Mi lett veled (8.): Alexander Zickler?

Pethő András Írta: 

Folytatjuk az elmúlt 20 év kultikus figuráit bemutató sorozatunkat. A 8. részben ismét egy német válogatott támadó kerül a középpontba.

Alexander Zickler Jokerjátékosként írta be magát a Bayern München nagy történelemkönyvébe. Összesen 232 mérkőzésen lépett pályára a Bundesligában, ennek majdnem felében (108) csereként. Ritkán szokott megmutatkozni látványosan, hogy a közvetlen sztárokon túl mennyire fontos szerep hárul a kiegészítő-emberekre is. Ha kell, robbanni kell. Márpedig Zickler gyakran robbant: máig ő jegyzi a legtöbb gólt csereként („Joker”) beállva: 18-szor volt eredményes.Zickler az egykori NDK területén született, a türingiai Bad Salzungenben. Hatéves korától játszott a Dynamo Drezda csapatánál. Mire felnőtté vált, a vasfüggöny leomlott, első felnőtt bajnoki mérkőzését 1992 végén már az egységes Bundesligában abszolválta Klaus Sammer edző irányítása alatt (Matthias Sammer édesapja). Az ekkor 19 éves játékos hamar bejátszotta magát a drezdaiak csapatába. Teljesítménye a Bayern vezetőit is meggyőzte: már 1993 nyarán ajánlatot tettek érte, amit szépreményű támadó el is fogadott.

1993 és 2005 között volt a Bayern játékosa, gyakorlatilag elejétől a végéig részese volt az ezredforduló aranycsapata felfutásának, majd lecsengésének. A 2001-es hősök közül egyedül Mehmet Scholl érkezett korábban a klubhoz. (Stefan Effenberg már játszott korábban nálunk, de neki volt még egy firenzei és egy mönchengladbachi kitérője is.) Az első időszakban általában ő is tagja volt a kezdőcsapatnak. Ezt követően már nem alapemberként, de még ekkor is folyamatos játéklehetőséget kapott aktuális edzőitől.

Legfontosabb gólját kétségkívül 2001-ben szerezte. A Bundesliga 33. fordulójában a Bayern döntetlenre állt a Kaiserslautern együttese ellen, míg a rivális Schalke úgy tűnt, kihúzza a döntetlent Stuttgartban. Ha minden így maradt volna, akkor a Schalke előnyben várhatta volna az utolsó fordulót. Aztán a 88. percben a Generális behozta Zicklert, aki két perccel később egy szédületes kapáslövéssel nyerte meg a meccset a Bayernnek. S mivel a Stuttgart Krasimir Balakov góljával az utolsó percben megverte a Schalkét, így csapatunk 2 pontos előnyben fordult az utolsó körre. Ami egy hajszállal is, de elegendőnek bizonyult.Egy másik fontos gólját Milánóban szerezte: az 1999-es BL-döntőben kezdőként szerepelt, a kapufáig jutó Scholl jött a helyére. 2001-ben pedig a 100. percben érkezett Elber helyett. Hogy aztán a büntetőpárbajban értékesítse a maga tizenegyesét.

Sajnos pályafutása második harmada szomorúra sikeredett. Profi karrierje elejétől ott kopogtatott a Nationalelf kapujában, többször (összesen 12-szer) lehetőséget is kapott a bizonyításra, közel állt ahhoz, hogy ott legyen a 2002-es világbajnokságon is. Azonban nem sokkal a torna előtt az orvosok egy tumort észleltek a jobb sípcsontjában. Szerencsére sikerrel távolították el a tumort. Zickler azonban ezt követően gyakori látogatója volt az orvosi vizsgálóknak, műtőknek. Innentől kezdve a Bayernben már csak elvétve játszott, többször is sípcsont-törést szenvedett.

Ekkoriban már erőteljesen gondolkodott azon, hogy befejezi pályáját, ennek ellenére minden egyes alkalommal bőszen dolgozott a visszatérésen és megpróbált élni az adandó lehetőségekkel. Így volt ez 2005 elején a Cottbus elleni felkészülési mérkőzésen is, amikor Felix Magath vezetőedző jobbhátvédként tette a csapatba: „Ha megkérdezte volna, hogy van-e nálam kapuskesztyű, a kapuba is beálltam volna.”


31 évesen hagyta el a Bayernt, hogy a közeli Salzburg játékosa legyen. Megérte kitartani és megérte váltani is: újra szép évek következtek számára. Ausztriában háromszor ünnepelt bajnoki címet, kétszer lett gólkirály, több szervezet többször is az év játékosának választotta. Például a Kronen Zeitung szavazásán ötször is a legjobbnak bizonyult. (David Alaba ekkoriban még csak bontogatta szárnyait). Utolsó alkalommal már a LASK Linz játékosaként.

’Zico’ 2011-ben hagyta abba profi karrierjét, azóta edzősködik. Előbb egy amatőrcsapatnál volt játékos-edző, majd a Red Bull Salzburgnál helyezkedett el és azóta is az utánpótlásban dolgozik. Edzőként is serényen gyűjtögeti a trófeákat.A Bayernnél a legeredményesebb játékosok egyike: 7-szeres német bajnok, BL-győztes, világkupa-győztes, négyszeres kupagyőztes, ötszörös ligakupa-győztes. Most, amikor nagyon nehéz olyan kiváló csatárt találni, aki egyébként a padozást is bírná, különösen jól jönne egy olyan játékos, mint ő volt.
Átigazolási hírek: Én Can-nak nagyon nem örülnék, ugyanúgy padozna, sem a Poolba...
szabi90 Oct 12 - 10:17

AKTUÁLIS MECCS: Teljesen abszurd ez a hozsannázós cikk, mintha nem látott volna...
Racilaci Oct 9 - 20:03

Bundesliga: Azt nem tudom, mennyire instabil a BVB. Ha a tegnapi...
Racilaci Sep 23 - 11:58

Free Joomla! template by Age Themes