Európa legmodernebb stadionját 2005. május 31-én adták át egy német válogatott elleni barátságos találkozóval, melyet a Bayern 66 ezer néző előtt 4:2-re megnyert. Itt a szurkolók először tapasztalhatták meg az aréna kivételes atmoszféráját. Nincs immáron futópálya és rács, ami elválasztaná a szurkolókat a kedvenceiktől. Egy régi álom, mely végül valóra vállt. 

Az Allianz Aréna elkészültével olyan vállalkozás záródott le, amely 7 évvel korábban kezdődött. Választani kellett: az Olimpiai Stadion átépítése vagy egy teljesen új aréna felhúzása – az erről szóló heves vita 1997 márciusában robbant ki, és sokáig elhúzódott. Amikor már a véget nem érő huzavona miatt az a szörnyű eshetőség fenyegetett, hogy a 2006-os Világbajnokságot müncheni helyszín nélkül rendezik meg, akkor a klubok, a város és az ország végül összefogott. 2002. október 21-én Fröttmaning-ben, München egyik külső városrészében megtörtént az alapkőletétel. Rekordszámba menő két és fél évvel később el is készült az új stadion.

Az Allianz Aréna elkészültével nem csak egy új futballstadion született meg, hanem egy új – München város nevéhez fűződő – jellegzetesség is. A 2.874 „légpárnából” álló külső burkolattal, mely piros, fehér és kék színekben is tud pompázni, olyan kivételesre dologra vállalkoztak a tervezők, ami végül kifizetődött. Ha az ember ott áll eme stadion előtt, ami éppen a Bayern színeiben tündököl, akkor kétszer is magába kell csípnie, hogy elhiggye, ez az aréna nem csak káprázat, hanem valóban létezik. Karl-Heinz Rummenigge büszkén állítja, hogy „nekünk van a legszebb stadionunk a világon!”

Eme szavakat hallva biztos örül a két svájci tervező: Jacques Herzog és Pierre de Meuron. „Tisztán futballstadionként nem kellett alternatív használatra: kiállításra, koncertre, atlétikai eseményekre koncessziókat kidolgozni” –állítják. „Ez tette lehetővé, hogy a stadion geometriáját, a környezetét teljesen a futballhoz optimalizáljuk. A legfőbb szempontunk az volt, hogy a nézőket a lehető legközelebb vigyük a pályán történő eseményekhez, és az, hogy a beltér atmoszféráját a lehető legjobbá tegyük.”

Ebből egy olyan pompás építmény született, amit az embernek saját szemével kell látnia, hogy elhiggye, létezik.

A lélegzetelállító építészeti élmény mellet mást is kínál az aréna a szurkolóknak, ami megdobbantja a szívet. A stadion egy szabadidőközpont és egy bevásárlóközpont jellemzőit olvasztja magába, s mindezt 7000 négyzetméternyi területen: 28 ajándékbolt, 2 db, ezer férőhelyes szurkolói étterem, egy a déli és egy az északi lelátó alatt, a 400 személyes „Arena à la Carte“  vendéglő, irodák, konferenciatermek, különböző vásárlási lehetőségek, és még sok egyéb más!

ADATOK:

Alapkőletétel: 2002. október 21.

Befogadóképesség :

* összesen 71.000 teljesen fedett (álló és ülő) hely
* ebből ülőhely: 66.000
* az alsó szinten: 20.000 ülőhely, középső szint: 24.000 ülőhely, felső szint: 22.000 ülőhely
* a déli és északi lelátón állóhelyeké alakítható székek
* 2.200 hely a szponzor és a sajtó számára
* 106 különböző nagyságú páholy 1.374 hellyel
* 200 speciális hely fogyatékosoknak

Parkolási lehetőség:

* 9.800 parkolóhely a négyszintes parkolóházban (Európában a legnagyobb)
* 1.200 parkolóhely a stadion 2 szintjén
* 350 parkolóhely buszoknak

Belül:

* jól berendezett sajtórészleg
* egy gyermekmegőrző
* 54 jegyértékesítő
* különböző kereskedelmi egységek
* 4 öltöző-kabin (Bayernnek, 1860-nak, 2 x vendég), 4 kabin az edzőknek és 2 játékvezetői öltöző
* 2 db 110 négyzetméteres bemelegítő helyiség

A játéktér: 68 m x 105 m, teljes gyepfelület: 72 m x 111 m

* felület (palánktól palánkig): 120 m x 83 m
* nézők távolsága a játéktértől: 7,50 m

A különböző szintek meredeksége:

* alsó szint: kb. 24°
* középső szint: kb. 30°
* felső szint: kb. 34°
 
Audiovizuális eszközök:
 
* 2 db 100 m²-nyi felületű 16:9-es arányú LCD-kijelző, 42.5 méter magasságban elhelyezve
* 232 hangszóró 45 méteres magasságba

További infók az Arénáról: http://allianz-arena.de


 

Szolgáltató központ

14 hónappal a munkálatok megkezdése után 2008 júniusában már meg is nyitotta kapuit az FCB új szolgáltatói központja. A vadonatúj létesítmény a Sabener Straße főhadiszállásánál található, ahol sokféle szolgáltatással várják a szurkolókat és a vásárlókat. Itt tudnak jegyet rendelni a rajongók vagy a fanklubok, és egy új FCB bolt is a szurkolók rendelkezésére áll.

Még mielőtt belépnél a klub új otthonába, a Szolgáltatói Központ már önmagában lenyűgöző látványt nyújt. A 95 méteres épület piros kinézettel, antracit üvegpanelekkel és egy hatalmas klublógóval büszkélkedik. A porta, a szolgálati és a jegyeladó pult az Allianz Arena kicsinyített másaként néz ki, amely vizuálisan kényezteti a Bayern szimpatizánsait az új otthonban.

„Az új Szolgáltatói Központ a klub látható szimbóluma, a modernséget és a formaiságot jelképezi“ - magyarázta az elnök, Karl-Heinz Rummenigge. Valóban, az új háromemeletes épület a vásárlók és a rajongók legkorszerűbb érintkezési pontja, amely barátságos és profi szolgáltatást kínál.

Az új 250 négyzetméteres áruház a klub hűséges rajongóinak valóságos kincsesbányája, ahol Ribéry, Robben, Schweini és a társai másolatát látják, ingekkel, sapkákkal és még sokminden mással. A szomszédban a Bayern Tours utazási ügynökség található, amely üzleti és privát vevőket szolgál ki.

A Szolgáltatói Központ minden nap reggel 8-tól este 8-ig van nyitva. Az üdvözlő pultnál állandóan két barátságos és segítőkész személyzetis áll rendelkezésre, hogy segítsék a vevőket, amikor a bolt vagy az szolgálati pult zárva van. (Ezek reggel 9-től este 6-ig vannak nyitva.) A fenti parkoló 65 autónak és 4 busznak biztosít helyet.

Regenerációs Központ (Leitungszentrum)

A 2007-2008-as szezon vége után másnap jelentős újjáépítési munka kezdődött meg a Säbener Straßénél. A korábbi szakértői bázist (ahol a személyzet 1990 óta dolgozott)  teljesen kiürítették, újjáépítették, és a régi rajongói boltot is átköltöztették az új és korszerű Regenerációs Központba, aminek a berendezése csak hat hetet vett igénybe. Az elnök, Karl-Heinz Rummenigge így jellemezte: „Mindenki fel van dobódva. Ez a játékosoknak egy tökéletes oázis, miközben 100 százalékosan a labdarúgásra tudnak koncentrálni.”

„Ez a klub új ékszere és a szíve” - mondta Jürgen Klinsmann. „Ez bárhol egyedülálló a világban, a Real Madridnak és a Barcelonának sincs ilyen létesítménye. Igazán büszkék vagyunk rá” - jelentette ki a Bayern edzője. A tanács határozottan támogatta Klinsmann kezdeményezését, amely „minden területen segít a játékosok egyéni fejlődésében.”

A 2000 négyzetméteres Regenerációs Központ elsősorban a játékosok készségeit fejleszti a pályán belül és kívül. A terv része az is, hogy NBA és NFL játékosok látogatnak el a központba. Ehhez egy nagy tér szükséges - és valóban, az első emelet valójában egy nagyszoba.

A legkorszerűbb súlyzó- és fitneszterem oldalt helyezkedik el, a szomszédban pedig egy masszázsegység és az edzők irodája található, ahol az edző és  csapata tervezi, valamint elemzi az edzéseket. Szemben egy kávéház található könyvtárral, és egy családi szobával, ahol a játékosok eltölthetik az időt a partnerükkel és a gyerekeikkel. Egy keverőasztal és játékkonzolok gondoskodnak a további pihenésről.

Az első emeleten egy elektronikus tanulószoba található, ahol nyelveket tanulhatnak a játékosok. A családi szobából egy lépcsősor vezet ki a tetőtérre, ahonnan lehet látni a régi rajongói boltot, ami most egy másik létesítménynek ad helyet. Az előadóterem valójában egy 2,8 méteres képernyővel rendelkező privát mozi 39 bőrüléssel. A megbeszéléseket és a mérkőzéselemzéseket itt tartják, és egy időben akár ötnyelvűre is le tudják fordítani a beszélgetést.

Az előadóterem mellett a tetőterasz található, ahol a jövőben közösségi estéken grillezhetnek a sztárok. A fő öltöző, az edzők öltözője és a zuhanyzó három jéghideg medencével a földszinten található. Az újjáépített öltözőben 24 öltözőszekrény található és mindegyikhez egy kicsi digitális üzenő tábla tartozik, amely megmutatja a játékosok egyéni időbeosztását.

A Regenerációs Központban minden sztár dolgozhat, pihenhet és játszhat. Az ötlet úgy tűnik, működik. „Ez zseniális és boldog vagyok, hogy az edzések közti időt itt tölthetem” - fedte fel Rensing, „a Regenerációs Központ hatalmas, nem tudom szavakban leírni.”

Központi iroda

A Szolgáltatói Központ újjáépítési projektjében adott volt a lehetőség, hogy összegyűjtsék a Bayern adminisztrációs családját. Az új hivatalok az első és a második emeleten találhatóak, és ez megengedte, hogy a kereskedő és az engedélykiadási szekció hosszú évek után „hazatérjen". Ez eddig ideiglenesen Oberhaching külvárosban volt elhelyezve. A jegyek, a tagszolgáltatások, a felderítés, a fanklubok, az autogramok, a posta és a szállítmányozási osztály szintén az új épületben található meg.

Cserébe kiürült az öregebb irodaház. A tanácstagok irodái, mint Karl-Heinz Rummeniggeé, Uli Hoeneßé és Karl Hopfneré a második emeleten találhatóak, miközben a trió kiválóan láthatja a játékosok haladását az edzőpályán. A pénzügy és a könyvelési szekció a menedzsmentek irodái mellett helyezkedik el.

Az első emelet a médiának, a kommunikációnak, a szponzoroknak, a marketing szekciónak, az új média osztálynak és a nemzetközi kapcsolatoknak ad otthont. A földszint és az alagsor tartalmaz egy IT szekciót, plusz egy öltözőt az utánpótlás-és tartalékcsapatoknak.

Edzőpálya

A Säbener Straße a Bayern egész csapatának otthon ad, a Bundesliga rangidőseitől kezdve az U-8-as csapatig, nagyszerű edző és játszó feltételeket biztosítva. A sztárok öt pályán edzhetnek, melyek közül kettő fűtéssel is el van látva. Természetesen a gyepen a pályamunkások minden nap dolgoznak, hogy a felszíne jó minőségű és a fű szép zöld legyen.

A 80 000 négyzetméteres területen két-három generációs mesterségesen befüvesített pálya, egy strandröplabda-pálya és egy sokoldalú sportterem is megtalálható. A profik és a fiatal reménységek egyformán használhatják ezt a kiemelkedő létesítményt.

Ifjúsági Akadémia

Mi a közös Thomas Müllerben, Bastian Schweinsteigerben, Owen Hargreavesben és Sammy Koffourban? Ők mind a négyen hosszú időt töltöttek el a Bayern junior csapatánál és a Säbener Strasse ifjúsági akadémiájánál.

Az épületet ugyanakkor építették, amikor az egykori szakértői negyedet, pontosan 1990-ben. A létesítmény akár tizenhárom olyan 15-18 éves játékost is el tud helyezni, akik túl messze laknak Münchentől, de vannak vendégszobák is az épületben. A közös helység a legfelső emeleten található, és természetesen a fiatalok rendelkezésére áll egy konyha és egy játékszoba is. A csapatot akár tizenegy tanár is taníthatja délutánonként, hogy segítsenek a játékosoknak az iskolai munkában.

Az akadémiát 2007 óta Gertrud Wanke vezeti, aki a fiatal reménységek "szülő-helyettese". Felébreszti az ifjúságot és előkészíti a reggelijüket, de a játékosok kisebb nagyobb nehézségeiről is ő gondoskodik. Őt Andreas Kronenberg, képzett ifjúsági tanár segíti, aki a legények szabadidejét segíti eltölteni.

A fiatal csapat közigazgatási hivatala a földszinten található, amit Werner Kern tart fent, valamint ő az ifjúsági együttesek és a tartalékcsapat igazgatója. is A komplexumban található egy konferenciaterem modern kommunikációs felszereléssel. A szobát találkozásokkor és a bemutatkozásnál használják, valamint az edzői személyzet számítógépes elemzésteke hajthat végre itt. Egy tökéletes akadémia, amely gondosan neveli a tehetséges fiatal játékosokat, akik arra törekednek, hogy Müller, Schweinsteiger és a többiek nyomába lépjenek.

Az Allianz Aréna nem a Bayern egyedüli stadionja, hiszen rendszeresen játszik a klub a Grünwalder Stadionban is - igaz, jelenleg már csak a második számú együttese.

A fiatalabb szurkolók talán nehezen tudják elképzelni, de a Bayern nem mindig játszott a Bundesligában. Amikor az első Bundesliga szezonra ( 1963/64) összeállították a csapatok listáját, a Bayern még nem volt közöttük. Először fel kellett jutnia a Regionalligából.

A sikertelen első nekifutás után, az 1965/66-os szezonban végre összejött a feljutás. Ekkor már a csapat a Grünwalder Stadionban játszott, ami a városi rivális TSV 1860-nak is otthonául szolgált. A   Grünwalder Stadion lett a későbbi nemzeti és nemzetközi sikerek úgymond kiindulópontja, és az első „színpada” az olyan nagy focistáknak, mint Franz Beckenbauer, Gerd Müller vagy éppen "Sepp" Maier.

A Grünwalder Stadion 1911-ben épült. A második világháborúban megsérült, ezért újjá kellett építeni. 1945 óta a „Grünwalder úti Városi Stadion” nevet viseli.

Egyébként: az első "kékek és pirosak" közötti városi derbit (1912. február 18.)  a Bayern nyerte 1:0-ra. Az első Bundesligás összecsapásukat (1965. augusztus 14.) viszont a TSV nyerte, szintén 1:0-ra

1995 óta a stadiont elsősorban a Bayern amatőr és egyéb ificsapatai használják. A jelenlegi befogadóképessége 28.000 fő.


Free Joomla! template by Age Themes