KIMMICH: Egyszerre vagyok mindkettő: jobbhátvéd és középpályás

Mayer László Írta: 
Kimmich posztja szinte állandó téma a fiatal német életében. A legújabb interjújában a szokásosnál is pontosabb képet kaphatunk arról, hogy  mit jelent számára jobbhátvédnek lenni.


Tartja még a kapcsolatot Lahmmal?
Jelenleg nem. A visszavonulása óta egyszer láttam, egy rendezvényen, azóta nem. Az öltözőben és az edzéseken nem járt az óta.

Elismerésként éli meg, hogy már nem Philipp Lahmról szól a közbeszéd? Az az ember érzése, hogy a Bayernnél és a Német válogatottnál is nagyszerűen és feltűnés nélkül helyettesíti. Milyen egy világsztár nyomdokaiba lépni?
Inkább a médiában volt nagy téma ez: "Kimmich lesz a Lahm utód!" Profiként nem így gondolkozol, azért jöttem a Bayernhez, hogy alapemberré válljak és folyamatosan jó teljesítményt nyújtsak, Philipp posztján jó esélyt láttam erre és meg is kaptam a lehetőséget. Nem az volt a célom, hogy úgy játsszak ezen a poszton, ahogy Philipp, hiszen én más típusú játékos vagyok, a csapat hierarchiában elfoglalt pozícióját sem tudom pótolni. Ő volt a csapatkapitány és hosszú évek óta elismert világsztár, én pedig egy 22 éves játékos.

Csak még egyszer, a rend kedvéért: Kinek jutott eszébe először a középpályás Joshua Kimmichet jobbhátvédként kipróbálni? Valóban Joachim Löwnek?
Nem, Reinhard Matschinak, az egykori edzőmnek a VfB Stuttgart ifi csapatánál. 14 évesen játszhattam az időseb korosztálynál, ott pedig a középpálya be volt töltve nagyobb játékosokkal, ezért játszhattam jobbhátvédként. Így ment ez 2-3 évig, az idősebbeknél jobbhátvédként játszottam, a velem egykorúaknál a középpályán. A profi pályafutásom során viszont valóban Joachim Löw volt, aki jobbhátvédként számított rám. Sokat köszönhetek neki.

Egy évvel ezelőtt még azt mondta, hogy inkább a középpálya közepén látja önmagát, és akkor játszik jobbhátvédként, ha ki kell segíteni ott a csapatot. Mint mondana most?
Jelen pillanatban azt mondanám, hogy mindkettő vagyok.

Tehát a régi énje még mindig kísérti. A jobbhátvéd poszt ettől függetlenül lehet még élete szerepe?
Jelenleg a világ két legjobb csapatánál vagyok kezdő jobbhátvéd: a Bayernnél és a német válogatottnál. Nyilván én is felteszem magamnak a kérdést: Hol látod a jövőd?

Nincs sok kiemelkedő szélsővédő a világon, Lahm példája alaján itt könnyen lehet világraszóló karriert csinálni.
Éveken keresztül azon a véleményen voltam, hogy az erősségeim a pálya középső részén tudom leginkább kamatoztatni, de ez azzal is összefüggött, hogy az ifiben legtöbbször én voltam a legkisebb és a leggyengébb és dinamika szempontjából is hátrányban szenvedtem. 14-15 évesen mindig a Xavit figyeltem, ő sem volt a legnagyobb, így más dolgokkal kellett kitűnnie. Vezéregyéniség volt, mindig a csapatért játszott, még egy passszal hozzájárult a támadáshoz és így hozta a játékostársait helyzetbe. Ő amolyan példakép volt.

És ma?
A dinamikában jelentősen javultam, bár még van hova fejlődni és időközben észrevettem, hogy az erősségeimből sokat jobbhátvédként is meg tudok mutatni. Két évvel ezelőtt és a 2016-os EB-n még azt mondtam, hogy rendben van a jobbhátvéd szerep, de hosszútávon nem tudok nemzetközi szintre érni itt. Közben pedig olyan fejlődésen mentem keresztül ezen a poszton, hogy azt gondolom, hogy jobbhátvédként is döntő szerepet játszhatok.

Főleg, hogy a klubjánál és a válogatottban is telített a középpálya.
Nem lehet elvárni, hogy amíg 1-2 év alatt jobbhátvédként megvetem a lábam a csapatba, addig fenntartanak nekem egy helyet a középpályán, természetesen ez nem így megy.

Ez is egy párhuzam Lahmmal, éveken keresztül kellett választ adnia arra a kérdésre, hogy hol szeret a leginkább játszani.
Tudom és igazából most ugyanazt is válaszolnám, mint Philipp: A csapatot szolgálom.

A szélsővédő szerep miben változtatta meg a játékát?
A védekező középpályás ugyebár a középpálya közepén helyezkedik, bármelyik oldalról érkezhet a labda, gyakorlatilag minden akcióban részt veszel és 360 fokban be kell látnod mindent. Ez most más. Ennek ellenére azt vettem észre, hogy a szélsővédő poszt még összetettebb.

Tényleg így van, vagy csak próbálja jobb színben feltűntetni?
Tényleg így van. Jobb bekként ott van a partvonal, ami egyszerre irányadó és korlát. Itt sokkal intenzívebb futásokra kényszerülsz, sokkal fontosabb összecsapások vannak a védelemben, manapság tipikusan a szélen játszik az ellenfél legjobb és leggyorsabb játékosa. Plusz - ideális esetben - még a támadójátékból is ki kell venned a részed. Igen komolyan igénybe vesz ez a poszt.

Jobban játszik ezen a poszton, mint egy évvel ezelőtt?
Csak remélni tudom! A futball általában arról szól, hogy meghozd a megfelelő döntést és minél gyakrabban kerülsz bizonyos szituációkba, annál jobban tudod felmérni és kezelni őket. Ebőől kifolyólag szinte biztos, hogy előrébb tartok, mint egy évvel ezelőtt.

Folyt.köv.


Átigazolási hírek: óha, akkor azért bőven ott lesz a legjobban kereső Bayern...
Véder Nagyúr Mar 26 - 10:04

AKTUÁLIS MECCS: Betettél egy táblázatot, mint ami pontosan megmutatja az erodálódás folyamatát....
Racilaci Mar 21 - 9:44

KÉRDÉS / HELP!: Köszönöm!
Véder Nagyúr Mar 9 - 6:12

Free Joomla! template by Age Themes