Interjúk és nyilatkozatok

Nagelsmann: Abbahagytam a pilótaképzésemet és eladtam a kisrepülőgépemet



A Bayern trénere egy igazán bensőséges hangulatú interjút adott a WELT lapjának.

Julian Nagelsmann csapata az egyik legsikeresebb az idei szezonban egész Európában. 36 mérkőzésen 27 sikert arattak srácai, akik előtt még tíz bajnoki forduló, illetve a Német Kupa és a Bajnokok Ligája végső szakasza áll.

A WELT a lehetséges BL-győzelemről és az álomszerű triplázásról is kérdezte a vezetőedzőt, aki hosszasan beszélt az őket érő kritikák hangvételéről is.



Az életmódjáról: Fontos, hogy a való világban is jelen legyek. Szerintem nem egészséges, ha minden nap 0-24-ben a labdarúgásról van szó. Ennek a sportnak a lelkesedés és a vágy a hajtóereje. Ezt a két dolgot az élet más, téged inspiráló területein is megtalálhatod.

Arról, hogy miként fogalmazná meg röviden a futballfilozófiáját: Ez volt az egyik kérdés a szakdolgozatomban. Akkoriban így fogalmaztam: „a játék irányítása labdabirtokláson és sebességváltoztatásokon keresztül”. Ez ma is érvényes.

Az önkritikáról: Szégyellem magam a vereségek után. Kritikus vagyok magammal szemben és sok dolgot megkérdőjelezek. Mindig nyitott vagyok a tényszerű kritikákra. Emellett hozzá kellett igazodnom pár dologhoz a Bayernnél: a kerethez, a játékosok kvalitásához, a klub hatalmasságához. Sosem mondtam, hogy minden kijelentésem helyes. Hibáztam már a sajtótájékoztatóimon is. Akinek nincs véleménye a dolgokról, az könnyen éli az életét. Nekem azonban mindig van, hiszen úgy gondolom, nem lennék boldogabb enélkül.



BFW Commentary: Bayern Munich's Julian Nagelsmann is right to go with Josip Stanišić against PSG - Bavarian Football Works

A Bayern edzőként ránehezedő nyomásról: Mielőtt aláírtam a szerződésem, természetesen elképzeltem, hogy mire számíthatok. Viszont amire nem teljesen készülhettem fel, az az időnként előforduló extrém fekete-fehér gondolkodásmód. Vagy minden szuperjó, vagy minden szuperrossz. Mintha nem lenne köztes állapot. Az előző idény elején például dicsértek amiatt, hogy sok témával kapcsolatban szólaltam meg. Úgy írtak rólam, mint „üdítő jelenségről”. Aztán másnap felkeltem, és reggelre már negatívan értelmezték a gondolataimat. A Paris elleni meccs előtt a négyvédős és háromvédős szisztéma váltakoztatása miatt bíráltak. A lefújás után pedig már a világ legjobb taktikájaként írtak ugyanerről. Ezeket nehéz felfogni. A Bayernnél a futball világának gyorsaságát szélsőségesen tapasztalhatod meg.

Kiesés esetén mindenki azt mondta volna, hogy katasztrofális volt a meccstervünk, és különben is, miért játszattam Stanisicot?

Egy kicsit óvatosabb lettem. Már nem kommentálok minden témát. Ez szerintem észrevehető volt az elmúlt hónapokban. Egyvalamit nagyon fontosnak tartok, hogy kihangsúlyozzak: nem vagyok színész. Sokan azt gondolják, hogy előre megírom a sajtótájékoztatón elmondottakat. Ez nem igaz. Kérdeznek, majd válaszolok. Nem érzem úgy, hogy szerepet kéne játszanom. Amikor 28 évesen Bundesliga-edző lettem, azt mondtam édesanyámnak, hogy amennyiben túl nagy lesz a nyomás és emiatt színlelnem kell a dolgokat, nem fogom tovább csinálni.

Arról, hogy miben változtatta meg őt a Bayernnél betöltött szerepköre: Sok olyan barátom van, akiknek semmi közük a futballhoz. Szerencsére nem kaptam tőlük olyan visszajelzéseket, hogy megváltoztam volna. A Bayern edzőjeként a játékosok vezetése jobban számít, mint a korábbi klubjaimnál. Ez egy közösség. A labdarúgóink nagyon sikeresek és tapasztaltak. De egyikük se jött még oda hozzám, hogy azt mondja, „nem szeretne három védővel játszani”. Persze tudatják velem, milyen posztokon szeretnének focizni. Számomra fontos, hogy hozzászóljanak a különböző kérdéses dolgokhoz, ezzel pedig támogassák a döntéseket. Viszont ezeket a döntéseket én hozom meg. Én mondom meg a csapatnak, hogyan akarunk játszani. Ők érveket szeretnének hallani, én pedig megadom nekik a lehetőséget erre.



Julian Nagelsmann vom FC Bayern München: Sein wichtigster Sieg in der Champions League - DER SPIEGEL

Arról, hogy ha 38 éves koráig BL-t nyer, ő lesz a legfiatalabb edző, akinek ez összejön: Ez azt jelenti, hogy a következő három éven belül kéne megtörténnie ennek. Nyilvánvaló, hogy nagyon boldog lennék, ha ez sikerülne.

Arról, hogy ha összejön neki a triplázás, „teljesül-e a küldetése” a Bayernnél: Biztos, hogy különleges siker lenne. Előbb játékos voltam, majd megszereztem az licenszemet és azonnal vezetőedző lettem. Nem tartottam szünetet. 16 éves korom óta folyamatosan pörög az életem. A labdarúgáson kívül is vannak dolgok, amik boldoggá tesznek. Nem akarok hetvenéves koromig várni.

Arról, hogy milyen álmai vannak a focin kívül: Egy Alaszkán és Kanadán átívelő túra, vagy hátizsákkal az Alpokban, vagy egy jó hosszú kaland az utakon. A kevés szabadidőm miatt abba kellett hagynom a pilótaképzésemet is, illetve el kellett adnom a kisgépemet. A siklóernyős képesítésemet szintén meg akarom szerezni. Azt is el tudom képzelni, hogy gyakorlatot vállalok a kereskedelem világában. Az építészet, az építkezés, illetve az asztalos- és ácsmesterség is lenyűgöz.

Nagelsmann: Abbahagytam a pilótaképzésemet és eladtam a kisrepülőgépemet
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top