FC Bayern - Real Madrid - Történelmi visszatekintő

Forditotta: 

Kedden ismét összecsap egymással a Bayern München és a Real Madrid. Az apropó most is, mint már többször, a döntőbe jutás lesz a legrangosabb európai kupasorozatban. Két kiemelten sikeres klub, fantasztikus közös történelemmel.

Április 17-én és 25-én 10. közös párharcát játssza a nemzetközi porondon a Real Madrid és Bayern München. Egy 9-szeres és egy 4-szeres BEK (BL)-győztes csapat párharca lesz ez. Mindkét csapat célja, hogy újra bejusson a legrangosabb európai klubsorozat döntőjébe. Oda, ahol a Real Madrid már 12-szer, mi pedig 8 alkalommal szerepeltünk. Nem mellesleg saját hazájában mindkét klub rekordbajnok.

Volt egy időszak az ezredfordulón, amikor e két klub közösen uralta Európát és a Bajnokok Ligáját, ekkor minden évre jutott legalább egy párharc a két klub között. Ám a rivalizálás jóval régebb óta kezdődött, mint fentebb már szerepelt, ez lesz a 10. párharcuk. Összességében most ötödik alkalommal találkoznak az elődöntőben.

A párharc kezdete

A két csapat először az 1975/76-os szezon elődöntőjében futott össze: a madridi 1-1
után hazai pályán Gerd Müller duplája jelentette a döntőbe jutást, ahol aztán zsinórban harmadik alkalommal hódítottuk el a BEK-trófeát.

1987 tavaszán szintén az elődöntőben találkoztak a felek: ekkor hazai pályán kezdtünk, ahol gyakorlatilag el is döntöttük a továbbjutást, 4-1-re ütöttük ki a madridiakat. Erről a mérkőzésről az idősebbeknek feltehetően a Lothar Matthäusszal szembeni brutális szabálytalanság jut eszébe: Juanito, a Real játékosa egészen egyszerűen rátaposott a földön fekvő Matthäusra. A spanyol ezért ötéves eltiltást kapott, az esetet újra és újra megtekintve: korántsem biztos, hogy a szabálytalanság súlyához mérten elegendő volt ez. A visszavágón már egy 1-0-s vereség is elegendő volt a döntőbejutáshoz, ahol aztán végül az FC Porto állított meg bennünket. Andy Brehme így emlékszik vissza arra a mérkőzésre.

Következő évben jött el az első Real-siker: a negyeddöntőben előbb mi hazai pályán 3-2-re győztünk, majd idegenben 2-0-ra nyert a Real, ez pedig elődöntőt jelentett a számukra. Az első meccsen gyakorlatilag már zsebben volt minden, amikor 3-0-nál a 88. és 90. percben kaptunk két gólt. Jean-Marie Pfaff hibája is kellett a Real feltámadásához.

Az ezredforduló álompárosítása

12 éves szünet jött az a bizonyos három mozgalmas év, amikor a felek összesen 8 mérkőzést vívtak egymással. Az 1999/2000-es szezonban előbb a második csoportkörben, majd az elődöntőben ütköztek meg a felek. Ugyan a Bayern ebből a négy meccsből hármat is megnyert (közte egyet 4-1-re, egyet pedig 4-2-re) végül mégis a Madrid jutott a döntőbe. A két kiütés azonban így 12 év távlatából széppé teszi azt a szezont.

Pláne a következő szezon sikerességének tudatában: 2001 tavaszán kettős győzelemmel vertük ki a Realt az elődöntőben. Madridban 1-0-ra győztünk, otthon pedig 2-1-re. Giovane Elber suta fejesgólja illetve Jens Jeremies gólja még nagyon sokáig emlékezetes marad.

2002-ben negyeddöntőt játszottak a felek, maga a párharc ekkor is döntőnek beillő volt. Ekkor egy müncheni 2-1-es győzelmet követően (ahol még a Real szerezte meg a vezetést), Madridban 2-0-ra kaptunk ki.

Van Bommel gólöröme - Makaay rekordja

A dicsőséges ezredforduló után két alkalommal futottak össze a felek: 2004 telén a nyolcaddöntőben a párharc minden bizonnyal legunalmasabb etapján a Real jutott a legjobb nyolc közé. Otthon 1-1-re végeztek a felek, Oliver Kahn ritka bakijai közül egyet ezen a meccsen láthattunk, idegenben pedig a Real 1-0-s vezetése után már nem tudtunk mit kezdeni az ellenféllel.

2007-ben aztán fordult a kocka: a nyolcaddöntőben Madridban sokáig úgy tűnt, hogy akár már az első mérkőzésen eldőlhet a továbbjutás, azonban Willy Sagnol mesteri beadását követően Lucio illetve a végjátékban Mark van Bommel szerezte meg a bizakodásra okot adó gólokat. Mark van Bommel gólörömét sokat fogjuk még viszontlátni a következő hetekben.

Akárcsak Roy Makaay gólját a visszavágóról. A Fantomnak mindössze 11 másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy megfordítsa a párharcot, amiből végül a 2-1-es győzelemnek hála mi jöttünk ki győztesen.

Ebben a hónapban pedig következik az új fejezet. Ha egyben nézzük a párharcot, azt látjuk, hogy a 9 eddigi párharcból 5-ször mi jöttünk ki győztesen, az elődöntők során pedig 3-1 az arány nekünk. Érdekes adat, hogy a Real még sosem lőtt nekünk háromnál több gólt egy meccsen (azt is csak egyszer), míg mi már háromszor is kiütöttük őket.

Átigazolási hírek: Lewa testbeszéde érdekes volt tegnap. Kissé morcos lehetett, rugdosott, dekoncentralt...
Atesz12 Mar 19 - 14:41

Bastian Schweinsteiger: Megszületett Ana Ivanovics és Bastian Schweinsteiger kisfia. Jó egészséget a...
mpali Mar 19 - 13:03

AKTUÁLIS MECCS: Még a Hamburg ellen, igen. Talán a válogatott szünet után...
mia san mia Mar 19 - 12:43

Free Joomla! template by Age Themes