Koefficiensek: Megerősített dobogó

Pethő András Írta: 

Véghajrájához közelednek a küzdelmek a nemzetközi kupákban. Ismételten itt az ideje, hogy áttekintsük, eddig hogyan alakult 2012 a nemzetközi porondon – a koefficiensek tükrében.

Nem lehetnek teljesen elégedetlenek a német futball hívei, ha a nemzetközi kupák idei alakulására tekintenek. Sajnos ebben az évben is voltak olyan komoly csapások, mint a Mainz elsőkörös bukása, a Dortmund sima kiesése a BL-csoportköréből avagy a Leverkusen barcelonai megalázása.

Azonban az utolsó 8-8 csapat között még 3 németet találunk, ami bizalomgerjesztő, főleg, ha azt nézzük, hogy ennél csupán a spanyoloknak maradt több résztvevőjük a két sorozatban. Anglia és Olaszország például mindössze 1-1 csapattal várja a végjátékot.

A koefficiensek terén idén sem lehet okunk panaszra. Mindössze Spanyolország és Anglia szerzett több pontot a németeknél. A legfőbb vetélytársként megjelenő Olaszország idén is jelentősen kevesebb pontot gyűjtött, mint a Bundesliga képviselői, számszerűsítve 2,4 egységgel. S ha az egyetlen állva maradt olasz csapat, az AC Milan következő ellenfelére tekintünk, nehezen képzelhető el, hogy ez a szám ne növekedne majd a szezon végéig.

Az ötéves rangsorban ennek megfelelően a német csapatok megerősítették harmadik helyüket. Az olaszok lemaradása 17,3 egység, ami majdnem akkora nagyságrendű, mint a negyedik olaszok és a nyolcadik hollandok közötti. A spanyolok jelenleg 5,8 ponttal előzik meg a németeket. Itt azonban azt nem szabad elfelejtenünk, hogy az elmúlt években a német középcsapatok többször ejtették ki a spanyol középcsapatokat a nemzetközi kupákból, mint fordítva. Mely ismételten egy reménykeltő faktor lehet a folytatás tekintetében.

A német csapatok egyedi szereplését illetően felemás érzésekkel tekinthetünk előre a következő szezon felé. A Bayern München megerősítette a helyét a lista 4. helyén, így jövőre is az első kalapban szerepelhet majd a gömböcskéje a csoportkör sorsolásánál. Európában mindössze az FC Barcelona, a Manchester United és a Chelsea szerzett nála több pontot az elmúlt 4,5 – 5 évben.

A második legjobb német csapat jelenleg a Schalke, amely 20. helyen áll. Az európai bajnokságok állásának figyelembe vételével megállapítható, hogy amennyiben jövőre a Bajnokok Ligájában indulhat, akkor várhatóan második kalapos lesz a Schalke.

E két csapat helyezése bizakodásra adhat okot. Nem úgy a két Borussiáé. A Dortmund az elmúlt években háromszor is próbálkozhatott a nemzetközi porondon, egyszer a selejtezőben, kétszer pedig a csoportkörben bukott el. Ez az eredmény jelenleg a 65. helyhez elegendő. (ahol egyébként holtversenyben áll a Hannoverrel). A szombati leverkuseni siker alapján a Borussia Mönchengladbachnál is egyre biztosabban várhatják a jövő évi BL-t. Ők azonban réges-régóta nem szerepeltek Európában, így rájuk mindenhol az utolsó kalap várhat.

A potenciális Európa-Liga szereplők közül a Werder a 23., a Leverkusen a 33., míg a Stuttgart a 37. a listán.

Hogy mennyire kezd átalakulni a többi topliga szerkezete, kiválóan mutatja, hogy nem csupán a két Borussia lehet az, amelyik topligából érkezve hátra kapna besorolást a Bajnokok Ligájában. Angliából a Tottenham és Manchester City ugyan 27. és 28. helyen zárják ezt az évet a koefficienslistán, így számukra akár még a második kalap sem kizárt a Bajnokok Ligájában. Azonban a La Liga negyedik helyéért folytatott küzdelemben elől álló Levante, Malaga és Osasuna a Mönchengladbachhoz hasonló cipőben jár, bármelyikük is lesz a negyedik a La Ligában, még a selejtezőben sem lesz kiemelve. De a hetedik Bilbao is csupán 56. jelenleg. Igaz, ők még javíthatnak.

A Serie A harmadik helyéért folytatott küzdelemben elsősorban a Lazio, a Napoli és az Udinese vehetnek részt. Egyikük sem áll lényegesen jobban, mint mondjuk a Borussia Dortmund, a Napoli 55., az Udinese 57., míg a Lazio 67.

Folytatást március utolsó hetében két német-spanyol és egy német-francia párharccal.

AKTUÁLIS MECCS: Na a 93 perces kontra azért össze jött úgy hogy...
Atesz12 Aug 23 - 20:22

Átigazolási hírek: Én anno nagyon bíztam Sanchesben és díjaztam az elhozatalát, viszont...
Thommeyy Aug 23 - 16:21

Adok-veszek: Elado Bayernes ora, es salak.
Bayern90 Aug 22 - 10:47

Free Joomla! template by Age Themes