Gnabry a nagy lehetőség kapujában

Mayer László Írta: 

A bajorok új szélsőjének fiatal kora ellenére már sikerült magára felhívnia a figyelmet és bizonyítania tehetségét. Viszont annak ellenére, hogy pályafutása eddig különböző okok miatt nem 100%-osan a terv szerint alakult, úgy tűnik, végre berobbanhat a köztudatba.

A stuttgarti születésű játékos nagy tervekkel érkezett új klubjához. Az elmúlt szezonból magával hozott sérülése ellenére viszonylag korán munkára jelentkezett a Bayern edzőközpontjában, külön edzéseken vett részt, hogy a felkészülés hivatalos kezdését már egészséges várhassa. Azóta Gnabry teljes értékű munkát végez a csapatedzéseken, sőt hétvégén, a PSG elleni felkészülési mérkőzésen akár be is mutatkozhat. 

Meghatározó évek az Arsenalnál

2011 nyarán szerződött Gnabry a VfB Stuttgart csapatától az FC Arsenalhoz, ahol két évet töltött az utánpótlás csapatoknál. Angliában, távol az otthonától kellett magát a konkurencián átverekednie, hogy az elsőszámú csapathoz kerülhessen, Arsene Wenger irányítása alá. A 2012/13-as szezonban debütált Gnabry a Premier League-ben, a következő szezonban 2013/14-ben már 9 mérkőzésen juthatott szóhoz az első osztályban, ekkor megszerezte az első gólját és kiosztotta első gólpasszát is. Aztán térdgyulladás hátráltatta, nagyrészt csak az Arsenal második számú csapatánál kapott lehetőséget. Az "Ágyúsok" ezután kölcsönadták a West Bromwich Albionnak, amely szintén nem sikerült túl jól, hiszen alig kapott lehetőséget, így a kölcsönszerződést idő előtt felbontották, mivel azonban ezek után sem igazán jutott szerephez az Arsenalnál szóbajött az esetleges távozás. Az átigazolási szezon utolsó napján, augsztus 31.-én került a Werder Bremenhez, ami utólag a lehető legjobb döntés volt.

Két jól sikerült év a Bundesligában

Az brémai csapatnál mutatói magukért beszélnek: 27 tétmeccsen 11 gól és két előkészítés. Gnabry megmutatta mire is képes, ösztönös támadójáték jellemezte, gyakran kereste a kapuralövési lehetőséget és kreatív, kiszámíthatatlan elemeket vitt a Werder támadójátékába, amelyekre azelőtt igen ritkán volt példa. 2017 nyarán a Bayern megvásárolta Serge Gnabryt, ám azonnal kölcsön is adta a Hoffenheim csapatának azzal a céllal, hogy magasabb szinten jusson lehetőséghez, mint az akkoriban kiesés ellen küzdő brémai csapatnál, illetve, hogy nemzetközi tapasztalatot is szerezhessen. Emellett a saját fejlődése és a konkurenciaharchoz való "szoktatás" volt a fő szempont a kölcsönadásakor. Mindezek összessége pont úgy működött, ahogy remélték, még akkor is ha Gnabry az első 11 mérkőzésből 9-et ki kellett, hogy hagyjon, sérülés miatt. Julian Nagelsmann keményen dolgoztt Gnabry gyengeségein, a játékos pedig remekül valósította meg az edző elképzeléseit, kevesebbszer tűnt fel a szélen, inkább ékként játszott, akinek a középpálya és a támadósor összekötése volt a feladata. 26 Bundesliga mérkőzésen 10 gólig és 7 gólpasszig jutott, bár a nemzetközi kupamérkőzéseken csupán 170 perc jutott neki, a kölcsönjátékából mindegyik fél kamatoztahatott.

Jó előjelekkel érkezik

Serge Gnabry tehát megérkezett a bajorokhoz és rögtön a felkészülés elején lehetősége van megtalálni a közös hangot a támadósor nagy részével, ugyanis Arjen Robben, Franck Ribéry, Kingsley Coman és Sandro Wagner sem vett részt a VB-n, emellett Müller és Lewandowski is búcsúzott a csoportkörben, James Rodríguez pedig a nyolcaddöntőben esett ki válogatottjával. A beilleszkedés annál fogva is könnyebb lehet a 23 éves játékosnak, hogy néhány játékost már ismerhet, főleg a válogatottból. Az, hogy Kovac rendszerében milyen szerepet fog kapni még tisztázatlan, hiszen még az is kérdéses, hogy milyen is lesz a "Kovac-rendszer". A horvát szakember rugalmas játékot szeretne, több rendszert is elsajátítani a csapatával.
Épp ez jöhet Gnabrynak kapóra, hiszen a Hoffenheimnél is hasonlóan nagy hangsúlyt fektettek a rugalmasságra és az alkalmazkodóképes játékstílusra. Nagelsmann úgy építette fel a játékét, hogy akár mérkőzés közben is többször lehessen változtatni rajta, a játékosok bármikor képesek legyenek más feladatot ellátni. Gnabry taktikai fejlődése és a játékpercek meghatározóak lehetnek, ugyanis már nem csak egy szimpla tehetségként, hanem stabil Bundesliga játékosként érkezik Münchenbe.

Nagy esély a visszafogott átigazolási politika révén

Gnabrynak nem csak emiatt van nagy esélye rendszeres játéklehetőséghez jutnia, hanem a müncheniek átigazolási politikájának köszönhetően is. Abból kiindulva, hogy Ribéry és Robben csak "Joker" szerepet fog betölteni, Kingsley Coman marad az egyetlen igazi szélső. Rajta kívül még James Rodríguez, Thomas Müller és a szóban forgó Serge Gnabry bevehető ezeken a posztokon. Ezenkívül a bajoroknál a szélsők rendszeresen küzdenek sérüléssel, vagy legalábbis kisebb húzódásokkal, elég csak az elmúlt szezon hajrájára gondolni, amikor Coman és Robben egyszerre volt sérült, pont a Real elleni BL elődöntő alkalmával, így a Rekordbajnoknak két klasszikus, bevethető szélső nélkül kellett készülnie a mérkőzésre.
További igazolás a szélekre ugyan teljességgel nincs kizárva, a vezetőség nyilatkozatai alapján, ha érdekes játékos tűnik fel a piacon mindenképp foglalkoznak vele, a SportBild értesülései alapján azonban ez csak akkor következik be, ha lesz távozó játékos.

Lehetséges szerepek és lehetséges forgatókönyv a 2018/19-es szezonra

Természetesen a lehetséges szerepek, amelyek Gnabryra várnak attól is függnek, hogy Niko Kovac milyen irányt választ. Jó eséllyel pályázik a középpályás számos játékperce rugalmas rotálható játékosként. A közvetlen, célratörő jelleme kapóra jöhet a Bayernnek is. Gnabry egy ösztönszerű futballista, hihetetlen kapuratörési lehetőségekkel, aki sokat dolgozik a pályán, szívesen megy bele párharcokba, emellett jó lövési készségekkel rendelkezik. Ezt mind kamatoztathatja a széleken is, ékként is, de akár támadó középpályásként is, így minden lehetőség nyitva áll előtte.
Főleg a kontráknál lehet igazi kincs Gnabry, aki nem csak a pályán, de fejben is gyors.

Ha elkerülik a sérülések és újra tudja hozni az elmúlt szezonban mutattotakat, akkor nagyszerű szezon vár rá. Fontos tapasztalatokat szerezhet a BL-ben, jó eséllyel lesz harcban a címekért, emellett tovább fejlődhet saját maga is, így a válogatottnál is képbe kerülhet.

A Bayernes fejezet most kezdődik Serge Gnabry számára - és úgy tűnik a támadójátékos készen is áll erre!
NationalElf: Azért az elég szégyen, hogy nincs játékosunk az u21-es válogatottban,...
szabi90 Jun 17 - 20:23

Átigazolási hírek: Kedves Boscolahm! Tulajdonképpen pont a csapatreszek közötti távolság jelentős csökkenése...
sandorbayern Jun 17 - 17:41

Edzőkérdés: Na jó. A fikázott csere, majd 3 perccel később Goretzka...
Racilaci Jun 11 - 16:12

Free Joomla! template by Age Themes