Mi lett veled (15.): Christian Ziege?

Pethő András Írta: 

Múltidéző sorozatunkban ismét a 90’-es évekbe térünk vissza. Abba az időszakba, amikor még csak tanultuk, milyen is a német futball.

Christian Ziege épphogy belefér az elmúlt 20 év kultfiguráit bemutató sorozatunkba. De mindenképpen helye van a listán. Nemcsak azért, mert fiatalon való távozását követően még évekig profiskodott, így a 2002-es VB-döntőben is szerepelt. Hanem azért is, mert ő egyike azoknak, akik bár a maguk idejében klasszis teljesítményt nyújtottak, manapság azonban szinte teljesen kimaradnak a nosztalgiából. /Például te mikor gondoltál rá utoljára? Mikor hivatkoztál rá utoljára egy beszélgetésben?/

Ziege Nyugat-Berlinben született 1972-ben. Kisebb helyi csapatokban kezdett el futballozni, 18 éves korában igazolta le a Bayern a „Kis-Herthának” számító FC Hertha Zehlendorftól, mellyel egyébként csapatával U17-es bajnok is lett. Ő is azok közé tartozott, akiket Jupp Heynckes első edzősége alatt szemelt ki a klub, s akiben kellő tehetséget láttak ahhoz, hogy a zajló generációváltásban (illetve többeket is elszipkáztak az olaszok ezekben az években) a csapat segítségére legyen.Első idényében még csak kiegészítő szerepet kapott a Bayern baloldalán (érdekes, hogy 18 évesen már megkapta a 10-es mezt, később már nem ebben szerepelt), a rákövetkező évtől viszont egészen 1997-es távozásáig alapembernek számított. Így az 1996-os UEFA-kupa-győzelem során is, mely egyébként legnagyobb klubsikerét is jelentette a Bayernnel. Nálunk 185 bajnoki mérkőzésen 35 gólig jutott.

Hamar felkeltette a DFB illetékeseinek érdeklődését is, az utánpótlást követően már 1993-ban bemutatkozott a Nationalelfben, 1996 és 2004 között az összes EB-n, VB-n szerepelt. Így az 1996-os angliai kontinenstornán is, ahol a döntőben ő készítette elő Oliver Bierhoff egyenlítőtalálatát. A 2002-es VB-döntőn sajnos nem tudta gólpasszal segíteni csapatát, ott az ezüstérem jutott számára.

Ziege 1997 nyarán, 25 évesen döntött úgy, hogy külföldi karrierbe kezd. Az AC Milan ajánlatát fogadta el, sok babér azonban nem termett számára. S nem azért, mert nem lett volna alkalmas, hogy felvegye a Serie A stílusát. Müncheni búcsúját követően őt is elérte a sérüléshullám, több komoly sérülés hátráltatta.

1999-ben Angliába igazolt. Ahol a Middlesborough, Liverpool, Spurs hármasban fordult meg. A Liverpoolnál pont abban az idényben, amikor UEFA-kupát, FA-kupát és Ligakupát nyertek.2004-ben, tért vissza a Bundesligába: a Mönchengladbach játékosa lett. Eredendően nem levezetni igazolt a Csikókhoz, hiszen 32 évesen még érzett magában erőt ahhoz is, hogy a válogatottban szerepeljen. Csak épp Jürgen Klinsmann nem gondolta már így. Első körben még úgy nyilatkozott, hogy őt sem írta le, csak épp be akarja dobni a mélyvízbe a fiatalokat is. Végül azonban már egyszer sem tudott bekerülni a válogatottba. Mondjuk vele ekkoriban már elsősorban balvédőként számoltak a DFB-nél, azon a poszton pedig egy bizonyos Philipp Lahm bontogatta szárnyait.

Ziege pedig egy évre rá a profi karrierjét is befejezni kényszerült: bokasérülése miatt. Az azóta eltelt 11 év viszont eléggé mozgalmasnak bizonyult: először a Gladbachnál dolgozott ifiedzőként, segédedzőként, beugró edzőként. Majd egy bielefeldi kanyar után évekig a válogatott utánpótlásában edzősködött. 2014-ben vállalta el az Unterhaching padját, majd 2015-től melegebb vizeken evez: a spanyol másodligás Atletico Baleares mestere. Mallorca azért nem egy csúnya hely.

Tehát Ziege egy különös figurája az elmúlt időszak német futballjának. Nem szoktunk rá példaként hivatkozni, nem is halmozta annyira a trófeákat, mint ahogyan a Bayern játékosai szokták. a Bayernnel UEFA-kupa-győztes és kétszeres bajnok. Ma már sokan lefitymálják a nemzeti sikereket. Fura is belegondolni, de Ziege 7 szezonon keresztül volt a Bayern játékosa, s a Német Kupát egyszer sem nyerte meg. De mindenképpen egy olyan figura, aki nélkül szegényebbek lennének az emlékeink.
Bajnokok Ligája: Sziasztok! Én csak 68. perctől láttam, de klasszisokkal jobb volt...
Boscolahm Sep 17 - 21:40

AKTUÁLIS MECCS: Bár még nagyon korai, mert tényleg nagyon az elején vagyunk,...
Racilaci Sep 17 - 19:01

NationalElf: Ide kell egy megfelelő hadrend és ahhoz igazítani a különböző...
FERWIN Sep 12 - 13:27

Free Joomla! template by Age Themes