Bajnokok Ligája

Jön egy igazi klasszikus újabb felvonása | Beharangozó: Bayern-United



„Die Meister, Die Besten, Les grandes équipes, The champiooons!” Szerda este 9 előtt pár perccel mindenki libabőrös lesz ezektől a soroktól, hiszen újra Bajnokok Ligája-meccset játszanak kedvenceink.

Az 1958-as repülőtragédia, a 98/99-es csoportkör és a barcelonai finálé, a 2001-es, 2010-es és 2014-es negyeddöntő – vegyes érzelmek. Jön a 12. Bayern-United, két európai gigász háborújának legújabb csatája, ami egyben az első szezonbeli BL-meccsünk lesz.

A háromszoros győztes United rengeteg Manchesterben hagyott sérült játékossal és jó pár keretbe kerülő akadémistával, a Bayern München pedig egyre teljesebb névsorral és rutinos klasszisokkal várja a kezdőrúgást. Mutatjuk a személyi helyzeteket, a formákat, néhány érdekességet és a várható kezdőcsapatokat!



Tuchel elmondta, előfordulhat, hogy Müller és Musiala együtt lesz a pályán, ugyanakkor Bambi még nem annyira 100%-os, hogy végigjátssza a meccset.

Helyzetjelentés

Vereséggel nyitottuk a szezont, majd zsinórban három bajnokit is behúztunk, de a kiváló Bayer Leverkusen ellen be kellett érnünk az egy ponttal. Egyelőre ez a mérleg, most viszont ezek az adatok egyáltalán nem lényegesek. Mindenki tudja, hogy München egészen más kávéház a Bajnokok Ligájában: hat éve veretlenek vagyunk a csoportkörben, az előző két évadban pedig 100%-osan hoztuk le ezt a szakaszt. Igaz, a 2020-as triplázás óta nem jutottunk elődöntőbe.

Nagy a várakozás. Minden nyilatkozó játékosunk arról beszélt a szezon elején, hogy ideje felemelni a hetedik BL-trófeát. Különösen fontos ez Harry Kane-nek, aki kulcsszerepben játszik a csapat élén, a Wembley-ben ünnepelhetne és korábban még nem nyert semmiféle liga- vagy kupasorozatot. De Leroy Sanénak is, aki egészen szenzációs formában nyitotta az új szezont és ebben az évben végleg elcsitítaná a kritikus hangokat. Négy, illetve három találattal ők vezetik a góllövőlistát.

Thomas Tuchel ugyan egy kifejezetten rövid kerettel dolgozhat (főleg a védelmet nézve), úgy tűnik, erős fegyverek állnak a rendelkezésére: lehet, hogy a Musiala-Müller duó ma együtt kezd, de ha csak az egyikük startol, a másik nagy lendületet hozhat a mérkőzés vége felé. Ott van Tel és de Ligt, akik igen hamar bizonyították sokoldalúságukat. A fiatal francia és a holland kőfal sem kezdőjátékos jelenleg, de a következő hónapokban rájuk is fontos szerep hárulhat.

Jelenleg a középpálya-jobbhátvéd tengely szinte megtippelhetetlen mostanság: Laimer mindkét poszton jó teljesítményt nyújtott az előző meccseken, csakúgy, mint Goretzka. Ha Laimer megint a jobb szélen fog focizni, akkor értelemszerűen kimarad Mazraoui. A bal szél kérdéses még, hiszen Gnabry, Coman és a kétgólos Tel is joggal pályázhat a pozícióra. Elképzelhető, hogy Tuchel Mats mellett dönt majd, aki a ‘Kusen ellen egy zseniális gólpasszal szállt be.



Man United 1-3 Brighton: Player ratings

Højlund első góljára hajt.

Az ellenfél

Sokat elmond a United személyi helyzetéről az, hogy a vezetőedző, Erik ten Hag mindössze egyel több védő- és támadójátékost (öt-öt) tudott a keretbe nevezni, mint kapust (négy). Sokan ennek tudatában, illetve a Vörös ördögök jelenlegi formája miatt nagyarányú Bayern-győzelmet várnak. Tuchel a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy a rossz forma ellenére nagyon is oda kell figyelni a Unitedre, hiszen kiválóan kontráznak – pont ez a támadótaktika lehet az FCB gyengepontja.

A manchesterieknél hat házi gólkirály van. A Brighton elleni legutóbbi vereség (1-3) egyetlen hazai gólját jegyző Hannibal Mejbri illusztris társaságban van: Marcus Rashford, Bruno Fernandes, Casemiro, Christian Eriksen és Raphaël Varane is egy-egy góllal járult hozzá a csapatteljesítményhez. A szuper nevű tunéziai fiatal ott van a keretben, viszont a védelemben nagyon fontos szereplőnek számító Varane nem játszhat.

A fontosabb nevek közül Harry Maguire, Aaron Wan-Bissaka, Mason Mount, Luke Shaw, a még be sem mutatkozó Sofyan Amrabat és a problémás Antony, valamint Jadon Sancho sem lehet ott a rangadón. A bajor múlttal (2013-2015) is rendelkező Ten Hag abban bízhat, hogy a tartalékos hátvédsorral át tudja vészelni a Bayern offenzíváit, elől pedig a nagy villanásokra képes Rashford a sebességével, Bruno Fernandes pedig a széles passzrepertoárjával fel tudja törni a bajorok magasan húzódó védővonalát.

Minden más a bővebb ismertetőnkben:

Ellenfélnéző: Manchester United



Statisztikák, érdekességek

A 2017 szeptemberi, PSG elleni 0-3 óta egyetlen csoportkörös meccsét sem veszítette el a Bayern München. 34 találkozón 31-szer húzták be a három pontot, a legutóbbi 13 mérkőzésüket pedig kivétel nélkül megnyerték. Természetesen ezek a számok rekordnak számítanak.

2009 novembere (tehát a Bordeaux elleni 2-0-ás vereség) óta mind a 40 hazai csoportkörös találkozónkon szereztünk legalább egy gólt.

A legutóbbi 19 BL-nyitómérkőzésünket megnyertük, méghozzá 49:2-es gólaránnyal. Mióta ez a sorozat tart, mindig továbbjutottunk a csoportkörből. Az előző 10 nyitómeccsen 29:0-ás gólkülönbséggel rendelkezünk.

A Manchester United csak a Barcelonától kapott ki többször (5), mint a Bayerntől (4).

Ha nyerünk és Thomas Müller pályára lép (márpedig a kezdőbe várjuk), akkor 100. győzelmét arathatja a Bajnokok Ligájában. 143. összecsapásán csak a harmadik labdarúgó lehet Iker Casillas (101) és Cristiano Ronaldo (115) mellett, akinek összejön ez a gyönyörű szám.

A Bayern és a Porto a második helyen áll a Bajnokok Ligája-szezonok számában. Mindkét klub 27 alkalommal vett részt az 1993-ban induló sorozatban. Csak a Real és a Barcelona rendelkezik többel (28). A Unitednek ez a 25. BL-szezonja – ez a legtöbb az angol klubok között.



Why Man Utd flops bizarrely APPLAUDED Erik ten Hag after crushing 3-1 defeat to Brighton and dressing-room bust-up | The Sun

Pellistri és a fejét fogó Garnacho focizhat, a háttérben álló becsúszómester, Wan-Bissaka viszont nem.

Hol lehet nézni?

Magyarországon az M4 Sport közvetíti élőben a mérkőzést. A közmédia csatorna minden háztartásban elérhető, az határon belül pedig online is nézhető az m4sport.hu/elo címen.

Várható kezdőcsapatok

Bayern: Ulreich – Davies, Kim, Upamecano, Laimer – Goretzka, Kimmich – Gnabry, Müller, Sané – Kane

United: Onana – Reguilón, Martínez, Lindelöf, Dalot – Casemiro, Eriksen – Rashford, Bruno Fernandes, Garnacho – Højlund

Hiányzók

Bayern: Neuer (rehabilitáció) és Guerreiro (erőnlét)

United: Wan-Bissaka (izomsérülés), Varane (ismeretlen ok), Mount (combfájdalmak), Maguire (ismeretlen ok), Shaw (izomproblémák), Malacia (térdsérülés), Amrabat (hátfájdalmak), Diallo (térdproblémák), Antony (személyes ok) és Sancho (személyes ok)

Itt tudjátok elolvasni Tuchel és Kane gondolatait a meccset megelőző sajtótájékoztatón:

„A BL a legkeményebb, de a legjobb sorozat is” | Sajtótájékoztató: Bayern-United

Jön egy igazi klasszikus újabb felvonása | Beharangozó: Bayern-United
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top