Edzőkérdés

Re: Edzőkérdés

HozzászólásSzerző: Kontár Béla » 2019.06.02. 23:38

Az a baj, hogy pussy (aki pl értelmes kommenteket, vagy meglátásokat is szokott írni), pl a Magathos példámat, nem hogy félre magyarázta, hanem semmit nem értett meg belőle. Szavanként tudnám abban a hsz-ben a tévedéseit szinte elemezni, de felesleges, és nem is megyek bele. Inkább egy "újabb", letisztultabb példával tudnék-e kapcsán elő állni, amit akkor is említettem, de talán nem voltam érthető.

Tehát: Magath is duplázott (ügye első évéről, és nem az utolsóról beszéltem), de kezeljük már a helyén az eseményeket, és eredményeket! Attól Ő még nem lett egy "jó", vagy sztár edző, pedig akkoriban elég jó eredményt ért el a Bayernnel, és a feltunningolt Chealsavel szemben is épp, hogy kiesett. Itt ennyi a lényeg. (lenne több is, de elég, ha ezt a részt megértjük/megértitek). Szóval nagyon szép volt, akkor is, és most is a dupla, a MAGA KONTEXTUSÁBAN!

Én sem a kupát, sem a bajnokságot nem becsülöm le, ahogy sem Pepnél, sem van Gaalnal, vagy másnál sem tettem. De helyén kell kezelni a dolgot. A mutatott játékot tekintve, az ellenfeleket tekintve, a csapat fejlődését, és elvárásokat tekintve, a játékos keretet tekintve.

Gyakorlatilag, ahogy írni szoktam profán módon, még az áhított erőnlét sem jelent meg, a racilaci által kiemelt szofisztikált elemek, sem, és az egyébnek sem nagyon fjlődtek, hogy az összképet ne is említsem. Arról nem beszélve, hogy a hármas terhelés, az hármas terhelés, ha a Porto is az ellenfél a Bl-ben, erre is pont Én is kitértem, és sehogyan sem modellezhető, hogy miképp bírná a csapat Kovaccal, ezt az egészet. Ha már dupla, és eredmény kérdés, ez ugyanolyan, hogy bárhogy is, de Guardiolaval a 4-be jutottunk: ergo a TI LOGIKÁTOK ALAPJÁN bukik meg legfőképp, hogy miért sikeres vagy nem sikeres a szezon, mert ez alapján nem néztek a statisztikák mögé.

Azt, hadd mondjam el, hogy Én magam pl Juppot sokat bíráltam, nagyon nagy, amit itt elért, és nagyon elismerem Őt, de Ő is mivel kicsit kevésbé fazonszabász edző, mintsem pl egy gaali útnak a végét jól teljesített be, akkor voltak kétségeim (leginkább az Arsenal elleni hazai meccs után. Kovac hozzá képest látszik, hogy áttud venni dolgokat, de semit nem tud adaptaláni, és pedagógialag gyenge, nem úgy, mint Jupp pl. Szóval nekem a múlt sem veszik feldesébe, ugyanis Jupp sem véletlen nem 10szeres bl győztes edző, ugyanakkor elismerem a nagyságát, és amibe jó, és a hall off famebe emelkedett.

Én olyan korlátokat látok Kovacnal, pl az erőnlét, ami rá is jellemző erősség volna, vagy kellene legyen, hogy nem tudja megugrani, így ezt az utat elemezve, lehetnek elpazarolt éveink. Ami persze mellette szól, hogy valahol tényleg fel tud állni a padlóról, és kupa specialista lehet (nem mindegy, hogy nb 2 ben vagy a bl-ben... ;)). De, ezt tényleg lehet látni az alapjátékon, az alapjáték erején, az elképzeléseken vagy annak hiányán, hogy nagyon sokat kockáztatunk vele. Nem fogja tudni levezényelni a generáció váltás.

Itt meg is ragadná az alkalmat, hogy mind az igazolásokat, mind Kovacot illetően: Rume, és Uli valójában maguk akarják, ezt levezényelni. Ehhez kell Kovac, és aztán találni egy új edzőt, a jelenlegi alapjátékkal, amihez Kovacnak kell idomulni sokkal inkább, meg egy kicsi eredményt is elakarnak érni, ha meg jobba bejön a vártnál, az kész kassza siker, csak ez nem így megy... amit jó maguk is tudnak. Nyilvá nem hülyék, mégis rossz lépéseket foganatosítanak.

Ide hoztak egy cél futballt játszó edzőt, aki egy jó középszer, és tiki-takát várnak tőle, és még nem is igazoltak. Jó a folytonosság, és a keret minősége miatt, és egy világsztár miatt bármi lehet... sok csapat nyert, már nulla alappal bl-t szinte, de itt pont a profizmus hiánya, és a lehetőségek megfogásának a hiánya, ami nekem baj.

Mindettől függetlenül, mivel az öregek visszavonultak, de így sem rossz a keret, ellötyöghetünk, sőt, a kupa "specialista" mivolta miatt, egy szürkébb játékkal is akár még a siker sincs kizárva sehol, de most ez Jupphoz, Guardiolahoz, Hitzfeldhez képest sokkal csekélyebb racionalitással bír, de van benne talán annyi, hogy rám cáfol, és nem nekem lesz igazam (pedig a dupla ellenére számomra benne van, hogy itt nagy bukta is lehet). Ergo, amire gondolok pl, ha eg 'pool szintű csapatot ki akarunk ejteni, és épp a 'pool rosszabb formában van, akkor még, így is lehet, és ez vonatkozik a bl kieséses szezonra, csupán az a baj, hogyha kicsit is formában lesz az ellenfél, azzal, amit itt mutatott, és a keret jelenlegi hiányosságait figyelembe véve kiszorulhatunk tartósan a top csapatok közül, és tudjuk mennyire nehéz oda visszaférközni, mind amellett tényleg jogos, máshol sincvs kolbászból a kerítés, de itt megint más a háttér.
Avatar
Kontár Béla
 
Hozzászólások: 2398
Csatlakozott: 2013.06.23. 23:18

Re: Edzőkérdés

HozzászólásSzerző: speziale » 2019.06.03. 08:50

@Béla

Mondjuk ilyen erővel én is "bedurcizhatnék"...

Az edzőkérdés topikban elég hosszan "elemeztem" Kovac teljesítményét...meglehetősen sok statisztikát összeszedve...bárkit érdekeltek ezek?? Mindenki csak írta tovább a maga kis prekoncepcióját...

Én nem önmagában a behúzott kupák számával érveltem Kovac mellett...

1) Az adatokból látható, hogy az őszi kisiklás után Kovac nagyon is összeszedte a csapatot, hiszen az utolsó 22 forduló eredménye alapján minden idők 2. legjobb eredményét hozta le (Magath hol is csinált ilyet?)

2) a Magath-os összevetés meg igenis nem állja meg a helyét...akkor sem ha értem mire gondolsz...miért:
- Magath-al kevesebb ponttal nyertük a bajnokságokat, és ami sokkal fontosab: sokkal-sokkal kevesebb rúgott góllal...
- Magath nem csinált 9 pontos hátrányból fordítást egy olyan olyan Dortmund ellen, akik minden idők 2. legjobb idényüket produkálták..nézd meg, hogy akkoriban hány ponttal végzett mögöttünk a 2. helyezett...
- Magath-nak nem kellett levezényelnie egy generáció váltást...
- majd ha Kovac is itt lesz 3 évig és a csapat játéka/statsiztikái egyértelmű romlást fognak mutatni, ahogy az Magath alatt történt, akkor térjünk vissza a Magath-os hasonlatra. De jelen pillanatban azért egy kis bizalmat talán megérdemelne. De jelenleg én pont azt látom, hogy ő nem Jupp örökségéből érte el ezt az eredményt...

3) viszont a magad részéről nem gondolod, hogy az eredményei alapján kicsit több tiszteletet érdemelne? Amikor olyanokat írnak, hogy "úgy áll a pálya szélén, mint egy idegbeteg"...meg amikor már minden egyes cseréjébe belekötünk...csak mert a kedves szurker éppen máshogy gondolkodik (mert nyilván ő látja a játékosokat az edzésen, meg van azal tisztában, hogy éppen kinek milyen gondja-baja van)...meg nincsenek szögletvariációink? Mi lőttük a legtöbb gólt szögletből a ligában...
Avatar
speziale
 
Hozzászólások: 468
Csatlakozott: 2015.04.15. 22:59

Re: Edzőkérdés

HozzászólásSzerző: pussybuvar » 2019.06.03. 13:23

Én nem mondtam, hogy a hazai teljesítményt nem befolyásolja a terhelés, csak többek már ott tartanak, hogy kijelentik, hogy amúgy nem is sikerült volna a hazai tarolás. Lehet, hogy nem, lehet igen. Ezt nem tudjuk. Amit tudunk, hogy adódott egy helyzet, maradt a kettős terhelés. Ebből pedig Kovac eredmények tekintetében kihozta a maxot.
Ez a bezzeg a BL már sok lett volna feltételezéssel az a baj, hogy az érem másik oldalára is lehet felállítani ilyen teóriát. Ennyi erővel mondhatnánk azt is, hogy idén a szezon végére, utsó harmadára lendültünk formába, így ha túljutunk a Poolon, akkor behúztuk volna a BL-t is. Ez se irreálisabb feltételezés, szóval találgatni lehet.

@Béla:
Tényleg ne menj bele abba, hogy elemzed a tévedéseim, valóban felesleges. Meg amúgy is sokkal egyszerűbb leírni, hogy nincs igazam, félremagyarázok, nem értek meg semmit, mint érvelni és cáfolni.
Magath nem lett sztáredző, a "jót" nem tudom, de ki mondta, hogy Kovac-ot sztáredzőként kéne kezelni? Igen, szép volt a dupla akkor is, nem is rúgták ki Felixet. Vagy szerinted ki kellett volna? Igazad van, nem értem mit akarsz kihozni ebből, mert a jelen témában és kontextusban irreleváns a gondolatmenet.
Senki nem állítja, hogy Kovac biztosan baromi jó edző, én is csupán azt mondom, hogy egy ilyen első idény után nem látom miért kéne nemhogy bírálni, hanem brutálisan beleállni és kritizálni. Meg miért kéne kirúgni, miért kéne azt feltételezni, hogy nem lesz képes erre vagy arra.

Azt meg pláne nem értem, mihez viszonyítva vagyunk ilyen finnyásak edzők terén. A triplázás előtt jó pár edzővel felsültünk (többek között Hitzfeld visszatérése sem sikerült jól), de Jupp is ezüstgazdag évet hozott össze, ahol hazai fronton is csak 2. erők voltunk.
Utána pedig Peppel látványosan megrekedtünk egy szinten, a BL elődöntőkbe ugyan mindig eljutottunk, de csak szopni jártunk. Mindezt úgy, hogy egy világverő gárdát vett át, ami papíron még csak erősödött is utána.
Ezt követően meg Ancelottival is eltévedtünk, visszajött Jupp, nem sokra mentünk vele se. Szóval nem arról van szó, hogy eget rengető sikersorozat után jött Kovac, akivel visszaestünk.

Például a pedagógiai érzék olyan, hogy nehéz kívülről megítélni, de az alapján, ahogy összeszedte a csapatot a padlóról, nem feltétlenül állítanám, hogy nem jó ebben. Ugyanezen okból kifolyólag nehéz elhinnem, hogy tényleg olyan karizmátlan és töketlen, mégis közben idegbeteg fickó.
Vagy miből kéne arra gondolni, hogy képtelen levezényelni a generációváltást? Goretzka szerintem egész jól beépült, pedig voltak neki is sérülései. Robbéry idén már szinte teljesen kiesett, a Gnabry-Coman duó szépen muzsikált. Meg ami még nagyon fontos és sokan elfelejtik, hogy Müllert is sikerült visszaépíteni egy korrekt szintre.
Nyilván nem volt tökéletes a dolog, mert az utánpótlásból senkit nem használt, de Sánches vagy Davies sem lett beépítve. Ugyanakkor kíváncsi lettem volna mit kap, ha kritikus szakaszban őket pakolgatja be a csapatba, emiatt meg mondjuk bukunk pár dolgot és lemaradunk 1-1 trófeáról. Vajon hányan emelnék ki, hogy beépítette X-et vagy Y-t, és vajon akkor se lett volna olyan fontos a BuLi vagy kupa...
Avatar
pussybuvar
 
Hozzászólások: 1575
Csatlakozott: 2014.05.03. 16:05

Re: Edzőkérdés

HozzászólásSzerző: Kontár Béla » 2019.06.09. 00:54

Nagyon gondolkoztam egy cizellált, és részletes válaszon az általatok felvetett jogtalan értetlenség, és hangnem kapcsán.

De ott a cáfolat oldalról oldalra (OTT van érted!? Nem egyszerűbb, meg így meg úgy, ez velem szemben amúgy is a vicc kategória, aki pontról pontra még szájba rágva is leírja sokszor mi a cáfolatom, csak épp most te lőttél nagyon mellé), le van írva, lehet értelmezni. Ti vagytok, akik mindig új és új nem oda illő, és ráadásul értetlen megfogalmazást, és példát hoztok. De legyen elég, annyi, hogyha nagyon tili-tolzini akartok, akkor Magath pl nem egy bajnok csapatot vett át, és lehet nem volt generáció váltás a címszó, de azért annyira stabilnak sem mondhatnám, tehát egy gyengébb csapattal, tényleg relevánsan sikerült javítania a csapat helyzetén akkoriban, de még sem akkor, most meg pláne nem számított jó edzőnek(habár nem is ezt a fajta összehasonlítást akartam érzékeltetni, de ha ebbe IS belemegyünk, ebbe sem fog Kovac győztesen kijönni, ezért a Ti érvelésetek sem). Oké Kovacot sem tartjátok jó edzőnek ügye, vagy sztár edzőnek, de ki ha nem Én ismeretem el évek óta a legjobban a bajnokságot, kupát bármit? Vissza lehet azt is olvasni. Akkor meg mi a baj a nem "elismerésemmel"? Milyen kettős mércéről beszélünk? Nincs itt semmi ilyesmiről szó, ha nem akkora edző, és ebben egyetértünk, akkor mi a bánatós ló... nem érthető azon, hogy nincs alapjátékunk, semmi fejlődés, csak visszalépés látható. Sokszor, sok tekintetben ki lett ez vesézve. Ráadásul leírtam nem igazolás+ Kovac, együtt túl nagy kockázat. Az, hogy nem bírtuk volna a hármas terhelést, az nem fikció, de marha jó, hogy ezt is ismételni kell, hanem tény, hogy még a kupában is ki voltunk fulladva, ha hétközi meccs volt.Az, hogy milyen jó tavaszunk volt, akkor meg őszünk mennyire volt rossz, és tavasszal ennek ellenére nem volt Bl gyakorlatilag? Nem érzitek a paradoxont? Dortmund tényleg elszúrta a dolgot nem kell, ezt eltakarni, ez van. Ez egy ilyen idény volt ez is egy bajnok cím örülni is érdemes neki, nem kicsi dolog, de legyetek szívesek tényleg kontextusában értelmezzük már. Kovac fiatal edző, és az állandóság, mivel mennek az idősebbek az érv mellette, ha már idekerült. De semmi több! Ennyi az esélyünk is jövőre, és ezzel hatalmas a kockázat egy mélyrepülésre, és egy olyan szintű kiszorulásra, amiből nehéz lesz felállni. Ahogy játékos, úgy jó edzőt is nehéz találni, de most itt lenne több is, tavaly Kovachoz képest is lett volna több, most amit előbb írtam az mellette van, tehát egy középszert kár lenne ide hozni és próbálkozni vele, még ha Kovacnal 0,001-el jobb is, ha értitek, amire gondolok. Én remélem Kovac villant valamit, ezzel a kerettel, és 1-2 jó igazolással, ha mást nem talán fenn maradást tud biztosítani, viszont a sokat említett fiatalitáshoz egy karakteresebb edző kellett volna, jó pedagógia érzékkel( egyébként, ami egy jó hivatkozási alap, és bizonyos értelemben egy bullshit, és ezt tudja mindenki több okból a mai fociban, hogy "fiatalítás", mint így, hogy eldobunk éveket nem teljesen van. ;) ).
Avatar
Kontár Béla
 
Hozzászólások: 2398
Csatlakozott: 2013.06.23. 23:18

Re: Edzőkérdés

HozzászólásSzerző: speziale » 2019.06.09. 08:56

@Béla,

egyszerűen nem értelek.
Az a gondom, hogy miközben te folyamatosan "szubjektív" dolgokat vetsz kovac szemére (nincs alapjáték, visszafejlődünk stb.), addig az "objektív" dolgok (statisztikák) ezt egyáltalán nem támasztják alá.

Én Magath-os hasonlat kapcsán kifejezetten kiemeltem, hogy Kovac mellett egyáltalán nem csak a megnyert kupák vannak. Olvasd vissza, ezt rengeteg más statiszikával is alátámasztottam. Eközben te egy csomó dolgot "tényként" állítasz be, ami egyáltalán nem az:

1) "Magath egy gyengébb csapatot vett át"

Ezt meg mégis mire alapozod? Abban acsapatban ott volt Kahn, Lizarazu, Lucio, Ze Roberto, BS31, Ballack, Makaay és még sorolhatnám. Ennek a csapatnak a gerince 3 évvel korábban BL győztes volt, a csapat másik gerince (a 3 Kusen-es) meg 2 évvel korábban döntőzött. A jelenlegi (alap)csapatból ez hány emberről mondható el? Nézd dmár meg, hogy akkor mennyi ponttal végzett mögöttünk a 2. Szóval az a Magath-os csapat sokkal-sokkal jobban kiemelkedett a Buli-ból, mint mi jelenleg. Azt is nézd meg, hogy ők 77 rúgott góllal húzták be a bajnokságot. Szerintem a rúgott gólok elég jó mutatói annak, hogy egy csapatnak mennyire van meg az alapjátéka. A BL csoportkörből is 3-al több rúgott góllal jutottunk tovább, mint Magath alatt, ami 6 meccs alatt azért egy +0,5-ös átlag. Az azért nem kevés. És azt, hogy valami nincs rendben a csapattal, azt jól mutatja, hogy ugyan a követkető évben a csapat ismét bajnok lett, de csak 67 gólt rúgtunk.

2)
"nem érthető azon, hogy nincs alapjátékunk, semmi fejlődés, csak visszalépés látható. Sokszor, sok tekintetben ki lett ez vesézve."

Szerintem az nem kivesézés, hogy pár ember, akinek Kovac nem szimpi (most ezt általánosságban írom, ne vedd magadra), minden gyengébben sikerült meccsünk után "megtalálja". Én azt látom, hogy Kovac-al szemben sok embernél már a bejelntesékor sem volt meg a bizalom, és most emögé gyártanak prekoncepciót.
Amikor 3-1-re, meg 4-1-re megnyert meccsek után képesek egyesek nekiesni az edzőnek, hogy "de szar volt ez..." most arra mit lehet mondani. Vagy amikor valaki leírja egy olyan meccs után, hogy a "hülye Kovac megint hogy cserélt..." amikor Goretzka a beállása után 3 perccel gólpaszt adot...

3)
"Az, hogy nem bírtuk volna a hármas terhelést, az nem fikció, de marha jó, hogy ezt is ismételni kell, hanem tény"

Itt megint kijelented, hogy tény...de mégis mi alapján??
A legnagyobb gálázásaink pont a február közepe-márciusi közepe között volt, amikor fullba kaptuk a 3-as terhelést. Igen a Werder elleni időszakban meg fáradtabb volt a csapat (mondjuk azért ez a Werder verte ki a dortmundot is a kupából, egyébként meg ha a kapusuk nem fog ki ilyen k*rva jó napot, mindkét meccsünket gólokkal nyerhettük volna). De ebből általánosítani elég merész...

4)
"Az, hogy milyen jó tavaszunk volt, akkor meg őszünk mennyire volt rossz, és tavasszal ennek ellenére nem volt Bl gyakorlatilag? Nem érzitek a paradoxont? "

Azért ez így ebben a formában megint erős csúsztatás. Az őszünk összességében az októberi kisiklás miatt lett rossz. Kalle is lenyilatkozta, hogy Kovac szeptember végén kezdett bele az erős rotációba, és, hogy a Düssledorf elleni meccs után ültek le vele elbeszélgetni. Vagyis Kovac ott vakvágányra futott. De ez előtt (mondjuk az Augsburg elleni meccsig bezárólag) és ez után (Düssleldorf elleni meccs után) nézed, akkor bizony egyáltalán nem volt rossz az őszi szezon. Az őszi szezon gyakorlatilag a Freiburg/Düssledorf/Hertha/Gladbac elleni bénázásokon ment el. Ez 4 meccs.


5)
"Dortmund tényleg elszúrta a dolgot nem kell, ezt eltakarni, ez van. "

Ugye itt megint csak az érem egyik oldalát nézzük. Nyilván "by definition" 9 pontos hátrányt nem lehet úgy behozni, hogy az ellenfél nem hibázik. Viszont ahhoz hogy behozd, neked meg folyamatosan hoznod kell az eredményeket. Azért azt a részét meg ne vitassuk már el a csapattól...az talán nem függ az edzőtől?...és arról nem is beszélek, hogy ha Kovac ellen érv, hogy nem volt tripla terhelés, akkor mondjuk Favre ellen miért nem érv, hogy neki meg tavasszal csak a bajnokságra kellett koncentrálnia, és megis elbukott 9 pontot. Csak mert amikor a Dortmund leigazolta mindenki hülyézte Uliékat, hogy "...őt kellett volna, és ez eszükbe se jutott"

Fiatalítás:

Most azon kívül, hogy a támadójátékunkat átállította a Combry duóra, meg a 24 éves Goretzkát beépítette a csapatba, meg Sülét "előléptette" a védelemben mégis mit kellett volna csinálni? Egyébként meg azért Sanchez alatta mutatta eddig a legértelmesebb játékot. Arról megint nem is beszélek, hogy monjuk 2015-ben Pep is tavasszal, amikor Robbery bevethető volt, már alig játszatta a Coman/Costa duót..(és most Ancsát fel sem hozom...)

Egyébként meg tényleg őszintén kérdem: te kit hoznál ide, aki szerinted egyértelműen előrelépés lenne Kovac-hoz képest?
Avatar
speziale
 
Hozzászólások: 468
Csatlakozott: 2015.04.15. 22:59

Re: Edzőkérdés

HozzászólásSzerző: Racilaci » 2019.06.11. 18:12

Na jó.

A fikázott csere, majd 3 perccel később Goretzka gólpasszt adott történet pontosan a következőképpen történt:

60 + x percig variábilis volt a támadójátékunk, majd a gyengébben szereplő Gnabryt Goretzkára cserélte Kovac, Gnabry helyére pedig kiküldte szélre Müllert. Ezzel a támadójátékunk kb. meghalt, Müller összehasonlíthatatlanul gyengébb volt a meccs hátralévő részében, mint előtte, Lewa pedig nem kapott senkitől támogatást. Ezért volt az ominózus csere rossz.
És igen, a csere után három perccel Goretzka "adott egy gólpasszt". Ez pontosan úgy történt, hogy Gora eredeti szándéka szerint rá akarta lőni a labdát a kapura, de leperdült, s vagy bedobás lett volna belőle, vagy kirúgás. De a szerepe szerint akkor már csak véletlenül ott ólálkodó Müller a tőle megszokott fura mozdulattal reflexből belekapott, s az irányt változtató labda beesett a hálóba. Ez volt a gólpassz. És ettől volt Kovac cseréje zseniális, ha jól értem.

A fiatalítás témakörben ugyanilyen csúsztatás a legtöbb állítás:
- Süle több mint 100 Bundes meccset nyomott le a Hoffenheimben. 2016/17-ben 2800, tavaly Juppnál 1900, az idén a "fiatalító" Kovacnál 2600 percet játszott. Tavaly a BL-ben többet játszott, mint az idén (igaz, több meccsünk is volt-:). Nem mellesleg 2016 óta tagja az Elfnek. Kovac Süle és a fiatalítás kapcsán nem csinált mást, mint folytatta az elődei munkáját, „csak” fölöslegesen megbolondította azt előbb a hülye nyilatkozatokkal, majd a rotálással, aminek meg is lett az eredménye.

-Coman esete dettó, de ezt nemrég már írtam: sérülései miatt 2015 óta szezononként 1000-1500 körüli perceket játszik a bajnokságban: tavaly 1100, idén 1600 perc volt. A válogatottnak 2015 óta a tagja, ha nem sérül le, számolt volna vele Deschamps a világbajnok csapat keretében. Nemigen látom át, mi volt Kovac szerepe Coman és a fiatalítás témakörben annál is inkább, mivel lényegében csak akkor játszatta, amikor elfogyott alóla Ribéry.

-Gnabry: ő az egyetlen, akinél aláírom, hogy Kovac makacssága bevált. Én messze nem játszattam volna ennyit, de végülis neki lett igaza. Ezzel együtt azért nézzük meg: tavalyelőtt 2000, tavaly 1500, az idén 1700 percet játszott a csapataiban. Tehát amellett, hogy ez jó húzás volt, azért messze nem kockáztatott az edző sokat.

-Goretzka: 2015/16-ban 2000, következő évben 2600, azt követőben 2000 percet játszott, az idén szintén 2000-et. Őt ráadásul a nem csekély 40 millióért vettük, Gnabryhoz és Süléhez hasonlóan egyáltalán nem kutyaütő csapattól. Emellett ráadásul nemigen tudom elképzelni, hogy ne jönne zavarba, ha megkérdeznék tőle, hogy tkp. most mi is a posztja a Bayernben.

Őszintén szólva én ezeket a játékosokat nem tudom fiatalításként elfogadni. Egyik fele (Süle, Coman) már a Bayernben is megtalálta a helyét, bejáratott, megszokott játékos volt – Kovac ezt csak folytatta, jól-rosszul. (Ilyen alapon baromi nagy fiatalításként lehetne felfogni, hogy Kimmich amikor csak lehetett neki, játszott…). Másik fele pedig más csapatokban fixen bizonyított, nem kevés pénzért igazolt, Elf-szintű játékos, akiknek a csapatba építése éppen annyira volt gyors, amennyire azt a sérülések és egyéb kényszerek magyarázták, szükségessé tették.

Hol ebben az edzői hozzáadott érték?

Fiatalításként olyan nevekről kellene beszélni, mint Yeong, Davies, Mai, Shabani, Evina. Már Renato Sanchezt sem sorolnám feltétlenül ide, hisz ő is egy bizonyított játékos – de kb. az ő esete mutatja meg, hogy mire ment Kovac egy olyan játékossal, akinek a játszatását nem kényszerítette ki valamilyen külső körülmény.


Szóval ha levesszük a szemünkről a hályogréteget, azt láthatjuk, hogy fiatalítás tekintetében ez éppúgy egy eltékozolt esztendő volt, mint ahogyan az alapcsapat sem gazdagodott egyetlen megoldással, egyetlen taktikai variációval sem.

Igen, egy salistállal és egy kupával igen, ebben igazatok van – és ez menti is Kovac bőrét a szememben is. De nem látom, hogy miként lesz ebből felfelé ívelés jövőre.
Avatar
Racilaci
 
Hozzászólások: 215
Csatlakozott: 2018.08.25. 12:33

Előző

Vissza: JÁTÉKOSOK, Edzők, VezetőkKi van itt

Jelenlévő fórumuzók: nincs regisztrált felhasználó