UEFA koefficiensek - Helyzetjelentés

Pethő András Írta: 

Lezárult a 2010/11-es szezon, érdemes rápillantanunk az UEFA koefficiens-táblázataira, hol is áll a Bundesliga a bajnokságok harcában, s arra is, mire számíthat a 6 nemzetközi kupás csapat a következő szezonban.

Ami a legfontosabb, s amiről már mi is, mások is rengeteg szót ejtettünk: végre megvan az évek óta várt 3. helye a Bundesligának. A német bajnokság csapatai összességében évek óta masszívan jobb teljesítményt nyújtanak az olaszok csapatoknál, így nem meglepő, hogy ez végre a koefficiensek terén is realizálódott. A Bundesliga a 2006-2011-es ötéves időszakban 69,436, míg a Serie A 60.552 pontot gyűjtött, így előnye 8.884 koefficiensnyire nőtt az idén.

Külön örömteli, hogy a mögöttünk álló szezonban az olaszok nemhogy nem tudták megverni a németeket, de a németek minden eddiginél nagyobbat vertek az olaszokra. Az idén gyűjtött 4 egységnél is nagyobb előny a jövőt tekintve is fontos lehet.

A dobogó hosszútávú megőrzése

Hiszen nem elég megszerezni ezt az előnyt, hanem meg is kell azt őrizni. Ugyebár évről évre kiesik egy szezon. Jövőre a 2006/07-es szezon esik ki, s jön a helyére a majdani 2011/12-es. A mostani élő öt szezon közül ez a 2006/07-es az egyetlen, amelyikben az olaszok több pontot gyűjtöttek a németeknél (2,428 egységgel). Ez azt is jelenti egyben, hogy amint elkezdődik az új szezon, gondolatban ezt a kieső hátrányt hozzáadhatjuk a meglévő összelőnyhöz, s az kijövő 11,312 pont az, ami irányadó lesz számunkra jövőre. Ezt az előny kell megőrizni a német csapatoknak ahhoz, hogy 2013/14-ben is 4 csapatot küldhessenek a Bl-be. Finoman fogalmazva is földindulás kell ahhoz, hogy ezt ne őrizzék meg a németek, hiszen az olaszok elvétve szereznek egyáltalán összesen ennyi pontot egy évben, nemhogy még ennyit verjenek a németekre. Persze nyilván 2013 után is van élet, minél jobban szerepelnek a német csapatok, annál biztosabb a harmadik hely hosszabbtávú megőrzése.

Az ötéves rangsorban ki szoktuk emelni a spanyolokkal szembeni hátrányt is. Nos, a szezon végjátéka tovább növelte a La Liga előnyét a Bundesligával szemben, ami jelenleg 12.893 pont. Ha kiveszem a 2006/07-es szezont, akkor négy évet számolva 3,393 egységnyi a spanyolok előnye. Ennyit kellene tehát a németeknek a következő szezonban ráverniük a spanyolokra a második helyhez. Az erőviszonyokat elnézve: kevés esély mutatkozik erre.

Csapataink a harcban

A következő szezonban is 3-3 német csapat küzd majd Európában. Közülük számunkra természetesen a Bayern München szereplése az, ami a legfontosabb. Korábbi cikkünkben már bővebben írtunk a küszöbön álló selejtezőkről, s arról, a Bayern München biztosan kiemelt lesz a selejtezőkben, ahogyan amennyiben bejut, a főtáblán is elsőkalapos lesz. A többség által Európa három legjobbjának titulált FC Barcelona, Manchester United és Chelsea FC mögött a Bayern München foglalja el jelenleg a negyedik helyet a csapatok koefficiens-ranglistán.

Nem ennyire rózsás a másik két német BL-szereplő csapat dolga. Előjáróban érdemes kiemelni, hogy a Leverkusent és a BVB-t megelőző csapatok közül a Werder biztosan legalább, a HSV valószínűleg, a Schalke pedig esetleg második kalapos lehetett volna…

A Bayer Leverkusen a ranglista 35. helyén áll. Természetesen eleve csak azok játszanak, akik ott lesznek a főtáblán. Ennek megfelelően, ha minden a várakozásoknak megfelelően alakul, s nem borul teljesen a papírforma, akkor a Leverkusen a harmadik kalapban kap majd helyet. Tavaly itt volt a végül legjobban szereplő Schalke is. Nagyon kicsi az esélye annak, hogy végül mégis második kalapos legyen a Leverkusen.

Ahogyan kicsi (bár valamennyivel több) az esélye annak, hogy a Borussia Dortmund ne negyedik kalapos legyen. A Dortmund jelenleg a 86. a ranglistán.

Európa-Liga

Sokan féltik a Bundesligát a két hátulra sorolt a BL-szereplő miatt. Még többen pedig azért, mert két abszolút kívülálló is képviselni fogja Németországot Európában. A bajnoki 5. Mainz a selejtező (szemben a BL-lel, ez egységes) 3. körében kapcsolódik be, ahol mindenképpen kiemelt lesz. A várható ellenfelek között nem lesz nagyobb bajnokságból érkező. Amennyiben a Mainz továbbjut a 4. (utolsó) körbe, ott már a papírforma alapján kedvezőtlen helyzetben lesz.

Akárcsak a Hannover, amelyik a 4. körben kapcsolódik be a küzdelmekbe. Ebben a körben nehezíti az előrelátást, hogy több csapat a BL-selejtezőből érkezik majd. Nehéz tehát megjósolni, kiemeltek lesznek-e a csontra ugyanannyi ponttal (saját pontok híján ország-együtthatóval) álló kiscsapatok. Ami biztos: tavaly a Borussia Dortmund hasonló pontmennyiséggel éppen csak lemaradt a kiemelti státuszról.

Sokkal derűlátóbbak lehetnek azonban a Schalke szimpatizánsai: a gelsenkirchenieknek nem kell selejtezőt játszaniuk, s rögtön a főtáblán is kiemeltek lesznek. Legrosszabb esetben sem eshet ki annyit előrébb sorolt csapat a BL selejtezőiből, hogy kiszoruljanak az első kalapból.

Sorsolások

A selejtező első köreinek sorsolására június 20-án kerül sor. Minket, magyarokat ez a sorsolás már érdekelni fog, persze nem a németek miatt. Az első német csapatot július 15-én húzzák majd ki: a Mainznak sorsolnak harmadik körbéli ellenfelet.

Aztán augusztus 5-én eljön a mi napunk is: kiderül, kivel kell a Bayern Münchennek megküzdenie a főtábláért. Mellette a Hannover és remélhetőleg a Mainz is ellenfélre talál majd a főtábláért.

 

AKTUÁLIS MECCS: Na a 93 perces kontra azért össze jött úgy hogy...
Atesz12 Aug 23 - 20:22

Átigazolási hírek: Én anno nagyon bíztam Sanchesben és díjaztam az elhozatalát, viszont...
Thommeyy Aug 23 - 16:21

Adok-veszek: Elado Bayernes ora, es salak.
Bayern90 Aug 22 - 10:47

Free Joomla! template by Age Themes