Müller: Nem szeretek éket játszani, izoláltan focizni

Forditotta:  Ákos

A sajtó képviselői a PresseTalk elnevezésű esemény során hosszabban is kérdezhetnek egy-egy játékosunkat, ezúttal Müller nézett szembe az újságírók érdekfeszítő kérdéseivel. Szó esik Thomas és az új játékszisztéma viszonyáról, a formájáról, a csalódást keltő kupakiesésekről, a csapat megújulásáról, a kapitányi karszalagról és Ronaldoról.

Újságíró: Karriered eddig meredeken ívelt felfelé, de mostanában oldalazol. Mi ennek az oka?
Müller: Nem értem, mire gondolsz pontosan. De komolyra fordítva. Az új rendszerben még keresem a helyem, új automatizmusokat kell betanulnom, és való igaz, a fontosabb meccseken nem úgy ment a játék, mint ahogy azt elterveztem. De a BL döntő szakaszára az edző megtalálta azt a kezdő tizenegyet, amelyben bízott. Akkor érzem jól magam, ha több játékos vesz körbe, és nem úgy hogy egyedül vagyok ék, vagy a háromcsatáros rendszerben jobb oldalon, izoláltan. Ha hátulról tudok berobbanni, akkor megy legjobban. Ha magasra teszed a lécet, akkor mindent ehhez mérnek. Régebben átlagon felül játszottam. Most viszont az őszi szezonban egy gólt se lőttem. Ennek a tükrében persze nem néz ki jól a dolog.

Zavar, hogy inkább az elpuskázott címekről beszélnek, nem pedig az újabb bajnoki címről?
Három héttel ezelőttig minden szuper volt ment, de a futballban mindig a friss eseményekről beszélnek. Akkor a fájdalmas vereségekről, most a bajnoki címről. Az is beszédtéma, hogy a bajnokságban dominálunk, de a BL döntőben nincs bérelt helyünk. De ha belegondolunk, hogy négy, ha nem nyolc topcsapat is esélyes a BL-t megnyerni, nem kell matematika-professzornak lenni ahhoz, hogy kiszámolja az ember, hogy itt nem stimmel valami. A Real és a Dortmund ellen is extrém kicsi különbséggel estünk ki, ami brutálisan nagy pofon volt. Nem is érdemes arról beszélni mennyi hiányzott. Nem volt szerencsénk.

De volt vagy 10 gólpasszod.
Nem hallottam arról, hogy ezért valamilyen trófeát adnának. Nem kell a dolgokat szépíteni. Lewy-t hozzásegíthetem a gólkirályi címhez, de ezzel nem hiszem, hogy jóvátehetnék valamit is. A futball rövid életű biznisz, itt gyorsan követik egymást az események.

Amikor világossá vált, hogy a bajnoki cím az egyetlen marad, ami lehetséges, ez nem törte le?
Nem, mert amikor a Lipcse nem nyert, azonnal tudtuk, hogy most meglehet és ennek megfelelően nagy volt a motiváció. Látszott is az akaratunkon, és az eredményen is, a Wolfsburg ellen, hogy sikert akartunk a sok kudarc után.

A Bayern nagy átalakítás elött áll.
A futballban mindig van átalakulás. Játékosok jönnek és mennek. Persze most, hogy Philipp és Xabi is abbahagyja, lesznek új emberek, de a klub arculata nem fog megváltozni.

A három bajor muskétás közül Schweinsteiger már elment, Lahmnak már csak három meccse van. Nem szomorú emiatt?
Nem vagyok az a romantikus típus. Természetesen sokat játszottunk együtt, jól éreztük magunkat, de eljött a változás ideje. Természetesen egyiket se lehet egy az egyben lemásolni, de tovább kell lépni. Az FC Bayern a jövőben is jó játékosokkal fog rendelkezni, erről gondoskodnak a felelősök. De az már egy másik fejezet lesz és mindent majd annak az eredményességében fognak lemérni.

Lahm távozásával te leszel az egyetlen bajor a csapatban. Nem találod sajnálod egy kicsit? Milyen érzés egyedül képviselni a hazai kultúrkört?
Alapvetően szép dolog, ha hazai játékosok vannak a csapatban, de a legfontosabb az, hogy jól futballozzunk függetlenül attól, honnan érkeztek a játékosaink. Persze a Bayern mindig is azzal tűnt ki a többi topcsapat közül, hogy közel állt a saját közönségéhez, a régiójához, München városához. De találunk erre is megoldást.

Thomas, fantasztikus utat tettél meg az ificsapatból a profik közé. A mostaniak közül viszont senkinek nem sikerült ez a kiugrás. Mi ennek az oka?
Jelenleg extrém nehéz a Bayernben megkapaszkodni, hiszen a csapat top játékosokkal van tele minden poszton, duplán is. Csupa válogatott játékos, így többet kell mutatnod, hogy felfigyeljenek rád. És hát nehéz kiélezett helyzetben játéklehetőséget adni az újaknak. És persze szerencse is kell hozzá. Holgernek, Davidnek és nekem az volt a szerencsénk, hogy van Gaal idején éppen átalakításon esett át a csapat és lehetőséget kaptunk, Pep is számított ránk, es ebben az időben a csapat is fantasztikus szintekre fejlődött. Nem arról van szó, hogy ne lenne jó ifijátékosunk, de olyan nem volt, aki már 20 éves korában olyan bombaformában lett volna, hogy erre a szinte berobbanjon pillanatok alatt.

Philipp Lahm távozásával a kapitányi poszt is megüresedik. Vannak csapatkapitányi ambícióid?
A csapatkapitányi poszt nemcsak a pályán, de azon kívül is nagyon sok felelősséggel jár. Az elmúlt években Philipp mellett néha én is betöltöttem ezt a pozíciót. A pályán is hatással kell lenni a társakra. Nincs harc a kapitányi szalagért: ezt vagy az edző, vagy a csapat dönti el. De akkora jelentősége sincs a kapitányi szalagnak, mint amekkorát a média tulajdonít neki.

Milyen szerepe van a vallásnak a játékában?
Keresztény neveltetésem van, mivel Bajorországban születtem. De különösebb rituáléim nincsenek, mert nem hiszek benne, hogy az, hogy melyik cipőmet kötöm be először, vagy hasonlók, kihatással lennének a játékomra. A hit persze sokaknak segíthet, de én nem vagyok az a típus.

A csak nagyon kevésen múló meccsek után mindig az a kérdés, hogyan tovább. A 2012-es Chelsea elleni meccsen Jupp Heynckes minden csavart meghúzott, minden feszesebb lett, most is várható ez?
A futballban mindig állítgatunk a csavarokon. De hogy az aktuális eredmény most ettől a csavarállítástól függ-e, erösén kétséges. Robert Lewandowskyról nem állíthatjuk, hogy a kapu elött ne lenne hidegvérű, hiszen már vagy 25-26 gólnál jár a szezonban (28 – a szerk.). Ha a Dortmund elleni meccset megismételjük, és Lewy berúgja a helyzeteket, akkor a döntőben vagyunk, és mindenki arról beszél. Pedig egyetlenegy csavart sem mozdítottunk meg. Ilyen a foci. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem próbáljuk meg folyamatosan megtalálni és meghúzni a csavarokat.

Láttad a tegnapi BL meccset? Hogyan értékeled Cristiano Ronaldo teljesítményét, aki megint 3 gólt lött?
Cristiano Ronaldo egy fenomén, a pályán és azon kívül is. Nem lehet ennyi éven keresztül véletlenül ennyi gólt lőni, nem lehet arra fogni, hogy állandán odarúgják neki a játékostársak. Különösen a fejjátáka kiváló, ezt gyakran a szőnyeg alá söprik, milyen jól fejel. Messivel együtt a legjobbak közé tartoznak.

Melyik a jobb? Ronaldo vagy Messi?
Egyik se jobb a másiknál. A fociban a csapat számít.

Akkor melyiket látnád szívesebben a Bayernben?
Ilyen helyzet nem fog előfordulni, úgyhogy felesleges is róla beszélni.
AKTUÁLIS MECCS: Egyébként tolisso-ról van valami hír, hogy még keretben sem volt?...
rogozsin Mar 19 - 6:28

Átigazolási hírek: DeBruyne-ről és Sanéról már lemaradtunk sajna, coman meg tolisso helyett...
rogozsin Mar 18 - 22:50

Bajnokok Ligája: Végre van esély, hogy a spanyol átkot megtörjük. Már a...
Bayern90 Mar 16 - 20:12

Free Joomla! template by Age Themes