Mi lett veled (6.): Roy Makaay?

Roy Makaay Írta:  Roy Makaay

Rovatunk soron következő részében egy vérbeli gólgyáros kerül górcső alá. A Bayern Fantomnak becézett holland csatára, Rudolphus Antonius Makaay lassan tíz éve, hogy elhagyta a bajor fővárost, és annak is már több mint hat éve, hogy végleg szögre akasztotta a cipőjét. Milyen gyorsan repül az idő...

Pedig mintha csak tegnap lett volna, amikor nagyszüleimmel a Balaton északi partján töltöttem a nyár egy jelentős részét, melynek augusztusi napjai leginkább arról maradtak emlékezetesek számomra, hogy karácsonyi izgalommal fogtam kézen minden reggel nagyapámat, és rángattam el a legközelebbi újságoshoz, hogy a friss Nemzeti Sportban (szerdánként pedig a Sztár Sportban) fellapozzam az átigazolási híreket: leigazoltuk-e végre valahára Roy Makaayt? Mindez 2003 nyarán történt, mikor hónapokon keresztül folyt a huza-vona az akkor szebb időket látott Deportivo La Coruna és a Bayern elöljárói között az esztendő európai aranycipősének átigazolása körül.

A Bayernnek néhány éve szurkolva új, addig ismeretlen, bizsergető érzés volt ez, hiszen tulajdonképpen Makaay volt az újkori Bayern első hamisítatlan nemzetközi sztárigazolása - meg is kapta a 10-es mezt. Emlékezhetünk, 2002-2003-ban a két évvel korábban még Bajnokok Ligáját nyerő, de ekkorra már kiöregedőben lévő csapat a csoportkörben búcsúzott, többek között a Fantom müncheni mesterhármasának köszönhetően, amivel alaposan felkeltette a Bayern vezetőinek érdeklődését. Utólag értékelve a történteket, nem is jártunk olyan rosszul... Végül valamivel kevesebb, mint 19 millió euróért szerződtette őt a Bayern, amivel a klub legdrágább igazolása lett, de Bundesliga-szinten is csak a dortmundi Amoroso előzte meg (22 millió euró). Ma már persze a fasorban sincsen ezzel az átigazolási összeggel.

Nem volt ugyanakkor egyszerű dolga Makaaynak a Bayernnél, hiszen érkezésével a BL-győztes és közönségkedvenc Elber távozni kényszerült. Első gólját a harmadik tétmeccsén a Wolfsburg elleni vesztes mérkőzésen lőtte, Münchenben töltött négy éve alatt végül 183 mérkőzésen 103 gólt és 35 gólpasszt jegyzett. Névjegye volt a kapussal szembeni egy-az-egy elleni szituációk végtelenül magabiztos megoldása. Legemlékezetesebb gólját vita nélkül a Real Madridnak lőtte 2007 tavaszán a nyolcaddöntő visszavágóján, mikor a kezdő sípszó után 10,2 másodperccel vette be Casillas kapuját. Máig ez a Bajnokok Ligája történetének leggyorsabb találata.


A 2006/2007-es szezon pocsékul sikeredett a Bayern számára - a kétszeres bajnok- és kupagyőztes Felix Magath már télen távozott, és a helyére érkező Ottmar Hitzfeld irányításával is csak a negyedik helyen végzett a csapat, ami akkor csupán UEFA Kupa indulást ért. Uli Hoeneß vezetésével ezért irányt változtatott a Bayern, és tulajdonképpen a mai sikercsapat alapjait kezdték letenni azzal, hogy újabb és újabb sztárigazolásokat ütöttek nyélbe. Elsőként érkezett Ribéry és Luca Toni - és ahogy 2003 nyarán Elber, úgy ezúttal Makaay számára is müncheni karrierje végét jelentette az új csatár érkezése.

A Fantom még három szezont lehúzott a Feyenoordban, hogy 2010 nyarán, 35 évesen szögre akassza cipőjét. Utolsó csapatához azonban hű maradt, jelenleg az U13-as rotterdami csapat edzője, de rendszeres vendég a Säbener Straßén és az Allianz Arénában is. Végtelenül szerény jellemével, példás családi életével, és nem utolsó sorban fantasztikus gólérzékenységével örök kedvenc maradt, így feltétlenül ott a helye a Bayern München csatárklasszisainak panteonjában.
Átigazolási hírek: Én Can-nak nagyon nem örülnék, ugyanúgy padozna, sem a Poolba...
szabi90 Oct 12 - 10:17

AKTUÁLIS MECCS: Teljesen abszurd ez a hozsannázós cikk, mintha nem látott volna...
Racilaci Oct 9 - 20:03

Bundesliga: Azt nem tudom, mennyire instabil a BVB. Ha a tegnapi...
Racilaci Sep 23 - 11:58

Free Joomla! template by Age Themes