Allianz Aréna

Szabó Sándor Írta: 

Európa legmodernebb stadionját 2005. május 31-én adták át egy német válogatott elleni barátságos találkozóval, melyet a Bayern 66 ezer néző előtt 4:2-re megnyert. Itt a szurkolók először tapasztalhatták meg az aréna kivételes atmoszféráját. Nincs immáron futópálya és rács, ami elválasztaná a szurkolókat a kedvenceiktől. Egy régi álom, mely végül valóra vállt. 

Az Allianz Aréna elkészültével olyan vállalkozás záródott le, amely 7 évvel korábban kezdődött. Választani kellett: az Olimpiai Stadion átépítése vagy egy teljesen új aréna felhúzása – az erről szóló heves vita 1997 márciusában robbant ki, és sokáig elhúzódott. Amikor már a véget nem érő huzavona miatt az a szörnyű eshetőség fenyegetett, hogy a 2006-os Világbajnokságot müncheni helyszín nélkül rendezik meg, akkor a klubok, a város és az ország végül összefogott. 2002. október 21-én Fröttmaning-ben, München egyik külső városrészében megtörtént az alapkőletétel. Rekordszámba menő két és fél évvel később el is készült az új stadion.

Az Allianz Aréna elkészültével nem csak egy új futballstadion született meg, hanem egy új – München város nevéhez fűződő – jellegzetesség is. A 2.874 „légpárnából” álló külső burkolattal, mely piros, fehér és kék színekben is tud pompázni, olyan kivételesre dologra vállalkoztak a tervezők, ami végül kifizetődött. Ha az ember ott áll eme stadion előtt, ami éppen a Bayern színeiben tündököl, akkor kétszer is magába kell csípnie, hogy elhiggye, ez az aréna nem csak káprázat, hanem valóban létezik. Karl-Heinz Rummenigge büszkén állítja, hogy „nekünk van a legszebb stadionunk a világon!”

Eme szavakat hallva biztos örül a két svájci tervező: Jacques Herzog és Pierre de Meuron. „Tisztán futballstadionként nem kellett alternatív használatra: kiállításra, koncertre, atlétikai eseményekre koncessziókat kidolgozni” –állítják. „Ez tette lehetővé, hogy a stadion geometriáját, a környezetét teljesen a futballhoz optimalizáljuk. A legfőbb szempontunk az volt, hogy a nézőket a lehető legközelebb vigyük a pályán történő eseményekhez, és az, hogy a beltér atmoszféráját a lehető legjobbá tegyük.”

Ebből egy olyan pompás építmény született, amit az embernek saját szemével kell látnia, hogy elhiggye, létezik.

A lélegzetelállító építészeti élmény mellet mást is kínál az aréna a szurkolóknak, ami megdobbantja a szívet. A stadion egy szabadidőközpont és egy bevásárlóközpont jellemzőit olvasztja magába, s mindezt 7000 négyzetméternyi területen: 28 ajándékbolt, 2 db, ezer férőhelyes szurkolói étterem, egy a déli és egy az északi lelátó alatt, a 400 személyes „Arena à la Carte“  vendéglő, irodák, konferenciatermek, különböző vásárlási lehetőségek, és még sok egyéb más!

ADATOK:

Alapkőletétel: 2002. október 21.

Befogadóképesség :

* összesen 71.000 teljesen fedett (álló és ülő) hely
* ebből ülőhely: 66.000
* az alsó szinten: 20.000 ülőhely, középső szint: 24.000 ülőhely, felső szint: 22.000 ülőhely
* a déli és északi lelátón állóhelyeké alakítható székek
* 2.200 hely a szponzor és a sajtó számára
* 106 különböző nagyságú páholy 1.374 hellyel
* 200 speciális hely fogyatékosoknak

Parkolási lehetőség:

* 9.800 parkolóhely a négyszintes parkolóházban (Európában a legnagyobb)
* 1.200 parkolóhely a stadion 2 szintjén
* 350 parkolóhely buszoknak

Belül:

* jól berendezett sajtórészleg
* egy gyermekmegőrző
* 54 jegyértékesítő
* különböző kereskedelmi egységek
* 4 öltöző-kabin (Bayernnek, 1860-nak, 2 x vendég), 4 kabin az edzőknek és 2 játékvezetői öltöző
* 2 db 110 négyzetméteres bemelegítő helyiség

A játéktér: 68 m x 105 m, teljes gyepfelület: 72 m x 111 m

* felület (palánktól palánkig): 120 m x 83 m
* nézők távolsága a játéktértől: 7,50 m

A különböző szintek meredeksége:

* alsó szint: kb. 24°
* középső szint: kb. 30°
* felső szint: kb. 34°
 
Audiovizuális eszközök:
 
* 2 db 100 m²-nyi felületű 16:9-es arányú LCD-kijelző, 42.5 méter magasságban elhelyezve
* 232 hangszóró 45 méteres magasságba

További infók az Arénáról: http://allianz-arena.de


 

Free Joomla! template by Age Themes