Thiago Alcantara

Re: Thiago Alcantara

HozzászólásSzerző: pussybuvar » 2019.04.28. 21:37

Illetve arra is vissza lehet gondolni, hogy anno Schweini mit kapott, amikor hasonló cipőben járt. Klubikonként egy csomóan körberöhögték, hogy nem is igazi klasszis, tucatjátékos stb.. Vagy Kroos, amikor ki lett kiáltva alibikirálynak. Pedig azért több kötődésük volt a Bayernhez és nem sokat tűrtek nekik.
De Ribéry is kapott hideget-meleget az elmúlt pár év görcsölős és hozzá képest eredménytelen és szenvedős játékáért. Robben szintúgy. Nem azt mondom, jogosak is a kritikák, csak akkor merjük beleállni mindenkibe, és egyenlő mércével mérni. Ha egy Boa, James vagy Hummels esetében nem elég a középszer teljesítmény, pár kiugró meccsel és hibával tarkítva, akkor más olyannál se legyen ez a szint, aki amúgy kulcsembernek van szánva.
Avatar
pussybuvar
 
Hozzászólások: 1562
Csatlakozott: 2014.05.03. 16:05

Re: Thiago Alcantara

HozzászólásSzerző: Racilaci » 2019.04.28. 21:45

Ezt értem és elfogadom, de ez a jó irány? Pécézzünk ki mindenkit? És akkor érjünk el oda is, aki azért alapvetően mindig megbízhatóan teljesít?

És ne vegyük észre, hogy 10 hónapja várunk egy új, ámde alaposan begyakorolt figurára, egy kombinatív gondolatra, egy az erőlködést elengedő megoldásra? Oké, várhatjuk ezt Thiagótól is - de szerintem ez kollektív feladat, s épphogy ez lenne az edző dolga.
Avatar
Racilaci
 
Hozzászólások: 199
Csatlakozott: 2018.08.25. 12:33

Re: Thiago Alcantara

HozzászólásSzerző: pussybuvar » 2019.04.28. 22:12

Nem jó irány, ahogyan az edzőre, mint egyetlen emberre kihegyezni sem az. ;)
Ne felejtsük el, hogy pl. egy Thiagot nemcsak Kovac alatt láttuk ténykedni, ahogyan a többi játékosunk elsöprő többségét sem. Ezért nem lehet ennyire az edzőt felelőssé tenni.

Ráadásul nem is kutyaütő edzők voltak itt, hiszen azért Heynckes, Guardiola vagy Ancelotti nem nyeretlen kétévesek. Látszott, hogy vannak játékosok, akik ennél, vannak akik annál éltek jobban. Thiago mindenhol fontos láncszem volt, és hasonlóképp tudta hozni magát mindenkinél, azért is gondolom úgy, hogy ő egy nagyon jó játékos. Ezért nem tartom mondjuk tucatnak.
Ugyanakkor az a sajnálatos helyzet is fennáll, hogy egyik edzőnél se tudta betölteni azt a bizonyos szerepet, amiről már régóta értekezek. Ez pedig gyanús. Ha Jupp, Pep (aki ráadásul hatalmas híve) és Ancelotti se tudott belőle többet kihozni, akkor miért gondoljuk, hogy Kovac utódának sikerülni fog?

És még egyszer mondom, nem muszáj Thiagonak (teljesítmény alapú) vezérnek lennie a középpályán, megállhatunk ott, hogy tőle ennél többet nem várunk, ennyit tud, ennyi elég is. Akkor viszont más kell mellé az igazi perdöntő klasszis szerepre.
Szóval egyrészt ugyanúgy fennáll a kérdés, hogy kit vegyünk. Másrészt pedig a Javi, Tolisso, Goretzka, James, Müller, Sánches sorunk jelentős része mehet a levesbe. Ez is nagy áldozat ám, ha pedig választani kéne, akkor én nem ezt hoznám meg a sikerért.
Avatar
pussybuvar
 
Hozzászólások: 1562
Csatlakozott: 2014.05.03. 16:05

Re: Thiago Alcantara

HozzászólásSzerző: Kontár Béla » 2019.04.29. 00:07

Szerintem van legitimitása a Thiagoval kapcsolatos beszélgetésnek. Viszont fontos megjegyezni, hogy idén minden játékost elő lehet venni a teljesítménye kapcsán, Thiago ellenben a jobbak közé tartozik.

0.) Számomra a nulladik pont, és sokan fogtok támadni érte, -de nem érdekel :)- hogy elengedtük Vidalt. Meg kell jegyeznem nem is tudom, de nem is érdekel a Barcaban a mostani teljesítménye, és előre leírom, hogy irreleváns is, és ezért nem! Nélküle, és a csapatban betöltött szerepe miatt bomlott meg az egyensúly a középpályán, és tegyük össze idén a kezünket, hogy Javi Martinez nem volt huzamosabb ideig sérült.

Ugyanis, amiről év eleje óta írogattam, hogy nem csupán kanadai pontok vannak, hanem kontextusba kell helyezni mindent, ez Vidal kapcsán extrán igaz. Ő volt a középpálya motorja. Szellemileg is, és teljesítménybe is oda tette magát. Vele a kp összetétele jobban harmonizált, mint most. Összességében. De, ha teszem azt kevesebbet is játszik idén...stb akkor is legalább az esélyét megadtuk volna annak, hogy van egy vezér a csapatban a középpályán, és kb jól van lefedve. Itt ez a baj. A 18 millió - igen a fizuja volt a nagyobb "spórolás", de továbbra sem gondolom, hogy ennyit megért volna-, de összességében sajnos ezen a szinten kevés ahhoz, hogy ezt kompenzálja. Főleg annak tudatában, hogy defenzívebb "dolgokat" is próbálgat Kovac. Most arról ne beszéljünk, hogy hiába vagyunk tele kp-val kevesen ütik meg a szintet, és nem a megfelelő arányban van mindez. Most arról ne is beszéljünk, hogy a sokadik nem túl értelmes makacsság az volt, hogy Sanchest itt tartottuk, és kölcsönbe SEM adjuk, mert így meg úgy meg amúgy. Tehát hibás koncepcióból még több hiba lesz.

1.) Thiagoról annyit csupán, hogy 2014-ben, amikor lesérült, akkor omlott össze a csapat az ollózása azt hiszem a klub vb-n volt, teli önizalommal játszott. Utána porto, Juve ellen is fontos szerepet játszott oda vissza, illetve mindig megbízható volt, és váratlan húzásai is voltak. Ugyanakkor tüzes játékos, de nem kifejezetten vezér alkat.

2.) Számomra egyértelmű, hogy Ő 8-as mélységi irányító, aki azért ki tudja venni a részét a csapat védekezésből. Most (már volt korábban is azért) Ő az abszolút kp motorja, és mellette Martinez, aki hihetetlen. Azonban látszik az nem Tőlük kevés, hanem csapat szinte az. Ergo nem megfelelő helyen van szerintem Ő játszatva teljesen, de még mindig az egyik legjobb játékos, de nincs jól megfogalmazva sem a taktika, sem a személyi koncepció összességében.

3.) Lehet Ő a legpiacképesebb, de nála is vizsgáljuk meg kit hozunk a helyére (az más kérdés, ha le akar lépni esetleg)? Ez is a gond. Az, hogy beilleszkedett, és jól is játszik itt az még ráadás. A sérülékenysége valóban zavaró, ez lenne a legfőbb ok, amiért elengedhetnénk, de mindenképp igazolni kéne a kp-ra, és szerintem, ha marad, ha nem akkor is kéne.

4.) Tehát mindezért tartom az edzőt felelősnek a kialakult helyzetben+ játékos politikát. Sajnos nem, sajnos a fiatalabbakat vagy kölcsön adogatnám, vagy eladnám. Ez van fel kell építeni egy koncepciózus csapatot. De ehhez Kovac kevés, ez itt a baj, de ha mégis marad, akkor is próbálkozni kell. Egy a gond, hogy általában rosszul teszi. :( De akkor is, ha bizalmat szavaznak neki legalább lássak valami tervet.

5.) Így azt gondolom, amennyiben Thiago nem kíván távozni Őt meg kell tartani. Jó korban van, jó teljesítményre képes, és bizony a kp-t újra kell tervezni mind személyi állományában, mind koncepciójában. Ehhez persze azt is meg kell lépni, hogy figyelembe vesszük Thiago, és a meglévők képességeit, illetve, akit igazolni akarunk. Nyilván lehet a, b felállás, de annak harmoniába kell lennie. Thiagoval egy sok passzos játékos érdemes játszatni, és ha defenzívebb is lesz a csapat, akkor is mellé kéne igazolni.

Nos a Thiago kérdés kapcsán is szerintem egyértelmű lehet érdemesebb lenne Kovacot lecserélni. DE, amennyiben akkora ász Kovac, és Uliék biztosítják neki az anyagi alapot, akkor lehet más koncepció szerint építkezni jobban figyelembe venni Tolisso, Goretzka játékát. Azonban ez szerintem nem fog jól elsülni, de ez nem is az Én döntésem. Ugyanakkor elismétlem, ha sokkal gyorsabb kontrázósabb, illetve nem sérülékeny embert szeretnétek van legitimitása, de az egy kicsit azért a fordítva ülés lenne a lovon, de bejöhet... csak azt már tavaly kellett volna megkezdeni.
Avatar
Kontár Béla
 
Hozzászólások: 2398
Csatlakozott: 2013.06.23. 23:18

Re: Thiago Alcantara

HozzászólásSzerző: Atesz12 » 2019.04.29. 06:00

pussybuvar írta:Illetve arra is vissza lehet gondolni, hogy anno Schweini mit kapott, amikor hasonló cipőben járt. Klubikonként egy csomóan körberöhögték, hogy nem is igazi klasszis, tucatjátékos stb.. Vagy Kroos, amikor ki lett kiáltva alibikirálynak. Pedig azért több kötődésük volt a Bayernhez és nem sokat tűrtek nekik.
De Ribéry is kapott hideget-meleget az elmúlt pár év görcsölős és hozzá képest eredménytelen és szenvedős játékáért. Robben szintúgy. Nem azt mondom, jogosak is a kritikák, csak akkor merjük beleállni mindenkibe, és egyenlő mércével mérni. Ha egy Boa, James vagy Hummels esetében nem elég a középszer teljesítmény, pár kiugró meccsel és hibával tarkítva, akkor más olyannál se legyen ez a szint, aki amúgy kulcsembernek van szánva.


Pont ez a lényeg, vagyis ha Thiago kuka akkor az említettek is. Én nem ajnározni akarom Thiago-t. Pontosan egy lapon említeni a többiekkel akik mind alul teljesítenek de én egyiket se a adnám el (tenném ki). Még Boa - t sem HA CSAK NEM Ő AKAR menni. Te viszont szivfájdalom nélkül dobnád többit meg NEM, egyet se?!

Szóval ahogy mondtam nem csillogó gyémánt de nem is a legrosszabb. Viszont teljesen téves egy lapon említeni (jelenleg) Sanchez-el. James pedig legalább annyira sérülékeny és hullámzó mint ő, plusz Thiago hátrébb van vonva de abban biztos vagyok hogy közelebb áll a klubhoz
Avatar
Atesz12
 
Hozzászólások: 340
Csatlakozott: 2015.07.06. 19:51

Re: Thiago Alcantara

HozzászólásSzerző: speziale » 2019.04.29. 10:24

Érdekes ez a vita.

Az én meglátásaim röviden:

1) ne kezdjük már ezt is Kovac nyakába varrni...
2) ...főleg , hogy Thiago pont idén mutatja a legnagyobb fejlődést. Mert szerintem fejlődött. Legalább is a stat-jai ezt mutatják. És én a játékán is ezt látom. A védőmunkája egyértelműen javult, és mintha felszedett volna magára pár kiló izmot is.
3) szerintem fölösleges egyenként végigmenni az egyes játékosok teljesítményén.Tény, hogy Thiago most sem képes "húzóember" lenni. Tegnap Gnabry talált be egy akrobatikus mozdulattal, a hét közepén meg Müller nyújtott plusszt a 0 szögből visszafejelt labdával meg a góljával. Ezek azok a típusú megmozdulások amiből Thiago-nál hiány van. Viszont...
4)...a kp-jánk szempontjából Tolisso/Goretzka és James sem csereszabatos Thiago-val különféle okok miatt. Szóval ebből a szempontból ez egy meddő vita, mert a jelenlegi kerettel enm nagyon tudjuk pótolni. Talán az egyetlen megoldás az lehetne, hogy 4-2-3-1 helyett 4-3-3-at játszunk a James/Goretzka/Martinez kp-val...de ezt a felállást nem érzem egy életbiztosításnak

igazából az érdekelne, hogy Pussy szerint hogyan nézni thiago nélkül a kp-jánk. Vagy kit hozna a helyére?

u.i: Vidal-t felejstsük már el. Az utolsó évében nem volt ő már semminek a motorja itt...a Barcában is annyira vált be, hogy el kellett hozniuk Boatenget...nem mellesleg Goretzka az itteni első évében jobb mutatókat produkál mint Vidal BÁRMELYIK itteni évében
Avatar
speziale
 
Hozzászólások: 464
Csatlakozott: 2015.04.15. 22:59

Re: Thiago Alcantara

HozzászólásSzerző: speziale » 2019.04.29. 10:36

De én sem Thiago-t érzem jelenleg a csapat legnagyobb problémájának.

A legnagyobb gond az, hogy a Robbery pótlás elhalasztása a nyáron sajnos (legalább is rövid távon, mert így viszont van lehetősége comannak és Gnabry-nak fejlődni) visszaütött, mert a 2 veterán idénre totál elfogyott. Illetve ugye Lewa-nak sincs alternatívája. Mert természetesen megérdelmi az ekézést a kihagyott helyzetei vagy pl. a tegnapi játéka miatt, de ő sem gép...azért egy idényben ennyi meccset végitolni klasszik center pozícióban iszonyatosan megterhelő lehet fizikailag.

Emiatt nincs iagzából variációs lehetőségünk a támadósorban. Gyakorlatilag az egyetlen amivel játszhatunk, az az, hogy Gnabry vagy müller játszik a szélen, illetve az utóbbi esetben, hogy akkor James vagy Goretzka játszik-e támadó kp-jás poszton. De most, hogy James sérült (volt) még ez is kies(ett)ik a pakliból.
Avatar
speziale
 
Hozzászólások: 464
Csatlakozott: 2015.04.15. 22:59

Re: Thiago Alcantara

HozzászólásSzerző: pussybuvar » 2019.04.29. 21:21

Szerintem egyáltalán nem muszáj Thiago-féle játékost tenni a helyére, ez könnyen vakvágány lehet. Amit ő játszana, azt kevesen tudják nála jobban, de ez itt nem tud kibontakozni, nem igazán illik a csapatba. Szenved a védekezéssel, oké, hogy sokat fejlődött, de lehet nem kellett volna arra a posztra kényszeríteni.
És ez nem Kovac hibája. Régóta mondom, hogy őt meg kéne próbálni előrébb, irányítóként játszatni, mert a védekező játéka nem elég ütős, a passzjátéka meg vagy pontatlan, vagy alibizés. Most már jobban védekezik, csak erre ráment jó pár év, és még most sem egy átjátszhatatlan fal.
Hozzáteszem neki nem is ez lenne a dolga, csak ott hátrébb meg nem tud rendesen szervezni. Lassú és körülményes, kevés kulcspasszal. Egy szűkebb területeken játszó, gyorsabb, kreatívabb középpályán ellenne a rövidpasszos játékkal, de nálunk nem ez a világ van, nem tudja kihajtani magából az erényeit.
Ez pedig jó eséllyel így lenne másokkal is. Szerintem pont az lenne a lényeg, hogy ne ilyen típusú játékost keressünk, ha már őt is nehezen sikerült beilleszteni a játékunkba, már amennyire sikerült, de így is elég megkérdőjelezhető a teljesítménye.

Azt gondolom, hogy ha Javi a pályán van, akkor Müller vagy James lehet előrébb, akár Goretzka is. Javi mellett pedig egy Tolissonak vagy Goretzkának elégnek kell lenni, de Sánches-nek is lehetett volna/lehetne esélyt adni. De Kimmich-hel is lehet operálni, ha nagyon muszáj.
Az a baj, hogy valószínűleg sokkal inkább Javi a hiányposzt, nem Thiago. Mert klasszikus vkp-nk nincsen. Ha jönne egy klasszis vagy nagyon jó vkp, akkor Javival megoldanák a posztot, mellettük ott lenne az előbb említett trió, előre pedig szintén, ahogyan írtam.
Az a baj, hogy így se vagyunk beljebb, mert Thiago ugyanúgy nem jó Javi pótlására. Annyiból jobb, hogy ha ő nincs, akkor így 4-3-3-ba jó egy Thiago is, mellé meg vannak belső középpályások. De én váltig esküszöm a 4-2-3-1-re vagy a 4-1-4-1-re, az tökéletesen működne ezzel a kerettel is.

Jelenleg ott vagyunk szarban, hogy Javi, Thiago, Müller, Goretzka és James is olyan típusú játékosok, akikből nincs másik a keretben. Hiába vagyunk sokan középen, nem csereszabatosak a játékosok. Emiatt azt nem lehet megtenni, hogy ha kiesik valaki onnan, akkor 1-1-ben keresünk a helyére valakit.
Ezért nem valid kérdés, hogy kivel pótolnánk Thiagot. Senkivel. Ezek közül az egyedi játékosok közül be kell áldozni valakit és hozni helyette olyat, aki egy másik játékos stílusához hasonló, így konszolidálni a középpályát. Ez ugyanúgy igaz a listából másra is persze.
Vagy a másik út, hogy az előnyünkre fordítjuk ezt a változatosságot, és a taktikát is variáljuk, attól függően ki van a pályán. A legtöbb BuLi meccsen pl. szerintem nem feltétlenül van szükség klasszikus vkp-ra, a hiányát ellensúlyozhatjuk támadásban, ha kreatívabbak vagyunk. Illetve egy Tolisso-Goretzka duónak meg kell tudnia oldani a középpályás védekezést.
Vagy ha James játszik, akkor klasszikus irányítóval állunk fel, ha Müller, akkor árnyékékkel. Szóval sok variációs lehetőség van, de ehhez egy sokkal jobb, bátrabb és talpraesettebb edzőre lenne szükség. És még mielőtt újra lekapnánk Kovac fejét, ilyen téren (adaptív taktikában) az elődei se voltak jobbak.
Avatar
pussybuvar
 
Hozzászólások: 1562
Csatlakozott: 2014.05.03. 16:05

Re: Thiago Alcantara

HozzászólásSzerző: Racilaci » 2019.04.30. 08:53

Csalóka ez a középpályás tumultus, könnyen úgy járhatunk, mint Vidal és Rudy túladásával.

Mivel James megy, Sanchez vlsz. megy (de ha marad, akkor sem tényező, mert nem kezdtünk vele semmit egy év alatt), Tolisso pedig olyan, mintha ez az egy éve nem is lett volna (bárcsak olyan lenne, de hát ki tudja, mennyire vetette vissza egy ennyire elhúzódó sérülés, s a csapat körüli rossz hangulat), a Robbéry pótlására jelenleg egy, azaz egy alternatívánk van (jó, legyünk megengedőek: kettő, hisz a Coman-Gnabry és a Coman-Müller opció is működhet), Thiago egyszerű értékesítése a jelen ismereteink szerint azonnal visszaüthet. Kb. Goretzkát tudod beállítani, aki azonban nem egyenértékű Thiagóval, tehát módosítani kéne a taktikán, ami meg nemigen ment eddig sem könnyedén.

Tehát nálam azért nem opció, hogy eladjuk és a pénzen megerősítjük a mit is? (Mire is kéne a pénz? vkp-re és egy Lewa utáni második csatárra leginkább). Ha eladjuk, akkor újabb rést ütöttünk az egyébként is lukacsos falon, aztán vagy be tudjuk tömni, vagy nem. A Thiagoért kapott pénzen nagyjából a posztjára venni is kéne valakit - esetleg lehet spórolni 30 milliót.


Fordítsuk meg: mi történik, ha itt marad? Abban van elgondolkodtató igazságod, hogy ha itt marad, s stabilan építünk rá, akkor könnyen lehet, hogy pusztán miatta is megmarad támadásban ez a fajta statikusságunk és védelemben a sebezhetőségünk. Ez kétségtelenül fennálló probléma, de nem ártana jobban elemezni azt, amikor leléptük a tavasszal a BVB-t, a Wolfs-ot vagy a Mainzot. (Ugye ebből kétszer nem játszott Javi, kb. a helyén viszont Goretzka volt, jobbszélen Müller, s irányító középpályásként pedig James; a BVB ellen pedig Coman-Gnabry, középen Müller, a vkp-n pedig Javi.) Ha akkor tudtunk gyorsak és ellenállhatatlanok lenni Thiagoval, akkor tán menne ez máskor is - mert ugyanakkor nem rapszodikus a srác.

(A tavaszi Freiburg elleni homálynál pedig Thiago hátra volt húzva 6-osba, elől pedig James és Goretzka nem értette egymást, a Nürnberg ellen pedig ugye megint előrébb tolva játszott Goretzka.)

Szóval azt gondolom, hogy bár kétségtelenül igaz a csapatra a statikusság, s kétségtelenül túl kevésszer fordul elő, hogy ebből Thiago billenti ki a többieket, az ő állandó jelenléte nem magyarázza a 65+-os labdabirtoklás mellett is legtöbbször kétségbeejtően unalmas és meddő támadómunkánkat.
Avatar
Racilaci
 
Hozzászólások: 199
Csatlakozott: 2018.08.25. 12:33

Re: Thiago Alcantara

HozzászólásSzerző: speziale » 2019.05.01. 07:58

Ha jól értem amit Pussy ír, akkor te valahogy így képzelnéd el 4-2-3-1-ben a kp-ját:


Müller/James

Goretzka/Tolisso Martinez

illetve azt is el tudnád képzelni, hogy esetleg Martinez nélkül álljunk fel.

Utóbbival én nem értek egyet, mert szerintem az elmúlt években elég jól látszik, hogy a 4-2-3-1 klasszik vkp nélkül nem annyira jó. A triplázós évünkben Javi-n kívül itt volt egy jó formában lévő Gustavo is. Nem tudom hány olyan meccsünk volt amikor egyikük sem játszott. Pedig a Bs31/Kroos duó presszing tűrésben és védekező skill-ban jobbak voltak mint a Goertzka/Tolisso duó

Azt nem tudom, hogy Thiago helyén Goretzka/Tolisso-val mennyivel lépnénk előrébb a kp-ján. De szerintem ezt senki nem tudja innen a fotelből megmondani.

Abban viszont igazad lehet, hogy Thiago-t tudnánk most a legtöbb pénzért elpasszolni, így a támadó igazolásokba akár a Sané/werner duó is beleférne.

Mondjuk abból a szempontból a vita meddő, hogy Thiago eladásában szinte biztosan nem gondolkodunk.
Avatar
speziale
 
Hozzászólások: 464
Csatlakozott: 2015.04.15. 22:59

ElőzőKövetkező

Vissza: JÁTÉKOSOK, Edzők, VezetőkKi van itt

Jelenlévő fórumuzók: nincs regisztrált felhasználó