, hogy olyan dolgokat akarunk az edző nyakába varrni, ami szerintem nem rajta múlik. Az, hogy bizonyos játékosok alibiznek, szerintem nem Kovac sara. Aligha ő kérte meg Thiagot vagy James-t, hogy lehetőleg semmi fineszes megoldást vagy kulcspasszt ne tegyenek hozzá a játékhoz.
Azt fel lehet vetni, mint edzői felelősség, hogy a játékosok az önbizalom hiánya és a bizonytalanság miatt nem tudnak kellő szinten teljesíteni az ilyen meccseken. Ugyanakkor ez nemcsak az edzőre visszavezethető probléma. Pl. Thiago vagy Coman esetében a folyamatos sérülések könnyen szerepet játszhatnak abban, hogy ezeken a meccseken nem kellően erősek fejben, nem elég magabiztosak.
És abba érdemes belegondolni, hogy ezek a játékosok bizony Pep, Ancelotti vagy Jupp alatt sem voltak képesek kiemelt meccseken kiemelkedőt nyújtani, gyakorlatilag egyszer sem. Pedig Pep szenvedélyesen imádja Thiagot, Anca favorizálta James-t. Biztos, hogy akkor Kovac-on múlik ez?

Nem Kovac tolja rá a szervezést Thiago-ra, hanem neki ez lenne a dolga, ez az ő szerepköre. Ki szervezzen mélységből, ha nem ő? Anno a Barca-ban is csak "rátolták" ezt a feladatot Xavira? Dehogy, ez lenne az ő játékának a kulcsa.
Persze, Henderson vagy Wijnaldum nem jobb játékosok, csak épp rombolni könnyebb, mint építeni. Thiagonak építeni kéne, az angoloknak rombolni kellett. Ehhez kellene az egyéni klasszis, hogy ezt a kontrasztot át lehessen hidalni. Hát nem sikerült, de miért Kovac felel ezért?

A szögletekről annyit, hogyha ahhoz videókat kell mutogatni a játékosoknak, hogy számítsanak egy égi fejesre van Dijk-tól, akkor már a fene megette az egészet. Nem kell itt videózni, hanem koncentrálni kell. Ettől függetlenül be lehet szopni pontrúgásból gólokat, sok ilyet látott már a világ.
A baj megint ott van, hogy tőlünk miért nem látnak ilyet? van Dijk befejelte, Ramos is rengeteg gólt fejel, nálunk mikor sikerült ez utoljára védőnek? Sajnos a mi belsővédőink és Javi is hajlamosak az ellenfél kapuja előtt is inkább felszabadítással felérő fejeseket felmutatni.
Ez edzői felelősség? Lehet. Ki tudja, lehet többet kellene gyakorolni edzéseken a rögzített szituációkat, fejeseket. Mindenesetre ez is olyan, hogy sajnos hosszú-hosszú évek óta ez a helyzet, nem Kovac-nál estünk vissza. Utoljára még a van Buyten érában voltunk gólerősek védőfronton, nem ma volt. Lúcio meg aztán pláne a feledés homályába merül.

De ha már pontrúgások, közvetlenül szabadrúgásból mikor is találtunk be utoljára? Nem gyenge rúgótechnikájú spílereink vannak pedig. Ez hatalmas probléma ,mert egyszerűen nem tudunk kellő nyomást helyezni az ellenfél védőire. Nincs meg bennük az a para, hogy nem szabálytalankodhatnak, mert akkor odaáll a labda mögé egy Lúcio, Buyten, Schweini, Kroos, Alonso, Alaba, Robben, Ribéry stb. és kipókhálózza valamelyik sarkot.
Ugyanez igaz a távoli lövésekre. A védők nyugodtan mozgolódhatnak, nincsenek dilemmában. Nem kell kilépniük a védelemből, mert úgysem lesz veszélyes átlövés. Megint ott tartunk, hogy nincsen rajtuk nyomás, nem kell tartaniuk.
És ez a 2 probléma újfent mióta gond a csapatnál? Bizony évek óta. Nem azt mondom, Kovac is megoldhatta volna ezeket, csak valahol gyanús, hogy akármilyen edzők is legyenek itt, ezeken nem tudnak változtatni. Pedig mindenféle edző volt már itt. Ilyenkor felmerül az emberben a kérdés, hogy biztos csak rajtuk múlik ez?

Mi lesz majd Pavard-ral? Ez megint miért Kovac kapcsán jön elő kérdésként? Miért, mi lenne vele, ha nem Kovac lenne az edző? Hirtelen sokkal jobban tudna felfutni a széleken, beadni, gyorsabb és támadószelleműbb lenne, akkor már nem egy belsővédő lenne a szélre kitolva?
Ráadásul jelenleg nincsen Pavard típusú játékosunk. Nincs olyan belsővédőnk, aki tudna a szélen is játszani, bár franc se tudja Boa-t meg lehetne-e próbálni ott, mint a régi szép időkben. Nem valószínű. A lényeg az, hogy eddig nem lehetett középhátvédet a szélre tenni, így nem tudjuk Kovac hogyan kezelné ezt a helyzetet.
De még egyszer mondom, ez megint egy olyan kérdés, amit nem az edzőre kéne kihegyezni. Kivéve akkor, ha kifejezetten Kovac kérte volna Pavard leigazolását, és kifejezetten a szélére szerette volna fedezetként. Egyelőre azt se tudjuk, hogy a jobb oldalon tervezünk-e vele. Simán elképzelhető Boa vagy Hummels távozása, de jelenleg is csak 3 belsővédőnk van. Mi van, ha Pavard eleve középre jön?
Avatar
pussybuvar
 
Hozzászólások: 1466
Csatlakozott: 2014.05.03. 16:05

Re: AKTUÁLIS MECCS

HozzászólásSzerző: sandorbayern » 2019.03.16. 16:08

Sok dolgot vetettél föl, megpróbálom elmondani,hogy látom én.
Thiago-a játék hátulról szervezése nem egy ad hoc dolog.Fontos az,hogy ki csinálja, de még fontosabb,hogy a csapat hogy mozog a labdas játékos körül. Nézzük meg pl.a Psg vagy a Hoff mozgását. A Hoff.tavaly a 19 éves Geiger körül mozogva játszott kifejezetten kulturált futballt,ami bronzérmet ért a csapatnak.Az nincsen,hogy Thiago megkapja,aztán majd talál olyat,akit indithat.Vagyis addig működik a dolog,amig Alcantara képes nyomás alatt(ha támadja vki)jó megoldást találni. Ez a Bundesligaban megvan,de már a szervezett letamadas ott is megöli ezt az egyénre építő játékot (Kusen elleni meccs~Bosz szervezetten fojtotta el a technikailag jó, de intuitiv építkezést).
Pavard-Kovac állandóan támadta Kimmichet azért, mert fent ragadt és kontrát vezettek az oldalán. Betetette őt középre és betolta a helyére Rafinhat ,és bár a Goretzka-Kimmich duo néhány csapat ellen nem nézett ki rosszul,egy idő után Kimmich pont ugyanazokat a hibákat produkálta, amiket Thiago a Pool ellen,csak ő ilyen Hannoverek ellen hozta ezt.A támadojáték viszont nagyot esett a jobb oldalon.Ezért vissza lett téve jobbra.Kovac nem tudott egy olyan futballt felepiteni,ami nem igényli a bekkek nagy fokú tamadojatekat.
A motiváció. Az edzői munka nem ebben kellene ,hogy kimerüljön. Brutálisan leszerveznek minden fázist, (védekezés- -átmenet védekezésbol támadásba--támadás- --átmenet támadásból védekezésbe )ezt nem lehet azzal pótolni, hogy tüzelem a játékosokat. Egyébként a letamadast viszonylag jól meg is szervezte.Látható, hogy a Frankfurtnak erre volt a legnagyobb szüksége anno.
Avatar
sandorbayern
 
Hozzászólások: 342
Csatlakozott: 2015.02.12. 17:39

Re: AKTUÁLIS MECCS

HozzászólásSzerző: speziale » 2019.03.16. 17:48

@sandorbayern

elmondom miért nem értek egyet: azt írod, hogy a Pool egy egyszerű pressingel megfojtott minket...csak azért az ilyen nagyon aggresszív feltolt pressing játékot nagyon kevés csapat képes hosszú-távon, kvázi alapjátékként eredményesen játszani..nem véletlen a Pool hullámvölgye sem a bajnokságban...viszont ha egyszer összeáll egy olyan keret ami alkalmas ilyen játékra az ellen baromi nehéz játszani...lásd még a Klopp féle dortmundot...és azért ráhúzni a vizeslepedőt Kovac-ra mert nem találta fel az ilyan játék ellenszerét..eléggé unfair...tekintetbe véve, hogy igazából ezt egy edzőnek sem igazán sikerült még...lásd még tavalyi Pool-MC elődöntő, de annak Jupp-ot is eléggé elp*csázta pl. az 5-2-es kupadöntőben
Másrészről szerintem a Pool jelenleg abban a fázisban van, mint mi 12/13-ban: összeállt a keret, összeállt a taktika, és a játékosok éhesek a sikerre...

Ugyanakkor Klopp sem tudott igazából semmit kitalálni a Kovac féle deffenzívebb focira...a Pool sem volt képes semmiféle kreatív támáadésítésre...pont a kiegyenlített taktikai párharc eredménye lett az, hogy igazából a párharcban egészen a visszavágó 70. percéig, amíg az egyéni hibák is kiegyenlítették egymást, az eredmény is totál döntetlen volt, és igazából egy rakkolós, de nem túl láványos focit láthattunk...

Igazából VanDijk fejese volt az ami mindent eldöntött...
Avatar
speziale
 
Hozzászólások: 372
Csatlakozott: 2015.04.15. 22:59

ElőzőKövetkező

Vissza: Hírek, MECCSEK, Taktika stbKi van itt

Jelenlévő fórumuzók: nincs regisztrált felhasználó