JUPP: "Ez a keret jobb mint a 2013-as, több lehetőséget biztosít"

Mayer László Írta: 

A BILD vasárnapi Heynckes-interjújának folytatása:


BILD: Hogyan reagál Arjen Robben amikor a mérkőzés előtti estén vagy a mérkőzés reggelén közli vele, hogy nem lesz kezdő?
Jupp: Soha nem reggelente közlöm, legtöbbször már előtte nap tudják. Arjennel már a Wolfsburg elleni mérkőzést megelőzően is volt egy hosszú elbeszélgetésünk. Ekkor elmondtam neki, hogy nagy valószínűséggel nem fog kezdeni a Besiktas ellen. Helyesnek tartom, ez az én stílusom, ahogyan a csapatot vezetem. Én is profi játékos voltam, nem vettem én sem szívesen, amikor az edző azt mondta nekem a mérkőzés napján: "Ma nem játszol." A játékosoknak korábban meg kell ezt tudniuk. Természetesen ezek nem mindig kellemes elbeszélgetések, meg kell tudni győzni őket, de ez is az edző feladatához tartozik.

Csalódott Ön ha ennek ellenére elégedetlen nyilatkozatokat tesz Robben?
Nem. Meg tudom érteni. Én is pont ilyen voltam korábban. Tekintettel kell lenni az ilyen játékosokra. Arjen soha nem futott volna be ilyen hatalmas, nemzetközi pályafutást, ha nem ilyen lenne, mint amilyen. Szinte mindig ő az első reggelenként az edzőteremben. 30-45 perccel az edzés előtt már a saját gyakorlatait végzi. Ahogyan ő edz az valami őrület! Szenvedélyes labdarúgó, nagyon magas elvárásai vannak magával szemben. Mindent megtesz a munkájáért, de tényleg mindent. Nagyon sok fiatal, nagyon tehetséges játékost láttam, akik soha nem tanultak meg igazán profin dolgozni, gyötörni magukat, szenvedélyesen állni a munkájukhoz. Arjen viszont ilyen, egy igazi példakép.

Nagy egóval?
Tudomásul veszem a kijelentéseit. Ismerem őt és az érzéseit. Ő is teljesen tisztában van vele, ha nekem van közölni valóm. Nagyon előzékeny, ám következetes ember vagyok. Ha meghozok egy döntést, akkor kitartok amellett. Soha nem hátrálok meg.

Hosszabbítania kellene a Bayernnek a Ribéry-Robben párossal?
Megértem a médiában keringő vitákat erről. De egyet el kell mondanom: Egy Ribéryt vagy egy Robbent soha nem szabad lebecsülniük. Nagyon fontosak lesznek még számunkra ebben a szezonban. Nemcsak nagy szolgálatot nyújtottak a Bayernben, hanem ők voltak A játékosok, akik döntő szerepet játszottak a 2013-as triplázásban. Megvan bennük a klasszis és a potenciál. Természetesen a biológiai óra ketyeg, ezt ők is tudják. Azt, hogy továbbra is maradnak-e végső soron az egyesületnek kell eldöntenie. De nekik is dönteniük kell, az állóképességük, a formájuk és a teljesítményük tudatában. Én biztos vagyok abban, hogy sok, sok pozitívet fogunk még átélni velük.

Milyennek látja a csapatot a 2013-as triplázóhoz képest?
Sok dolgot figyelembe kell venni. Részben ez már egy másik játékos generáció. A versenysorozat is más, már csak ha azt nézem, hogy ott van 5 angol csapat, akik az elmúlt években talán 3 milliárd eurót a keretükbe invesztáltak. Úgy vélem azonban, hogy jelenleg egy olyan kerettel rendelkezünk, amely alapvetően jobb, mint a 2012/3-as, több alternatívát kínál. Ez viszont nem biztosíték arra, hogy újra megnyerjük a BL-t idén. A konkurencia sokkal, sokkal erősebb, mint akkoriban.

Ha Uli Hoenesst kérdezik a triplázásról, azt válaszolja: "Hülyeség." Miért lehet ez?
Az edzői stábom, a játékosaim és én sem gondolkozunk ilyen távlatokban. Nem kell előre olyan dolgokról beszélni, amelyek talán irreálisak, de akár lehetségesek is lehetnek.

A játékosok több privát elbeszélgetést igényelnek, mint korábban?
Talán. Mindig vannak olyanok, akikkel a kommunikációt jobban kell ápolni. Schweinsteiger például egy ilyen játékos volt, akivel sokat lehetett beszélni, értette a futballt és a csapat iránt is megértő volt. A visszatérésemkor pedig megmondtam, Thomas újra a régi Müller lesz.

Mi teszi őt ennyire különlegessé?
Thomas nem csak egy aktív alkotóelemünk, ő a kapitány, a hangadó a pályán és azon kívül is. Thomas Müllert figyelmen kívül hagyni vagy megkérdőjelezni, ezt teljesen kizártnak tartom. Nincs még egy ilyen játékos egész Európában.

Neuer távollétében ő a meghatározó erő?
Kétségkívül! Azt hiszem, hogy elbeszélgetett Arjennel és Franckkal is. Thomasnak van szava a csapaton belül. Mert azt a teljesítményével is alá tudja támasztani. Thomas Müller a Bayern része, nem csak egy szimpla vezéregyéniség, de az egész régió ikonja is. Ez az ő otthona, ez a klubja. Soha nem tartom elképzelhetőnek azt, hogy elhagyja a Bayernt.

Mit gondol arról, hogy ma már szinte nincs olyan profi labdarúgó, akinek ne lenne tetoválása?
A világ egyre inkább felgyorsul és más irányba halad. Azt, hogy milyen irányba, azt mindenkinek magának kell megítélnie. Ha egy játékos szívesen visel tetoválásokat, akkor viselje, én egy toleráns ember vagyok. Korábban, amikor fiatalabb voltam talán másképp reagáltam volna. Akkoriban nem voltam ilyen nyugodt, türelmes és talán ennyire toleráns sem. Ma már sok minden más.

Mindent elért a munkájában. Vannak még olyan célok, amelyek tüzelik?
Nincsenek. Befejeztem a pályafutásom 2013-ban. Nem terveztem már semmibe belekezdeni. Lettek volna igazán jövedelmező ajánlataim, olyan összegekkel, amelyekért korábban amúgy 10-15 évet dolgoznom kellett volna. Elutasítottam mindet, hiszen elégedett vagyok. Gazdaságilag be vagyok biztosítva, nincs szükségem már szakmai kihívásokra.

Május 9.-én lesz 73 éves. Azt követően még három mérkőzés várhat Önre a Bayernnel: Az utolsó Bundesliga forduló, 19.-én a Német Kupadöntő, 26.-án pedig a Bajnokok Ligája döntő.
Igen, ez lenne az egyik születésnapi kívánságom, tetszene, ha még egyszer sikerülne mindkét döntőben szerepelnünk. Ezek azonban még csak álmok. Az életben sosem tudhatod, hogy valóra válnak-e. Mindenesetre szép lenne, meseszerű.

Ha lemaradtál volna az elsőr észről: JUPP: "Már tisztáztuk az edzőkérdést, többet erről nem nyilatkozom"

További információk

  • Forrás: bild.de
Átigazolási hírek: óha, akkor azért bőven ott lesz a legjobban kereső Bayern...
Véder Nagyúr Mar 26 - 10:04

AKTUÁLIS MECCS: Betettél egy táblázatot, mint ami pontosan megmutatja az erodálódás folyamatát....
Racilaci Mar 21 - 9:44

KÉRDÉS / HELP!: Köszönöm!
Véder Nagyúr Mar 9 - 6:12

Free Joomla! template by Age Themes