×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 2140

  csütörtök, 15 június 2017 16:33

  Kicker-ranglista: Nemzetközi klasszisok a védelmünkben

  Written by

  A Kicker idén nyáron is elkészítette a német futball rangsorát. A sportmagazin félévente értékeli a Bundesliga és a német foci legjobb játékosait.

  1956 óta létezik ez a rangsor. Alapvetően négy kategóriába sorolják a játékosokat: világklasszis, nemzetközi klasszis, szélesebb körben lévők, látómezőben lévők. A ranglista erejét adja, hogy évtizedek óta kiforrott módszerek alapján állítják össze és a legnemesebb jelzőkkel igazán fukar módon bánnak. Akárkinek, akármilyen félévért nem adják oda. Önmagában a nevének súlyáért pedig pláne nem. 2017 telén például mindössze négyen érdemelték ki a világklasszis jelzőt az aktuális formájukért: Manuel Neuer, Pierre-Emerick Aubameyang, Robert Lewandowski és Mesut Özil. A 60 éves történet alatt 102 játékos érte el a világklasszis kategóriát, Franz Beckenbauer 27, Uwe Seeler 14, Berti Vogts 11 félévben is viselte ezt a kitüntető jelzőt.

  A Kicker a Bundesliga illetve a Nationalelf játékosait vizsgálja, de nemcsak a bajnokik tekintetében: beleszámítanak a nemzetközi kupa- és válogatott meccsek is. Ezt a rendszert mutatjuk be három részben. Az első bejegyzésben a kapusokkal, a belső védőkkel és a szélsővédőkkel foglalkozunk.

  A kapusok
  között nincs igazán nagy kérdés. Manuel Neuer megmaradt világklasszisnak. Sajnos sokat volt sérült, de ha máshol nem, a Real Madrid ellen ismét megmutatta tudását. Olyan szinten, hogy neki talán egy külön kategóriát is ki lehetne találni. Az aktív játékosok közül ő viselte a legtöbbször ezt a jelzőt: kilencedszer. A mindig erős német kapusvonalat jelzi, hogy Leno, Horn, Fährmann, Wiedwald és Baumann is nemzetközi klasszist képviselnek, akárcsak Sommer és Bürki. Kellemes gondjai vannak a kapusposzton Jogi Löwnek és svájci kollégájának is. Kiemelendő, hogy Gulácsi Péter, a Lipcse kapusa feljött a harmadik csoportba. Ez lényegében azt jelenti, ha sikerül tehetségét a Bajnokok Ligájában is megmutatnia, akkor a következő idényben akár nemzetközi klasszisnak is előléphet.

  A védők
  között ebben a félévben senki sem nyújtott világklasszis teljesítményt. Ebben az is szerepet játszik, hogy a német csapatok viszonylag hamar kiestek a BL-ből. Azonban panaszra nem lehet okunk, Mats Hummels, Philipp Lahm és Javi Martínez is nemzetközi szintet hozott. A Bundesligából még egy valaki csatlakozott hozzájuk: Niklas Süle, aki a Hoffenheim vezéreként brillírozott.

  Itt azért figyelembe kell venni, ha Kicker mindenkinek a legjobb jelzőt adná, képtelenség lenne különbséget tenni az egyes játékosok között, de a játékosok egyes féléves teljesítményei között. Hummels biztosan kap majd világklasszis jelzőt, ha ÖNMAGÁHOZ képest is kiemelkedő teljesítményt nyújt. De addig is a világ egyik legjobbja marad. Lahm esetében pedig: még az utolsó idényében is nagyon magas szintet tudott megütni. Nem magától értetődő. Féléves teljesítménye alapján David Alaba egy szintet lejjebb csúszott, míg Jerome Boateng gyakorlatilag kidobhatja az idényét, ő még világklasszis szinten sérült meg.

  Mivel a nemzetközi klasszisok között csak Bayern-játékosok szerepelnek, ez azt is jelzi, hogy a többi csapatnál hiány van ezekből a játékosokból. Van jó néhány szépreményű játékos, Plattenhardt, Bartra, Heintz vagy akár az MLSZ-nél is figyelt Willy Orban, de ezen a poszton bőven lenne fejlődési lehetőség a csapatok számára. Pláne, ha figyelembe vesszük, hogy Kolasinacot máris lerabolták Angliából. De ugyanebben a csoportban található a Sokratis, Piszczek, Schmelzer, Jantschke, Hübner vagy épp Halstenberg.

  Hírek