Rafinha: "A következő az én szezonom lesz!"

Forditotta: 

Rafinha 200 mérkőzésen vett már részt, 15 trófeát nyert, 3 nagy edző alatt teljesített már, mégis azt mondja, hogy a következő szezonban még többet fog nyújtani.

bundesliga.com: Hogyan értékelnéd a 2016/17-es szezont?
Rafinha: Jó volt, még akkor is, ha nem annyit játszottam, mint szerettem volna. Nem vesztem el a világ legjobb hátvédje mögött, Philipp Lahm mögött. Ő soha nem volt rossz formában, megnyerte a világbajnokságot, a Bajnokok lLgáját és mindent, amit csak lehetett. Nehéz volt mellette versenyben lenni. Mindig azt mondtam, 28 meccset játszottam a szezonban, megnyertük a bajnokságot. Én személy szerint boldog vagyok.

Mérföldkőhöz érkezett pályafutásod. 200 meccset játszottál a Bayernben…
Ez egy nagy szám. 200 meccs a Bayernben, úgy hogy Lahm a csapattársam… Megérdemelnék egy díjat… (nevet)

Kiváltságos vagy, hogy 3 remek edző kezei alatt dolgozhattál. Jupp Heynckes, Pep Guardiola és most Carlo Ancelotti…
Ez egy hatalmas kiváltság. Fantasztikus olyan emberekkel dolgozni és olyanoktól tanulni, akik játékosként és edzőként is mindent megnyertek. Hálás vagyok, hogy ilyen magas szinten játszhatok és egy ilyen csapatban, mint a Bayern München. 6 éve vagyok már itt, 15 trófeát nyertem. Ez azt mutatja, hogy elég tapasztalatot szereztem ahhoz, hogy a legjobb játékosokkal és edzőkkel dolgozhassak.

Melyik edző kezei alatt érezted magad a legtehetségesebbnek? Ki hozta ki belőled a legtöbbet?
Őszintén szólva, aki a legnagyobb hatással volt rám, az Pep Guardiola volt. Sokat tanultam tőle és sokszor élvezhettem a bizalmát. Ebben az időben, a 3 év alatt, több mint 120 meccset játszottam. Néhányan azt gondolták, hogy nem leszek sikeres a Bayernben, de amikor Guardiola megérkezett, megadta nekem a szükséges bizalmat, játéklehetőséget, azzal, hogy Lahm többször a középpályán játszott. 3 fantasztikus év volt, sok trófeával.

23 gólpasszod van a Bayernben. Ez a specialitásod?
Boldog vagyok, hogy ebben a szezonban volt 6 vagy 7 asszisztom. Én nem az a játékos vagyok, aki gólokat szerez. Ezért vannak kitűnő csatáraink, szélsőink. Nekem őket kell kiszolgálnom a jó passzaimmal.

Mit tudsz nekünk mondani arról, hogy jó csapatszellem alakuljon ki egy öltözőben, egy csapaton belül?
Ez egy fontos dolog. Mikor Münchenbe érkeztem, úgy gondoltam, hogy durva játékos vagyok a pályán. De a dolgok fokozatosan változtak. Azt mondták jó vagyok. Sok viccet is meséltem. Ez a kapcsolat az évek során erősödött. Most már az öltözőben egy meghatározó személyiség vagyok. Sok éve vagyok Németországban, és itt nagyon fontos, hogy jó légkör alakuljon ki a csapaton belül. Fontos, hogy jól érezzük magunkat, mert több időt töltünk az edzőkomplexumban, mint a családunkkal.

Mennyire fontos ez?
Emlékeznünk kell arra, hogy emberek vagyunk és mindannyiunknak vannak problémái. Mikor dolgozunk, boldognak kellene lennünk. Nyilvánvaló, hogy ezt a légkört nehéz minden nap fenntartani, mivel nyomás alatt dolgozunk, mindig nyernünk kell, nem hibázhatunk. Ezért próbálok nyugodt légkört teremteni. Azt akarom, hogy mindenki boldog legyen. Ha látom, hogy valakinek gondja van, odamegyek hozzá, és megkérdezem, hogy tudok-e segíteni. Ez a helyzet akkor is, mikor nem játszom. Mindent megbeszélek az edzővel. Az öltözőben is jó hangulatot tartok, mert más csapatoknál is ez a fontos. Ezért gondolom ezt fontosnak.

Van olyan meccs, amit sosem fogsz elfelejteni?
Nagyon sok fontos meccs volt. Rengeteg pozitív tapasztalatot szereztem a Bayernnel. Elég csak a Bajnokok Ligája döntőjére gondolni a Wembleyben. Felejthetetlen volt a marokkói klubvilágbajnokság megnyerése is. Ez egy fontos trófea Dél-Amerikában. De van még egy meccs, amire nagyon emlékszek. Nem döntő volt, nem is döntő fontosságú. A Manchester City ellen játszottunk a Bajnokok Ligájában, amit 3:1-re megnyertünk. Több mint ezret passzoltunk. Olyan játékosok ellen játszottunk, mint Sergio Aguero, David Silva, Yaya Toure, Fernandinho és a többi kiváló játékos. A második félidőben a labdát 8 percig tartottuk egyhuzamban. Ez történelmi volt. Ez volt az a meccs, amit a legjobban élveztem. Ha van időm, mindig megnézem otthon.

Lahm visszavonul a szezon végén. Gondolod, hogy te leszel az első számú jobb hátvéd?
Ezt az edző dönti el, de játszani akarok. 6 éve vagyok a Bayernben és azóta várom, hogy eljöjjön az én időm. Mindig jól játszottam, mikor játszottam. Megmutattam, hogy megvan a kellő tudásom. Itt az időm és készen állok. Ha nem játszok, akkor másutt kell nézelődni. A célom a Bayernben játszani, a következő szezon, ami az én szezonom lesz. Nem látok más lehetőséget, mint azt, hogy én játsszak jobbhátvédként.

Mit adnak a latin amerikai játékosok a német futballhoz?
Rafinha: Mindenből egy kicsit. Úgy gondolom, hogy talán a személyiségük és a kreativitásuk, amivel többet adnak a játékhoz. De még a ritmus is. Olyan játékosok vagyunk, akiknek mindig jó a hangulatuk, és ebből sokat hozunk a Bundesligába. A németek picit kimértebbek. A német játékosok nagyon jók a pályán, de az egy az egyben vezetett párharcokat, nem szeretik úgy, mint mi. Pedig ez egy szép része a játéknak.

Már egy ideje német állampolgár vagy …
Brazil vagyok, de Németország van a szívemben. 60%-ban brazil, 40%-ban német… (nevet) 13 éve élek itt. A családom, a lányaim, az édesanyám – Mindannyian szeretjük Németországot. Csak hálás lehetek, amit az ország tett értem.

5 évig voltál a Schalkeban, 6 éve vagy a Bayernben. Mit jelent neked a Bundesliga?
Szeretem. Imádom a bajnokságot. Ha jön a szombat … Fantasztikus érzés látni a stadionokat, a szurkolókat a csapatuk mezében, a klubjuk támogatását. Ez a bajnokság az egész életemben velem lesz. Szeretem a Bundesliga légkörét: az előkészületeket, a mérkőzéseket, a versenyszellemet. Azt pedig még jobban, ha nyerünk és bajnokok leszünk. Ez egy olyan érzés, amit csak akkor tudhatsz meg, ha a részese vagy. Európa egyik legerősebb bajnoksága. Boldog vagyok, hogy részese lehetek a Bayern történelmének.
AKTUÁLIS MECCS: Egyébként tolisso-ról van valami hír, hogy még keretben sem volt?...
rogozsin Mar 19 - 6:28

Átigazolási hírek: DeBruyne-ről és Sanéról már lemaradtunk sajna, coman meg tolisso helyett...
rogozsin Mar 18 - 22:50

Bajnokok Ligája: Végre van esély, hogy a spanyol átkot megtörjük. Már a...
Bayern90 Mar 16 - 20:12

Free Joomla! template by Age Themes