Interjúk és nyilatkozatok

Gerland: Amikor látom magunkat játszani, könny szökik a szemembe

Az FCB.de nagyinterjúja a bochumi kötődésű Bayern-segédedzővel, Hermann „Tigris” Gerlanddal.

grland

Helló, Herr Gerland! A Bayern hétfő óta a meleg Doha helyett újra Säbeneren edz. Alkalmazkodott már ehhez?
Ezzel nem volt problémám. Nem volt olyan meleg, mint Dohában. De az edzőtábor nagyon harmónikus, az ételek kiemelkedőek voltak, csakúgy mint az edzésfeltételek valamint a hotel. A csapat nagyon jól dolgozott és komolyabb sérülés nélkül tértünk haza. Nagyon jól felkészültünk.

David Alaba és Holger Badstuber visszatértek, Mehdi Benatia pedig szerdán újra a csapattal edzett. Milyen benyomást kelt önben ez a hármas?
Holger sokáig sérült volt, még egy kis időre van szüksége, hogy visszatérjen, de nagyon jó úton halad efelé. Már megint fantasztikus passzokat ad. David egy gépezet. Minden edzésen 100 százalékot nyújt. Mehdi szinte a teljes edzőtáborról lemaradt, valamennyi időre szüksége lesz.

A nyilvánosság előtt egy kemény fickónak tűnik, de a játékosok körében nagyon kedvelt.
A srácokkal való kapcsolatom nagyon jó. Hallgatnak rám és tudják, amit mondok, annak van alapja. Nem mesélek nekik, ha valami feltűnik, azt megmondom.

Mitchell Weiserre is vonatkozik ez? Dohában különösen feltűnő volt.
Röviden elmondtam neki: Mitch, két évet átaludtál itt, de egy fél évig adj gázt és mutasd meg, miért szerzett meg téged az FC Bayern ifijátékosként. Jó úton halad.

Ez valószínűleg Gianluca Gaudinora is érvényes. Mikor tűnt fel önnek először?
Öt, hat évvel ezelőtt. A feleségem munkatársa az ő édesanyjának. Ő mondta nekem: Hermann, nézzük meg hogy játszik a kis Gaudino. A meccs után azt mondtam, ő Bundesliga játékos lesz. Az emberek enyhén nevettek és azt gondolták, nekem nincs fogalmam semmiről. Majd egyszercsak a debütálását ünnepelhette – 17 évesen, az FC Bayernben! Nyilvánvalóan fizikálisan még fejlődnie kell, de rendelkezik azon kvalitásokkal, amelyeket Pep Guardiola akar.

Jelen pillanatban mennyire hiányzik Philipp Lahm az FC Bayernnek?
Ő a világ egyik legjobb játékosa. 12 éve hihetetlen szinten játszik, ennek ellenére még soha nem lett Aranylabdás. Ez egy katasztrófa. Szezononkénti 60 mérkőzésből 55-ön hihetetlenül játszik. Ezt egyáltalán nem értékelik. Nem játszik látványosan, de oda rakhatod, ahova csak akarod. Nem hibázik.

A Bayern hétvégén a VFL Bochum ellen játszik. Született bochumiként önnek ez biztosan egy különleges mérkőzés.
Természetesen. Tudtam, hogy a VFL-nek pénzügyi problémái vannak. Ezért Karl-Heinz Rummeniggéhez és Matthias Sammerhez fordultam, majd megkérdeztem, tudnának-e nekem tenni egy szívességet. Az FC Bayern a múltban már sok klubnak segített. Ezúttal is gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy pályára lépünk Bochumban. Természetesen nagyon örültem neki.

Ön, csakúgy mint korábban, függője a Ruhr-vidéknek.
Szívesen vagyok ebben a régióban, még sok egykori kollégám tartózkodik ott, akikkel találkozni fogok. Bochum az otthonom. Örülök a mérkőzésnek. De még szebb lenne, ha újra a Bundesligában játszanánk egymás ellen a pontokért.

Egy komplett karriert töltött el Bochumban. Ez manapság nagyon ritka.
Természetesen válthattam volna. Voltak felkéréseim, például Kaiserslauternből vagy Frankfurtból. Máshol talán 10 ezer márkával többet kaptam volna, de Bochumban mindig jól éreztem magam. Ott voltak a barátaim és a hobbimat foglalkozásként űzhettem.





Mindig a kiesés ellen harcoltak…
Egy akkori csapattárs odajött hozzám és azt mondta: „Tigris, ha kiesünk, elmegyünk máshova.” Azt mondtam neki: Ember, megbolondultál? Bochumban születtem! Ha kiesek, magamra mutatok az ujjammal és azt mondom: „Nézzétek, itt egy kieső.” Nem akartam kiesni. Bochumban akartam maradni és csak az elsőosztályban akartam játszani. És ez mindig sikerült is.

Megszakításokkal, de már a 19. évedet töltöd az FC Bayernben. Próbálkoztak Bochumból visszacsábítani téged?
Amikor Frankfurtban 1-0-ra győztünk és bajnokok lettünk, felhívott Martin Kree. Azt mondtam neki: Martin, voltak idők, amikor szívesen dolgoztam volna Bochumban. De most a világ legjobb csapatánál vagyok. Minden nap öröm számomra. A világ legjobb játékosaival dolgozhatok. Minden edzés kristálytiszta élvezet, aminek minden reggel nagyon örülök.

A karrierje után visszatér Bochumba?
Ezt még nem tudom megmondani. Nagyon jól érzem magam az FC Bayernnél. Ameddig itt maradhatok, szolgálni fogom a klubot és természetesen itt is fogok lakni.

Eddig számlálhatatlanul sok felkészülést élt át. Milyen érzései vannak a tavaszi szezon előtt?
Mind a három gyermekem születésem előtt az volt az érzésem, hogy fiam lesz. Három lányt kaptam, ezért nem hagyatkozom többet az érzéseimre. Hihetetlenül jó csapatunk van, a hangulat, a menedzsment elsőosztályú, az edző egy zseni. Amikor látom magunkat játszani, lelkes vagyok, az örömtől könny szökik a szemembe. Egy valamit szeretnék még elmondani.

Tessék csak!
Világbajnokok lettünk. Az utánpótlásrészlegünk öt világbajnokot képzett ki. Ha Holger nem lett volna sérült, hat lett volna, ráadásul mindannyian meghatárózóak.

David Alaba is itt lett kiképezve, csak neki sajnos rossz az útlevele.
Amikor U17-es volt, mondtam neki: David, tégy nekem egy szívességet és ne játssz Ausztriáért. Semmit sem nyersz. Ha töt évig itt leszel és nem játszasz Ausztria válogatottjában, talán beépíthetünk itt. Sajnos nem sikerült meggyőzni. (nevet)

Tehát a fiatalom nem mindig hallgatnak Önre!
Na igen. Ha akkoriban valaki azt mondta volna, hogy játsszak Ausztriáért, mondtam volna neki valamit. Amit elmondhatok: Alabán korán észre lehetett venni, hogy egy nagyszerű karrier áll előtte.

Végezetül: Mit vár Alabáéktól pénteken Bochumban?
Meg kell mutatniuk a csodálatos nyugatnak, milyen jól tudnak Münchenben futballozni. Többet nem (nevet).

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top