Kimmich: "Régen nem voltam ilyen gólerős"

Forditotta: 
 "Jó reggelt, és elnézést! Késtem." - üdvözli a Bayern-Magazin szerkesztőségét  Joshua Kimmich A pontosság és az udvariasság fontos neki, rendnek kell lennie, így lett nevelve. Az elmúlt hetek mérkőzésdömpingje miatt egy kicsit fáradtan, de nagyon jó kedvűen nyilatkozik a 22 éves játékos a szezon eddigi alakulásáról és a saját helyzetéről. Kétségtelen, hogy ezt a srácot olyan örömmel hallgatja az ember, mint amilyen örömmel nézi, amikor futballozik.

Bayern Magazin: Joshua, mennyire voltál csalódott a Celtic elleni győzelem után? Hiszen  ebben a szezonban először nem játszottál végig egy mérkőzést ...
Joshua: Ez még belefér, néha 10 percet nem játszani még oké (mosolyog). Hiszen már 3:0-ra vezettünk és a második félidőben már néha éreztem, hogy van egy pár kilométer a lábamban. 3 naponta játszani új ritmus számomra, emellett még a válogatott mérkőzések is. Sok mérkőzést és sok játékpercet jelentett ez az utóbbi időben.

Hogyan küzdesz meg ezzel az újfajta terheléssel?
A mérkőzések alatt rendszerint nem érzek semmi különösebbet. De aztán másnap belegondol az ember: ez a tegnapi megterhelő volt... Alapvetően amúgy fitt vagyok.

Amikor elhagytad a pályát a nézők felállva tapsoltak. Lehet ebből valamit érzékelni olyankor?
Észre lehet venni, persze.  Érezhető, hogy a szurkolók elégedettek voltak.

A Bayern szurkolók neked szavazták meg a "Hónap játékosa" címet, a Celtic ellen pedig az UEFA által a "Meccs embere" lettél. Mit jelentenek neked ezek a kitüntetések?
Természetesen jól esnek ezek a külső visszajelzések. Megmutatja, hogy jó teljesítesz, plusz még egy góllal vagy gólpasszal is hozzájárulsz az eredményességhez. Egyidejűleg pedig ösztönzés, hogy továbbra is mindent beleadj és igazold a teljesítményed.

Miután Philipp Lahm bejelentette a visszavonulását, hamar te lettél a kiválasztott, mint utód. Hogyan küzdesz meg az elvárásokkal, amelyek ezzel a szereppel járnak?
Ismerős volt már a szituáció a válogatottból. Így tudtam, hogy újra és újra összehasonlítgatások lesznek. Egyrészről csak örülök neki, másrészről viszont az első perctől világos volt számomra, hogy nem fogom tudni egy az egyben helyettesíteni Philippet. Ő volt a csapatkapitány, megszámlálhatatlan jó meccset játszott, mindig jó teljesítményt nyújtott. 22 évese vagyok, sok dolgot elleshetek tőle. De a saját utam akarom járni.

Lahmnak megvolt a különleges képessége, hogy szinte soha nem hibázott.
Labdával és a nélkül is tökéletes játékot nyújtott, egy az eggyel szemben ügyesen védekezett, remek passzai voltak. Minden egyes passza mögött világos elképzelés volt, egyetlen egy passzal sem hozta kellemetlen helyzetbe a csapattársait. Jó döntéseket hozott hasznosság és rizikó között, nem minden akcióval ment fel. Mindig tökéletesen tudta: Most felmegyek a támadókkal, most inkább hátul maradok. Ez olyasvalami, ami nálam még egy kicsit hiányzik, de a tapasztalattal biztosan jönni fog ez is.

Van rajta kívül olyan jobbhátvéd, akitől még elsajátítasz valamit?
Az én generációmban van még pár. Például Dani Alves, aki véleményem szerint különösképp hatással volt a jobbhátvéd posztra. Az labdát birtokló játékossal szembeni agresszivitása, a támadásokkal való felfutásai, vagy éppen a gólerőssége. Dani Carvajalt is igazán jó játékosnak tartom.

Mik az elvárásai Jupp Heynckesnek veled szemben?
Párszor már odajött hozzám az edzéseken és beszélt velem. Például a beadásoknál hogyan viselkedjek vagy a támadás-felépítésről. Tudatos nyugalmat követel a labdával. Megpróbálom elsajátítani ezeket.

Milyen a benyomásod az új edzőről az első két hét elteltével?
Idáig nagyon pozitív. Látható az eredményeken is. Az edzésen visszatért a tűz, mindenki koncentrált. Ezt nagyon fontosnak találom. Az első következetéseket azonban majd a Lipcse, a Dortmund és a Celtic elleni mérkőzések után lehet levonni.

Az eddigi karriered során számos posztot megjártál már: Jobbhátvéd, védekező középpályás, jobbszélső, belsővédő... Melyik poszton látod azonban a jövődet?
Ha ezt négy évvel ezelőtt kérdezik tőlem, amikor még a Lipcsében voltam rávágtam volna, hogy a védekező középpályás posztján. Alig érkeztem meg a Bayernhez már belsővédőt játszottam, egy évvel később a válogatottban már jobbhátvéd voltam. Úgy vélem ez egy alapvető erősségem, hogy több szerepet is be tudok tölteni a pályán. Valamikor természetesen szeretnék majd valamiféle állandóságot, amely megmutatja: Ez Joshua Kimmich posztja.

12 mérkőzés után 3 gól és 4 gólpassz fűződik a nevedhez - figyelemreméltó számok. Honnan ered ez a támadópotenciál?
Az ember jellemzően a hiányosságain próbál dolgozni. Nekem például a gólerősség ezek közé tartozott. Az első Bayernnél töltött szezonomban, Pep Guardiola alatt egyetlen gólt sem szereztem, a Lipcsében eltöltött két év alatt csupán hármat, azelőtt az ifiben szezononként max. hármat-négyet, nem többet. A múlt szezon kezdete óta próbálok minél többször felfutni az ellenfél 16-osához. Hiszen a legtöbb gólt ott szerzik. Idáig egész jól működik ez. Tisztában vagyok azonban vele, hogy jobbhátvéd vagyok és a legfontosabb feladatom a védekezésben rejlik. Ennek ellenére a Bayernnél és a válogatottnál újra és újra lehetőségem van bekapcsolódni a támadásokba.

Sok gólt szerzel fejjel, annak ellenére, hogy a magasságod nem segít ebben. Hogyan sikerülnek ezek mégis?
Már a múlt szezonban is fejeltem 4 gólt, ami számomra teljesen szokatlan. Be kell ismerni, hogy ezek közül kettőt mondjuk már csak be kellett bólintanom a gólvonalról a kapuba. Igazából nem sűrűn gyakorlom a fejjátékot, hiszen általában én inkább az vagyok, aki a beadásokért felelős. De ezek szerint valamiféle érzékem mégis van a fejjátékhoz. Apukám kiskorom óta gyakorolta velem.

A válogatottban is stabil helyed van jobbhátvédként, 23 mérkőzést játszottál le zsinórban. A rekordot Berti Vogts tartja 34 válogatott mérkőzéssel, meg fogod dönteni ezt?
Mindenképp nehéz lesz. De ha egy évvel ezelőtt kérdeztek volna erről a rekordról, biztosan azt mondtam volna, hogy teljességgel lehetetlen. A válogatott keretében mindig körforgás van. A Konföderációs kupán néhány játékos nem volt jelen, most is jön két barátságos mérkőzés, amelyen néhányan biztos pihenőt kapnak. A rekord nem is fontos számomra, egyszerűen csak szeretnék annyi meccset játszani a német színekben, amennyit csak lehet, hiszen számomra óriási megtisztelés ez. Megpróbálok minden pályán töltött percet kiélvezni.

Amikor Lipcséből Münchenbe költöztél a nővéreddel alkottatok lakóközösséget? Megvan ez még?
Nem, feloszlott. A nővérem párhuzamos képzést végez, és csak néha van Münchenben, ezért már van egy saját kis lakása. Eleinte azonban mindkettőnk számára az volt a megfelelő döntés. Tudtuk, hogy otthon vár valaki, akiben megbízol, volt egy közös családi pontunk egy addig mindkettőnknek ismeretlen városban. Mindkettőnknek nagyon fontos volt ez.

Hogy nézett ki a feladatfelosztás?
Mondhatnám, hogy klasszikus felállás volt (nevet). A mosás nem a specialitásom, korábban sűrűbben hazahordtam a ruháimat anyukámhoz, ma már a barátnőm felügyeli ezt a területet. Cserébe én porszívózok és felügyelek az általános tisztaságra. E téren már majdnem hogy kicsit szőrszálhasogató vagyok. De így lettem nevelve, eleinte a szüleim által, később a VfB Stuttgart kollégiumába, ahol mindig rendet kellett tartanunk a saját szobánkban.

Mindig ragyogni látni téged. Tudsz rosszkedvű is lenni?
Az elmúlt szezonban szakmailag nehéz fázist éltem át és nem kaptam meg a játékperceket, amiben bíztam. Akkoriban előfordult, hogy forrófejűen mentem haza, mérges voltam és a hozzám legközelebb állókon vezettem le a feszültséget, a barátaimon, a családtagokon - azaz olyan embereken, akik egyáltalán nem tehettek a szituációról. Utólag természetesen mindig pokolian fájt ez.

Hogyan kell elképzelni ezt? Magadba fordultál vagy van az alagsorban boxzsákod?
Attól függ. Voltak időszakok, amikor magamba fordultam és sokat gondolkoztam mit is tehetnék, hogy változzon a helyzet. Mindent beleadni az edzésen vagy éppen a mérkőzésen - de ezt nehéz úgy, hogy meg van kötve a kezed, nem kapod el a fonalat és kívülről kell szemlélned.

A nevelőegyesületed, a VfB Bösingen mérkőzéseit rendszeresen a helyszínen követed. Ez rendkívüli eseménynek számít ott?
Nem, abszolút nem. Hiszen az az otthonom. Legtöbbször hazautazom vasárnaponként a szüleimhez és olyankor mindig van valami mérkőzés, amelyeken pár barátom érintett. A Bösingennek három férficsapata van, szépen el vannak osztva ezekben: 1-2 barátom az első csapatban játszik, a nagyrészük a másodikban és páran még a harmadikban. Egyszerűen örömmel tölt el, hogy nézőként követhetem őket és rendszeresen így is teszek, amikor ott vagyok.

Aztán jönnek a tippek a Bayern sztár és válogatott játékostól?
Rendszeresen megkapják a véleményem már a pálya széléről (nevet). Amikor jól megy a játék, akkor pedig nem is kell semmit mondanom, dícsérik ők magukat. Az egyik barátom a második csapatban a kapitány és az utóbbi időben gyakran betalált, akkor ő neki volt mondandója számomra: "10 meccsen, 10 gól, ebből még neked is jut" (nevet). A csipkelődés sosem marad viszonzatlan.

Néhány héttel ezelőtt új hajstílus mellett döntöttél. Mi az oka a tüsi hajnak?
Múlt évben a nyári szünet alatt már volt egészen rövid, és most is így volt a felkészülés során. Kényelmesnek találom, így ismét rövidre vágattam, teljesen praktikus, hogy nem kell minden zuhanyzás után belőni még a hajamat. Viszont fiatal srác vagyok, hamar visszanő még.

Lipcsében Yussuf Poulsennel együtt osztoztatok egy lakáson. Tartjátok még a kapcsolatot?
Természetesen. Két évig együtt laktunk, különleges kapcsolat alakul ki ilyenkor. Örülök, hogy most pár nap leforgása alatt kétszer is találkozunk - még akkor is, ha a barátságot a pályán kívül kell hagyni.

Milyen jelentőséggel bírt ez a Lipcsében eltöltött két év a pályafutásod tekintve?
Utólag visszatekintve az volt a tökéletes lépés. Stuttgartban érettségiztem és az első évben az U19-ben ott játszottam. Aztán úgy vettem észre, hogy a VfB-nél nem igazán terveznek velem, aztán jött Ralf Ragnick és az akkori edző, Alexander Zorniger és teljesen meggyőztek a tervükkel. Szeméremcsont-gyulladásom volt, amikor Lipcsébe igazoltam, de rögtön azt az érzést keltették bennem, hogy kúráljam ki rendesen a sérülést. Stuttgartban talán erre nem is lett volna lehetőség, ott talán a törekvési vágyam miatt ezt a fontos időszakot kihagytam volna. A Lipcsében azonban megkaptam a kellő bizalmat és a legjobb orvosok és terapeuták kezében voltam 3 hónapon keresztül, amelyet követően hamar hozzá tudtam tenni a részem a második ligába való feljutáshoz. Az egyesülettel együtt tudtam fejlődni én is. Már a harmadik ligában megtanulod, hogy a testi adottságaid kihasználva szükséges futballoznod, még szinte jobban, mint a Bundesligaban.

A Dortmund legyőzésével fontos jelet küldhet a riválisok felé Lipcse. Ők a fő riválisaitok a bajnoki címért folyó küzdelemben?
A Dortmund egyelőre még előttünk van a tabellán. (Azóta már nem :) ) Ezáltal a BVB továbbra is ugyanakkor rivális. A Lipcsével kapcsolatban a Portóban aratott győzelmük még inkább nagyobbnak értékelem, mint a Dortmund elleni győzelmet. A Portó ellen többek között Demme, Werner és Poulsen is a kispadon foglaltak helyet, emellett Emil Forsberg sem játszott még olyan sok meccset. Ilyenkor tűnik fel, hogy milyen komoly minőséggel rendelkeznek a keretükben - anélkül, hogy elkezdenék most a mi keretünkben rejlő minőségről beszélni.

A szerződésed 2020-ig szól. Mikor lesz téma a hosszabbítás?
Számomra elsősorban az volt fontos, hogy rendszeresen játszhassak. Az elmúlt szezonnal személy szerint nem voltam elégedett, most már kicsit másképp fest a helyzet. Teljesen tudatosan írtam alá 5 évre és azt tervezem, hogy még nagyon sokáig a Bayernnél futballozom.

Ezt sok szurkoló örömmel fogja olvasni - hiszen már az egyik abszolút közönség kedvenc vagy.
Nagy öröm számomra a szurkolók támogatása. Néha amikor körülnézek a stadionban és Kimmich mezeket látok, vagy gyerkőcöket, akik saját készítésű plakátokkal kérik a mezemet, akkor mindig a korábbi énemre gondolok. Gyermekként ugyanígy ültem a stadionban és bíztam benne, hogy valamelyik játékos a nézőtérre dobja a mezét. Ezért megpróbálom minden mérkőzés után valamelyik szurkolónak ajándékozni a mezem, így mindig tudok valamit visszaadni a szurkolók támogatásáért cserébe és így megköszönni azt.
Átigazolási hírek: Lewa testbeszéde érdekes volt tegnap. Kissé morcos lehetett, rugdosott, dekoncentralt...
Atesz12 Mar 19 - 14:41

Bastian Schweinsteiger: Megszületett Ana Ivanovics és Bastian Schweinsteiger kisfia. Jó egészséget a...
mpali Mar 19 - 13:03

AKTUÁLIS MECCS: Még a Hamburg ellen, igen. Talán a válogatott szünet után...
mia san mia Mar 19 - 12:43

Free Joomla! template by Age Themes