Élet a Bayern után - Van akinek bejött, van akinek nem

Raci Laci Írta:  Raci Laci

Egy éve még a csapatunkkal ünnepeltek, mára messzire vetette őket a sors. Nézzük meg, mire jutottak azok a kedvenceink, akiken az elmúlt egy évben adott túl a klub. A szemle talán azért is tanulságos lehet, mivel nyakunkon az új átigazolási szezon – tanulságosak lehetnek a közelmúlt fogásai, melléfogásai.

Vidal
Elég könnyű kihirdetni ennek a transzfernek a győztesét és vesztesét. Vidal 31 évesen, nagy valószínűséggel utolsó dobásként igazolt Münchenből egy igazi nagyágyúhoz, a Barcához. S a tavalyi Bayernesek közül egyedüliként ismét pályára léphetett a BL-elődöntőkben – s ez akkor is elismerésre méltó, ha a megnyertnek hitt párharc csúfos elbukása miatt nem lehetett túl vidám. Bár voltak beilleszkedési gondjai (a klub elnöke péládul nyilvánosan tette helyre, amikor kevesellte a játékperceket) úgy tűnik a végére minden jól alakult: stabil csapattaggá vált, közel 30%-kal többet játszott a LaLigában Messivel, mint a BuLiban Lewával, s immár spanyol bajnoknak is mondhatja magát. (2011 óta nem volt szezon, amit ne bajnokként zárt volna.)
Miközben Vidal egyértelműen előrelépett, a Bayernnek nagy nehézséget okozott a távozását áthidalni. Úgy is fogalmazhatunk, hogy nem sikerült – Javi újrafelfedezéséig és formába lendüléséig elképesztően sérülékennyé vált a védekező középpályánk.


Rudy
Annál is inkább, mert Vidal mellett Rudy is távozott. Ami utólag igazi lose-lose helyzetnek bizonyult: miközben nekünk nagyon hiányzott erről a bizonyos posztról, új csapatában sem tudott gyökeret ereszteni. Azért ment el tőlünk, hogy stabil alapemberré váljon, de Tedesco nemigen épített rá, s végül valamivel kevesebb játékperccel fejezte be ezt az idényt, mint az elégedetlenség alapjául szolgáló tavalyit. Arról nem is beszélve, hogy tavaly bajnoki címnek örülhetett, majd elment az akkori ezüstérmeshez, a Schalkéhoz, ahol a végén azért is szorítaniuk kellett, hogy biztosan bennmaradjanak.


Bernat
Kétségtelenül a legmeglepőbb a spanyol esete. Az utolsó napon vitte el a PSG. Elnézve a Bayernnél félresikerült szezonjait már arra is sokan felkapták a fejüket, hogy egy topcsapat számít rá. De hogy megháromszorozza a játékperceit, s hogy a sztárokkal agyonzsúfolt PSG színeiben csak a BL-ben majdnem annyit fog játszani, mint az előző idényben a német bajnokságban – ezt senki nem gondolta volna. A bizalmat ráadásul meghálálta, gólokat lőtt, gólpasszok is fűződnek a nevéhez, s ami a legfőbb: Tuchel alatt kifejezetten hasznos, helyenként látványos játékot produkált. Nekünk nem hiányzik igazán, neki pedig nagyon jót tett a környezetváltozás – ez tehát a klasszikus win-win.


Wagner
A Kovac-éra egyik legnagyobb vesztese: a tavalyi bajnokságban a Hoffenheimmel, majd tavasszal Jupp alatt nálunk is rendszeresen szerepet kapott, s összesen 2000 fölötti játékpercben bizonyíthatott. Bizonyított is, hisz 14 Bayern-bajnokiján 8 gólt és 2 assistot ért el. Kovac ehhez képest lenullázta, összesen nem kapott félév alatt 200 játékpercet, a mutatott játéka pedig csaknem értékelhetetlennek bizonyult. Nála az utolsó dobás 31 évesen csupán a pénzkeresésről szól: a TJ Teda mezében a kínai bajnokságban játszott eddig végig 9 meccset – középcsatárként, gól nélkül.
Mi meg lenyomtunk egy félévet úgy, hogy ha Lewa lesérül, senkit nem tudtunk volna a helyére berakni, miközben kétcsatáros opcióval egyszer sem próbálkoztunk.

Átigazolási hírek: Én Can-nak nagyon nem örülnék, ugyanúgy padozna, sem a Poolba...
szabi90 Oct 12 - 10:17

AKTUÁLIS MECCS: Teljesen abszurd ez a hozsannázós cikk, mintha nem látott volna...
Racilaci Oct 9 - 20:03

Bundesliga: Azt nem tudom, mennyire instabil a BVB. Ha a tegnapi...
Racilaci Sep 23 - 11:58

Free Joomla! template by Age Themes