Feltámadóban az olaszok?

Roy Makaay Írta: 

A csütörtök este az olasz labdarúgásról szólt: mind az öt itáliai klub továbbjutott az Európa Liga legjobb 16 csapata közé, míg Anglia és Németország csak egy, de Spanyolország is csak kettő csapattal képviselteti magát a későbbiekben. Bár a Bajnokok Ligájában egyelőre súlytalanok az olaszok, az UEFA koefficiens-tábláján szépen kúsznak felfele, hála az EL-sikereknek.

Az UEFA-együtthatót, mely a bajnokságokat rangsorolja, és így a nemzetközi kupaindulók számáról dönt, a klubcsapatok utolsó öt évében elért nemzetközi eredményeiből számolják. Jellegzetessége, hogy bár a Bajnokok Ligájáért járnak pluszpontok, a jó EL-szerepléssel kompenzálni lehet a Bajnokok Ligájában elszenvedett kudarcokat. Ezt használják most ki az olasz csapatok: bár a BL-negyeddöntőt csak a Juventus érte meg, a csoportkörben búcsúzó Roma, valamint a selejtezőkben kieső Napolival együtt nem kevesebb mint öt együttest delegálnak a másodikszámú európai kupába, és az első kieséses kört mindannyian abszolválták. A Serie A helyzetét tovább javíthatja, ha ezek a csapatok a következő kört is túlélik, a negyeddöntőtől kedzve ugyanis már az Európa Ligáért is járnak pluszpontok.

Ennek a helyzetnek köszönhetően jelen pillanatban a spanyolok mögött az olaszok gyűjtötték a legtöbb pontot ebben a szezonban, és könnyen elképzelhető, hogy évtizedes rekordot fognak dönteni, legalábbis az elmúlt tíz évben a 16 pontot egyszer sem lépték át, márpedig most már hamarosan elérik a 14 pontot. Az már biztosan kijelenthető, hogy az eddig a nyakukban lihegő franciákat és portugálokat jó időre lerázták magukról, de a Bundesliga számára fontosabb, hogy az eddigi kb. 15 pontos hátrányt - ha a jövő évet nézzük - a harmadik Németországhoz képest már most megfelezték. Igaz ugyan, hogy ebben a szezonban a német csapatok alig három tized ponttal maradnak el eddig az olaszoktól, és összességében a harmadik legsikeresebb kontingenst alkotják, de kiesik a 2010/2011-es idény, amikor a Bundesliga négy pontot vert a Serie A-ra, és a következő két szezonban is hasonló pontkülönbségű éveket fog "veszíteni" a német élvonal.

Ugyanakkor azt is meg kell említeni, hogy a Bundesligának lehetősége van előre menekülni - ha most érne véget a szezon, másfél tized ponttal megelőzné a Premier League-t, ami szintén azzal a problémával küzd, hogy az Európa Ligában eredménytelen, a Bajnokok Ligájában pedig csak a Chelsea jelent komoly tényezőt. A tanulság viszont az, hogy egyrészt nem elég az, hogy rendszeresen továbbjut a BL csoportköréből mind a négy német csapat, a kieséses szakaszban is legalább egy fordulót mindegyiknek túl kellene élnie, másrészt az Európa Ligát sem szabadna félvállról venni - tegyük hozzá, az idén kiemelkedően teljesítő Wolfsburg révén még gyűjtögetheti a pontokat a Bundesliga.


AKTUÁLIS MECCS: Első meccs a BL-ben, kötelező győzelem volt az elvárás. Hoztuk!...
procee Sep 19 - 9:29

Bajnokok Ligája: Nekem az elég új, hogy ne lett volna jó pl....
Racilaci Sep 18 - 18:20

NationalElf: Ide kell egy megfelelő hadrend és ahhoz igazítani a különböző...
FERWIN Sep 12 - 13:27

Free Joomla! template by Age Themes