Nagyító alatt: az FC Arsenal

Forditotta:  Írta: FC-Arsenal.hu
Szokásunkhoz híven ismét az aktuális nagy ellenfél legautentikusabb szakértőihez, a saját szurkolóihoz fordultunk, hogy megismerjük az ellent. Az Ágyúsok erősségeiről, gyengéiről, játékáról  ezúttal az fc-arsenal.hu szerkesztőit faggattuk, de például Sanchesről is szó esett. Ezúton is köszönjük az együttműködést.


Pannonbajor: Az elmaradhatatlan kérdés: mit szóltatok, amikor újra a Bayernt kaptátok ellenfélként? Az egyik legnehezebbet csoportmásodikat. Balszerencse? Átok? Vagy örültök a revanslehetőségnek?
FC-Arsenal.hu: Számítottunk rá, mivel lassan törvényszerű, hogy az Arsenal nehéz ellenfelet kap ilyenkor. Az átok kifejezés túlzás, 2 éve a Monaco volt az ellenfél és ellenük is sikerült kiesnünk. A sorsolás pillanatában még talán felcsillant a szemünk a revans lehetősége miatt, de a mostani formák alapján már nem annyira.

Sokan azt mondják, hogy ez egy egyértelműen erősebb Arsenal, mint a legutóbbi találkozásunkkor. Valóban mondhatjuk ezt? S ha igen, mely játékelem(ek)ben lett jobb a csapat? Milyen taktikai változások figyelhetőek meg?
Valóban erősödött a csapat. Az alapvető taktika nem változott meg, Wenger még mindig ugyanabban az attraktív, sokpasszos játékban és a 4-2-3-1-es felállásban, valamint annak variánsaiban látja a siker zálogát. A javulás inkább az apróbb finomításokban, illetve a hiányposztok minőségi játékosokkal való feltöltésében figyelhető meg. Bár az utóbbi meccseken ez kevésbé volt megfigyelhető, de szervezettebben védekezünk, ez leginkább Mustafi beépítésének köszönhető, aki Koscielny-vel remek párost alkot a védelem közepén. A védekezés mellett egyre inkább láthatjuk, hogy a játékosok hosszú labdákkal igyekeznek átjátszani a középpályát, illetve helyzetbe hozni a támadókat. Ebben is komoly szerepe van Mustafinak, viszont a hajszálpontos hosszú indítások specialistája Xhaka. A svájci a játék ezen elemében sokszor már Cazorlát is felülmúlja, ami nagy szó. A legkomolyabb javulás viszont egyértelműen a támadógépezet hatékonyságának mértéke. A korábbi szezonokkal ellentétben most az Arsenal minőségben és mennyiségben is nagyon jól el van látva csatárokkal. Alexis középcsatárként brillírozik. Giroud ha megkapja a lehetőséget, akkor szinte kivétel nélkül él vele. Az aktuális csatár mögött Iwobi és Özil visz nem kevés kreativitást a játékba. A szélen pedig egy gyors, gólratörő, kontráknál és felállt védelem ellen is használható szélső játszik Walcott, Perez vagy Chamberlain személyében.

Kiket nevezhetünk a csapat igazi magjának, kulcsjátékosainak, akik hiányát valóban megérzi a csapat játéka? Van olyan játékos, aki az egész csapatból kiemelkedik?
A védelemből a két igazi kulcsjátékos Koscielny és Bellerín, utóbbi a támadásokban is rendkívül nagy szerepet játszik. A középpályán Cazorla, a támadósorban pedig egyértelműen a két legnagyobb sztárunk, Özil és Sanchez a kulcsjátékosok.
A csapat leginkább a mostanra teljesen leamortizált Santi Cazorla hiányát érzi meg. Egyedül a Bayern által már a Bundesliga-ban ismert Granit Xhaka tudja valamennyire pótolni a spanyolt, de sajnos rá sem lehet számítani sokszor, mivel egy elég fegyelmezetlen játékosról van szó.
Idén kétségkívül Alexis Sanchez csapatunk legkiemelkedőbb játékosa, ráadásul mindezt egy új poszton, a régóta hiánycikknek számító középcsatár poszton teszi.


A másik véglet: ki(k) lehet(nek) az Arsenal sebezhető pontja(i) a Bajorok ellen?
Egyértelműen a belső középpályások, és nem az egyéni kvalitások miatt, hanem egyszerűen még nem sikerült megtalálni a legjobb párost arra a két posztra. Xhaka és főleg Ramsey – de tulajdonképpen Cazorla hiányában szinte az egész középpálya – számlájára írható még, hogy nyomás alatt meglepően sokszor adják el a labdát. Itt pedig el is érkeztünk a jelenlegi Arsenal egyik legnagyobb gyengeségéhez: a jól kivitelezett presszingre szinte nincs ellenszerünk. Ilyenkor igyekszik az egyik középső középpályás visszalépni labdáért, illetve Özil, és esetleg Alexis is hátrébb húzódik, hogy könnyebben megkaphassák a játékszert, de még így is sokszor előfordul, hogy a védelmi vonal, valamint a mélységi irányító és a támadók között túl nagy a terület.
Sebezhető pont még a balhátvéd pozíciója, ahol Monreal és Gibbs jelenti a két opciót. Mindketten képesek kiugró teljesítményre, ha elkapják a fonalat, azonban bizonyos meccseken könnyebb őket felültetni a ringlispirre, mint egy elsőbúcsús falusi kisgyereket.

Mi a véleményetek az idei Bayernről?
Nem olyan lehengerlő a bajnokságban, mint a Guardiola féle csapat, de szemmel láthatóan kezdtek összeállni. A döcögős kezdés után belejöttetek.

Ezek alapján hogyan látjátok a mostani esélyeket?
Szoros küzdelmet várok, amelyen az első meccs amolyan erőfelmérő lehet. Én most – az előző párharcainkkal ellentétben – egyenlő esélyeket adok a két csapatnak. Szerintem az fog dönteni, hogy ki tudja jobban megölni az ellenfél játékát, illetve egy-egy villanás, valamint komoly egyéni hiba is eldöntheti a továbbjutás sorsát.

Az első meccs Münchenben lesz. Mire számíthatunk az Ágyusoktól idegenben? Mélyebb játék, kontrákkal vagy támadó, kezdeményező futball?
Szinte biztos, hogy kontrázni fogunk. Sőt, még olyan hírek is felröppentek, hogy Özil nem fog kezdeni, de erre azért kevés esély van. Sok a hiányzó és a frissen visszatérő a középpályás poszton, ráadásul az idegenbeli rangadókon sűrűn előfordul, hogy visszaállunk és átadjuk a kezdeményezést.
Az sem kizárt, hogy az ANK-ról visszatérő Elneny kezdeni fog Coquelin és Oxlade-Chamberlain mellett, ezzel egy defenzívebb középpályát alkotva.

Végül pedig egy kis offtopik. Manapság elég sokszor hallottuk, hogy Alexis Sánchezt hírbe hozzák a Bayernnel. Ti mennyire tartjátok lehetségesnek a játékos távozását, és azt hogy pont Münchenben kötne ki?
Alexis egyértelműen húzóembere a jelenlegi Arsenalnak, így a legtöbb Gooner komoly aggodalommal figyeli a szerződése meghosszabbítása körüli baljós csendet. Özil például egyértelműen kijelentette, hogy Wenger sorsától teszi függővé a maradását, de Alexis hallgat.
Szerintem a chilei megvárja a szezon végét és annak függvényében fog dönteni, hogy a csapat hogyan teljesít a kupákban és a bajnokságban. A feladat nem egyszerű és még enyhén fogalmaztam. Így sajnos én lehetségesnek tartom, hogy elveszítjük a legjobb játékosunkat. Hogy épp a Bayern-nél kötne ki? Elképzelhető. Alexis temperamentumához nagyon is illene, ha Bajorország lenne a következő állomás. Ő az első játékos, aki az olasz, a spanyol és az angol élvonalban is mesterhármast tudott elérni. A negyedik nagy topliga skalpjának megszerzésével feltehetné az i-re a pontot. A Barcelona és az Arsenal után a hasonlóan attraktív futballt preferáló Bayern reálisan merülhet fel új célállomásként. Sanchez ugyanis a sokpasszos, technikás játékban érzi magát igazán jól, de kontráknál is kiválóan használható és önmagát is helyzetbe tudja hozni.
Summa summarum, semmi pénzért nem adnám el senkinek, de amennyiben a távozás mellett döntene, úgy nem lepődnék meg, ha a müncheniek mezét húzná magára.
Bajnokok Ligája: Osztom a többség véleményét. A bajnokikon játszon Neuer a VB...
Kozi31 Apr 22 - 19:54

AKTUÁLIS MECCS: Én személy szerint kicsit tartalékosabbra vettem volna a mai kezdőt,...
Gronk Apr 21 - 13:25

Átigazolási hírek: Hát kapus nem kell szerintem és 5 Mio nal többet...
jasw Apr 21 - 9:40

Free Joomla! template by Age Themes