FCB - FCB: Visszatekintő 2. rész

Pethő András Írta: 


Haladunk tovább visszatekintő sorozatunkban. Ezúttal 1998 őszét és a Barcelona – Bayern páros első közös BL-meccseit elevenítjük fel.

Az 1998/99-es szezon változást hozott az európai futballban. Ettől az idénytől kezdve a Bajnokok Ligájában már nemcsak a bajnokok, hanem a legerősebb bajnokságok második helyezettjei is indulhattak. A főtábla 24 fősre bővült. A két későbbi döntősnek is jól jött a szabályváltozás. Mind a Manchester United, mind a Bayern München ezüstéremmel zárta az 1997/98-as bajnoki szezont.

Hogy ne legyen azért annyira egyszerű a dolguk, Fortuna már a csoportkörben összehozta őket. Ráadásul a – dán Brondby mellett – még az FC Barcelonát is hozzájuk sorolta. A Bayernt ettől a szezontól már Ottmar Hitzfeld irányította, a Barcában pedig Louis van Gaal egyengette a későbbi nagy spanyol éra meghatározó figuráinak első lépését. Ekkorra már Xavi Hernandeznek is utat nyitott. A Barcelona számára különösen fontos lett volna a jó szereplés. 1999-ben ugyanis a Nuo Campban rendezték a BL-döntőt.

A két FCB a csoportkör 3. és 4. körében futott össze. A Bayern számára pedig már ekkor égető volt a helyzet. A dániai vereség és a Manchester United elleni döntetlen után a Barcelonával szembeni két mérkőzésen alaphangon is legalább 4 pontra lett volna szükség, hogy megőrizzük továbbjutási reményeinket.

A felek október 21-én Münchenben léptek pályára. A Barcelona már Xavival, de a csapatkapitány, Pep Guardiola nélkül. A Barca jelenlegi mestere, Luis Enrique kezdőként szerepelt.A Bayern ekkor vezette a Bundesligát – a második helyen (!) álló 1860 Münchent megelőzve, a katalánok mindössze hatodikat voltak otthon. A rossz teljesítményt Münchenbe is magukkal hozták, ahol minden csak arról szólt, mennyivel tud nyerni a későbbi BL-döntős. A sok helyzet ellenére azonban csak egyszer talált be a Bayern: Stefan Effenberg még az első félidőben. A második félidő csendes játékot hozott, csapatunk megérdemelten nyert, kihagyott helyzeteit ekkor nem bosszulta meg a szerencse.

A felállások:

Bayern München: Kahn; Babbel (79. Linke), Jeremies, Kuffour; Basler, Fink, Effenberg, Tarnat, Lizarazu; Elber (89. Jancker), Salihamidzic (79. Zickler).

Barcelona: Hesp; Okunowo, Abelardo, Reiziger, Cocu; Luis Enrique (78. Zenden), Xavi (87. Oscar), Giovanni; Figo, Anderson, Rivaldo.

Két hétre rá Barcelonában csaptak össze a felek. Itt már egy teljes más arcát mutatta a Barcelona is, mely támadásban talán jobbnak is bizonyult, mint ellenfele. Gólokban azonban most sem. A mérkőzés alakulásához az olasz Collina (később a döntőt is ő vezette) ténykedése is kellett, aki az első félidőben a Barcától és a Bayerntől is elvett egy találatot, közte pedig a Barcának egy véleményes tizenegyest is befújt. Amiből a katalánok megszerezték a vezetést.

Alexander Zickler a második félidő második percében keltette életre a müncheni reményeket. Egyenlítőtalálatát követően felébredt a csapat. Az akarat pedig utat tört magának: Hasan Salihamidzic a 87. percben – manapság talán már néhányan úgy neveznék: „olicosan” - verekedte be magát a 16-oson belülre, majd szerezte meg a győztes gólt. A barcelonai győzelem kulcsfontosságú volt a továbbjutásban. A Brondby hazai legyőzését követően a Manchester United ellen egy újabb döntetlen is elég volt a csoportgyőzelemhez.

A felállások a visszavágón:

Barcelona: Hesp; Okunowo, Abelardo, Celades, Sergi; Giovanni, Xavi, Cocu; Figo, Anderson, Rivaldo.

Bayern München: Kahn; Babbel, Matthäus, Kuffour, Lizarazu; Fink, Effenberg, Tarnat (74. Strunz), Basler (64. Daei); Elber, Zickler (64. Salihamidzic).

Ebben a szezonban mi a drámai végű döntőig meneteltünk, a Barcelona pedig már a csoportból sem jutott tovább. Köszönhetően a Bayern kettős győzelmének, hiszen a Brondby-t ők kétszer is legyőzték, és a Manchester United ellen is jók voltak két ikszre. Tehát a három nagy „körbeikszelését” ez a Brazzo-találat döntötte el.


Átigazolási hírek: Én Can-nak nagyon nem örülnék, ugyanúgy padozna, sem a Poolba...
szabi90 Oct 12 - 10:17

AKTUÁLIS MECCS: Teljesen abszurd ez a hozsannázós cikk, mintha nem látott volna...
Racilaci Oct 9 - 20:03

Bundesliga: Azt nem tudom, mennyire instabil a BVB. Ha a tegnapi...
Racilaci Sep 23 - 11:58

Free Joomla! template by Age Themes