Taktika, hadrend, felállás

Re: Taktika, hadrend, felállás

HozzászólásSzerző: speziale » 2018.07.17. 08:53

Fußballmeister írta:Viszont a három védős rendszer, amit mostanában pedzegetnek nem a gyors kontráknak kedvez. Én sokat próbálgattam egyébként Fifában a 3-5-2-es rendszert és nem tudom elképzelni, hogyan fogják összerakni a csapatot, ha tényleg úgy játszunk. Szerintem egyébként nem az lesz.

A 3 védős rendszerben a szélsőknek nincs helye, hiszen 4 középpályás + 1 védekező KP van, akiből kettő tulajdonképpen végső soron védő, tehát összesen 5 védő lenne a pályán. (Alaba - Hummels - Boateng (?) - Süle - Kimmich) Ez túlságosan védekező koncepció. Coman, Gnary, Ribery és Robben nem tudnak középről támadni.

Egy 3-4-3-as felállással nincs igazán helye Jamesnek és Müllernek.

Én továbbra is egy 4-2-3-1-et tudok elképzelni, vagy egy 4-1-4-1-et. (ami majdnem egy 4-2-3-1, visszavont szélső támadókkal)


Szerintem a direktebb támadófoci inkább arról szól, hogy a pálya melyik részét próbálod meg uralni. Mi az elmúlt években az ellenfél térfelét próbáltuk meg, de megkockáztatom, hogy inkább az ellenfél harmadát. Ezért hiába szereztük adott esetben gyorsan vissza a labdát, az ellenfél játékosai még ugyanúgy védekező pozícióban voltak, ezért nem lehetett gyors kontrát vezetni, hanem indult előről a "kézilabdázós" körbeadogatás. Szerintem Kovac sokkal inkább a klasszikus kp-át akarja uralni, de azt is megkockáztatom, hogy a mi térfelünket. Emlékezz vissza a kupadöntőre. a Frankfurt megszállta a térfelét (ami nem "buszoztatás" jelent), mi meg odarúgtuk Jamesnek és az egész csapat már rohant előre támadni. Csakhogy a Frankfurt terület zárása miatt nem volt megjátszható ember, James egy pillanatra elbizonytalandotott, hogy akkor most kinek, szerelték aztán 2 húzásból már gólt is lőttek.

Egyébként a 3-5-2 is tud eléggé támadó lenni egy Kimmich-Goretzka-James-Tolisso-Alaba sorral (feltételezve, hogy Thiago és Vidal távozik). De Kovac nagy hangsúlyt fektet a taktikai rugalmasságra ezért szerintem a klasszik 3-5-2-őt ritkán fogjuk látni. Szerintem sokszor inkább 3-4-1-2 lesz az müllerrel a 2 csatár mögött, vagy 3-4-2-1 2 szélsővel.De szükség esetén akár egy ultra-offenzív 4-4-2 is benne lehet a pakliban egy Robben/Coman-Goretzka-James-Ribery/Gnabry kp-val elöl meg a Müller/Lewa/Wagner/Gnabry négyesből 2-en.

Szerintem egyébként a 3-5-2-nek nem feltétlenül kell átmennie védekezésben 5-3-2-vé, én azt is el tudom képzelni, hogy az egész kp lép ilyenkor visszább egy kvázi "kettős reteszt" alkotva a térfelünkön. És ebben az esetben a vkp poszt kevésbé fontos
Avatar
speziale
 
Hozzászólások: 468
Csatlakozott: 2015.04.15. 22:59

Re: Taktika, hadrend, felállás

HozzászólásSzerző: Thommeyy » 2018.07.18. 23:58

Szerintem jóformán mindegy, hogy 4 vagy 3 védővel fogunk játszani, mert nem az fogja meghatározni a játékstílusunkat végsősoron. Ahogy az előttem szóló úriember is írta attól függ majd minden, hogy a pálya melyik részére helyeződik a valódi játékunk és mennyire tudunk lendületesek lenni. Az elmúlt években nem igazán volt területünk és olyan játékosok, mint pl Coman alig tudták kihasználni a bennük rejlő potenciált, hiszen a szélekenen mire felvezették a támadást már rendre lekettőzék (akár lehármazták) őket. Emiatt a legfőbb fegyverüket, a sebességet, nem tudták érvényre juttatni. Arról meg már ne is beszéljünk, hogy a középcsatárok nyakán is állandóan több védő lógott.

Nyilván erősen védekező mentalitású csapat ellen nehéz lesz lendületesen támadni, ezért nem is hiszem, hogy kizárlólag kontrából szeretne Kovac támadni. Alapjában véve egy kiegyensúlyozott csapatra számítok, ahol a széljáték az erős védekezés megtörését fogja célozni, illetve két csatáros játékra (ahol az egyik csatár gyors Gnabry, Robben) és mélyebb védekezésre erősebb ellenfél ellen. A letámadás eddig is fontos része volt Kovac rendszerének, így valószínűleg ebből nem lesz hiány a jövőben. A középpályásoknak sokat kell majd melózniuk, ezt veítit elő az eddigieknél keményebb fizikai felkészítés, amelyet én teljes mértékben támogatok. Örülnék, ha bizonyos csapatokon technikailag nem tudunk felülkerekedni akkor fizikálisan sikerüljön.
Avatar
Thommeyy
 
Hozzászólások: 673
Csatlakozott: 2013.07.12. 10:18

Re: Taktika, hadrend, felállás

HozzászólásSzerző: szprajtboy » 2018.07.27. 11:40

szerintem ez a 3-5-2 a legnagyobb fail ami a csapattal történhet és a kontrajáték. Van Gaal meghonosított egy olyan kultúrát amit azóta is élvezünk és egyes edzők mesterire (Heynckess), egyesek kevésbé mesterire (Guardiola) , mások semennyire (Ancelotti) sem formáltak át. Heynckess alatt is rohadt jó volt a mezőny játékunk és a labdabirtoklásunk csak sokkal direktebb volt a foci (taktika mellet a formában lévő támadók miatt) és nem egyből támadtunk le hanem miután rendeződtünk valamennyire. Fizikailag is sokkal felkészültebbek voltak és mentálisan. Egy olyan csapat sincs aki sikeresen 3-5-2-t játszana és ne 4-5-1 vagy 4-3-3 esetleg ezen szerkezetek minimális változtatásával (4-3-2-1 etc). Megjegyzem franciák hasonló focival nyertek meg a VB-t mint anno amit mi játszottunk a Bayernnel a BL győztes évben. Direkt , tempós jó játékkal. De Klopp Liverpoolja sem sokkal többen különbözött és ez igaz anno a Dortmundjára is.

3-5-2-vel(vagy 3-4-3) kiscsapatok a Chelsea és az olaszok szórakoznak meg lehet nézni hol vannak....
City 4 védős taktikán van, Real is , Liverpool is , Barca is , mi is , de már a Juve is mióta elment Conte.

Ez még alapjába véve lehetne véletlen mégis sikeresen játszák, de komolyan mikor láttatok jó 3 védős csapatot....Fifa 18 nem számít bele :)
Avatar
szprajtboy
 
Hozzászólások: 67
Csatlakozott: 2017.04.09. 09:58

Re: Taktika, hadrend, felállás

HozzászólásSzerző: misafeco » 2018.07.27. 14:56

Belgák/angolok a vb-n. BL-ben a Juve.

Válogatott fociban nyilván azért népszerűbb, mert ott nem lehet a keretet a taktikához igazítani, ha van sok jó belsővédőd, de mondjuk kevés a jó szélső, akkor érdemes bevezetni.

Bár szerintem nem annyira átjárhatatlan a két rendszer, a 3-4-3 gyakorlatilag ugyanaz, mint a 4-3-3, csak visszavontabb szűrővel és támadóbb szélsőhátvédekkel. A 3-5-2 az meg 4-4-2 gyémánt középpályával.
Avatar
misafeco
 
Hozzászólások: 819
Csatlakozott: 2013.06.24. 09:16

Re: Taktika, hadrend, felállás

HozzászólásSzerző: pussybuvar » 2018.07.27. 17:24

Én sem értem ezt a rugózást a 3-védős felálláson. Az angolokat nem hoznám fel példaként, mert a baromi szerencsés sorsolásuknak köszönhetik a "nagy" eredményüket a VB-n. Az első kicsit is komolyabb ellenfél ki is ütötte őket.
misafeco amúgy jól írja mi szokott 3-védős rendszert eredményezni. Tipikusan az, ha nincsenek meg a középpályára és a védelembe is a minőségi szélsők, illetve ha hozzájuk képest minőségi és mennyiségi túlkínálat van a belsővédő poszton.
A belgáknál pontosan ez volt a helyzet pár éve, amikor is a Verthongen-Alderweireld-Kompany-Vermaelen-Lombaerts védősorra senki nem volt a széleken. Át is álltak a 3 védőre, aztán Meunier feltűnése enyhített a szélsőgondokon, de maradt a begyakorolt rendszer.
Avatar
pussybuvar
 
Hozzászólások: 1575
Csatlakozott: 2014.05.03. 16:05

Re: Taktika, hadrend, felállás

HozzászólásSzerző: szprajtboy » 2018.08.29. 15:04

Picit elnosztalgiáztam magamban és megkérdem nektek kik azok a játékosok akik szerintetek a legrosszabbak igazolások voltak , mert borzalmas játékosok.
Nekem kapásból ők ugrottak be.

Kapus : Mióta nézem a Bayern meccseket a legrosszabb kapusunk Rensing volt , de őt azért nem tekinteném annyira borzalmasnak.
Védők: Braafheid egyértelműen az egyik legrosszabb nálam és Oddo no meg Rau. Illetve Breno az egyik legnagyobb csalódás pedig belőle többet kinéztem mint Demichelisből anno.
Középpályás: Ali Karimi,Usami,Sosa,Julio dos Santos,Pranjic itt azért volt egy időszak amikor durrogtak a nagyobbnál nagyobb mellélövések :D
Támadók: Ez már nehéz kérdés igazából mindig volt 1-1 minőségi csatárunk volt hogy több is. Hashemian volt az utlranagy mellélövés. + 1 Poldi , pedig óriási kedvencem volt és örültem hozzánk jött (Poldis mezem is van) , de nem váltotta be amit hozzá fűztünk. Emlékszem mikor eligazolt teljesen semleges érzés volt. Aztán Klinsmann hoppra került és Heynckes alatt az utolsó pár meccsen valami parádés formában volt egy picit ott már bántam elment egy rendes edző alatt lehet kijöhetett volna a potenciál ami benne volt.

(Bocsi ide került , de nem találtam megfelelő topicot).

Számotokra kik a legborzalmasabb játékosok ?
Avatar
szprajtboy
 
Hozzászólások: 67
Csatlakozott: 2017.04.09. 09:58

Re: Taktika, hadrend, felállás

HozzászólásSzerző: pussybuvar » 2018.08.29. 16:05

Attól függ, hogy honnan közelítjük meg a témát. A legrosszabb játékosokat keressük, vagy a legnagyobb csalódásokat?
Avatar
pussybuvar
 
Hozzászólások: 1575
Csatlakozott: 2014.05.03. 16:05

Re: Taktika, hadrend, felállás

HozzászólásSzerző: szprajtboy » 2018.08.29. 16:53

pussybuvar írta:Attól függ, hogy honnan közelítjük meg a témát. A legrosszabb játékosokat keressük, vagy a legnagyobb csalódásokat?

Legrosszabb csak mellé kommentáltam pár csalódást akik rosszak voltak.
Avatar
szprajtboy
 
Hozzászólások: 67
Csatlakozott: 2017.04.09. 09:58

Re: Taktika, hadrend, felállás

HozzászólásSzerző: pussybuvar » 2018.08.29. 17:03

Hát pl. Sinan Kurt vagy Braafheid totális semmirekellők voltak. Baumjohann vagy Schlaudraff szintén, pedig bennük akár lehetett volna potenciál. Dos Santos vagy Usami se mentek itt semmire, Breno már határeset. Még Rau és Hashemian jut így eszembe, talán Karimi, bár utóbbinak azért volt pár elfogadható meccse.

A többiek saját nevelésűek, így nem venném ide őket, mert az igazolásokról volt szó.
Avatar
pussybuvar
 
Hozzászólások: 1575
Csatlakozott: 2014.05.03. 16:05

Re: Taktika, hadrend, felállás

HozzászólásSzerző: Véder Nagyúr » 2018.08.30. 07:44

nálam egyértelműen Götze. azért egy Karimitől vagy Braafhieldtől korántsem vártam annyit, mint a német Messitől
Avatar
Véder Nagyúr
 
Hozzászólások: 253
Csatlakozott: 2017.04.04. 21:20

ElőzőKövetkező

Vissza: Hírek, MECCSEK, Taktika stbKi van itt

Jelenlévő fórumuzók: nincs regisztrált felhasználó