Mi lett veled (4.): Willy Sagnol?

Pethő András Írta: 

Folytatjuk sorozatunkat, melyben az előző 20 év kultfiguráit mutatjuk be, kitérve arra is, távozásuk óta mi történt velük.

Egyelőre maradunk az ezredforduló arany ifjainál, a negyedik kiválasztottunk viszont közvetlenül a legújabb áttörést megelőző időszakig a csapat tagja volt. És nálunk fejezte be aktív karrierjét: Willy Sagnol.

A francia jobbhátvéd 2000 és 2008 között volt a Bayern München játékosa. Bemutatkozásától fogva a csapat alapemberének számított, és egészen pályafutása kényszerűen korai lezárásáig élt bennünk a remény, hogy van még benne annyi, hogy akként is fejezze be. Szülővárosa, St.Etienne, majd az AS Monaco együttesénél vált ismert játékossá, 2000 nyarán a Liverpoolba távozó Markus Babbel helyét kellett átvennie a bajorok védelmében.

Sagnol kapásból meggyőzte Ottmar Hitzfeldet a rátermettségéről, első müncheni idényét máris kulcsemberként töltötte, kezdőként szerepelt a BL-döntőben is, ahol azonban a rendes játékidő második félidejére már nem jöhetett ki: nem a teljesítménye miatt, hanem azért, mert hátrányban állva a Generális egy újabb támadót, Carsten Janckert is csatasorba állított.Míg a klubcsapatban éppen ott lehetett a csúcson, addig a válogatottban pont lecsúszott az igazán nagy sikerekről. 2000 végén mutatkozott be a VB- és EB-címvédő francia csapatban. Két világbajnokságon és két Európa-bajnokságon szerepelt, mellette a 2001-es és 2003-as Konföderációs Kupán győztes együttesnek is tagja volt. Válogatott karrierjének csúcsát a 2006-os világbajnokság döntője jelentette. Ő belőtte a maga büntetőjét, de egyetlen társának pontatlansága is elég volt a világbajnoki álmok szertefoszlásához.

Ettől függetlenül szép nyomot hagyott maga mögött a nemzeti csapatban, melyben 58-szor léphetett pályára. Nélkülözhetetlen figurája volt éveken keresztül a Bayern kezdőjének is. Ebben mindössze csak sérülései tudták megakadályozni. A csapaton belüli ranglétrán is szépen haladt előrefelé, sokan Oliver Kahn utódját látták benne a kapitányi poszton. Ő maga is. 2006-ban gondolkodott el először komolyabban a váltáson. Az akkoriban jobb csapatnak számító (igaz nemsokára a bundabotrány következményeként elmarasztalt) Juventus hívta. Az örök anekdota szerint Uli Hoeneß menedzser elvitte magával Torinó külvárosába, majd megkérdezte tőle, valóban ide akar-e költözni. Sagnol a maradás mellett döntött.Sajnos karrierjének vége nagyon igazságtalanra sikeredett, 30 évesen, 2007-ben keresztszalag-szakadást szenvedett. Majd 2008 elején izomproblémák miatt kényszerült hosszabb ideig kihagyni. Hogy aztán röviddel az Európa-bajnokságot követően Achilles-ínszakadást szenvedjen. Így bár tagja volt a Klinsmann irányította csapatnak is, de pályára már nem lépett. 2009 legelején, mindössze 32 évesen a búcsú mellett döntött. Pedig ekkoriban még élt a remény, hogy a 2011-re vagy 2012-re megpályázandó hazai BL-döntőben, mint a csapat kapitánya fejezheti be. A hazai BL-döntőt végül már egy teljesen más generáció valósította meg. „Willy,Willy” ennek ellenére is pazar karriert futott be a Bayernnél: BL-győztes, világkupa-győztes, ötszörös német bajnok, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

Aktív karrierje befejezése óta szerteágazó tevékenységekbe kezdett, de ezek többsége a futballal kapcsolatos. Hallgatott sportgazdaságtant, volt szakkommentátor a Canal+ televíziónál, bekerült az AS St-Etienne felügyelőbizottságába, dolgozott technikai igazgatóként a francia válogatottnál. Mára azonban egyre inkább úgy fest, hogy az ő helye a pálya mentén van: 2013-tól a francia U20-as illetve U21-es csapatot irányította, majd 2014-től egészen 2016 elejéig pedig a Bordeaux vezetőedzőjeként dolgozott.Csak bízni tudunk abban, hogy szárnypróbálgatásait a későbbiekben sikerek is követik. Talán újra a Bayernnél. Mindenesetre ő is tagja volt annak a hármasfogatnak, akiket Uli Hoeneß 2016 nyarán vendégül látott egy kis ötletelésre, több lap már az új ifiakadémia élén látta őt, mások a Bayern menedzsmentjébe várták volna.
Átigazolási hírek: Én Can-nak nagyon nem örülnék, ugyanúgy padozna, sem a Poolba...
szabi90 Oct 12 - 10:17

AKTUÁLIS MECCS: Teljesen abszurd ez a hozsannázós cikk, mintha nem látott volna...
Racilaci Oct 9 - 20:03

Bundesliga: Azt nem tudom, mennyire instabil a BVB. Ha a tegnapi...
Racilaci Sep 23 - 11:58

Free Joomla! template by Age Themes