×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 1566

  péntek, 01 október 2010 06:45

  Bajor sztorik (III. rész): Oktoberfest

  Written by

   

  Úgy döntöttem, írok egy kicsit akkor a müncheni sörfesztiválról, azaz az Oktoberfest-röl, kézenfekvő apropóból. A müncheniek által nemes egyszerűséggel csak „Wiesn”-ként aposztrofált népünnepély immáron 200 éves múltra tekint vissza, ez alatt 177-szer rendezték meg.

  6A fesztivál helyszíne a Theresienwiese (Teréz-mező, innen a becenév is) nevű nagy üres terület, ahol több más fesztivált is rendeznek: többek között a téli és nyári Tollwood-ot, amelyen finom egzotikus és bio ételeket-italokat kapni, multikulti vásárral és művészi keretprogrammal fűszerezve. Valamint tavasszal itt rendezik a Frühlingsfestet is, ami az Oktoberfest olcsóbb és kisebb testvérkéje.

  Az Oktoberfest legfontosabb jellemzője, hogy igazi népünnepély, abból is a legnagyobb a világon. A népünnepélyek (Volksfest) sok német város és falu sajátjai, hagyományai az éves vásárokra, illetve vallási ünnepekre vezethetők vissza. Visszatérő vendégei a különböző körhintások, mutatványosok, árusok, no meg persze az elmaradhatatlan sör.

  Ha Németországról, azon belül is Bajorországról van szó, a sör megkerülhetetlen faktor: a folyékony kenyér szerves része a mindennapi életnek. A középkorban még fizetőeszközként is funkcionált! Annyira fontos volt, hogy főzésének szabályait, Tisztasági Törvényben le is fektették.

  Ez a két dolog, a népi hagyományok és a sör, az Oktoberfesten találkozik a legjellemzőbb formában. Az ősz beköszöntével rendezett sörös népünnepélyeknek volt egy praktikus oka is. Ekkorra ugyanis fogyóban volt a sör, ekkor már az eltárolt, ún. Märzenbier-t csapolták meg. Ugyanis a bajor tisztasági törvény azt is megszabta, hogy sört csak Szt. Mihály és Szt. György napja között volt szabad főzni. Hogy a sör mégis eltartson egész évre, tárolni kellett. Ezt hűtőházak hiányában úgy oldották meg, hogy a sör hosszabb tárolásra szánt részét erősebbre főzték. Ezért lehet Oktoberfest-sörtöl hamarabb berúgni...

  Az ma ismert Oktoberfest egy esküvő apropóján vált hagyománnyá: 1810. Okt. 12-én a késöbb I. Lajos néven uralkodó Lajos főherceg és trónörökös feleségül vette Teréz hercegnőt. Az ünnepségeket egy München és Untersendlig között fekvő mezőn rendezett lóversennyel tették emlékezetessé. A mezőt Teréz hercegnőről nevezték el és az lóversenyt München polgárainak örömére ugyanott évről-évre megrendezték. Eleinte efféle sport-jellegű rendezvény volt ez, annál is inkább, mivel Lajos az antik görög kultúra nagy híve volt, és mint ilyen, az olimpiai mozgalom egyik ötletadója. Később a fesztivál egyre inkább a sporttól eltávolodó evés-ivás ünnepe lett.

  Mára az Oktoberfest leginkább a szédítő statisztikáival tűnik ki: egy napos hétvégén egy millióan látogatnak ki, a feszt alatt 60.000 hektoliter sör fogy és 500.000 csirke áldozza fel életét a forgó nyársról az éhes publikum gyomrába kerülve. A tavalyi évben a város 830 millió eurót kasszírozott az Oktoberfestböl. A világ minden sarkából tódulnak ide a népek. Mégis egy nemzet fiai tűnnek ki leginkább a jelenlétükkel: az olaszok. Olyannyira, hogy a fesztivál 3 hétvégéjéből a középsőt el is nevezte a népnyelv olasz hétvégének. Ekkor a fél olasz csizma elindul a város fel, ahol ilyenkor olasz carabinierik is besegítenek a rend fenntartásában felfelé csapott sapkájukban, sőt amikor Luca Toni a Bayern Münchenhez került, különleges szolgáltatásképpen ö mondta be az egyik bajor rádióban a közlekedési információkat!

  Az Oktoberfest München legnagyobb ünnepe, nem is csoda, hogy nagy felhajtással veszi kezdetét: a sörsátrak tulajdonosai, személyzete és néhány kiválasztott hagyományőrző egyesület és prominens személyiség a sörfesztivál nyitó szombatján délben ünnepélyesen bevonul a Wiesn területére gyönyörűen feldíszített sörös lovak által húzott szekereken. A város főpolgármestere csapra veri az első söröshordót ezekkel a szavakkal: „O’zapft is!”, díszlövéseket adnak le a Bavaria szobor előtt és ezzel ünnepélyesen kezdetét veszi az Oktoberfest.

  A várost diszkrét hányásszag lepi el, a metrókban a szokottnál is nagyobb a tömeg és bizonytalanok a léptek. A festen igyekszenek túltenni egymáson az újabbnál-újabb űrhajós-kiképzést megszégyenítő körhinták és egyéb eszközök tulajdonosai. Rengetegen mászkálnak dirndliben és bőrnadrágban és a rendőrök is nagyobb lelkesedéssel járőröznek.

  Az Oktoberfesten és úgy általában elengedhetetlen néhány bajor kifejezés ismerete, így most ezeket itt ismertetném. A jelentések hozzávetőleges fordítások:


  Grüß Gott -Jó napot, adjisten
  I mog di – szeretlek
  Oachkatzlschwoaf – mókusfarok
  Oans-zwoa-drei-gsuffa! - 1-2-3, igyunk
  I brauch a Maß! – ide nekem egy krigli sört (1 liter)
  Des is’ mir wurscht! – nekem nyóc
  Host mi? – érted?
  Schmarrn – marhaság
  Jo mei – lefordíthatatlan töltelékszó, általában vállvonogatás vagy széttárt kezek kísérik
  Saupreiß – kedves szó, amellyel a nem bajorokat illetik :D. De mondjuk Hamburgban nem ajánlatos használni…
  Do legst di nieda – ettől behalsz! (Beckenbauer egyik kedvenc mondása)
  Dahoam – otthon
  Passt scho – rendben van
  Noagerl – sörmaradék a pohár alján
  Gwampad – kövér, sörhasú
  Wolpertinger – bajor mesebeli állat
  Pfüati – viszlát
  Minga - München

  Media

  Hírek