VB-sorsolás: A németek elkerülték a franciákat és az olaszokat

Győrfi Gergely Írta:  Győrfi Gergely
Néhány napja már ismerjük a 2018-as világbajnokság selejtező csoportjainak beosztását, melyet a közel száz évig épített Constantine palotában tartották Szentpéterváron. Az esemény szervezői szlogent is választottak a 2018-as világbajnokság első hivatalos eseményéhez, mely a „The Dream” lett.

Néhány nemzetnek valóban egy álom válik valóra azzal, hogy részt vehet a 31 helyért zajló küzdelemben, míg más országoknak maga a trófea elhódítása jelenti a hőn áhítót célt. A rendezvényen 2000 vendég és 700 média képviselő vett részt a világ minden tájáról, melyet több mint 100 országban közvetített élőben a televízió.

Az eseményen természetesen a korábbi győztes Németország képviselői is részt vettek. Érdekesség, hogy ez lesz az első alkalom Németország számára, hogy a cím elnyerését követően részt kell vennie a kvalifikációs küzdelmekben. Az 1994-es világversenyen Németország a római győzelmének köszönhetően automatikusan, a selejtező mérkőzések lejátszása nélkül indulhatott el. Ezzel szemben a riói hősöknek meg kell küzdeniük a tornára való kijutásért.

A sorsoláson olyan legendák segédkeztek, mint Ronaldo

A német nemzeti csapatot összesorsolhatták volna Franciaországgal is, akivel a múlt évi világbajnokság negyeddöntőjében is összemérhette erejét a válogatott, de a Nationalelf akár az „ősi ellenség” Olaszországgal is találkozhatott volna a csoport küzdelmek során. A sorsolás során azért volt lehetőség ilyen erősségű csapatok találkozására is, mert a kalapbeosztást a legfrissebb FIFA világranglista alapján készítették el. A világranglista élén a világbajnoki döntőt elbukó Argentin nemzeti tizenegy áll, míg a címvédő Németország a második helyet foglalja el. Mindezek ellenére a németek az első kalapból várhatják a sorsolást, míg Olaszország a 17., Franciaország a 22. helyet foglalja el a listán. Ennek megfelelően ezek a csapatok a második kalapba kerültek.

A német nemzeti csapat menedzsere Oliver Bierhoff is részt vett az eseményen, természetesen nem csak mint érdeklődő, hanem Helmut Sandrock-kal egyetemben a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) delegációjának vezetőjeként utazott Szentpétervárra. Bierhoff csatlakozva Jérôme Valcke FIFA főtitkárhoz, magában a sorsolás folyamatában is segédkezett. Bierhoff mellett a korábbi brazil csatár, Ronaldo és az olasz válogatott volt csapatkapitánya, Fabio Cannavaro is segédkezett a sorsolás lebonyolításában. A világbajnok játékosok mellett az uruguayi Diego Forlan és a kameruni csatár Samuel Eto’o is segítséget nyújtott, csak úgy, mint Rinat Dassajew és Alexander Kerschakow, akik az orosz nemzeti tizenegyet képviselték a sorsolás során.

Löw: "Egyenlőre csak az Európa bajnokság kvalifikációjára koncentrálunk"

„Jelen pillanatban arra koncentrálunk, hogy sikerrel kvalifikáljuk magunkat az Európa bajnokságra. Kíváncsian várom a sorsolást és az első benyomásokat az orosz házigazdáról” mondta Oliver Bierhoff. „Brazíliában komoly segítséget jelentett, hogy már a torna kezdete előtt is az emberek nagyon jól fogadtak bennünket. Ez az esemény kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy megismerjük azokat az embereket, akik személyesen is kapcsolatban állnak a tornával. Ez már csak azért is fontos, mert Oroszországban hamarosan pályára fogunk lépni a 2017-es Konföderációs Kupa keretein belül. Kétségtelenül az Európa bajnokság jelenti számunkra a prioritást, de a terveket és szervezést illetően előrébbre kell tekintenünk, mint 2016.”

”A világbajnoki selejtezős csoportok sorsolása hatalmas jelentőséggel bír minden házigazda ország számára, hisz több mint 200 nemzet képviselteti itt magát,” mondta Helmut Sandrock. „Ezt a 2006-os világbajnokság házigazdájaként mi is nagyon jól tudjuk. Biztos vagyok abban, hogy Oroszország jó munkát fog végezni – hisz ezt már láthattuk korábban is, a 2014. évi téli olimpiai játékok alkalmával Szocsiban és most ismét látni fogjuk az elkövetkezendő hétvégén Szentpéterváron is.

A német válogatott szövetségi kapitányának Joachim Löwnek a fejében egyenlőre csak a következő évi Európa bajnokság jár. „ Jelen pillanatban csak az Európa bajnokság kvalifikációjára koncentrálunk. A jövő évi tavasz pedig döntő fontosságú ebből a szempontból,” jelentette ki Löw. „ A franciaországi kontinens torna jelenti számunkra a legfőbb prioritást, hisz a világbajnokság még nagyon messze van. Ugyanakkor tisztábban vagyok azzal is, hogy a logisztikai feladatokkal már most el kell kezdeni foglalkozni. Képviselni fogjuk magunkat a sorsoláson, de nem gondoljuk azt, hogy aggódunk kellene amiatt, hogy kifutunk az időből.”

Világbajnokság, Európa bajnokság, Világbajnokság

Ronaldo keze szerencsét hozott – nem de? A brazil gólgép a 2002-es döntőben minden bizonnyal összetörte a német szíveket, hisz két alkalommal is mattolta a németek akkori kapusát, Olivert Kahnt. Majd kilenc évvel később Ronaldo a rio de janeiroi Marina da Gloriában az első kalapos Németországot a C csoportba sorsolta. A Nationalelf legyőzve az Egyesült Államok válogatottját kiharcolta a csoportból való továbbjutást és ezt követően már nem volt megállás a számára. A csapat végül annak a csatárnak a szülővárosában emelhette magasba a világbajnoki trófeát, aki 13 évvel korábban összetörte a német álmokat.

Ugyanakkor a 2014-es világbajnokság után és a következő világbajnokságot megelőzően jön az Európa bajnokság. Ez így kimondva megszokott dolognak hangzik, de attól még igaz. A rioi győzelem után mindösszesen hét hetet követően a német nemzeti válogatott megkezdte az európa bajnoki selejtező sorozatot egy 2-1-es győzelemmel Skócia felett. A 2018-os világbajnoki kvalifikáció pedig mindösszesen két hónapot követően veszi majd kezdetét a saint denis-i kontinens torna döntőjét követően.

Több mint 840 mérkőzést bonyolítanak le a világbajnoki kvalifikáció keretein belül

13 európai csapat kvalifikálhatja magát a tornára, míg Oroszország házigazdaként a világverseny automatikus résztvevője. Egy országgal biztosan nem fog találkozni Németország, ez pedig a német nemzeti tizenegy egyik jelenlegi európa bajnoki selejtős ellenfele, Gibraltár. A Brit gyarmat ugyanis nem tagja FIFA –nak, így ennek megfelelően nem vehet részt a világbajnoki kvalifikációban. Az UEFA-hoz tartozó 52 nemzetet összesen kilenc csoportra bontották a sorsolás során, így jött létre hét hat tagú csoport, illetve kettő öt tagú csoport.

„Szentpétervár a tökéletes hely arra, hogy megtegyük az első lépést a 2018-os világbajnokság felé vezető úton,” jelentette ki a FIFA főtitkára Jérôme Valcke. „Több mint 840 mérkőzés lebonyolításra van szükség ahhoz, hogy meg tudjuk mely 32 csapat vehet majd részt az oroszországi tornán.”

A kilenc csoport győztes automatikus jogosultságot szerez a tornán való részvételre, míg a legjobb nyolc csoport második rájátszásban mérkőzik meg a fennmaradt négy helyért. Így azoknak a csapatoknak is van lehetősége a kvalifikációra, akik második helyen végeznek a csoportjukban. Tehát 2016 szeptemberében megkezdődik a harc az ötödik csillag megszerzéséé

Átigazolási hírek: Sziasztok! Olvastatok a Cuti interjut... hosszu, mint az orszagut... Anno...
Boscolahm Sep 20 - 14:11

AKTUÁLIS MECCS: Első meccs a BL-ben, kötelező győzelem volt az elvárás. Hoztuk!...
procee Sep 19 - 9:29

Bajnokok Ligája: Nekem az elég új, hogy ne lett volna jó pl....
Racilaci Sep 18 - 18:20

Free Joomla! template by Age Themes