Beharangozó

Rekordrangadó | Beharangozó: Leverkusen-Bayern

A Bundesliga 21. fordulójában a Bayer Leverkusen fogadja a Bayern Münchent.

Méghozzá az a Bayer Leverkusen, amely a 2023/24-es szezon eddigi 30 mérkőzésén veretlen és a német élvonal történetének egyik legjobb kezdését produkálta. De nem Bayern München lenne a Bayern München, ha az ellenfele eme remek teljesítményéhez képest mindössze két pontra, tehát előzési távolságon belül helyezkedne el.

Bárki is nyer a szombaton 18 óra 30 perctől kezdődő szuperrangadón, még messze lesz a bajnoki címtől. Az viszont biztos, hogy egy elégséges választ kaphatunk két kérdésre is: arra, hogy a szezon lényegi részéhez érve milyen játékerőt képvisel a Bayern a topligák egyetlen veretlen csapata ellen, illetve arra, hogy Xabi Alonso tovább tud-e hengerelni a szinte tökéletesen összeforrasztott gárdájával.

Hogy milyen kerethelyzettel, formával és általános állapottal várja a két csapat ezt az összecsapást, ebből a cikkből megtudhatjátok!



Image

A csapatkapitány nincs a legtökéletesebb állapotban, de vallószínűleg ott lesz a kapuvasak közt. Ha nem, akkor Sven Ulreich fog védeni.

Helyzetjelentés

A Werder Bremen elleni vereség óta meccsről meccsre egyre fogyaszthatóbb focival jelentkeztek a srácok. A Union Berlin (1-0) és az Augsburg (3-2) ellen egy gól volt a különbség a javunkra, a nagy mumus Borussia Mönchengladbachot viszont már 3-1-re sikerült megverni. Mindezt úgy, hogy sorra dőltek ki az újabb és újabb spílerek.

Legutóbb Alphonso Davies. Rajta kívül a korábban is sérültlistán lévő játékosok, illetve a német időjárással egyelőre hadilábon álló Bryan Zaragoza nem lehet ott a mérkőzésen. Az újonc spanyol szélső a klub hivatalos tájékoztatása szerint „influenzaszerű betegséggel” küzdött egész héten.

A legnagyobb kérdőjelek Manuel Neuer játéka és Joshua Kimmich, illetve Kim Mindzse startoltatása körül lebegnek. Manu kedden, szerdán és csütörtökön sem edzett a térdfájdalma miatt, viszont pénteken már ott volt a többiekkel. Thomas Tuchel úgy nyilatkozott róla, hogy „egészen a kezdőrúgás előtti óráig várnak a végső döntéssel”. A vállsérülésből visszatérő Kimmich és a válogatott bevetésről hazautazó Kim Leon Goretzka, valamint Eric Dier helyére pályázik.



Image

Október óta nem talált be a bajnokságban Leroy. Most törik meg az átok?

Azért őket, mintsem a 19 éves Aleksandar Pavlovićot és a Matthijs de Ligtet említettük, hiszen előbbi valósággal berobbant a kezdőcsapatba, a holland pedig még úgy is kevésbé tűnik feláldozhatónak, mint újonc angol társa, hogy utóbbi talán jobban is teljesített nála az előző meccseken. Persze az sem elképzelhetetlen, hogy az állandóság miatt Tuchel ragaszkodik az elmúlt két meccsen látott duóhoz és Eric, a Viking bennragad a Startelfben.

A minden sorozatot figyelembe véve 28 gólos és rekordszezonra hajtó Harry Kane és mögötte a Jamal Musiala, Leroy Sané, Thomas Müller trió biztos pontnak tűnik – főleg a Gladbach elleni összecsapás után. Leroyt ugyan érte némi kritika a befejezései és az elmúlt hetekben nyújtott performansza miatt, de Tuchel eddig mind a 29 találkozón berakta őt a kezdőbe és ez minden bizonnyal most sem lesz másképp.

Hogy a Sacha Boey, Noussair Mazraoui, Raphaël Guerreiro hármasból melyik két spíler lesz ott már a kezdő sípszótól a védelem szélein, jó kérdés. Szerintünk még nem kapja meg a startlehetőséget az újonc francia, Rapha viszont a Union elleni teljesítménye miatt nagyon is megérdemli a kezdést. Mindenesetre a Bild szerint még az is elképzelhető, hogy Nous kezd a bal oldalon.



Tah köpft Bayer ins Halbfinale – Zweimal Rückstand gegen VfB aufgeholt | Transfermarkt

A szezon egyik legjobb német középhátvédjévé előlépő Tah fejelte tovább a Kusent szerdán.

Az ellenfél

Nagyon egyben van a Leverkusen, ezt pedig az is jól mutatja, hogy az előző öt meccsükön hármon is a 90. percben vagy azután lőttek győztes gólt: legutóbb a Német Kupában fordítottak hátrányból a Stuttgart ellen és jutottak be az elődöntőbe, azelőtt pedig a bajnokság 18. fordulójában a Lipcse, a 17. játékhétvégéjén pedig az Augsburg kapuját vették be a hajrában.

Ha ezek a sikerek nem történtek volna meg, most pont fordított helyzetből várná a meccset a két csapat.

De megtörténtek, a Leverkusen pedig a Bundesliga történetének harmadik legjobb teljesítményét produkálta 20 fordulót követően. A klubrekordot megdöntő Alonsóéknak lassan már van veszítenivalójuk, hiszen minden semleges néző bízik bennük és sokan szeretnék, ha végre nem a Bayern nyerné a Bundesligát. És mikor máskor tarthatnának erődemonstrációt, ha nem a rekordbajnok elleni hazai bajnokin.



Real Madrid Kepincut Brings Xabi Alonso To Spain To Replace Carlo Ancelotti, But It's Difficult

Alonsóék még minden sorozatban talpon állnak.

A Gyógyszergyáriak keretéből az ellenünk korábban duplára is képes Exequiel Palacios, az Afrikai Nemzetek Kupája döntőjébe jutó elefántcsontparti védő, Odilon Kossounou, illetve a legalább áprilisig sérült Victor Boniface fog hiányozni. Mindhárman érzékeny veszteségek, ugyanakkor a Leverkusen azért is nagyon erős idén, mert jóformán nem érzi meg ezeket a hiányzókat.

Lukáš Hrádecký a tavalyi, időnként bohózatba illő meccsteljesítményeihez képest most a ligaidény legtöbb kapott gól nélküli meccsével rendelkezik (9), a mindig is nagy ígéretként számontartott Jonathan Tah a védelem vezére, az új igazolások, Alejandro Grimaldo, Granit Xhaka és Jonas Hofmann pedig a legtöbbször szerepelt három játékos. A remek kerettervezést Tuchel is megdicsérte a meccs előtti sajtótájékoztatóján.

Elől ott van a klasszissá előlépő Florian Wirtz, akinek 8 gólja és 15 gólpassza van minden sorozatot figyelembe véve. És (hülyén hangozhat, de ebben az esetben igaz, hogy) elég csak a csapat Transfermarkt-oldalát megfigyelni: a rengeteg gól sok-sok játékosok oszlik el. Ott van Adam Hložek, Patrik Schick, akik egyáltalán nem számítanak kezdőnek, de Amine Adli sem, hármójuknak összesen mégis 29 találatban való közreműködése van.

„Rengetegen szurkolnak ellenünk” | Sajtótájékoztató: Leverkusen-Bayern



Hol lehet nézni?

A meccset az Arena4 csatornája közvetíti élőben Magyarországon.

Hiányzók

Leverkusen: Palacios (combsérülés), Kossounou (válogatott) és Boniface (combsérülés)

Bayern: Davies (térdsérülés), Coman (térdsérülés), Gnabry (csípősérülés), Laimer (vádlisérülés), Sarr (térdsérülés), Peretz (térdsérülés) és Buchmann (combsérülés), illetve kérdéses Neuer (térdsérülés) és Bryan (influenza)

Előzetes kezdőcsapatok

Leverkusen: Hrádecký – Hincapié, Tah, Tapsoba – Grimaldo, Xhaka, Andrich, Frimpong – Wirtz, Hofmann – Borja Iglesias

Bayern: Neuer – Guerreiro, Kim, de Ligt, Mazraoui – Pavlović, Kimmich – Sané, Musiala, Müller – Kane

Tipp

Benne van, hogy beragadunk kicsit, de végül egy szórakoztató, szoros találkozón 3-2-re nyernek kedvenceink!

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top