Szembeszállva a saját démonokkal

Pethő András Írta: 

A Bundesliga legnagyobb rangadója következik vasárnap: a bajnok Bayern München és az újra magára találó Borussia Dortmund csap majd össze Münchenben.

A Borussia a tavalyi szezonban elvesztette egyensúlyát, Thomas Tuchel vezényletével azonban úgy tűnik, ismét a dobogó lehet a céljuk. A Bayern pedig egyelőre makulátlanul menetel a remélt sikerek felé. Az ő esetükben ez nem újdonság, több év után is kitartani látszik lendület. Ezekben az években természetesen a Bayern is szenvedett el vereségeket, brutálisan fájóakat is, és olyanokat is, amelyek egy másik napon, másik passzban biztosan nem következtek volna be. Ha visszatekintünk az elmúlt öt szezonra, a Dortmundnál valahogyan rendre megtalálták a módot arra, hogy játékerőben és taktikailag is egyenrangú felek csatájára kerüljön sor. Magyarul: a BVB nem úgy mákolta be a saját győzelmeit.

Sőt, a triplázás felé vezető úton a Bayernnek éppen a Dortmundot kellett legyűrnie ahhoz, hogy mentálisan a helyes irány felé forduljon, Londonban pedig szó szerint a BL-trófea sorsa múlt ezen. Egy többéves démonát kellett legyőznie a Wembley-ben a Bayernnek. Sikerült. Azóta többször is. De volt, hogy nem. Tekintsük át, hogyan alakult a felek párharca az elmúlt években!

Öt vereség, elúszott bajnoki címek

Csapatunk 2010-ben BL-döntőt játszott, a hazai porondon pedig duplázott. Joggal várhattuk el, hogy Louis van Gaal második évében is trófeákért harcolhatunk majd. Nem így lett. Ebben pedig nagy szerepe volt a hihetetlen BVB-nek, amely 17 pontos előnyre is szert tett velünk szemben. Ősszel még átmenetinek tűnt a Dortmund lendülete. Úgy lehettünk vele, majd mi megtörjük a sorozatukat. A dortmundi bajnoki első félidejében domináltunk is, ziccereink is voltak. Aztán mégis a Borussia nyert. Februárban pedig a Münchenben elért 3-1-es győzelemmel gyakorlatilag a bajnoki címet is begyűjtötték – Mats Hummels góljával, aki így egyfajta revansot is vett azért, hogy három évvel korábban a müncheniek vezérkara nem kért belőle.Jupp Heynckes első évében már egy jóval összeszedettebb Bayernt láthattunk, miután David Alaba kikerült a balbekk posztjára, már egy igazán nagyszerűt. Mégis, amikor a BVB-vel futottunk össze, meghalt a tudomány. Mintha elátkoztak volna minket. Ősszel Mario Götze, tavasszal pedig Robert Lewandowski győztes góljaival nyert a Borussia. Az áprilisi mérkőzés végjátékában Arjen Robben ziccert és büntetőt is hibázott. Ez nem az ő tavasza volt. Hogy ennek ellenére mennyire nem szolgált rá a méltatlan szavakra, egy évvel később bizonyította. Előtte azonban a 2012-es kupadöntőben a BVB 5-2-re ütötte ki a bajorokat. Robert Leandowski mesterhármasával. Fontos kiemelni, mert ez akkoriban és azóta is rendre elfelejtődik: Robben a bajnoki és a BL-döntő között a Real Madrid ellen és a kupadöntőben is értékesített 1-1 büntetőt.

Lépésről lépésre

2012/13 történelmi szezon a Bayern München számára. Lényegében egész szezonban egyenletesen haladt a triplázás felé. Szinte megismételhetetlen. Mindeközben pedig egy külön játszma is zajlott: a saját démonokkal való szembeszállás. Képesek vagyunk-e végre legyőzni legnagyobb mumusunkat. Nem véletlenül mondták sokan, hogy a Dortmund jóval nehezebb ellenfél egy döntőben, mint a sok százmillióból épülő Real Madrid. Egy bődületesen nagy mentális kihívás, ahol csak nekünk volt vesztenivalónk. Egy láncra fűztük fel ezt a kis külön küldetésünket. A szezon első meccsén, a Szuperkupában újra legyőztük a Dortmundot. Öt vereség után végre egy győzelem. Két év után végre egy trófea. Az őszi bajnokin hiába futballoztuk le őket, Mario Götze tett róla, hogy a bajnokságban ne törjön meg a rossz sorozatunk. Ráadásul Holger Badstuber is keresztszalag-szakadást szenvedett. A felek a Német Kupában is összekerültek. A negyeddöntőben – az eltiltott Ribéry nélkül – ismét egy győzelem: és egy klasszikus Robben-góllal. A lefújáskor látott öröménél már csak a londoni volt nagyobb. A tavaszi bajnokira már lényegében tét nélkül került sor: néhány nappal azután, hogy kiderült, e két csapat játssza a BL-döntőt. Az eredmény ismét 1-1. Lewy büntetőt hibázott.

És jött a nagy döntő. Ahol már nem számított az, hogy 25 ponttal előztük őket meg a bajnokságban. A BVB az első félórában simán megszerezhette volna a vezetést, többször is. Tizenegyesből vissza is tudott jönni, még mi köszönhettük meg, hogy Dante nem kapta meg a második lapját. De ez az este a miénk volt. Átléptük saját árnyékunkat, a bekapott gól nem törte össze a csapatot, hanem még nagyobb sebességre kapcsolt. S persze amikor kellett, a gól is összejött.Végre a bajnokságban is

A BL-döntő óta nyolcszor játszott egymással a két együttes. A két dortmundi Szuperkupát egyaránt a Borussia nyerte. 2014-ben ráadásul Javi Martínez keresztszalag-szakadást szenvedett, bő egy szezont kellett kihagynia. Ebben a két szezonban a BVB más trófeát nem is szerzett. 2013 őszén ismét összejött a bajnoki győzelem. Már Götzével (és góljával) nyertünk 3-0-ra. Tavasszal a BVB nyert 3-0-ra. A mérkőzésnek már nem volt tétje. De a lendületünkre hatással volt, ráadásul Manuel Neuer is megsérült. A sérülés és a következő egy hónap többletterheléséből eredő további sérülések miatt majdnem ki kellett hagynia a VB-t. A BL-ben csúnya bukta a Real Madrid ellen, de a Német Kupa döntőjével mégis egy kicsit mosolygossá változtattuk a szezonhajrát. A BL-döntőhöz hasonló lüktető mérkőzés végén ismét Robben lett a hős. Az antihős pedig a játékvezető, aki egy szabályos gólt érvénytelenített a Dortmund számára.

Tavaly az elbukott Szuperkupa után olyan történt, ami már évek óta nem: oda-vissza legyőztük őket a bajnokságban. Robert Lewandowski mindkétszerr betalált. De ősszel Robben büntetővel (!) szerezte meg a három pontot csapatunknak. A kupában viszont Jürgen Klopp utoljára még odaszúrt. Egy megnyert meccset engedtünk ki a kezünkből. Ismét egy „ráadásul”: Ráadásul Arjen Robben is ismét megsérült (Lewy pedig orrtörést szenvedett), éppen a Barcelona elleni elődöntőket megelőzően. A büntetők során mindenki a Lahm-Alonso párossal foglalkozott, de egy BVB-szurkolónak még nagyobb öröm lehetett, hogy két ’Judas’, Götze és Neuer is hibázott.

Jóval több ez, mint egy rangadó. Thomas Tuchel pedig jóval több, mint egy Klopp-pótlék: a Mainz edzőjeként háromszor is le tudta már győzni a Bayernt.

Bajnokok Ligája: Sziasztok! Én csak 68. perctől láttam, de klasszisokkal jobb volt...
Boscolahm Sep 17 - 21:40

AKTUÁLIS MECCS: Bár még nagyon korai, mert tényleg nagyon az elején vagyunk,...
Racilaci Sep 17 - 19:01

NationalElf: Ide kell egy megfelelő hadrend és ahhoz igazítani a különböző...
FERWIN Sep 12 - 13:27

Free Joomla! template by Age Themes