Mi lett veled (14.): Michael Ballack?

Pethő András Írta: 

Jó néhány év telt azóta, hogy befejezte karrierjét az előző évtized kiemelkedő német futballistája, Michael Ballack. Ebből az időtávolságból már mi is objektíven tudjuk bemutatni őt.

Michael Ballack generációja egyik legkiválóbb futballistája volt, a Bayernnél azonban nem emelkedett a legendák közé. Ez leginkább a klubnál töltött viszonylag rövid időnek köszönhető, hiszen Michael Ballack a Bayernnél is meghatározó figura tudott lenni. Teljesítménye távozását követően sokáig hiányzott a csapatból.

Ballack (Kelet-)Németország legkeletibb településén, Görlitzben született. A területet a ’szorb’ nyugati szláv kisebbség is lakja, az ő vezetékneve is ilyen származásra utal. Az NDK-ban nőtt fel, de profivá már az újraegyesült Németországban vált. A Bundesligába akkor visszajutó Kaiserslautern 1997-ben figyelt fel a Chemnitz (korábban Karl-Marx-Stadt) legjobbjára. Otto Rehhagel irányítása alatt egyre több lehetőséget kapott a Bundesligában, ráadásul első idényében máris bajnoki címet ünnepelhetett.1999-ben igazolt a Bayer Leverkusenhez. Azzal a reménnyel, hogy több esélye lesz a trófeagyűjtésre. Ez azonban végül alaposan megfeneklett. A Leverkusen 2000-ben az utolsó fordulóban bukta el a bajnoki címet – pl. Ballack is öngólt lőtt az Unterhaching ellen. 2002-ben pedig utolsó fordulós bukta a bajnokságban, a kupadöntő elvesztése illetve a Real Madrid elleni BL-döntős vereség jött. S ha még nem elég: a németek a VB-n is ezüstéremig jutottak. Ballack, akinek a gólja eldöntötte a Dél-Korea elleni elődöntőt, eltiltás miatt nem kapott esélyt arra, hogy a döntőben is segítse társait.

A 2002-es Leverkusen fantasztikus kerettel rendelkezett. Nem véletlen, hogy az összes élcsapat bejelentkezett a legjobbjaiért. Magától értetődően a Bayern München is. Amely mások mellett Michael Ballackot is elhozta. Ballacknak kellett a kiöregedő Effenberget pótolnia. Személyes szimpátiától függően biztos mindenkinek határozott véleménye van arról, miért sikerült vagy miért nem sikerült pótolnia Effét.Annyi azonban tényszerű, hogy a Bayern négy év alatt háromszor duplázott hazai pályán, a BL-ben viszont egyre eltávolodtunk az elittől. Ballack 107 mérkőzésen 44 gólig jutott, ami egy középpályástól figyelemre méltó teljesítmény. Akcióból, távolról, fejelve, szabadrúgásból, bárhogyan alkalmas volt arra, hogy bevegye az ellenfél kapuját.

Abszolút vezéregyénisége volt ennek a csapatnak, és a kapitányi szalagot is mindössze azért nem ő viselte, mert egy bizonyos Oliver Kahn is a keret tagja volt, akit azért történelmi síkon is csak a legnemesebb jelzőkkel szoktak illetni. Viszont időközben Ballack lett a Nationalelf kapitánya. Nem levonva az érdemeiből, de elsősorban annak köszönhetően, hogy a Klinsi-Löw párosnál már nem estek olyan súllyal latban az imént említett nemes jelzők. Gyakorlatilag Ballack számított a Nationalelf egyetlen olyan tagjának, akinek betonbiztos helye volt a kezdőcsapatban. Teljesítményével is rászolgált, de egyfajta összekötő kapcsot is jelentett a tapasztaltabbak és az új generáció között.A Bayern végülis nem tudott közeledni az európai elit felé. Ez Ballackot is elgondolkoztatta. Már 2004-ben hajlott arra, hogy elhagyja a klubot, s a Barcelona játékosa legyen. Uli és Kalle akkor az asztalra csaptak, mondván nem engedik sehova. Ballack ennek megfelelően leszolgálta szerződését, majd 2006 nyarán a Chelsea-hez igazolt. Mint elmondta, olyan csapatban szeretne futballozni, ahol nagyobb esélye nyílik a BL-győzelemre. Ezzel kapcsolatban két dolgot kell kiemelni: egyfelől, ha a szívünkre tesszük a kezünket, a Bayern akkor nem volt erre alkalmas, s bár a csapattárs elcsúszása megakadályozta a végső győzelemben, de a Chelsea erősebbnek is számított. Másfelől viszont Jürgen Klinsmann távozása pillanatában az akkori Bayern sem volt BL-esélyes. A Lahm-Ribéry-Schweinsteiger hármas viszont bízott a csapatban, s bizalmuk négy évvel később megjutalmaztatott.

A két elbukott BL-döntőt illetve a VB-döntőt a 2008-as EB-döntőbeli vereség követte. 2010-ben, 34 évesen az utolsó esélyt is elvette tőle a sors. Néhány héttel a dél-afrikai Vb előtt olyan rúgást kapott, ami miatt ki kellett hagynia a tornát. Szívesen visszatért volna, de Jogi Löw még ebben az évben meghozta kemény döntését, Ballack számára vége a válogatott karriernek, ami hivatalossá 2011-ben vált. 55 alkalommal viselte a kapitányi szalagot, nála többször csak Lothar Matthäus.Ballack karrierjét a Leverkusennél zárta le, 2010 és 2012 volt újra a gyógyszergyáriak játékosa. Búcsúmeccsét a lipcsei Zentralstadionban (ma Red Bull) rendezték. Azóta leginkább TV-szakértőként látjuk viszont a képernyőn. Az ezredfordulón beválasztották a „FIFA100” elnevezésű listára, melyen összesen 10 német kapott helyet.
AKTUÁLIS MECCS: Tolisso nekem sosem tűnt Bayern-szintnek. egy jó erős középszer volt...
Basti Aug 25 - 14:36

Átigazolási hírek: Szomorú lennék...igy is az vagyok higy Hummels elment, főleg Pavard...
csuri004 Aug 25 - 5:36

Adok-veszek: Elado Bayernes ora, es salak.
Bayern90 Aug 22 - 10:47

Free Joomla! template by Age Themes