Christian Falk, a bayernes sztárújságíró kulisszatitkai

Mayer László Írta: 

Mostanában számos olyan hírt, értesülést hozott le a BILD/Sportbild kettőse, ami később igaznak bizonyult vagy legalábbis jól érezte meg a klub irányvonalát. S, hogy ki áll ezek mögött? Elsősorban Christian Falk, a SportBild egyik vezető újságírója, akinek leginkább a Bayern és a Nationalelf a "szakterülete" .

Falk karrierje során már számtalan emberrel készített interjút, ezúttal azonban fordult a kocka és ő lett az interjúalany. A BayernForum.com csapata számos érdekes kérdéssel készült számára:

BayernForum.com: Christian, le tudnád írni egy átlagos napod?
Christian Falk: A legjobb a munkámban, hogy igazából sosem tudom, hogy mi fog történni a következő nap. Természetesen van napi egy-két szerkesztőségi megbeszélésünk, amelyeken a világ bármely pontjáról részt tudok venni, vagy telefonon, vagy videóhíváson keresztül. Ha megbíznak egy interjúval, mondjuk pl. Toni Krossal, akkor másnap már a Madridba tartó gépen ülök. A Német válogatottal való utazásaimkor előfordul, hogy akár 10 napot is távol vagyok otthonról. 18 éve ezt csinálom és nyugodtan mondhatom: ugyanúgy élvezem, mint az első nap.

Mi a legjobb és a legrosszabb része  a munkádnak és van egyáltalán szabadságod?
Az, hogy ennyi érdekes embert ismerhetek és megkérdezhetek bármit, amit akarok a legizgalmasabb része számomra. Nem mindig egyszerű ha meg kell írnod a csúf igazságot. Miután megírtuk, hogy Robbent Alleinikow-nak hívják a csapattársai (allein=egyedül) a korábbi egoista játékstílusa miatt, többet nem állt szóba velünk. Sajnálatos, de ha így van, a játékosoknak el kell viselniük az igazságot is. Máskor meg áradozunk róla  a góljai miatt, akkor természetesen neki is jól esik az írásunk.

Melyik általad közölt exkluzív cikkre vagy a legbüszkébb?
Nehéz megmondani, mert minden információ más. A legtöbbet címlapot kapó cikkem az volt, amelyben megírtam, hogy Philipp Lahm befejezi a pályafutását és nem lesz a Bayern sportigazgatója. Bár ha a szurkolókkal beszélek, a legtöbbjük arra emlékszik, amikor Lukas Podolski bedobott a medencébe a 2014-es VB-re készüléskor, vagy amikor Bastian Schweinsteiger letámadott a sajtótájékoztatón mert Chefchen Schweininek (Chefchen=kisfőnök) neveztem egy 2011 áprilisi cikkben.Milyen gyakran kapsz olyan infót, amelyet nem hozhatsz le, mert jogilag necces, vagy valami más ok miatt?
Az újságírás alapelve: Ha hallasz egy hírt és képes vagy azt alátámasztani, akkor írnod kell róla, anélkül, hogy figyelembe vennéd a következményeket. Előfordulhat, hogy azt fogják állítani rólad, hogy hamis híreket közölsz, mert a klubvezetők az elején még nem akarják beismerni, hogy igazad van. Pont ez volt pár héttel ezelőtt, amikor megírtuk, hogy Goretzka a Bayernhez igazol. Nem voltak kellemesek a reakciók, amikor a Schalke sportigazgatója, Christian Heidel azt mondta, hogy ez nem igaz. Aztán végül mégis nekünk lett igazunk.

Mennyi forrás kell ahhoz, hogy leközölj egy sztorit és a másik oldalról mekkora nyomást jelent, hogy elsőként hozd le?
Az első lépés egy jó, megbízható forrás, de mielőtt bármit megírsz minimum találnod kell egy második forrást is, amely megerősíti azt. Minél több ilyet találsz, annál jobb. Újságíróként mindig biztosra kell menned, hogy ne használjanak ki mások a saját céljaikra. Így nem számít, hogy mekkora nyomást jelent elsőként lehozni egy rendkívüli hírt.

Mit gondolsz, a közösségi felületek, mint a Facebook vagy a Twitter hogyan befolyásolta a sportújságírást?
Sok embernek van kritikus véleménye a közösségi felületekről, hiszen bárki leírhatja a véleményét, kendőzetlenül. Azt kell, hogy mondjam, hogy én profitálok ebből. A sok reakcióból szépen látom, hogy mi érdekli az embereket. Ezen túlmenően pedig lehetőséget ad, hogy a cikkeimet gyorsabban terjesszem, pl. a Twitter-accoutomon keresztül. A blogomon (cfbayern.com/) keresztül pedig átlathatóbbá szeretném tenni a munkám és ezáltal megmutatni a szurkolóknak, hogy milyen is valójában a kapcsolat az újságírók és a sztárok között. Közben a blogom már elérhető angol nyelven is, a Bayern szurkolók, így a világ bármely pontjáról tájékozódni tudnak,  ezt szükségesnek érzem.

Kit neveznél meg a legmegbízhatóbb forrásnak a Bayern hírek kapcsán?
Ezesetben remélem, hogy én és a kollegáim a SportBildnél és a BILD-nél végezzük a legjobb munkát.

Kit jósolnál a Bayern következő edzőjének?
Ha Rummenigge és Uli nem tudja meggyőzni Heynckest az én választásom Thomas Tuchel lenne.

Nem titok,  nyáron a Bayern sanszosan  szélsőt fog keresni az átigazolási piacon. Szerinted egy nagy nevet igazolnak, vagy inkább egy ígéretes tehetséget?
Nemrég cáfoltam a hírt, hogy Gareth Bale Münchenbe igazolna, ez egy olyan téma, amely az angol médiából indult. Ameddig Ribéry és Robben a Bayernben játszik nem lesz új sztárszélső a Bayernben. Főleg ha megnézed a tényt, hogy Kingsley Coman és Serge Gnabry személyében két nagy tehetség vár a lehetőségére. Ha nem lesz egy olyan olcsó sztár a piacon, mint amilyen James nyáron, akkor a Bayern nem fog új játékost igazolni a szélekre 2019-ig.

Melyek azok a játékosok, akik valószínűleg soha nem hagyják el a Bayernt?
Manuel Neuer, Thomas Müller, Mats Hummels és Joshua Kimmich szerintem a Bayernből vonul majd vissza.

Bónusz kérdés. 10 büntetőt rúghatsz Neuerrel szemben. Mennyit tudnál értékesíteni?
Egyszer ifiként még volt egy sanszom egy nagy csapat, a 1. FC Kaiserslautern ellen, de elhibáztam. Attól tartok egyszer sem sikerülne betalálnom Neuer ellen. Ő a legjobb kapus, akivel találkoztam a 20 éves újságíró pályafutásom során. Pedig ez idő alatt találkoztam egy Kahnnal és egy Buffonnal is.
Átigazolási hírek: 40+40 lesz az. De én örülnék neki. És akkor még...
szokedawg Mar 20 - 21:10

AKTUÁLIS MECCS: Azért én visszautalnék Pussybuvar kommentjére: nem egy b*szom-f*szom csapat ellen...
Racilaci Mar 20 - 21:02

KÉRDÉS / HELP!: Köszönöm!
Véder Nagyúr Mar 9 - 6:12

Free Joomla! template by Age Themes