Gólöröm a Wembley-ben

Roy Makaay Írta: 

"Azt hiszem, ezért jöttem. Ezért az érzésért. A meccs is fontos, persze, de ilyenkor van valami a levegőben, ami fontosabb. Amire ha rákattantál, akkor kész is, csomagolhatsz és kiköltözhetsz a tribünökre, mert már soha nem fogsz leszokni róla."

Gólöröm a Wembley-ben

"Jó napot, a Finchley Roadig kérek egy retúrt." A sofőr úgy tesz, mintha meg sem hallaná, amit mondok. Sokkal fontosabb dolga van: cigarettázik. Nagy sokára rám néz, kifújja a füstöt, és fogai között, utálkozva odaveti: "még tíz perc."

A lutoni reptéren a buszon kell jegyet venni, ha be akarunk jutni Londonba. A negyven év körüli, kopasz sofőr a "Finchley Road"-ból tudja, hogy a BL-döntőre jöttem: számára én is német futballdrukker vagyok, egy a kétszázezerből, aki erre a meccsre Londonba repült. S amikor a "Combat 18" tetkót is meglátom a karján, már világos, hogy az English Defence League jeles képviselőjével van dolgom, aki a honvédő háborút így, buszsofőri minőségében kénytelen megvívni a mocskos friccek ellen a lutoni repülőtér lövészárkaiban.

"Retúrt a Finchley Roadig", mondom ismét, miután eltaposta a csikket, de csak egy megvetően odaköpött "hallottam" a válasz, Angliában ennyi jár nekem, a "fricc huligánnak", a sofőr számára én vagyok a Luftwaffe és a Wermacht egy személyben, aki annak idején rútul lebombáztam Coventryt, örüljek, ha egyáltalán felszállhatok a buszra.

Londonban most ilyen a hangulat, minden újság a békésen sétáló katonáról, Lee Rigbyről cikkezik, akit fényes nappal, a nyílt utcán mészároltak le muzulmán fegyveresek. Délkelet-Londonban, késekkel és húsvágó bárddal. A fiatal katonát lefejezték, testét pedig összekaszabolták, majd higgadtan elmagyarázták a sokkos állapotban figyelő szemtanúknak, hogy a "szemet szemért, fogat fogért" elv alapján cselekdtek, Allah (a magasságos!) nevében.

Olvasom, hogy Londonban minden hetedik ember muzulmán, a bevándorlók száma nő, az őslakosok születési rátája csökken, 2012-ben pedig egy muszlim csoport azért kampányolt, hogy Londont független iszlám állammá kiáltsák ki.

Ahogy a Finchley Roadon kiszállok a buszból, nemcsak az újságokat hagyom az ülésen, hanem a politikát és a kultúrkampfot is.

A metróaluljáróban megérint a futballhangulat. A Dortmund-mezesek rázendítettek egy dalra, mindenki csatlakozott, az egész peron, a tízévesektől a nyolcvanévesekig: "Forza BVB, shwarz und gelb allez! Ich hab' mein Leben Dir vermacht, jeden Tag und jede Nacht!" Ez szól körbe-körbe, megállás nélkül, a peronon, a szerelvényen, a mozgólépcsőkön és kint, a Wembley felé vezető sétányon is; mintha egy ismeretlen kéz megnyomta volna az "ismétlés" gombot. Welcome to London. Vagyis inkább: Wilkommen!

A stadionban a tolókocsis, mozgássérült drukkerek nem a pálya széléről, hanem az első karéjról nézhetik a meccset, közvetlenül a sajtótribün alól. Egy mozgássérült fiút figyelek, Bayern-drukker, a fejét is alig tudja mozdítani, lábai nincsenek, két karja béna, csak a tekintetével kommunikál, de ahogy Robben a 89. percben belövi a győztes gólt, valami elképesztő katarzist él át, majdnem kiborul a tolószékből: 
abban a pillanatban ő a Bayern München, ő nyerte meg a Bajnokok Ligáját, ezt látom a szemében.
Azt hiszem, ezért jöttem. Ezért az érzésért. A meccs is fontos, persze, de ilyenkor van valami a levegőben, ami fontosabb. Amire ha rákattantál, akkor kész is, csomagolhatsz és kiköltözhetsz a tribünökre, mert már soha nem fogsz leszokni róla. "Jeden Tag und jede Nacht." Olyasmi a fíling, mint a Green Street Hooligans című film végén, amikor a magányos West Ham-drukker megy az esőben, és teli torokból énekel az üres utcán arról, hogy a szappanbuborékok az égig szállnak, s ott kipukkadnak, mint az álmaink.

Életemben nem láttam még olyan intenzív gólörömöt, mint ennek a csonkolt lábú, tolókocsis fiúnak a szemében, 2013. május 25-én a Wembley-ben, amikor a Bayern München egy 89. percben szerzett góllal legyőzte a Borussia Dortmundot.

(Az írás Gazdag József: Egy futballfüggő naplójából c. könyvéből származik. Megjelent 2015-ben Pozsonyban a Kalligram Kiadó gondozásában.)


Bajnokok Ligája: Sziasztok! Én csak 68. perctől láttam, de klasszisokkal jobb volt...
Boscolahm Sep 17 - 21:40

AKTUÁLIS MECCS: Bár még nagyon korai, mert tényleg nagyon az elején vagyunk,...
Racilaci Sep 17 - 19:01

NationalElf: Ide kell egy megfelelő hadrend és ahhoz igazítani a különböző...
FERWIN Sep 12 - 13:27

Free Joomla! template by Age Themes