Portré: Egy komoly karrier vége - Xabi Alonso

Forditotta:  Írta: Benke Tamás és Szabó Sándor

Philipp Lahm visszavonulásának árnyékában egy másik nagyszerű labdarúgó is utolsó mérkőzésére készülődik. Xabi Alonso nemcsak a Bayerntől köszön el, hanem az aktív labdarúgói pályafutástól is. Bár pár ember számára ő csak egy újabb célpont volt Guardiola mellett, akire ki lehetett vetíteni a kudarcokat, aki figyelmesen követte a spanyol játékát, az nemcsak a hibáit jegyezhette meg, hanem a fenomenális hosszú passzait is, ami ténylegesen fazont szabott az elmúlt évek bajor középpályájának.

Az utolsó fellépése előtt tekintsünk vissza, honnan is indult Xabi karrierje:

Egy legenda szerint Javier Clemente, a híres baszk edző San Sebastián egyik kis utcáján látta meg őt focizni gyerekként, és annyira kitűnt játékintelligenciájával a többiek közül, hogy el is irányította a város legjobb utánpótlás klubjába.

Karrierjét az egyik legismertebb baszk csapatban, a Real Sociedadban kezdte. Egy évig az SD Eibarban volt kölcsönjátékos, majd visszatért a csapathoz, és a 2002/03-as szezonban, amikor a Real Sociedad nagy klubsikert elérve második lett, már ő is játszott.

2004 nyarán 10,5 millió fontért a Liverpool játékosa lett. Első szezonjában rögtön BL-győztes lett csapatával. Egy évvel később kupa- és szuperkupa-győztes lett. Öt évet töltött az angol csapatnál, ezalatt 141 mérkőzésen lépett pályára, amelyen 15 gólt szerzett.

2009-től 2014-ig a Real Madrid játékosa volt. 2009-ben ismét hivatalba lépő elnök, Florentino Pérez egyik igazolása volt. Vételára ekkor már 30 millió font volt.

A válogatottban 2003-tól 2014-ig szerepelt. Ez idő alatt négy nagy tornán vett részt. 2008-ban és 2012-ben európabajnok, 2010-ben pedig világbajnok lett.

Övé a legmesszebbről lőtt akciógól rekordja (64 méter) a Premier League-ben. Ezt a találatot a Newcastle ellen szerezte még 2006-ban.


Idén (2017-ben) viszont a Bayern München csapatából vonul vissza, Philipp Lahmmal együtt.

Miért pont München?

2014 nyarán klubváltás mellett döntött, miután a Münchent irányító Guardiola nagyon meg akarta szerezni őt a hosszú távra kieső Javi Martinez helyére, és a pénz miatt távozó Kroos helyét is pótolni kellett. A madridi távozása után Xabi a maga elegáns módján azért odaszólt:
„Ugyanolyan indokkal távoztam a Real Madridtól, mint Di Maria tette. Mindenkinél keményebben dolgoztunk, mégis mások kapták a dicséretet.”

2014. augusztus 29-én 2 évre írt alá a Bayern Münchenhez. Első mérkőzését a bajor klub színeiben a Schalke 04 elleni 1-1-es döntetlenre végződő idegenbeli mérkőzésen játszotta, ahol  úgy játszott mintha már évek óta a Bayern irányítója lett volna. Szeptember 27-én új rekordot állított fel a német bajnokságban: az FC Köln elleni 2–0-ra megnyert idegenbeli mérkőzésen 198 sikeres passzot osztott ki. Ezután Thomas Müller a következőt nyilatkozta:
"200 passz? Nekem ahhoz egy egész idény szükséges."

Első gólját Münchenben október 18-án az SV Werder Bremen elleni 6–0-ra megnyert mérkőzésen szerezte szabadrúgásból a labdát a sorfal alatt elgurítva. Túlzottan nem halmozta a gólokat, jellemzően egy-egy szabadrúgásból vagy távoli próbálkozásból volt csak eredményes. A bajor klub színeiben eddig összesen 105 meccsen lépett pályára és 9 gólt rúgott.

Ezek közül is talán a legemlékezetesebb, mikor hatalmas góljával 1–0-ra nyert a csapat a Darmstadt ellen, ezzel bejutott a Német Kupa legjobb nyolc csapata közé.


Pályán betöltött szerepével kevesen voltak tisztában…

Alonso legnagyobb erőssége pont az volt, hogy rendelkezett a labdaszerzéshez szükséges fizikai erővel és keménységgel, de emellett a világ egyik legjobban passzoló és legmagasabb játékintelligenciájával bíró középpályása.

Tökéletesebb ember arra a feladatra, hogy megállítsa az ellenfél támadásait, majd saját térfeléről rövid, illetve hosszú átadásokkal segítse a támadások építését.
Ezt a feladatot talán a világon a legjobban hajtotta végre fénykorában, hiszen nagyon jó százalékkal döntötte el, hogy mikor van szükség még két oldalpasszra a szélső védőkhöz, vagy mikor kell egy gyors súlypontáthelyezéssel az ellenkező oldali támadó szélsőket játékba hozni. Az angol szakzsargon ezt „tempo control”-nak, vagyis a játék ritmusa irányításának hívja.

Tény, hogy a Bayernhez már egyértelműen a zenitjén túl érkezett, megkopott sebességgel, de még mindig pazar hosszú átadásokkal. Amíg a kontráknál bekapott góloknál rendre a középpontba került, addig a hajszálpontos, sokszor kulcspassznak bizonyuló 50-60 méteres átadásairól sokkal kevesebb szó esett, pedig ezek a magukért beszéltek és dőreség lenne elvitatni szerepüket a sikerekben. Elevenítsünk fel pár ilyen pillanatot:Xabiról mondták:

Pep Guardiola: „Riválisok voltunk. Nagy riválisok míg Madridban volt. Aztán szerencsém volt vele dolgozni. Az egyik legjobb középpályás, akit valaha láttam életemben. Megérti a játékot, és kíváncsi is arra, hogy megértse a játékot. Biztos vagyok benne, hogy később edző lesz, és abban nagyon is jó lesz.”

Karl-Heinz Rummenigge: "Egy nagyszerű játékos, akinek személyisége igen kiemelkedő. A labdarúgás történében mindent megnyert, amit csak meg szeretne nyerni egy játékos. A pályán és a pályán kívül is egy egyedülálló személyiség."

Steven Gerrard: „Xabi egy igazi minőségi játékos! Öröm volt veled játszani. Hiányoztál minden nap azóta, hogy elmentél a Liverpoolból. Gratulálok a tökéletes karrieredhez és további sok szerencsét kívánok az életben”


A döntés

Xabi 2017. márciusában jelentette bevisszavonulását hivatalos Twitter oldalán.
„Megéltem. Szerettem. Viszlát, gyönyörű játék”"Mindig úgy gondolkodtam, hogy inkább előbb vonulok vissza, mint hogy túl késő legyen. Még jól érzem magam, de úgy gondolom, ez a legmegfelelőbb pillanat”
Alonso állítása szerint a legmagasabb szinten akarta szögre akasztani a stoplist – azaz nem akart elmenni levezetni.mno.hu, Wikipedia alapján
Átigazolási hírek: Lewa testbeszéde érdekes volt tegnap. Kissé morcos lehetett, rugdosott, dekoncentralt...
Atesz12 Mar 19 - 14:41

Bastian Schweinsteiger: Megszületett Ana Ivanovics és Bastian Schweinsteiger kisfia. Jó egészséget a...
mpali Mar 19 - 13:03

AKTUÁLIS MECCS: Még a Hamburg ellen, igen. Talán a válogatott szünet után...
mia san mia Mar 19 - 12:43

Free Joomla! template by Age Themes