UEFA koefficiensek - Úton a 4. BL-helyért

Pethő András Írta: 

blsorsolas3Egyre inkább valószínűnek látszik az, ami az elmúlt egy-két évben annyira foglalkoztatta a német futball kedvelőit: jelen állás szerint a Bundesliga a szezon végén megelőzi az UEFA koefficiens-ranglistáján a Serie A-t, s harmadik helyének köszönhetően 2012-től már akár négy csapatot is delegálhat a Bajnokok Ligájába.

Nagy változások mentek végbe az elmúlt években ezzel kapcsolatban. Néhány évvel ezelőtt még – kissé demagóg módon – attól óvták a német futballt, nehogy még a románok beelőzzék őket az UEFA ranglistáján. Az azóta eltelt 2-3 évben nemhogy beelőzték volna a német bajnokságot, de éppen, hogy az kezdett üldözőharcba.

Erősödő németek

Ez az üldözőharc olyan sikeres volt, hogy az elmúlt szezonban parányira csökkent a hátrány az olaszokkal szemben, s a BL-döntő kedvezőbb alakulásával (de tizenegyes-lövések esetén is) már meg is történhetett volna a helycsere.

Erre sajnos nem került sor. Itt az új szezon, ami egyben azt is jelenti, hogy kiesik a számításból a 2005/06-os esztendő, amikor az olaszok 5 egységnyivel többet gyűjtöttek a németeknél. Így az idei versenyfutást a németek tulajdonképpen 5 pontos (a pontszámítás nem egyezik meg a futballban megszokott hárompontos rendszerrel) előnyből várhatták.

4 kör ment le a Bajnokok Ligájából és az Európa Ligábl. A német csapatok közül a Bayern München és a VFB Stuttgart egyelőre hibátlanok, s már ki is harcolták a továbbjutást, a Leverkusennek és a Schalkénak jó esélye van a továbbjutásra, a BVB-nek erősen meg kell még küzdenie a továbbjutásért, a Werder Bremen helyzete és szereplése pedig egészen elkeserítő.

Nem lehet azt mondani, hogy teljességgel elégedettek lehetünk a német csapatok eddigi teljesítményével. Legalábbis amit a pályán látunk, s ami az eredményekben kiütközik, bizonyosan nem. Más a helyzet viszont a koefficiensekkel. 4 kört követően a németek 8.883 egységet gyűjtöttek. Ez minden más nemzetnél több. Itt jegyezném meg, hogy az elmúlt évben szintén a német csapatok gyűjtötték az összes nemzet közül a legtöbb pontot az UEFA számításai alapján.

Gyengülő olaszok

Míg a németek eddig idén is a legjobbak a pontgyűjtögetés terén, addig az olaszokról ez nem mondható el. Az Inter ugyan vezeti csoportját, de a BL-ben szereplő másik két csapat, az As Roma és az Ac Milan helyzete sem nevezhető éppen biztosnak. Ahogyan pillanatnyilag az Európa Ligában szereplő négy olasz csapat közül egyik sem áll továbbjutó helyen. Ez összességében 6,571 egységnyi pontot jelent, ami több, majd 2,5 pontnyi különbséget jelent a németekkel szemben.

Mindezek alapján tehát a kiesett évnek köszönhetően előnybe került németek nemhogy meg tudták tartani előnyüket, de még növelni is tudták azt. 7,051 pontnyi most a németek előnye az olaszokkal szemben. Ez nem ledolgozhatatlan, de egyre inkább valószínűvé válik, hogy a 2012/13-as szezonban már négy német csapat szerepelhet a Bajnokok Ligájában. Mindez azt jelenti, hogy a következő (2011/12-es) szezonban már esélyes, hogy elég a negyedik helyet célul tűznie annak a német csapatnak, amelyik Bajnokok Ligáját érő helyen kíván végezni. 

Jövő: akár a spanyolokat is?

Érdemes arra is kitérni, hogy természetesen nem elég megszerezni a harmadik helyet az olaszokkal szemben, a cél az, hogy ezt hosszútávon meg is tudják tartani a németek. Ehhez kapcsolóan megemlítendő az is, hogy a jövőre kieső 2006/07-es szezonban az olaszok majd’ 2,5 ponttal többet gyűjtöttek a németeknél, ennek a kiesése szintén jól jön majd a németeknek.

S ha már előrefele tekintgetünk, annak, hogy a németek gyűjtötték tavaly és eddig idén a legtöbb pontot, természetesen nem csak az olaszok relációjában van jelentősége. Belátható időn belül az sem elképzelhetetlen, hogy a németek nem csupán a harmadik helyre kapaszkodnak fel, de még akár a másodikat is megszerzik. Jelenleg még majd’ 10 pont a hátrány a második spanyolokkal szemben, de amennyiben kiesik a 2006/07-es év, akkor azzal egy 9,5 pontos spanyol előny esik ki. Ha letakarjuk ez az évet, akkor a németek nemcsak megközelítik a spanyolokat, de be is előzik őket: azzal, hogy eddig idén több, mint másfél ponttal gyűjtöttek többet a spanyoloknál, négy évet figyelembe véve a németeknek már 0,774 pont az előnyük. S hogy ez a valóságtól mennyire nem rugaszkodik el, tegnap este a Stuttgart a Getafe otthonában nyert 3-0-ra.

Mindez szintén képes arra, hogy szemléltesse a német futball fejlődését. Reméljük, hogy ez is hozzá fog járulni ahhoz, hogy a Bayern München, a Bundesliga és persze az egész német futball presztízse és eredményessége amennyire csak az lehetséges, növekedjék.

AKTUÁLIS MECCS: Na a 93 perces kontra azért össze jött úgy hogy...
Atesz12 Aug 23 - 20:22

Átigazolási hírek: Én anno nagyon bíztam Sanchesben és díjaztam az elhozatalát, viszont...
Thommeyy Aug 23 - 16:21

Adok-veszek: Elado Bayernes ora, es salak.
Bayern90 Aug 22 - 10:47

Free Joomla! template by Age Themes