Így lett bajnok a Bayern!

Roy Makaay Írta: 

2015 júliusában a Bayern vezetői egyértelműen kijelentették: Guardiola harmadik szezonjának fő célja a bajnoki cím zsinórban negyedik alkalommal történő megszerzése, ami történelmi tett lenne a Bundesligában. Nos, egy hete már tudjuk, hogy sikerült véghezvinni a tervet, a mai napon a Hannover elleni hazai mérkőzés már csak a bajnokavatásról fog szólni.

Pedig nem indult olyan nagyon simán a Bundesliga 2015/2016-os szezonja a Bayern számára. Öt forduló elteltével ugyan még 100%-os volt a csapat, de ugyanezt mondhatta el magáról a Thomas Tuchel vezetésével poraiból feltámadt Borussia Dortmund is, amely ráadásul ekkor jobb gólkülönbségének köszönhetően az élen állt - a két együttes közötti szuperrangadó pedig már a közelben volt. Emlékezetes továbbá, hogy a Hoffenheim ellen a második körben, az Augsburg ellen pedig a negyedik fordulóban csak az utolsó percben sikerült bevinnie a Bayernnek a győztes gólt. A TSG ellen három pontot érő káprázatos beadásával robbant be a köztudatba Douglas Costa.Mielőtt azonban sor került volna a Dortmund müncheni fellépésére, a BVB váratlanul két döntetlent hozott össze a Hoffenheim és a Darmstadt ellen, miközben a Bayern kezdett topformába lendülni. A szezon egyik legemlékezetesebb momentuma volt, mikor Lewandowski a félidőben (0:1-es állásnál) beállva, 9 perc leforgása alatt mesterötöst vágott a Wolfsburgbnak.A Bayern-Dortmund szuperrangadóra a bajorok tehát már négypontos előnnyel készülhettek. A tét óriási volt: a sárga-feketék vagy felzárkóznak egy pontra, vagy a bajorok tesznek szert tetemes előnyre. Utóbbi következett be, miután a Bayern a Hamburg, a Wolfsburg és a Zágráb (BL) után a Dortmundnak is vágott egy ötöst odahaza.A Bayern első pontvesztésére a 11. fordulóig kellett várni, mikor Frankfurtban 0:0-ra végeztek Lewandowskiék. De nem sokáig örülhetett a Dortmund sem, mert a 13. fordulóban kikapott Hamburgban 3:1-re, így a címvédő előnye az őszi szezon hajrájára nyolc pontra nőtt. A 15. fordulóban azonban elveszítette a Bayern a veretlenségét, miután a Mönchengladbach vendégeként nagyon sima vereségbe futott bele (1:3), ami egyúttal intő jel is volt, ha hozzátesszük, ekkor már messze nem volt csúcsformában Guardiola csapata.Az ötpontos különbség nem tűnt volna nagyon soknak a téli szünetre, ha azt nézzük, hogy a megelőző három évben 9, 7, illetve 11 pontos fórral mehetett téli pihenőre a Bayern. A Dortmund azonban tett egy szívességet, és a 17. fordulóban váratlanul kikapott Kölnben 2:1-re, ráadásul előnyből.

A Bayern 46 ponttal zárta az őszt, amire korábban még sohasem volt példa a Bundesligában.
A tavasz visszafogott játékkal indult a Bayern részéről, de a (szűk) győzelmek nem maradtak el. A 20. fordulóban ugyan becsúszott egy leverkuseni 0:0, de ugyanekkor a BVB is gólnélküli döntetlennel zárt Berlinben. Már-már úgy tűnt, ezúttal is elmaradnak az izgalmak a bajnokságban, mikor a 24. fordulóban, éppen a dortmundi kirándulás előtt a Bayern hazai pályán megérdemelt vereséget szenvedett a kiválóan kontrázó Mainz ellen (1:2) - az előny egycsapásra öt pontra olvadt.A bajnokság pedig újfent nyílttá vált, főleg úgy, hogy a Dortmund előtt páratlan lehetőség állt arra, hogy azonnal további három pontot faragjon a hátrányából. A 25. fordulóban rendezett Dortmund-Bayern rangadó tétje gyakorlatilag a bajnoki cím volt, Guardiola csapatának pedig egyetlen célja lehetett: elkerülni a vereséget. Ez végül sikerült is egy végig kiélezett mérkőzésen, ahol - főleg a második félidőben - a BVB mintha megijedt volna a nem várt esélytől. 0:0, maradt az öt pont differencia.Innentől kezdve már nem maradt reális esélye a bajnoki címre a Dortmundnak, amely azért további három fordulón keresztül még tartotta a lépést. A 29. fordulóban azonban botlott Gelsenkirchenben a sárga-fekete együttes, miközben a Bayern minimalista győzelmek egész sorával menetelt a történelmi címvédés felé. A 32. fordulóban csaknem másfél évtized után újra otthon ünnepelhette volna a bajnoki elsőséget a Bayern, azonban a Mönchengladbach kifogott rajta (1:1), így egy fordulóval később, Ingolstadtban ért révbe a német rekordbajnok.Ma délután már nyugodtan hátradőlhetünk - nem maradt más hátra, mint a bajnokavatás!

Átigazolási hírek: Én Can-nak nagyon nem örülnék, ugyanúgy padozna, sem a Poolba...
szabi90 Oct 12 - 10:17

AKTUÁLIS MECCS: Teljesen abszurd ez a hozsannázós cikk, mintha nem látott volna...
Racilaci Oct 9 - 20:03

Bundesliga: Azt nem tudom, mennyire instabil a BVB. Ha a tegnapi...
Racilaci Sep 23 - 11:58

Free Joomla! template by Age Themes