Mi lett veled (12.): Giovane Elber?

Pethő András Írta: 

A tél leghidegebb hetén épp időszerű, hogy egy kicsit felforrósítsuk a hangulatot: jöjjön egy kis latin tánc. És az a legendás csatár, aki meghonosította Münchenben a szambafutballt.

Giovane Elber hét éven keresztül volt a Bayern München elsőszámú csatára, érkezésétől imádjuk őt. Góljainak mennyiségén túl góljainak technikája az, ami lebilincsel minket a mai napig. Az ezredforduló aranycsapata az ő varázslataival válik egésszé.1972-ben született a brazíliai Londrinában. Akárcsak a mi Rafinhánk vagy a Schalkéban futballozó Naldo. 18 évesen igazolta le az AC Milan. Első európai klubja gyakorlatilag az akkori legerősebb csapat volt. Sokáig nem volt azonban Carlo Ancelotti csapattársa, 1991-ben a Grasshoppers kölcsönjátékosa lett. Onnan pedig a VFB Stuttgart vitte el. Hivatalos mérkőzésen nem is lépett pályára a Milan mezében. A milánóiak ezekben az években – ha sikereiket nézzük – megvoltak nélküle is, később azonban biztos fogták a fejüket, kit engedtek ki a kezük közül.

A sváboknál viszont európai szinten is ismert játékossá vált. Fredi Bobic, Krassimir Balakov és ő alkották a stuttgartiak „mágikus háromszögét.” 1997-ben Jogi Löw irányítása alatt Német Kupát is nyertek, az ő két góljával. Elber ekkorra már kinőtte a Stuttgartot.

A Bayernnél pedig Jürgen Klinsmann távozásával új csatárt kerestek: ma már kijelenthető, maximálisan megfelelően pótolták Klinsit. Elber az érkezésétől fogva húzóembernek számított, mindenkivel megértette egymást, legyen Jancker, Sergio vagy épp Pizarro.Több, mint 130 gólig jutott a Bundesligában, szép egyenletes teljesítményt nyújtva: viszont gólkirályi címet „csak” egyszer ünnepelt. 2003-ban a bochumi Christiansen társaságában.

Elber a Bajnokok Ligájában is húzta góljaival a csapatot. Elsősorban a Real Madridnál emlegették meg őt. Sajnos az 1999-es Manchester United elleni döntőben sérülés miatt nem lehetett ott. A szintén sérült Bixente Lizarazu társaságában a nézőtérről figyelték az eseményeket: „Már felálltunk, s le akartunk menni, mert láttuk, hogy Lennart Johnsson UEFA-elnök már lent van. Mondtam Bixentének: Le kell mennünk, mindjárt vége.”

A 2001-es döntőben már kezdőként lépett pályára, tizenegyest azonban nem lőhetett, Ottmar Hitzfeld a 100. percben cserélte őt le. Ez azonban nem von le semmit érdemeiből. Végülis ott élhette át legnagyobb sikerét, ahol európai karriere kezdődött: Milánóban.A Bayernnél való harmónia 2003 nyarán romlott meg. A Bayern leigazolta Roy Makaay-t, a brazil helye pedig friss gólkirályként is meginogni látszott. A klubnál nem akarták eladni őt, de nem is ragaszkodtak a megtartásához. Mivel Elber váltani akart, elengedték őt. Előbb a Lyon, majd a Mönchengladbach játékosa lett. A Lyon színeiben győztes gólt is szerzett a Bayern ellen. 2006-ban a Cruzeiro csapatánál hagyta abba az aktív futballt.

Hogy mennyire szerették őt Münchenben: a klub búcsúmeccset is rendezett számára az Allianz Arenában. Ezzel egy nagyon szűk társaságba kerülhetett.

Elber klubkarriere csodásra sikeredett. BL-győztes, Világkupa-győztes, 4-szeres német bajnok. A brazil válogatottal azonban nem tudott dűlőre jutni. A Selecaóban akkoriban hemzsegtek a virtuóz csatárok. Olyanok, akik sokkal népszerűbbek is voltak. Talán elsősorban emiatt is, de Elber sosem tudott berobbanni. 1998-ban az Arany-Kupán szerepelt. Összességében 15-ször lépett pályára a brazil válogatottban. Méltatlanul kevés alkalommal.


Karrierje befejezése óta sem szakadt el a Bayern Münchentől. Sokáig a csapat brazíliai játékos-megfigyelője volt, gyakran feltűnik Münchenben, sokszor elmondja véleményét a klubról. TV-s szakértőként vagy épp főzőműsorban is viszontláthatjuk. És persze: a tánc. 2007-ben az RTL táncvetélkedőjében is megmérette magát: a nálunk is ismert módon sztárok táncoltak profi táncosokkal párban.

Alapítványa a londrinai utcagyerekeket segíti. Egyébként marhafarmja is van Brazíliában. Az pedig egészen friss hír, hogy Lizarazu és Salihamidzic mellett ő is segíteni fogja a Bayernt a nemzetközi népszerűsítésben.

Korább cikkeink a témában … És még több történelem
Átigazolási hírek: Én Can-nak nagyon nem örülnék, ugyanúgy padozna, sem a Poolba...
szabi90 Oct 12 - 10:17

AKTUÁLIS MECCS: Teljesen abszurd ez a hozsannázós cikk, mintha nem látott volna...
Racilaci Oct 9 - 20:03

Bundesliga: Azt nem tudom, mennyire instabil a BVB. Ha a tegnapi...
Racilaci Sep 23 - 11:58

Free Joomla! template by Age Themes