Mi lett veled (18.): Mehmet Scholl?

Pethő András Írta: 

Visszatekintő sorozatunkban ezúttal ismét az ezredforduló aranycsapatának egyik oszlopos tagjával foglalkozunk. Egy olyan figurával, aki több generáció között is kapcsot jelentett.

Mehmet Scholl neve a Bayern München összes szurkolója számára jól cseng. Akik látták játszani, sosem feledik. De akik nem, azok is gyakran szembetalálkoznak a nevével.

Scholl egyike a legelső vegyesházasságból származó német válogatottaknak. 1970. október 16-án született Karlsruhéban német anya és török apa kapcsolatából. Eredeti neve Mehmet Tobias Yüksel. Szülei 1977-ben elváltak, anyja újraházasodott, a fiú pedig felvette mostohaapja vezetéknevét. Ezen a néven ismeri ma az egész világ. Scholl 19 évvel később, a Bayern egy törökországi vendégjátéka során látta legközelebb vér szerinti apját.Szülővárosában kezdte meg karrierjét, a KSC játékosaként vált profivá. A KSC legendás szezonjának, az 1993-as UEFA-kupa menetelésnek azonban már nem volt részese, 1992 nyarán ugyanis elfogadta a Bayern ajánlatát. A legjobb német klubok szinte ölre mentek érte. Uli Hoeness akkori menedzser a házába is meghívta vacsorázni. Ez is biztos imponált a fiatal tehetségnek.

A Bayernnél, mely ekkor egyik mélypontjából próbált kilábalni, rögtön komoly lehetőséget kapott. Nyomban első idényében alapemberré vált. Ezt a státuszt csak karrierjének sérülésekkel telitűzdelt utolsó harmadában vesztette el. Mivel ekkoriban mindössze 22 éves volt, egyfajta példaképpé is vált a tinik között. Nemcsak a futballszeretők között: ártatlan tekintete sok olyan lányt is bevonzott a TV-készülékek elé, akik előtte nem érdeklődtek különösebben a futball iránt.15 idény alatt 469 alkalommal lépett pályára a Bayern mezében. Ezeken 117 gólt szerzett, sokat a 16-oson kívülről. Így a BL-nyolcaddöntő kapcsán az elmúlt napokban azt az Arsenal elleni gólját láthattuk többször, amikor elcsúszva vette be a kaput szabadrúgásból. Az 1996-os UEFA-kupa döntő mindkét találkozóján betalált. Pályára lépett mindkét BL-döntőben, a Valencia ellen majdnem negatív hőssé vált. Az első félidőben jogosan megítélt büntetőt kihagyta. („A labda egy üregben állt meg és a játékvezető nem engedte, hogy elmozdítsam onnét.”) Jobban hiányzott a két évvel korábban a kapufán csattanó lövése.

Scholl 31 éves korában jutott el a klubfutball csúcsára. De neki ekkor még nem volt elég. Ő mindenáron játszani akart. Úgy is, hogy innentől kezdve egyetlen szezont sem úszott meg kisebb-nagyobb sérülések nélkül, ő azonban mindegyikből visszaküzdötte magát, s egészen 37 éves koráig aktív maradt: amikor pedig egészséges volt, rendre viszontláthattunk még egy keveset abból a fineszességből és technikából, amiért annyira szerettük őt. 2007-ben a Mainz elleni utolsó fordulóban góllal búcsúzott. Ezen a találkozón Mats Hummelsszel, egy teljesen más korosztály emblematikus figurájával is játszhatott még. (öt percet, de akkor is :- ) )Néhány hónapra rá a búcsúmeccse pedig több szempontból is emlékezetes. Egyfelől az „örök 7-esünk” az új hetesnek, Franck Ribéry-nek adta át a stafétát, akinél jobb utódot rajzolni se lehetne. De ezen a mérkőzésen alakult meg az FCBM Hungary Fanklub is. Már 10 éve…Sajnos a válogatott karrierje neki sem volt annyira fényes, mint tehetsége diktálta volna. 1995 és 2002 között „mindössze” 37 válogatott meccsen játszott. 1996-ban Európa-bajnok lett (az ő helyére állt be a döntőbe a duplázó Bierhoff), a 2000-es EB-n ő lőtte a németek egyetlen gólját. De világbajnokságon egyszer sem szerepelt. 1994-ben még nem válogatták be, 1998-ban és 2002-ben pedig sérülés miatt maradt le. Pedig például 2002-ben a kreativitást meg tudta volna adni a lesajnált Nationalelfnek. (Pláne, ha Deisler is ott lehetett volna.) 2006-ban volt sajtóhír azzal kapcsolatban, hogy Jürgen Klinsmann az utolsó pillanatban visszahívja megmentőnek egykori játékostársát. A hazai VB előtti rezignáltságot azonban hamar köddé változtatta Lahm és társainak nyári meséje.

Scholl ennek ellenére büszkén vonulhatott vissza. Ő lett a német futball első nyolcszoros bajnoka, mellette UEFA-kupa, Világkupa, 5 Német Kupa, 5 Ligakupa és az Európa-bajnokság győztese.

Nem tűnt el előlünk karrierje befejezése óta sem. 2008 óta folyamatosan az ARD állandó szakértője. Mellette a Bayern 2 rádiócsatornán futnak műsorai. Lemezlovasként még albumokat is adott ki.És persze a Bayern: 2008 óta dolgozott a Bayern utánpótlásában edzőként. Kisebb megszakításokkal 2013-ig edzősködött Münchenben, az FCBII-t is irányította. Végül döntés elé állították: vagy a Bayern vagy a szakértői munka az ARD-nél. Utóbbi mellett döntött. A konfrontáció abból adódott, hogy a válogatott mérkőzések során többször is olyan véleményt fogalmazott meg a Bayern egy-egy játékosáról, ami ugyan védhető illetve alátámasztott volt, de a Bayern vezetői természetesen nem vették jó néven a negatív kommentárokat.

Fia, Lucas Scholl sokáig az ő tanítványa volt. Épp Franck Ribéry cseréjeként mutatkozott be a felnőttek között. Azonban apjával ellentétben neki nem sikerült elviselnie a müncheni terhet.

AKTUÁLIS MECCS: Tolisso nekem sosem tűnt Bayern-szintnek. egy jó erős középszer volt...
Basti Aug 25 - 14:36

Átigazolási hírek: Szomorú lennék...igy is az vagyok higy Hummels elment, főleg Pavard...
csuri004 Aug 25 - 5:36

Adok-veszek: Elado Bayernes ora, es salak.
Bayern90 Aug 22 - 10:47

Free Joomla! template by Age Themes