Ismertető

Minden, amit Yann Sommerről tudni kell!



Mutatjuk, mit kell tudni Yann Sommer eddigi pályafutásáról és játékstílusáról!

Hivatalossá vált, hogy új kapust igazolt a Bayern: a 34 esztendős Sommer 8+1,5 millió euróért igazolt át a Borussia Mönchengladbach csapatából a rekordbajnok keretébe.

A transzfer minden bizonnyal nem jött volna létre, ha Manuel Neuer decemberben nem szenved súlyos síbalesetet és lábtörést. A vezetőség gyorsan reagált és még a Lipcse elleni találkozó előtt megszerezte a Bundesliga egyik legjobb kapusát, akit most egy kicsit jobban is megismerhettek.

Sommer hails 'incredible' win | Football News | Sky Sports

Igen, ez is ő, akkor még rövidebb hajjal.

Karrierje

Yann Sommer a Genfi-tó partján lévő Morges településén látta meg a napvilágot 1988 decemberében. Előbb a Herrliberg, majd a Concordia Basel együttesének akadémiáján kezdett el focizni. 15 évesen figyelt fel rá a svájci rekordbajnok Basel, majd szerződtette őt, 2005-ben pedig már aláírhatta első profiszerződését is.

Viszont csak 2011 őszén lett a Kékvörösök első számú kapusa. Az azt megelőző négy évben két kölcsönkaland során tapasztalatot szerzett a svájci bajnokságban: a Vaduznál két szezont töltött el átutazóban és ezáltal liechtensteini kupagyőztesnek is mondhatja magát.

A Baselnél hamar a szurkolók nagy kedvence lett. Azokban a szezonokban, amikor ő védett, mindig bajnok lett a gárda, így összesen négy svájci aranyérme van. Ő védett a Bayern elleni 7-1-es összesítéssel záruló párharc során (nem is akárhogyan) és fontos tagja volt a 2012/13-as EL-szezonban menetelő csapatnak is.

2014-ben megható búcsúztatása után köszönt el Baseltől – és egyben Svájctól is, majd aláírt a Borussia Mönchengladbachnál. 170 tétmeccsen védett nevelőcsapata színeiben, de úgy érezte, magasabb szintre kell lépnie.



Yann Sommer: The undersized 'keeper inching Gladbach towards a historic  Bundesliga title. – Between the Sticks

Ilyen és ehhez hasonló bravúrokkal bosszantott minket korábban – megszámoltuk, 117 védést mutatott be a Bayern ellen pályafutása során.

Az áttörés a Poroszoknál is sikerült: első idényében a dobogóra ért a Gladbachhal és a keret legjobbjának választották. Megkapta a „Verano” becenevet is, ami egy spanyol szó és ugyanazt jelenti, mint a vezetékneve: nyár.

A következő évek során több olyan idénye is volt a Csikóknak, amelyekre egyáltalán nem voltak büszkék. Sommert viszont ez idő alatt sem lehetett kirobbantani a kapuból és szezonról szezonra meggyőzőbb teljesítményekkel rukkolt elő. Ezek az évadok hozták a Bayern elleni döntetleneket és győzelmeket, amelyeket a tavaly őszi 1-1 koronázott meg, amikor is hősünk 19 védést mutatott be az Allianzban.

Trófeát ugyan nem nyert a Mönchengladbachhal, de így is 335 mérkőzést sikerült összehoznia a csapat kapusmezében. A Csikóknál való aláírásától számítható válogatottsága is. Eddig összesen 80-szor szerepelt a svájci nemzeti tizenegy első embereként és részt vett négy világeseményen is.

8 és fél év után pedig jött a kihagyhatatlan lehetőség: Neuer sérülésének apropójából őt kereste meg a Bayern vezetősége, Sommer pedig igent mondott.

Yann Sommer schwärmt von seiner Frau Alina - meine „persönliche Heldin“ -  FOCUS online

Alina büszkén viselte a svájci válogatott mezét a lelátón Katarban is, miközben férje a kapuvasok között állt.

Játékstílusa és érdekességek

„Nagyon szeretem, ha be vagyok vonva a játékba. Mindig igyekszem szabad, aktív szereplő lenni a labdatartásoknál, illetve kimenni a kapumból és beleadni a közösbe.” – jellemezte magát Yann, aki nem kifejezetten magas: 183 centiméter, ami alacsonynak számít a kapusok közt. Persze vannak olyan tulajdonságai is, amikkel kompenzálja ezt az adatot.

A szaklapok elsősorban söprögető képességét, lábbal való pontos játékát és szuper reflexeit emelik ki. Ezek a legfőbb erényei, illetve a rutinja, hiszen rengeteg magas szinten lejátszott mérkőzés van a háta mögött. Folyékonyan beszél németül, franciául és angolul (Svájcból kiindulva pedig még az is lehet, hogy olaszul is), lefedve ezzel a bajorok keretének teljes nyelvi palettáját.

Ami a magánéletét illeti, 2019 augusztusában vette el feleségét, Alinát, az év novemberében pedig megszületett gyermekük, Mila. Egy korábbi Bundesliga-interjújában elmondta, hogy él-hal a labdarúgásért, szeret fotózni és az építészet is érdekli, a közösségi oldalain pedig látszik, hogy a divathoz is jó érzéke van. Példaképe Gianluigi Buffon és honfitársa, Roger Federer.

Sok sikert a Bayern Münchenben, Yann!

Minden, amit Yann Sommerről tudni kell!
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top