"Számomra minden tökéletes itt"

Forditotta: 

Thiago Alcántara do Nascimento - már maga a név is muzikálisan cseng, a futball művészetének legmagasabb szintű űzésére enged következtetni. Hetek óta csúcsformában a spanyol középpályás és egyre inkább a Carlo Ancelotti féle Bayern kulcsfigurájává növi ki magát.

Thiago, gratulálunk a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe jutáshoz. Miként ítéled meg az Arsenal elleni párharcot?
Elégedettek vagyunk, hogy sikerült továbbjutnunk. Az első félidőben kicsit dekoncentráltan játszottunk, a szünet után jelentősen sikerült feljavulnunk. Várjuk a negyeddöntőt, megérdemelten jutottunk tovább. Nincs álomsorsolás számomra, az összes továbbjutó csapat nagyon erős. Az Arsenal elleni nagyarányú győzelmekkel viszont egyértelműen jeleztük, hogy bizony idén is komolyan kell minket venni ebben a versenysorozatban.

Melyik csapat jelenti számodra jelenleg a legnagyobb konkurenciát a BL-ben?
Hiszek a csapatunkban és az erősségeinkben, de ebben a kupasorozatban olyan sok jó csapat van. A Real Madrid ismét nagyon erős, a PSG is egész stabilnak tűnik. Ha a továbbiakban is úgy játszanak, mint a Barca elleni odavágón, akkor velük is számolni kell. /a friss Bayern Magazin interjúja még a visszavágó előtt készült - a szerk./

Számodra is nagyszerűen alakul a szezon idáig. 29 mérkőzésen 12 gólban volt szereped. A legutóbbi szezonban ugyanennyi volt ez a mutató, viszont 41 mérkőzésen. Honnan ez az új veszélyforrás?
Nem akarok sok szót fecsérelni erre. Reméljük továbbra is ilyen jól alakulnak a dolgok. Egyszerűen csak továbbra is így kell játszanunk. Ha gólt szerzek, az remek, de a legfontosabb, hogy a csapat győzzön.

A 6-os mezszámot viseled. Egy védekezőbb stílusú, egy középső középpályás vagy inkább egy támadó középpályás vagy?
Igazából mindig középen játszom, vagy támadó középpályásként. Mindkét poszton nagyon jól érzem magam. Egyszerűen középpályás vagyok és megpróbálom mindig azt játszani, amire a csapatnak szüksége van. Ha kapusra van szükségük, akkor kapus leszek. (nevet) Ennyi az egész.

Jelenleg talán minden idők legjobb Thiagoját láthatjuk?
Nagyon jól érzem magam a pályán. De az az érzésem, hogy még jobban is tudok játszani. Olyan sok jó játékosunk van a keretben. Tőlük és az edzőtől is nap, mint nap tanulok valamit.

Sok szakértő azt mondja, hogy a játékod komolyabb, célratörőbb lett. Igazat adsz nekik?
Természetesen az idő előrehaladtával jobban összpontosít az ember. Minden meccsel, minden edzéssel érettebbé válik, minden évben. De én mindig élvezem is a játékot, sokat nevetek és sokat mókázunk a csapattársaimmal.

Talán mindez annak is köszönhető, hogy fittebb vagy, mint valaha?
Minél több meccset játszol, annál fittebb leszel. Nagyobb az iram, javul az állóképesség. Ezen kívül megtanultam a sérüléseim által, hogy törődni kell a testünkkel. A Säbener Straße-i edzéseken kívül is. Ezért magánedzéseim is vannak, pár csapattárasammal, figyelek az étkezésre és arra, hogy elegendőt aludjak.

Milyen szerepe van Carlo Ancelottinak a fejlődésedben?
Ő egy nagy edző. Mindent megnyert, különböző csapatokkal, több mint 1000 meccs van a háta mögött, több tapasztalatot, mint ami neki van, nem lehet szerezni. Önbizalommal tölt fel minket. Öröm az ő irányítása alatt játszani. Emellett érzem a bizalmát és ez fontos.

"Csak" 1 méter 74 centi magas vagy ennek ellenére szinte minden fejpárbajt megnyersz. A jó súlypontemelkedésen, az időzítésen vagy az akaraton múlik ez?
Ezeknek az összességén. Úgy gondolom, hogy ez az egyéni képességek kombinációja. Anyukám nem magasabb, mint én és röplabdázó volt. Az ugrás így talán valamelyest a génjeimben van. Ezen kívül megvan bennem mindig az akarat, hogy minden párharcot én nyerjek. Néha pedig egyszerűen csak a szerencsén múlik.

A szurkolók és a szakértők egyhangúlag áradoznak a labdakezelési képességeidről. Ez is a tehetségen vagy az edzésen múlik?
Ha csak szimplán egy egyenes passzt kell végrehajtanom, az nehezemre esik. (nevet) Szeretem a labdát érzéssel, szenvedéllyel megjátszani. Ezzel a tehetséggel születtem aztán tovább dolgoztam rajta. Egyszerűen ilyen a játékom. Ezen nem tudok változtatni.

Sok gyerek szeretne úgy játszani, mint Te. Milyen tanácsokkal látnád el őket?
A sportot, a játékot egyszerűen élvezniük kell. Ez a legfontosabb. Bármit csinálsz, mindig élvezettel tedd. Szenvedéllyel. Ne bánj meg semmit. Próbáld meg újra és újra, ameddig nem sikerül. De mindig tiszteld az ellenfelet és az edzőt.

Az édesapád maga is nagyszerű futballista volt és világbajnok Brazíliával. Ő milyen tanácsokkal látott el a karriered során?
Az első ajándékom egy labda volt. Röviddel a születésem után kaptam tőle. A testvéremnek és nekem megvolt az az örömünk, hogy bármit megengedett édesapánk a pályán, amit akartunk. Mindent kipróbálhattunk. Ha pedig tanácsra volt szükségünk, fordulhattunk hozzá. Abból a szempontból is szerencsénk volt, hogy édesapánk maga is profi futballista volt. Sokszor szemtanúi lehettünk, ahogy edzett.

Ki a jobb, Te vagy a testvéred?
Kit szeretsz jobban, az anyukád vagy az apukád? Körülbelül ilyen nehéz ezt is megválaszolni. A testvérem valamivel másként játszik, mint én. Szeretem őt. Remek játékos.

Mit fogsz a hamarosan Münchenben születendő gyermekednek elsőként ajándékozni?
Szintén egy labdát. Folytatni szeretném édesapám hagyományát. Ennek azonban nem kell azt jelentenie, hogy ő is futballista legyen. Azt szeretném, hogy boldog legyen. Hogy futballistaként, táncosként, tanárként vagy éppen újságíróként az számomra mindegy. Azt csinálja, amihez kedve van.

Nyáron Philipp Lahm és Xabi Alonso befejezi a pályafutását. Miként látod a jövőbeli szereped a csapatban? A pályán és az öltözőben egyaránt?
Talán nyáron én is felhagyok a focival ... (nevet). Nem, dehogyis! Sajnálom, hogy Philipp befejezi. Nagyszerű labdarúgó, aki valószínűleg még 40 évesen is világklasszis lenne. Hogy ez számomra mit jelent? Úgy gondolom egyáltalán nem sokat. Ahogy idősödik az ember automatikusan több felelősséget vállal, valószínűleg bármilyen csoportban, vagy csapatban. Viszont továbbra is ügyelni fogok arra, hogy mindenkit úgy kezeljek, mintha a testvéreim lennének. És egyszerűen csak jól szeretném magam érezni a srácokkal, a pályán és azon kívül is.

Lassan 4 éve vagy Münchenben. Hogy érzed magad itt?
A város hihetetlen. Idővel felfedez az ember olyan éttermeket és helyeket, amelyek tetszenek és törzshellyé vállnak. Egy óra utazással a fantasztikus tavaknál és hegyeknél találja magát az ember. A családom és én is nagyon jól érezzük itt magunkat. Boldogok vagyunk itt. Elsősorban azonban a futball a lényeg. Ha a pályán nem megy jól, akkor a magánéletében sem érzi jól magát az ember. Számomra viszont a kettő kombinációja tökéletes itt.

Barcelona egy mediterrán város. Azzal szemben, hogy tetszik neked München?
A családom és a feleségem is barcelonai és egy nap lehet, újra ott fogok lakni, de jelenleg 100%-ban München az otthonom. Ez egy nyugodt város. Az elsőszülött gyermekünk is itt fogja meglátni a napvilágot. Tényleg nagyszerűen érezzük itt magunkat.

Ha éppen nem a csapattal vagy úton mivel töltöd az idődet?
Szeretek például a feleségemmel moziba menni. Angolul nézünk filmeket. Szívesen sétálok a városban vagy találkozok a barátaimmal, sportolni, fallabdázni vagy például lábteniszezni vagy nyáron éppen strandröplabdázni. Münchenben tényleg sok nagyszerű dolgot lehet csinálni.

Mit tudsz ezekből a sportokból hasznosítani a futballban?
Azért sportolok mert örömem lelem benne, kedvem van hozzá és nem azért mert jó a futball szempontjából. Minden sportágban olyan jó akarok lenni, amennyire csak lehet.

A szerződésed 2019-ig szól Münchenben. Hogyan fest a karrier-terved?
Nem tervezek előre. Csak a mára és talán a holnapra gondolok, de ennél tovább nem. Hogy is szokták mondani?! Meccsről-meccsre gondolkozom csak. Fontos tagja akarok lenni a csapatnak és még sok címet nyerni. Annyi biztos, hogy boldog vagyok itt. München egy tökéletes hely az életre, a Bayern pedig egy nagyszerű klub. Ebből kiindulva el tudom képzelni, hogy még huzamosabb ideig itt maradjak, ha az emberek is úgy akarják.

Annak idején Pep Guardiola győzött meg arról, hogy Münchenbe szerződj a Barcelonától. Megpróbált Manchesterbe is magával vinni?
Nem, ez csak egy pletyka volt az újságokban. Az emberek azt hitték, hogy követem Manchesterbe is, csak azért mert ő hozott Münchenbe. De ő sem törekedett arra és nekem sem volt érdekem. Ahogyan már mondtam, nagyon boldog vagyok a Bayernnél.

Hazai pályán játszol szívesebben vagy idegenben?
Mindig magávalragadó az Allianz Arenában pályára lépni. Mindig teltház van és a szurkolók teljes támogatásukról biztosítanak. Azonban ha idegenben, egy igazán forró hangulatú mérkőzésen lépünk pályára, az mindig különleges motiváció számomra.

Oliver Kahn a 2001-es szezon végén azt mondta, nincs is szebb, mint egy egész stadion ellen játszani.
Igaza van Olivernek. Én is pont ezeket a szituációkat szeretem. Mindig hatalmas kihívást jelent ez, a totális motiváció.
Átigazolási hírek: Na megjött a Boateng pletyka is. Sejtettem, hogy ő lesz...
mia san mia Mar 22 - 20:47

AKTUÁLIS MECCS: Én sem tudok mást, csak gratulálni a Lipcsének, teljes mértékben...
Szkafi92 Mar 20 - 17:24

Bastian Schweinsteiger: Megszületett Ana Ivanovics és Bastian Schweinsteiger kisfia. Jó egészséget a...
mpali Mar 19 - 13:03

Free Joomla! template by Age Themes