Koefficiensek: Stabilan dobogón a németek

Pethő András Írta: 

Három körön, a csoportkör felén vagyunk túl a nemzetközi kupasorozatokban. Érdemes egy pillantást vetnünk arra, miként alakult a helyzet az UEFA koefficiensei terén.

Továbbra is a Janus-arcúság jellemzi a Bundesliga résztvevőit a nemzetközi kupákban. Sajnos egyelőre még nem látszik az, hogy bármely más csapat képes lenne felnőni a Bayern München mellé, s meghatározó csapattá válni Európában. Azonban az elért részsikerek így vagy úgy, de eredményesnek bizonyultak a koefficiensek terén.

A Bundesliga csapatai ugyanis az eddigi három körben is képesek voltak tartani az elmúlt évek ütemét. A Hannover tegnapi meccséig bezáróan idén 6.083 pontot gyűjtöttek, ami az angolok, a hollandok és a spanyolok mögött a negyedik legtöbb pontot jelenti. Olaszország az idei pontok alapján csak a 10., s például Ciprus is megelőzi.

Magabiztosan a dobogón

Az ötéves listán, ami év végén dönteni fog majd arról, mely nemzet hány csapatot indíthat a 2013/14-es szezonban, a németek őrzik a harmadik helyüket. Sőt, megszilárdították dobogós pozíciójukat. Három kör után ugyanis több, mint egy egységnyivel többet gyűjtöttek, mint az olaszok. S a tavaly kieső pontokkal együtt a németek több, mint 12 ponttal előzik meg az olaszokat. Szemléltetésképpen: az olaszoknak a közelmúltban átlagosan egy egész szezon kellett ennyi pont gyűjtésére.

Kiemelendő, hogy jelenleg az olaszoknak bölcsebb lenne inkább hátrafelé tekinteniük, ugyanis egészen megközelítették őket a portugálok és a franciák. Akár az sem elképzelhetetlen, hogy két év múlva a Serie A már csak a 6. legerősebb bajnokság lesz Európában a nemzetközi porondon elért eredmények alapján. Ez még éppen 3 BL-helyet jelent.

Középszerű klubteljesítmények

Azonban érdemes arról is szót ejteni, hogy a klubranglistán már nem annyira rózsás a helyzet. No persze a Bayern München stabil negyedik helye azért egészen jól mutat a messzire elhúzott Barcelona, Manchester United illetőleg az éppen csak jobb Chelsea mögött. A többieknek azonban szembe kell nézniük azzal, ha BL-főtáblára kerülnek, akkor az alacsonyabb kalap miatt bizonyosan nem lesz egyszerű dolguk.

A Werder Bremennek tavaly még esélye lett volna arra, hogy a legjobb 8-ba kerüljön a listán. Az elmúlt évi pocsék nemzetközi szereplése és az, hogy idén még az Európa-Ligában sem indul, azt eredményezi, hogy egy esetleges BL-visszatérés esetén még a második kalap is kérdéses.

Hiszen hiába 17. jelenleg, idén még több csapat is meg fogja előzni. Ilyen lehet például a Schalke is, amelynek minden esélye megvan arra, hogy sokáig meneteljen az EL-ben. A tavalyi BL-elődöntős most 26., azonban szorgos pontgyűjtögetéssel akár olyan helyre is feljöhet, ami már második kalapot érhet a BL-ben.

Hiszen ne feledjük el, a listán előrébb állók közül sem mindenki indul minden évben a BL-ben. Így lehetett az, hogy a tavaly 35. helyen végző Leverkusen idén majdnem második kalapba került. Ők jelenleg a 36.-ak, előttük a Stuttgart a 35.

Az idei Bundesliga élmezőnyében szereplők közül a Borussia Mönchengladbach nem szerepelt az elmúlt években a nemzetközi porondon, a Borussia Dortmund 65., a Hannover pedig 99. Ugyan mindössze egy helyen múlt idén, hogy a BVB csak negyedik kalapos maradt, azonban a biztos előrelépéshez még szorgos pontgyűjtögetésre van szüksége Kloppéknak.

AKTUÁLIS MECCS: Na a 93 perces kontra azért össze jött úgy hogy...
Atesz12 Aug 23 - 20:22

Átigazolási hírek: Én anno nagyon bíztam Sanchesben és díjaztam az elhozatalát, viszont...
Thommeyy Aug 23 - 16:21

Adok-veszek: Elado Bayernes ora, es salak.
Bayern90 Aug 22 - 10:47

Free Joomla! template by Age Themes