Mi lett veled (16.): Stefan Effenberg?

Pethő András Írta: 

Visszatekintő sorozatunk következő darabjában az előző aranykorszak kapitányát mutatjuk be. Jöjjön Stefan Effenberg!

Három olyan játékosunk van, akik kapitányként emelhették magasba a BEK/BL-trófeát: Franz Beckenbauer háromszor is, mellette Philipp Lahm és Stefan Effenberg. Mindhárman megszemélyesítői a saját korszakuknak. Míg Beckenbauer és Lahm kissé filigrán típusúak, addig Effe a kőkemény férfi mintaképe.
1968-ban született Hamburgban. Itt kezdett el futballozni. Azért most már sokadszorra jön elő ugyanaz a név: a BL-győzelemig sokak által méltatlanul lesajnált Jupp Heynckes ugyanis nemcsak 2013-ban alkotott történelmit, hanem már edzői pályája első felében is kiváló munkát végzett. 1987-ben még ő küldte el a Victoria Hamburghoz segítőjét, hogy meggyőzze Effenberget arról, hogy a Borussia Mönchengladbachban folytassa. A fiatal középpályás ebben az évben aláírt a Csikókhoz.Jupp Heynkesszel ekkor még nem dolgozhatott együtt, hiszen a Don pont ezen a nyáron fogadta el a Bayern ajánlatát. De erre sem kellett sokat várni. Effenberg alapemberré nőtte ki magát a Gladbachnál, 1990-ben pedig már a Bayern kopogtatott nála. Így végülis őt is Jupp Heynckes hozta a Bayernhez.
Különleges kvalitásait már ekkor élvezték Münchenben, sőt közben a válogatottba is meghívót kapott. A Bayern rossz teljesítménye (10. hely, 3 edzővel) viszont arra késztette, hogy külföldre igazoljon. Őt is magával ragadta az olasz liga varázsa, Brian Laudrup barátjával a Fiorentinához távoztak. Mondjuk velük ki is esett, de a Serie B-ben is maradt, s hozzásegítette a firenzeieket a feljutáshoz.

1994 két dolog miatt is fontos. Egyfelől visszaigazolt a Bundesligába: újra a Mönchengladbachhoz. Másrészt a 92’-es EB után a 94’-es VB-n is ott lehetett. De csak nagyon rövid ideig. A Dél-Korea elleni mérkőzésen ugyanis a gúnyolódó, elégedetlenkedő szurkolóknak bemutatott. A szövetség és a kapitány pedig közös egyetértésben küldte őt haza a tornáról. Számára szinte teljesen véget ért a válogatott karrier. /Egyes hírek szerint már azzal megrökönyödést váltott ki, hogy az amerikai odaút során kedvesével a repülő mosdójába vonultak el a vígjátékokból is ismert módon és célból./


Vogts 1994-ben még úgy nyilatkozott, hogy amíg kapitány lesz, addig Effenberg nem lesz újra válogatott. Nos, 1998-ban, amikor szorult a hurok, mégis sikerült visszacsábítania őt. Azon a máltai túrán vett részt, amelynek végén Vogts számára is véget ért a munka a Nationalelfnél. Az amúgy is sokat kritizált Vogts a generációváltást például a 30 éves Effenberg bevonásával kívánta megoldani. Ez Effenbergre nézve dicséret volt, de Vogts koncepciótlanságára nézve elég furcsán hathatott.

Effenberg 1998 őszét követően már nem is volt többet válogatott (2000-ben még egyszer próbálták visszaédesgetni a Nationalelfbe, sikertelenül), viszont karrierje legemlékezetesebb szakasza csak ezután indult. 1998-ban Ottmar Hitzfeld érkezésével ő is újra visszatért a Bayernhez. A következő négy évet az ő karmestersége mellett játszotta le a csapat. Barcelonai tragédia, milánói mámor, zsinórban három bajnoki cím. Ő volt az, aki 2001-ben Hamburgban visszafogta Kahnt, amikor a mindent eldöntő szabadrúgást el akarta vállalni, ő jelölte ki Andersont. Majd a Valencia ellen ő értékesítette a(z egyik) büntetőnket a rendes játékidőben. És persze a párbajban is belőtte. Néhány percre rá kapitányként emelte magasba a klubfutball legfontosabb trófeáját.


2001-ben őt választották meg az Év legjobb európai játékosának az UEFÁ-nál. Ez annak a díjnak az elődje, amiben Franck Ribéry 2013-ban még agyonverte a marketingben is jeleskedő riválisait. Ez egy szakmai díj volt.

Még a következő idényben is a Bayern szolgálatára állt, de az idő telt, a Bayernnél is már a pótlásában gondolkodtak, s meg is találták Michael Ballack személyében, aki ekkor a legjobb német középpályásnak számított. Mindössze féléven múlt, hogy Effe nem lehetett egyszerre a pályán a Schweini/Lahm párossal.

A 2002/03-as idényben a Wolfsburgnál, utána pedig a katari Al-Arabinál vezetett le. 2004-ben fejezte be aktív karrierjét.

Az ő nevéhez fűződik a legtöbb sárgalap a Bundesliga történetében: 114.A kilengéseiről is ismert Effenberg karrierje során illetve azóta is többször a bulvárlapok címlapjára kerül. Csapattársa, Thomas Strunz feleségét is elszerette. Claudiával egyébként azóta is együtt vannak. De a rend őreit sem kímélte: volt, hogy beszólás, volt, hogy ittas vezetés miatt ítélték el.

A futballban is feltűnik. Akár szakértőként. Jóval kimértebb módon, mint amilyennek játékos korában megismertük. Mellette edzői papírt is szerzett. 2011-ben megpróbált puccsot végrehajtani a Borussia Mönchengldbachnál, melynek végén ő lett volna a megrekedt klub sportigazgatója. Sikertelenül.
2015-ben a Paderborn padját vette át. A kiscsapatnak olyannyira rosszul jött ki a rövid Bundesliga-szereplése, hogy már Effenberg sem tudott mit kezdeni a Bundesliga 2. akkori kiesőjelöltjével. A Paderborn mélyzuhanása azóta is tart.

Bajnokok Ligája: Sziasztok! Én csak 68. perctől láttam, de klasszisokkal jobb volt...
Boscolahm Sep 17 - 21:40

AKTUÁLIS MECCS: Bár még nagyon korai, mert tényleg nagyon az elején vagyunk,...
Racilaci Sep 17 - 19:01

NationalElf: Ide kell egy megfelelő hadrend és ahhoz igazítani a különböző...
FERWIN Sep 12 - 13:27

Free Joomla! template by Age Themes