Makaay: "Lewandowski a legjobb csatár"

Forditotta: 

Roy Makaay a karrierje során 61 Bajnokok Ligája mérkőzésen lépett pályára, amelyeken összesen 29 gólt szerzett. Többek közt a versenysorozat leggyorsabb gólját, éppen a Real Madrid ellen 10,03 másodperc elteltével. Makaay elmondta a véleményét a Királyi Gárda és a Müncheniek újabb párharca előtt.

Az intejrú:

Herr Makaay, 2003 és 2007 között a Bayern színeiben futballozott. Akkoriban még a Werder Bremen számított a bajorok legnagyobb konkurenciájának. Időközben már szinte senki nem képes megtörni a müncheni gárda dominanciáját, a sorozatban ötödik bajnoki cím megszerzése már csak idő kérdése. Hogyan értékelné ezt?
Nem vétenek nagy hibákat, a konkurencia ezzel szemben túl sok hibát vét. Így foglalnám össze az utóbbi éveket. Az, hogy éppen a Lipcse robbant be nem ért meglepetésként. Az utóbbi időben a Dortmund mindig viszonylag hamar lemorzsolódott. Ők az egyetlen klub, akik fel tudják venni a versenyt a Bayernnel. Ha nem tudnak folyamatos nyomást gyakorolni rájuk, mint a szezon első felében, akkor a bajnokság hamar eldől.

A BL negyeddöntőben a Real Madriddal találkozik a Bayern - azzal a klubbal, akik ellen a legtöbbször lépett pályára a karrierje során (15-ször, négyszer a Bayern színeiben). Miként ítéli meg a bajor csapat esélyeit?
50-50. Az aznapi forma lesz a döntő. Ezek a párharcok mindig szorosak voltak, már az én időmben is. Egyszer például azért estünk ki, mert Zinedine Zidane fantasztikus gólt szerzett. Az, hogy a Bayern hazai pályán kezd nem éppen optimális eset. A Real viszont nem verhetetlen és pont a Bayern lehet képes megszorongatni őket. Sajnálom, hogy ezek a párharcok ilyen hamar létrejöttek. A Bayern-Real és a Juve-Barca párossal számomra a 4 legnagyobb esélyes találkozik, már a negyeddöntőben.

Milyen szinten befolyásoló tényező Carlo Ancelotti, egykori Real edző személye?
Időközben pár dolog változott Madridban, a játékosok, az edző személye és a futball is, amit játszanak változott. Nagy segítséget jelenthet. Elég sok Real játékos erősségét is gyengeségét is ismeri. Bár a mindennapjaikba már nem lát bele.

Igaz, hogy az utóbbi időben javuló tendenciát mutat, de Thomas Müller ebben a szezonban még így is jóval kevesebb gólt szerzett, mint a megszokott. Min múlik ez az Ön véleménye szerint?
A vicces Müllerben, hogy egyálalán milyen játékos ő? Ha megkérdeznénk 10 embert 5 azt válaszolná, hogy csatár, a másik 5 pedig azt, hogy középpályás. Én még kapusként is el tudnám képzelni, még ott is megállná a helyét (nevet). Számomra ő nem igazi csatár és nem is igazi középpályás, inkább a kettő közötti valahol. Megszokhatták nála, hogy szezononként 15-20 gólt szerez. Ebben a szezonban ez már valószínű nem lesz meg, de vannak ilyen évek. Azt tanácsolnám neki, hogy ne változtasson nagyon semmin és ne fektessen nagyobb hangsúlyt a gólszerzés gyakorlására vagy bármire az edzésen, csak szimplán várjon. Újra fel fog támadni az ösztöne.

Münchenben nagyon vágynak már egy újabb sikerre a BL-ben. Készen áll erre a Bayern Ancelottival?
Ancelotti elegendő tapasztalattal rendelkezik, bár azzal rendelkezett Pep Guardiola is. A Bayernnél nem szabad abból kiindulniuk, hogy a Bajnokok Ligáját könnyű megnyerni. Évről-évre a legnagyobb kihívást jelenti ez a versenysorozat, sokszor szerencsén is múlik. Például amikor 2015-ben kiesett a Barcelona ellen a Bayern akkor odáig jó szezont produkáltak. Emellett mindkét meccs viszonylag kiegyenlített volt, amíg nem jött Lionel Messi és döntötte el egyedül a párharcot.

Mennyire lelkesedik az olyan játékosokért, mint Lionel Messi vagy Cristiano Ronaldo?
Számomra Messi a világ legjobb játékosa, ő mindenkinél jobb. Még Cristiano Ronaldonál is. Ez természetesen ízlés kérdése. Messi azonban nem csak a góljaival tűnik ki, hanem a gólpasszaival is. A játékostársait rendszeresen zseniálisan hozza helyzetbe, sokszor a gólja előtt 5-6 játékost kicselez. Felőlem minden évben aranylabdás lehetne Messi.

Ha már a szuperlatívuszoknál tartunk: Önnek, mint egykori gólfelelősnek ki számít mindenkinél jobb klasszikus csatárnak?
Robert Lewandowski a világ legjobb csatára. Az én szememben ő hétről hétre bizonyítja és már hosszú ideje folyamatosan. Nem csak hogy sok gólt szerez, hanem óriási értéke a csapatnak. Ha egyszer megsérül és hosszabb időre kidől, akkor hatalmas bajban lesz a Bayern.


Átigazolási hírek: Lewa testbeszéde érdekes volt tegnap. Kissé morcos lehetett, rugdosott, dekoncentralt...
Atesz12 Mar 19 - 14:41

Bastian Schweinsteiger: Megszületett Ana Ivanovics és Bastian Schweinsteiger kisfia. Jó egészséget a...
mpali Mar 19 - 13:03

AKTUÁLIS MECCS: Még a Hamburg ellen, igen. Talán a válogatott szünet után...
mia san mia Mar 19 - 12:43

Free Joomla! template by Age Themes