Interjúk és nyilatkozatok

Tuchel: Angliában nagyobb megbecsülést éreztem



Az ESPN riportere, Archie Rhind-Tutt készített interjút a Bayern München vezetőedzőjével.

A nemzetközi Bundesliga-közvetítések egyik legismertebb alakja ült le beszélgetni Thomas Tuchellel a Säbener Straßén található klubstúdióban. A hétfőn publikált interjút korábban vehették fel, hiszen a csapat azóta elutazott Portugáliába, hogy edzőtáborozzon egyet.

Olyan topikok merültek fel a beszélgetés során, amik a sajtóban és a rajongók közt is vitatémát szolgáltatnak. Lassan egy éve, szám szerint már 37 mérkőzés óta kinevezett trénerünk viszont hosszan és őszintén válaszolt mindegyik kérdésre. Ha pedig minket kérdeztek, ez az interjú különösen lényeges ahhoz, hogy mi, szurkolók is megértsük a viharos körülmények között kinevezett és azóta kritikák kereszttüzében álló szakvezetőt, úgyhogy nincs más hátra: jó olvasást!



Bayern Munich's Thomas Tuchel expecting Manuel Neuer to “reach top level” again - Bavarian Football Works

„Kicsit lesokkolt, amikor elmondta, hogy pontosan hogyan is törte el a lábát és milyen borzasztó is volt valójában a sérülése.”

Az előző szezon utolsó Bundesliga-fordulóiról: Én azt hittem, hogy elvesztettük a bajnoki címet az utolsó, Lipcse elleni hazai mérkőzésen. Biztos voltam benne, hogy a Dortmund nyerni fog a Mainz ellen. A lefújás után az öltözőben hirtelen középre lépett Thomas Müller (először véletlenül Bayern Münchent mondott Müller neve helyett) és világosan jelezte mindenkinek, hogy „csak akkor van vége a szezonnak, ha tényleg vége van” és hogy „ez a meccs sz*r volt, de még van hátra egy bajnoki”. Abban a pillanatban nem igazán győzött meg ez a kijelentése, de mégis elgondolkodtatott. Szerintem neki is ez volt a célja. A hét folyamán felálltunk a padlóról. Jól edzettünk és a Köln elleni mérkőzést is helyesen közelítettük meg. Megszereztük a vezetést, majd hallottuk a lelátóról, hogy a Dortmund részeredménye is a mi malmunkra hajtja a vizet. Aztán jött a kezezés és a büntető, amivel kiengedtük a kezünkből a címet. Ott ültem a padon és azon agyaltam, hogy „így záródik le ez a hullámzó szezon, a bajnokság megnyerésétől egészen addig megyünk, hogy mi magunk dobjuk el a trófeát, miközben a Mainz segít nekünk”? Aztán szerencsére ott volt Jamal Musiala, akinek a személyében megtaláltuk azt a szikrát, amivel átléptük a célvonalat. Az utolsó percek idegőrlőek voltak. Különös érzés volt, de nagy megkönnyebbülés és színtiszta élvezet is, a nézők számára a tökéletes forgatókönyv.

Thomas Müller viszonylag kevés játékpercéről: Nekem is fájdalmas és nehéz ez az egész. Megértem, hogy mennyit jelent a klubnak és a drukkereknek, hogy Thomast a pályán látják. Az ilyen játékosok tesznek egy klubot igazán különlegessé. Ő az egyik legmegértőbb srác a csapatban, itteni karrierje során pedig mindent megnyert már. Nagyon nehéz hétről hétre közölni vele, hogy nem lesz ott a kezdőcsapatban. A teste és a sebessége már nem, viszont az edzéseken tapasztalt hozzáállása olyan, mint egy fiatalé. Tudom, hogy több percre vágyik. Néha én is azt kívánom, hogy bárcsak eggyel több hellyel dolgozhatnék, hogy mindenkinek meg tudjam adni azt mennyiségű lehetőséget, amit megérdemel. Afelől sosem volt kétségem, mekkora legenda ő.

Manuel Neuer visszatéréséről és azutáni formájáról: Kicsit lesokkolt, amikor elmondta, hogy pontosan hogyan is törte el a lábát és milyen borzasztó is volt valójában a sérülése. Kételkedtem, hogy vissza tud-e térni erre a szintre, viszont közben reménykedtem is. Nagyon boldog vagyok, hogy bíztunk és hittünk benne. Miután már elmúlt minden fájdalma, megmutatta, hogy milyen teljesítményre is képes. A téli szünet is nagyon jót tett neki. Egy olyan légkör járja körbe őt, amit egyszerűen nem lehet megtanulni. Az ilyen dolgok ugyanis nincsenek könyvbe írva. Fantasztikus eredmény, hogy vissza tudott jönni egy ilyen sérülésből.



Bayern Munich's Leroy Sané loving life under Thomas Tuchel - Bavarian Football Works

„Láthattuk, hogy a legjobb számokat a bal oldalon hozta a Manchester Citynél, úgyhogy a szezon közben helyet cseréltek Kingsley Comannal.”

Harry Kane-ről és Robert Lewandowski 41 gólos Bundesliga-rekordjáról: Veszélyben van a rekord. Senki sem gondolta volna, de most itt vagyunk. Persze egy kis szerencsére is szükség lesz hozzá, illetve arra, hogy tovább haladjon a csapat. Harrynek egészségesnek kell maradnia, aztán meglátjuk. Szerintem az ő esetében nincsenek határok. Ajándék az ő edzőjének lenni. Megtiszteltetés. Elképesztően alázatos személy. Minden nap ő az első, aki megjelenik az edzőpályán. Bármit kérsz tőle, megteszi. Ez az alázatos személyiség pedig egy igazi cápává változik a pályán.

Harry nem csak a gólokat gyártja menetrendszerűen. Az edzéseken is kiválóan teljesít. Megmutatja a kvalitásait. Csak a szimpla jelenlétével mindenkire jó hatással van.

Leroy Sané remek szezonbeli teljesítményéről: Szerintem hamar rájöttünk, hogy kedveljük egymást. Tudja, mit várok el tőle – elég sok mindent. Azonnal észrevettem a hihetetlen fizikai erejét, úgyhogy hamar jeleztem neki, hogy azzal fogja dominálni a ligát. Megnéztük, hogy a legjobb számokat a bal oldalon hozta a Manchester Citynél, úgyhogy a szezon közben helyet cseréltek Kingsley Comannal. Ez sokat segített, még ha szerintem eleinte nem is tetszett neki annyira.

Mathys Telről és a gólcsendjéről: Nem tudta fenntartani a formáját. Meg tudom érteni, időnként nem volt fair, hogy nem adtam meg neki a lehetőséget a kezdőben. A padon tartottuk őt, mert arról beállva hatalmas lendületet hozott a játékunkba és sok meccset eldöntött. Szerintem ahogy haladt előre a szezon, egy kicsit nehezebben viselte a padozást, ami teljesen normális. Már-már kínlódott a félszezon vége felé. Remélem, hogy újra helyesen fog hozzáállni a szituációhoz és nem lesz türelmetlen, mert ha igen, az hatással lehet a kedvére. És remélhetőleg mi is megtaláljuk azokat a pillanatokat, amikor a legjobb döntés őt behozni. A mi dolgunk is, hogy folytattassuk a formáját.



Bayern-Wahnsinn! Neuer Trainer WIRD… -

„Most egy igazi verseny van az élen. A Leverkusen bámulatos. Egy erős csapat, kiváló edzővel.”

A csapat Bajnokok Ligája-szezonjáról: Az eredményekkel elégedett vagyok, de a teljesítmények szempontjából tudom, hogy jobbra is képesek vagyunk. A csoport élén végeztünk, amivel egy apró előnyre tettünk szerint a másodikként záró Lazióval szemben, gondolok itt arra, hogy a visszavágót otthon játsszuk. A lényeg, hogy minimum a negyeddöntőig eljussunk, onnan pedig a sorsolás, a szerencse, illetve a játékosok készenléte és egészsége számít. Én úgy gondolom, bármelyik csapat, amely bejut a legjobb nyolc közé, megnyerheti a tornát. Lépésről lépésre kell haladnunk.

A Leverkusen elleni bajnoki versenyfutásról: Úgy akarunk belemenni az egymás elleni meccsünkbe, hogy ha nyerünk, meg tudjuk előzni őket. Tehát addig el kell végezni a házifeladatainkat. Egyszerű a helyzet. Csak veszítenivalónk van, rájuk pedig pont az ellenkezője az igaz. Talán a semleges nézők azt várják, hogy más nyerje meg a trófeát azután, hogy az előző szezonban ez nem történt meg. Most egy igazi verseny van az élen. A Leverkusen bámulatos. Egy erős csapat, kiváló edzővel. De a Stuttgartról és a Lipcséről se feledkezzünk meg, mert bármelyik pillanatban utolérhetnek minket.

A csapat fejlődéséről: Sérülésekkel bajlódtunk. Egy csomó meccsen csak négyen-öten ültek a padon, ami az új norma lett. Felhoztunk néhány akadémistát, akik csereként és kezdőként is játszottak. Leon Goretzkát törött kézzel, középhátvédként játszottuk, de ott focizott Nous Mazraoui is, Konni Laimer pedig szélső védő volt. Annyiszor történt ez meg, hogy teljesen átlagossá vált. Tartottuk az eredménysort, de voltak találkozók, amik nem alakultak valami jól. Van még hová fejlődni. Én vagyok az első ember ennél a klubnál, aki nem teljesen boldog. Remélem, a sérülések terén egy kicsit szerencsésebbek leszünk. Javítanunk kell a ritmusunkon és a visszatámadásunkon is.

Arról, hogy szerinte jobban elismerték-e a munkáját Angliában: Igen. Úgy érzem, hogy itt Németországban mindegyikünk nagyon kritikus egymással, főleg a játékosokkal, edzőkkel. És persze nem csak magamra gondolok. Ha kialakul rólad egy kép, akkor nagyon nehéz azt megváltoztatni és éveken át úgy tekintenek rád. Nagyobb megbecsülést éreztem Angliában. Ez tény.

A teljes interjút az alábbi hivatkozásra kattintva tudjátok megnézni.

Tuchel: Angliában nagyobb megbecsülést éreztem
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top