1974: Az első BEK-siker!

Roy Makaay Írta: 

A Bayern München eddig mindössze egyetlen alkalommal futott össze az Atlético Madriddal - 1974 májusában, a klub első BEK-fináléjában. De ha pontosan akarunk fogalmazni, akkor kétszer, hiszen az első mérkőzés 1:1-re végződött, az akkori szabályok szerint pedig meg kellett ismételni a döntőt. Időutazás a Népsporttal...

"Kiküldött munkatársunk, Boross Dezső jelenti Belgiumból: a Bayern megnyerte története első Bajnokcsapatok Európa Kupáját, miután a megismételt mérkőzésen könnyedén legyőzte a madridiakat.

A BEK pénteken este megismételt döntőjére nem telt meg a brüsszeli Heysel-stadion. A mérkőzés első tíz percében tapogatódzó játék folyt. Rögtön látható volt, hogy a Bayern München klasszis játékosai ezúttal formában vannak. A 16. percben Zobel beadását Müller a jobb kapufára fejelte. A másik oldalon Luis 17 méterről szabadot rúgott. Garate nagyszerűen emelte ki a német védők közül a labdát, és már csak Maierrel állt szemben, aki nagy szerencsével tisztázni tudott. A 27. percben Breitner hátulról remekül időzített labdával indította Hoenesst, aki lefutotta az egész spanyol védelmet és bár Adelardo erősen szorongatta, sőt kézzel is rángatta, a kifutó Reina mellett laposan a jobb alsóba rúgott – 1:0. Ekkor nem vonult vissza a német csapat védelembe, hanem továbbra is támadott. A 44. percben Müller reklamált, ezért sárga lapot kapott.

SZÜNET UTÁN

Garate fejese kerülte el a kaput, majd az 56. percben újabb gólt ért el a Bayern. Kappelmann a baloldalon elfutott, jobbal beadott, Müller az 5-ös sarkán levette a labdát, majd a jobb felső sarokba bombázott – 2:0.

A 62. percben Maier Garate lábára dobta magát, a játékvezető előnyszabályt alkalmazott és a labda Pesera elé került, aki balról keresztbe lőtt a kapu előtt. A 68. percben már 3:0-ra vezetett a Bayern. Zobel indította Müllert, aki 15 m-ről nagyszerű tempóérzékkel a 6-oson álló Reina fölött a kapu jobboldalába emelt – 3:0.

A 74. percben Capon kapott sárga lapos figyelmeztetést. A 82. percben parádés Hoeness-szóló következett. A félpályán becsapta Salcedót, megiramodott, majd Hereldát cselezte ki, Eusebio sem tudta szerelni, Reinát kicsalta a kapuból, majd 10 m-ről nagy nyugalommal a kapu közepébe lőtt – 4:0.

A mérkőzés után az FC Bayern München játékosai a díszpáholyhoz vonultak, ahol Beckenbauer átvette a hatalmas ezüst kupát, majd sorra adta minden játékostársának. A közönség tombolva ünnepelte az 1973-74. évi BEK-győztest.

A Bayern München tulajdonképpen most, a második mérkőzésen játszott úgy, ahogy tudása alapján már az első találkozón is vártuk. Okultak a legutóbbi kétórás mérkőzés tapasztalataiból, jelentősen harcosabban, lendületesebben játszottak, alaposan felgyorsították a csapatjátékukat, lényegesen többet is mozogtak, a széleken is vezettek formás támadásokat. Feltűnő volt, hogy gyorsasági állóképességgel sokkal jobban bírták, frissebben, energikusabban száguldoztak, viharos erejű támadásokat vezettek, s főleg az első félórában játszottak mezőnyfölényben. A spanyolok meg sem tudták közelíteni szerdai teljesítményüket. Körülményesen, lassú összjátékkal támadtak, nem tudták tartani a labdát, s csak akkor próbálkoztak gyakrabban támadással, amikor a Bayern megszerezte a vezetést. A második gól végleg megpecsételte az Atletico Madrid sorsát.

A Bayern kapujában Maier nagyon jó érzékkel húzta le a magas labdákat. A hátvédek közül Beckenbauer mesterien irányított, a középpályás sor legjobbja, Kappelmann nagyszerű támadásokat indított, elől pedig Hoeness és Müller úgy játszott, mintha kicserélték volna őket. Sokszor remekeltek.

A spanyol kapuban Reine megközelítően sem keltett olyan jó benyomást, mint az első mérkőzésen, miként a hátvédsorban Eusebio sem. Capon harcolt a legegyenletesebben. A középpályások között találjuk a csapat egyik legjobbját, Luist, aki időszakonként ügyesen szervezte a játékot. A többiek mérsékelten játszottak.

Deicourt nagyon jól vezette a mérkőzést."

Népsport, 1974. május 18.

Bayern München-Atletico Madrid 4:0 (1:0)
Brüsszel, Heysel Stadium, 23.325 néző
Játékvezető: Alfred Delcourt (belga)
Bayern: Sepp Maier - Johnny Hansen, Georg Schwarzenbeck, Franz Beckenbauer, Paul Breitner, Rainer Zobel, Franz Roth, Jupp Kappelmann, Conny Torstensson, Gerd Müller, Uli Hoeness Edző: Udo Lattek 
Atletico: Miguel Reina - Francisco Melo, Adelardo Sanchez (61. Domingo Benegas), Ramon Heredia, José Luis Capon , Eusebio Bejarano, Luis Aragones, Heraldo Becerra, José Garate, Alberto Fernandez (65. Armando Ufarte), Ignacio Salcedo Edző: Juan Carlos Lorenzo
gólszerzők:
28. perc: 1:0 Uli Hoeness 
58. perc: 2:0 Gerd Müller 
71. perc: 3:0 Gerd Müller 
83. perc: 4:0 Uli Hoeness

Média

Átigazolási hírek: Én Can-nak nagyon nem örülnék, ugyanúgy padozna, sem a Poolba...
szabi90 Oct 12 - 10:17

AKTUÁLIS MECCS: Teljesen abszurd ez a hozsannázós cikk, mintha nem látott volna...
Racilaci Oct 9 - 20:03

Bundesliga: Azt nem tudom, mennyire instabil a BVB. Ha a tegnapi...
Racilaci Sep 23 - 11:58

Free Joomla! template by Age Themes