Mi lett veled (3.): Jens Jeremies?

Pethő András Írta: 

Sorozatunk harmadik részében ismét a 2001-es BL-győztes csapatunk egy kultikus német figuráját mutatjuk be: Jens Jeremiest. Egy olyan játékost, akit nagyon szerettünk, de az utóbbi években alig lehetett találkozni a nevével.

A kelet-német Görlitz városában született Jeremies egyedi figurája csapatunk történetének: azon kevesek egyike, akik a rivális 1860 Münchenből érkezve váltak közönségkedvenccé a Bayernnél. 'Jerry' a Dynamo Drezdánál mutatkozott be a Bundesligában, annak kiesése után költözött Münchenbe.

Berti Vogts akkori német szövetségi kapitány már akkor felfigyelt tudására, mikor a kisebbik müncheni klubnál futballozott: az 1998-as világbajnokságon már ott volt. Egészen a Klinsi-Löw páros 2004-es fiatalításáig része volt a Nationalelf világának, így Michael Ballack helyettesként a 2002-es VB-döntőn is pályára lépett.A Bayernben pedig 1998 és 2006 között futballozott, nyolc szezonon át, az utolsó években már, mint kiegészítő ember. S amennyiben sérülései nem hátráltatták volna, úgy akár 32 éves kora után folytathatta volna. 2001 nyarán - 27 évesen - már komolyan felvetődött az, hogy térdsérülése olyan súlyos, amit képtelenség játékra alkalmassá tenni. Végül szerencsére fel tudott épülni.

Jerry egyébként sem ment a szomszédba, ha kockáztatnia kellett. Előtte pár hónappal megműtötték a térdét, porcdarbokat távolítottak el belőle. Ő pedig a műtét után két héttel már ott állt a Real Madrid elleni BL-elődöntőben a pályán. És ha már ott volt, belőtte a győztes gólt, amivel a csapat bebiztosította döntőbe jutását. Mint mondta, ő bármit feltett volna arra, hogy megnyerje a Bajnokok Ligáját. Bár sérülése miatt a döntőben nem lehetett ott - a 99'-est végigjátszotta -, mégis alapemberként vált BL-győztessé. "Győzni, kipipálni, újra győzni" - ahogyan a mottója szólt.Benne leginkább a pályán való kiállását szerettük, a robosztus, ellentmondást nem tűrő játékát, amivel uralta a védelem előtti területet Még Lothar Matthäus is saját magát látta meg benne. Talán a Bayern utolsó játékosa a "klasszikus hatos" pozícióban, akihez stílusában azóta leginkább Javi Martínez vagy a mindkét bayernes edzőjnél nyolcasban futballozó Arturo Vidal hasonlítható a középpálya belső részéről.

Mehmet Scholl meséli el a tipikus sztorit vele kapcsolatban: egy Arsenal elleni BL-meccsen Jeremies odacsúszott Patrick Vieirának. Mikor felálltak, Jerry odament ellenfeléhez. A felezővonalra mutatott, s azt mondta: Látod a felezővonalat? Ha ezen átjössz, fájni fog.

Jeremies 2006-ban fejezte be aktív karrierjét, hatszoros német bajnokként. Ezt követően másik arcát is megmutatta: a magáról elnevezett alapítványban - melyet még 2001-ben rendelt - rászoruló gyermekek számára gyűjt pénzt és nyújt segítséget.

Kis színesként: nagy rajongója a Die Toten Hosen nevű bandának. Amikor a csapat 2012-ben házi koncertek tartására írt ki nyereményjátékot a rajongók számára, Jeremies is jelentkezett, a banda pedig fel is lépett nála Münchenben. Volt, hogy Argentínáig követte a punkrock zenekart.De a Bayerntől sem szakadt el: rendszeres látogatója az Allianz Arena-beli találkozóknak. Igaz, a kamerák nem igen veszik észre: ugyanis saját VIP-erkélye van. Néhány éve ez volt (talán még ma is) egyetlen a stadionban, amelyen nem egy cég logója, hanem az ő neve virít. Az sem kizárt, hogy hamarosan a Bayernhez is visszatér: Uli Hoeneß nyáron Sagnol és Salihamidzic mellett őt is meghívta egy kis ötletelgetésre, a sajtóban megjelentek szerint a jövőben akár a Bayern Akadémián is munkát vállalhat.
Átigazolási hírek: Én Can-nak nagyon nem örülnék, ugyanúgy padozna, sem a Poolba...
szabi90 Oct 12 - 10:17

AKTUÁLIS MECCS: Teljesen abszurd ez a hozsannázós cikk, mintha nem látott volna...
Racilaci Oct 9 - 20:03

Bundesliga: Azt nem tudom, mennyire instabil a BVB. Ha a tegnapi...
Racilaci Sep 23 - 11:58

Free Joomla! template by Age Themes