Koefficiens: Biztonságban a Bundesliga

Írta: 

Lezajlottak az európai kupákban a nyolcaddöntők, mind a Bajnokok Ligájában, mind az Európa Ligában kialakult az a nyolcas mezőny, amelyik a végső sikerre pályázik. De hogyan hatott mindez az UEFA koefficiens-pontjaira, ami alapján a kupaindulást jelentő helyeket osztják szét Európában?

A Bundesliga 2011 óta a harmadik, 2016 óta pedig a második pozíciót foglalja el az európai bajnokságok rangsorában, legalábbis az UEFA koefficiens-táblázata szerint. Ezt a mutatót a klubcsapatok ötéves periódusban nyújtott nemzetközi teljesítménye alapján számolják ki, azaz meghatározott képlet alapján kap minden pontszerzés után valamennyi koefficiens pontot az adott klub által képviselt bajnokság. Nem meglepő módon a spanyol élvonal foglalja el az első helyet, ráadásul hatalmas, több mint 20 pontos fórral, és egyelőre semmi jel nem mutat arra, hogy ezen a téren a közeljövőben változna a helyzet.

De ennek igazán csak a presztízs szemponjtából van jelentősége, ugyanis az első három bajnokság egyaránt 4-4 csapatot küldhet a Bajnokok Ligájába (a 4. selejtezik), miközben a negyedik már csak hármat (a 3. selejtezik). A lényeg tehát az, hogy a Bundesliga megőrizze dobogós pozícióját.

A német liga előnye jelen pillanatban az angollal szemben 4,8 pont, míg az olasszal szemben 7,4 pont, ami nem sok, de ha megnézzük a táblázatot, láthatjuk, még hosszú évekig kitarthat.
Idén ugyan kiesik a 2012/2013-as szezon, ami a Bundesliga kiemelkedően jó éve volt (Dortmund-Bayern BL-döntő!), de az ebből eredő veszteséget a még talpon levő három német klub (Schalke, Dortmund, Bayern) bőven ledolgozhatja, miközben az angoloknál már csak kettő, az olaszoknál pedig egy csapat gyűjtögetheti tovább a pontokat. Ráadásul a Bundesliga nagy erőssége, hogy évek óta nagyon kiegyensúlyozott, alig 3,6 pont a szórása, miközben a Serie A-nak 7,5 pont. Mindebből az következik, hogyha a német klubcsapatok tartják a szintjüket, és évente összegyűjtenek 14-15 pontot, akkor egészen addig nem forog veszélyben a 4 BL-helye a német elsőosztálynak, amíg a spanyol dominanciát nem törik meg az angolok vagy az olaszok - aminek lássuk be, egyelőre nincsen realitása.
Booking.com

Error: No articles to display

Edzőkérdés: A tz.de honlapon a legsúlyosabb rémálmom: "Mourinho búcsút mond a...
FERWIN Oct 16 - 20:51

AKTUÁLIS MECCS: Jó volt ismét Bayern meccset nézni :D,...
Steve75 Oct 16 - 10:48

Magyar Labdarúgás (Válogatott, Bajnokság, Kupa, Hírek): Amíg itt nem piaci alapon működik a foci, mert így...
Anvil Oct 15 - 10:29

Free Joomla! template by Age Themes